Начало ФорумМарина Декова: Шарлатани у нас ще има, защото лесното винаги се продава
Начало Най-нови теми Активни теми Най-популярни теми Най-полезни теми

Марина Декова: Шарлатани у нас ще има, защото лесното винаги се продава
Мастер Админ
мнения - 1414
Master Admin
2018-08-13 11:15:21

Прочети пълната статия ТУК


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
Deyan Dydo
2018-08-23 10:35:51

И преди предвидените изменения, а и действащите понастоящем разпоредби си съдържат изисквания, прилагането на неконвенционалните методи-чл. 167, ал. 1 от Закона за здравето, във връзка с прилагането на диетиката - чл. 166, ал. 1, т. 7 от същия закон, т.е. изготвянето на диети и хранителни режими, които се упоменават в статията, ДА се прави от хора с определен ценз. Предвиденото изменение е единствено в една от точките, в които думата "специалист" се заменя с "професионален бакалавър", но и за специалиста към момента си има изискване да е по професионално направление "Здравни грижи".

И за едно от изискванията за ценз за практикуване на диетикане е заложено не 4 годишно обучение, а 4 семестъра във висше медицинско училище.

Обобщено: и преди тези промени, за да изготвяш хранителни режими, за което да ти плащат, т.е. професионално, е било необходимо да отговаряш на съответните изисквания, предвидени в чл. 167, ал. 1, т. 1-3. От ФОРМАЛНА гледна точка, този който не е отговарял, а и не отговаря, си е бил и си е постоянно в нарушение. Сега, дали се следи това изискване, е отделен въпрос.

Другото което е по-същественото според мен, е отпадането на думата "диетика", като неконвенционален метод, т.е. съгласно мотивите за измененията, ще си попада в кръга на приложение само от медицински специалисти. Разбира се, има спорни моменти - спрямо болни или и спрямо здрави хора /както е засегнат този въпрос до някъде в статията тук/ "неспециалистите" няма да имат право да съставят диети и хранителни режими. И кой ще определи, клиентът дошъл при инструктора, болен ли е бил и или здрав и т.н. и т.н. Но имайки предвид чл. 166, ал. 1 от ЗЗ, че говори за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, то очевидно не се включват само болни хора. С две думи, и към настоящия момент "неспециалистите" нямат право да прилагат неконвенционален метод диетика. А за в бъдеще, пък хептен /ако тези изменения се приемат/, тъй като както казахме "диетиката" отпада въобще като такъв метод и явно ще попадне в кръга на леченията и превенцията, които ще се назначават от медицински специалисти в по-тесния смисъл. Поне така пише в мотивите към проекта общо взето.

Дали подобни промени са целесъобразни и ще донесат само ползи, както и несправедливо ще рефлектират върху дейността на фитнес инструктурите, които наистина са в час с нещата, е тема на разговор, стоящ на съвсем отделна плоскост.URL   
Харесвам 1