Начало Статии 3 причини да си взимате студени душове

3 причини да си взимате студени душове

05.04.2018 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
3 причини да си взимате студени душове

 

Могат ли студените душове да увеличат мускулния разтеж?

 

Студените бани се използват от хилядолетия. И до днес, разбира се, ледените бани са стандартна практика за възстановяване на много спортисти.

 

Ето три начина да вземете студена вана или дори студен душ, които могат да допринесат за вашите усилия в залата:

 

1. Забързва метаболизма

 

На първо място, както всеки знае - студът ускорява метаболизма. Ако потопите тялото в студена вода, то драматично ще увеличи изгарянето на мазнините, за да поддържа хомеостазата.

 

Изследване от 2014 г., проведено от Naturopathy Clinical, SDM College of Naturopathy and Yogic Sciences, Индия, стига до извода, че потапянето във вода с температура от 14°C може да увеличи метаболизма с 350%.

 

Също така е установено, че студената вода стимулира кафява мастна тъкан, т.е. кафявата мазнина, която играе решаваща роля при превръщането на другите мазнини в енергия. Тялото притежава много по-малко от тази кафява мазнина в сравнение с бялата мазнина. Кафявата мазнина се намира в горната част на гърба между плешките. Там тя се разполага точно между мускулите в горната част на гърба и кожата.

 

2. Стимулира производството на тестостерон

 

Много изследвания установяват връзка между студените душове и високите нива на тестостерон. Въпросът е, можем ли да обясним и докажем причинно-следствената връзка?

 

Има доста логика зад това. Студената вана намалява кортизола, който оказва негативно влияние върху тестостерона, и помага за включването на парасимпатиковата нервна система, която помага за по-качествен и дълбок сън.

 

3. Студеният душ е феноменален начин да започнете деня

 

Студеният душ сутрин стимулира отделянето на ендорфини, стимулира кръвообращението, увеличава сърдечната честота и активира нервната система, свързваща ума с тялото. Опитайте 5-минутни студени душове и вижте как те ви влияят.

 

Източник: generationiron.com


Теодора Йорданова

Тагове: студени душове, проучвания, метаболизъм, мазнини, тестостерон
Добави в Svejo

3 причини да си взимате студени душове
Прочети още ...

Страничните ефекти от стероидите - Дехидротестостеронът

Страничните ефекти от стероидите - Дехидротестостеронът

25.12.2011 г. / автор: Боян Боянов
Тестостеронът има способността да определя вторичните мъжки белези. Това е обусловено от андрогенната му способност – възможността  му да се свързва с андрогенните рецептори. Освен в цитозола на мускулните клетки, ...
Кое е по-важно при отслабване - колко калории ядем или каква храна избираме?

Кое е по-важно при отслабване - колко калории ядем или каква храна избираме?

17.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
„Да се каже, че затлъстяването е причинено просто от консумацията на твърде много калории е същото като да кажем, че единствената причина за Американската революция е Бостънското чаено парти“ – ...
Какво представлява Антропометрията ?

Какво представлява Антропометрията ?

22.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Антропометрията е метод за изследване на физическото развитие посредством измерване на човешкото тяло. Провежда се в подходящо помещение при добро осветление и температура  между 18 и 22О С. Използват се ...
Полезно ли е да тренираме, докато сме болни?

Полезно ли е да тренираме, докато сме болни?

10.08.2016 г. / автор: Лора Горовска
Полезно ли е да тренираме, докато сме болни?   Нека да изчистим объркването по темата веднъж завинаги. Може би дори сте виждали болни хора във фитнеса и сте си помисляли: „Няма ...