Начало Статии 3 причини да си взимате студени душове

3 причини да си взимате студени душове

05.04.2018 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
3 причини да си взимате студени душове

 

Могат ли студените душове да увеличат мускулния разтеж?

 

Студените бани се използват от хилядолетия. И до днес, разбира се, ледените бани са стандартна практика за възстановяване на много спортисти.

 

Ето три начина да вземете студена вана или дори студен душ, които могат да допринесат за вашите усилия в залата:

 

1. Забързва метаболизма

 

На първо място, както всеки знае - студът ускорява метаболизма. Ако потопите тялото в студена вода, то драматично ще увеличи изгарянето на мазнините, за да поддържа хомеостазата.

 

Изследване от 2014 г., проведено от Naturopathy Clinical, SDM College of Naturopathy and Yogic Sciences, Индия, стига до извода, че потапянето във вода с температура от 14°C може да увеличи метаболизма с 350%.

 

Също така е установено, че студената вода стимулира кафява мастна тъкан, т.е. кафявата мазнина, която играе решаваща роля при превръщането на другите мазнини в енергия. Тялото притежава много по-малко от тази кафява мазнина в сравнение с бялата мазнина. Кафявата мазнина се намира в горната част на гърба между плешките. Там тя се разполага точно между мускулите в горната част на гърба и кожата.

 

2. Стимулира производството на тестостерон

 

Много изследвания установяват връзка между студените душове и високите нива на тестостерон. Въпросът е, можем ли да обясним и докажем причинно-следствената връзка?

 

Има доста логика зад това. Студената вана намалява кортизола, който оказва негативно влияние върху тестостерона, и помага за включването на парасимпатиковата нервна система, която помага за по-качествен и дълбок сън.

 

3. Студеният душ е феноменален начин да започнете деня

 

Студеният душ сутрин стимулира отделянето на ендорфини, стимулира кръвообращението, увеличава сърдечната честота и активира нервната система, свързваща ума с тялото. Опитайте 5-минутни студени душове и вижте как те ви влияят.

 

Източник: generationiron.com


Теодора Йорданова

Тагове: студени душове, проучвания, метаболизъм, мазнини, тестостерон
Добави в Svejo

3 причини да си взимате студени душове
Прочети още ...

Генетиката - талантът на Олимп

Генетиката - талантът на Олимп

02.07.2015 г. / автор: Станислав Събев
Доста често сме попадали на дискусии дали даден атлет се е превърнал в това, което е, благодарение на своите гени, някакви тайни хормонални терапии, интензивни тренировки, хранене или нещо друго ...
Нисковъглехидратна закуска от яйца, изпечени в авокадо

Нисковъглехидратна закуска от яйца, изпечени в авокадо

30.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
Ако искате протеинова закуска, пълна с омега-3 изпробвайте тази вкусна рецепта за яйца, изпечени в авокадо. Тя има високо съдържание на фибри, ще засити апетита ви и ще ви даде ...
Какви рискове за опорно-двигателния апарат крият тренировките с тежести при жените ?

Какви рискове за опорно-двигателния апарат крият тренировките с тежести при жените ?

20.06.2013 г. / автор: Инес Субашка
Какво е едно от най-лошите неща, които може да сполети един спортуващ? … контузия разбира се! Нищо не е толкова обезкуражаващо колкото това да изгаряш от желание да си в залата, да ...
В битка с Целулита !

В битка с Целулита !

29.02.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Целулитът е състояние, при което в резултат на намаляване еластичността и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав ...