Начало Статии Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите

Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите

13.03.2018 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите

 

Какво се случва, когато отидете на бар, след като сте тренирали за покачване на мускулна маса? Изненадващото е, че ефектът е различен при мъжете и при жените.

 

Петък е и след тежка тренировка, решавате да се видите с приятели в някой бар. Преди да започнете да пресушавате бири обаче, може би ще искате да преосмислите какъв би бил ефекта върху мускулния ви разтеж.

 

Следващото проучване ще ви даде отговор какво се случва с мускулната маса след употребата на алкохол. 

 

Изследването

 

Десет мъже и десет жени участват в изследването. Всеки един от тях е тестван както с алкохол, така и с плацебо напитки. Всяко изпитание се състои от 6 серии с по 10 клека на смит машина с 80% от максималната сила и 2 минути почивка между сериите.

 

Десет минути след тренировката участниците консумират алкохол или плацебо напитка. Направени са мускулни биопсии преди тренировка, 3 часа след тренировка и 5 часа след тренировка. Отбелязано е фосфорилирането на mTOR, S6K1 и 4E-BP1. Това са пътища, които предизвикват мускулен анаболизъм и протеинов синтез след тренировка. По принцип те "казват" на тялото да увеличи мускулната маса след тренировка.

 

Резултатите

 

при жените

 

woman, BodyConstructor

 

Консумирането на големи количества алкохол не пречи в голяма степен на сигналите, които получава женското тяло да произвежда повече протеини и да изгражда мускулна маса. Естествено, това не трябва да служи като поощрение към нежната половина от човечеството към спиртните напитки. По-скоро това е известно облекчение, имайки знанието, че протеиновият синтез и хипертрофията не са засегнати от няколко чаши алкохол.

 

- при мъжете

 

men, BodyConstructor

 

За съжаление, мъжете не са такива щастливци като жените. Тренирането преди голямо алкохолно пиршество променя тези сигнални пътеки. Оказва се, че цялото усилие хвърлено в залата може да доведе до по-малка хипертрофия, ако последва сериозно пиене след това. 

 

Но, ако все пак тренирате преди да изпиете няколко питиета, тренировката може поне да подейства като форма на контрол на щетите. Изводът е, че тренировка, последвана от алкохолни напитки след това, е по-добрият вариант, отколкото въобще да не влезете в залата. 

 

Авторите също така признават, че в друго проучване, проведено от тях, употребата на суроватъчен протеин ограничава вредните ефекти при последвала консумацията на алкохол. Така че, можете да заложите на един протеинов шейк в дните на алкохолно въздържание, за да подпомогнете мускулния разтеж. А ако все пак не можете да откажете на приятелите си и огромна сила ви тегли към всеки бар - направете тренировка, а след нея се подкрепете и с протеинов шейк. По този начин поне ще намалите загубите, които ще си вземе алкохолът.

 

Забележка: Количеството консумиран алкохол в изследването е доста съществено. Дозата е 1,09 грама на килограм, без мазнини. За човек, който тежи около 80 килограма и има 15% телесна мазнина, това се равнява на около пет шота водка (алкохолът, който е използван в проучването).

 

Източник: t-nation.com

 

milky shake, BodyConstructor


Теодора Йорданова

Тагове: мускулен разтеж, алкохол, изследване, мъже, жени, резултати
Добави в Svejo

Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите
Прочети още ...

Режимът на Дуейн Джонсън - Скалата за солидна мускулна маса

Режимът на Дуейн Джонсън - Скалата за солидна мускулна маса

09.03.2017 г. / автор: Биляна Котева
С 50,8 см ръце, 127 см гърди и 88,9 см талия, физиката на Скалата е достойна за възхищение. Надникнете в методите му, хранителния му режим и в тренировъчния му план, чрез ...
Женското прелестно присъствие на Арнолд Класик 2014. Kласиране и коментар на BodyConstructor

Женското прелестно присъствие на Арнолд Класик 2014. Kласиране и коментар на BodyConstructor

05.03.2014 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Фигура Кандис Кийн триумфира с втората си последователна победа в дисциплината "Фигура". За това донякъде ѝ помогнаха предишните победителки Никол Уилкинс и Ерин Стерн, първата с оттеглянето си, а 2-рата с ...
Защо всички подценяват почивката?

Защо всички подценяват почивката?

08.12.2016 г. / автор: Румен Спецов
  Почивният ден за мнозина, е само ден от седмичната ни тренировъчна програма в който не тренираме. Нищо повече! Не се влага много в неговото значение и се смята само за ...
Тренировката за крака или как ги превърнах от най-слабата в най-силната ми мускулна група

Тренировката за крака или как ги превърнах от най-слабата в най-силната ми мускулна група

30.07.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Когато започнах да ходя на фитнес преди 17 години не беше много модерно да се тренират крака, защото винаги първо се забелязват големите ръце, гърди, рамене, широк гръб… По онова ...