Начало ФорумХранителни добавкиФалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)
Начало Най-нови теми Активни теми Най-популярни теми Най-полезни теми
Назад към раздела

Фалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)
Мастер Админ
мнения - 1394
Master Admin
2016-05-31 16:46:11

Фалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)

 

Живеем във време, в което все повече се говори за здравословно хранене, за спорт и правилно възстановяване. Това обикновено се свързва с добра храна и правилни добавки. Колкото по-популярна става дадена група от продукти, толкова по-голям е интересът към тях - респективно на тях се гледа като на добър начин за правене на пари.

 

За съжаление, недобросъвестните търговци често си играят със здравето на потребителите. Има случаи, в които чисто измамнически, се подменят думички в етикета, използват се подвеждащи изречения и картинки, което води до закупуване на много евтини суровини в лъскави и добре представени опаковки. Дори те да не са опасни за здравето, често са с много слаб или никакъв ефект. 

 

Потребителите обичат да купуват продукти в промоция и такива на евтини цени, особено когато те са рекламирани от добре изглеждащи културисти или фитнес модели. Това много често се използва от фирми без реноме или от новосъздадени малки компании без традиции, чиято цел е със супер масирана реклама и дистрибуция да достигнат до възможно най-много клиенти за възможно най-кратко време. Защото, когато се провалят техните продукти, печалбите ще са реализирани и марката вече няма да е нужна. Те започват да подготвят следващата. фалшивите добавки

 

Има и още по-големи измамници. Те просто продават "реплики". Това са добре познатите ни супер комерсиални формули, като ON Gold Standart, BSN Syntha 6, Animal Pack и други масови продукти. Те се продават много лесно и са удобни за копиране. Обикновено се поръчват опаковки със 99% еднакъв външен вид, пълнят се с евтина суровина и се продават под пазарната стойност.

 

Аз се занимавам с добавки повече от 10 години и една от основните ми задачи и цели, винаги е била да предлагам качествени и истински суплементи на хората, с които работя. Това ме научи да ги разпознавам и да ги следя много внимателно. В тази статия ще се опитам да ви науча как и вие да го правите и да не се подвеждате от лъскавите етикети, ниската цена и гръмките обещания на хората, които ги рекламират.

 

Често ще ме видите да промотирам продукти под една или друга форма, но винаги, когато съм слагал името си зад някой продукт, съм бил убеден, че той работи. В интерес на истината често отказвам да представям продукти, ако не съм убеден в тяхното качество.

 

 

Фалшиви протеини 

 

Една от най-бързооборотните хранителни добавки. Купува се често, употребява се от мъже и жени, от начинаещи и напреднали. Вкусна, безвредна и леснодостъпна. Чудесен продукт за злоупотреба от недобросъвестни производители и търговци.

 

 

Ето и най-честите заблуди:

 

 • Реплика - споменах за това по-горе в текста. Това е класическа измамна схема. Евтина суровина в кутия на популярна добавка. Правят се както в България, така и в Турция, Украйна, Румъния, Полша и т.н. За да се предпазите от тази класическа измама, не купувайте продукти на нереално ниски цени. Имайте предвид, че доставната цена на популярен протеин в разфасовка от 2.2 кг не може да е под 90 лв. А повярвайте ми, че никой търговец няма да продава продукт на загуба. Т.е. видите ли ON Gold Standart на цена около 90 лв., бъдете сигурни, че си купувате алтернатива на оригиналния продукт. Често този тип добавки имат различия в опаковките, в запечатването, баркода, консистенцията, вкуса и аромата.

 

 • Подвеждане в заглавието - 100% Whey е класически надпис. Но има една малка подробност - на английски език WHEY означава СУРОВАТКА, а не СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН! Ако си направите труда и потърсите, дори в България, суроватката на прах за хранително-вкусовата промишленост варира от 1.50 до 5 лв. за килограм!!!

  фалшивите добавки


  А качествен СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН - неовкусен, неопакован, без марка, без транспорт, без реклама, без опаковка е около 18 лв. на кг. Предполагам ми долавяте мисълта, че няма как добре опакован, рекламиран и представен продукт да струва 75 лв. за 5 кг на ПРОМОЦИЯ! Т.е. хората, подмамени от ниската цена, вероятно си купуват доста скъпо овкусена суроватка на прах. Тя не е вредна всъщност, но технологията на извличане на протеина е много по-различна. За да се запази неговата биоактивност, той се филтрира при ниска температура и специални методи – йонно обемни, кръстосан поток и т.н. Отстраняват се лактозата и мазнините до някаква степен и тялото го усвоява значително по-добре и може да го използва за мускулен синтез и за останалите процеси, изискващи наличието на аминокиселини.

 

 • Пълнежи или т.нар. "филъри" – често, за да се намали съдържанието на качествения протеин, в него се влагат различни пълнежи. Ако не обръщате внимание на етикета, може да станете жертва на тази измама. Нискокачествени евтини продукти посочват съдържание от напр. 25 гр протеин в доза, но дозата е 40 гр. Останалите 15 гр именно са пълнеж. За да не бие на очи, мазнините и въглехидратите се държат в рамките на нормалното 1- 3 гр. И на пръв поглед етикетът няма нищо необичайно, докато не се замислите какво всъщност са останалите 10 гр? Не са протеин, не са въглехидрат, не са мазнина.... Това всъщност е безполезен плацебо филър, за който плащате скъпа цена. Някои "по-съвестни" фирми пълнят продуктите с "полезни добавки".

  Какво имам предвид ли?

  Често ще видите 100% протеин, който съдържа в доза от 25 гр, 2-3 гр креатин, 2-3 гр таурин, 2-3 гр от някоя друга аминокиселина в допълнение. Това всъщност са синтетични аминокиселини, които са многократно по-евтини от протеина и се влагат, за да се вдигне белтъчното съдържание при тест, да заблудят потребителя за ЕКСТРА добавки в протеина им, а всъщност го ощетяват, като по този начин намаляват количеството на истински стойностния продукт, за който се плаща.

 

фалшивите добавки

 

 • Манипулиране на източника - още една много добре измислена схема, която се познава доста трудно. Малко се говори за нея, малко са търговците, които знаят за нея, а още по-малко са тези, които познават тези продукти и се възпират от предлагането и продажбата им.

  Защо ли? Защото носят пари.
  Разбира се, има много съвестни търговци, които не биха желали да подвеждат своите клиенти, но незнанието и неопитността им не им позволяват да ги предпазят. Какво имам предвид? Често на пазара изникват продукти с миксирано съдържание или т.нар. матрици. Например голямо заглавие WHEY Protein с малко или никакво под заглавие "Аdded high quality wheat protein" или в превод "Добавен висококачествен пшеничен протеин", а колко един пшеничен протеин може да е висококачествен и за какво качество говорим, е съвсем друг въпрос. Цената на двата продукта е повече от два пъти в полза на суроватъчния. Така, че потребителят плаща двойно за въпросния пшеничен протеин. 

 

При телешките протеини положението е още по-тежко. Често на пазара се предлагат вкусни телешки протеини на доста атрактивни цени.

Уловката? Просто потребителят заплаща по-висока цена за овкусен колаген и желатин, вместо за висококачествен телешки изолат или хидролизат.

Как да разпознаете това ли? По т.нар. амино профил. Повечето европейски продукти посочват на опаковките си съдържанието на аминокиселини в профила на белтъка на техния продукт. Има различия в тях, когато са от плазма, от месо, от черен дроб, от колаген и желатин.

 

 

Аминопрофили

 

фалшивите добавки

 

 

Ако вашият търговец, треньор или съветник не е запознат с тези особености, съвсем с чиста съвест може да ви подведе, да си купите нискокачествен продукт и да не получите очаквания ефект.

 

Има още много други манипулации, част от тях чисто престъпни - умишлено намаляване количеството на белтъка, без това да се упоменава на етикета, микс от различни протеинови източници, без да са описани или да са замаскирани с текстове, като Special Blend, Super Complex и т.н., а това да е супер комплекс от декстроза или друга евтина суровина.

 

 

Фалшиви аминокиселини 

 

Още една често консумирана добавка, набираща все по-голяма популярност. Тук отново манипулациите са подобни.

 

 • Вариантът с репликите и тук е в пълна сила. Супер популярни марки на изключително ниски цени. Това веднага трябва да ви наведе на мисълта за измама. В света няма понятие „евтино и качествено“ - или е евтино, или е качествено. Има варианти, в които качествен продукт е на реална цена, но това е съвсем друго.

 

 • Подвеждане в източника - характерно за аминокиселините е, че те са най-изчистената форма на белтъчни, без никакви други добавки в повечето случаи. Обаче често си купуваме AMINO BLEND вместо AMINO ACIDES.

  Разликата? Просто първият случай ни продава продукт с името AMINO, който често представлява чисто и просто таблетиран протеин концентрат. А разликата в цената на двете суровини е в десетки пъти.

 

 • Магически блендове и специални комплекси - често си купуваме скъп продукт с аминокиселини, който е "подобрен" с различни източници, като "комплекс за усвояване със специални въглехидрати" - разбирайте декстроза. Включване на известни билки в големи концентрации. Колко е хубаво да продадеш 15 гр доза, която съдържа 5 гр. BCAAs, 5 гр "специални" билки и 5 гр оцветители и овкусители. 

 

 • Подменен амино профил - както знаете, аминокиселините са 20 на брой, 9 са незаменими, останалите са заменими или условно незаменими. Освен разлика във функциите, имат и разлика в цените. Недобросъвестните продавачи често "сглобяват" миксове с преобладаващ процент евтини синтетични аминокиселини за сметка на по-скъпите и натурални. Разбира се, производителят се обосновава, цитирайки редица положителни ефекти на тези аминокиселини, което не е трудна задача, тъй като те участват в множество важни процеси в тялото.

 фалшивите добавки

 

 • Овкусители вместо аминокиселини - кой не е пил чисти BCAAs? Горчиви и неприятни на вкус. Т.е. некомерсиални. И в същото време има производители, които ни предлагат супер вкусни, свежи и ароматни напитки с аминокиселини. До голяма степен това се дължи на оцветители, овкусители и допълнителни вещества, без реална полза за възстановяването.

  Добрите продукти успяват да балансират между вкус, качество и цена, а евтините алтернативи наблягат повече на вкуса и опаковката и по-малко на качеството. Тук границата е много тънка и трябва да се внимава. Има много качествени продукти с добър вкус, което не ги прави част от тази категория на добавки със заблуди. Има и тотално несполучливи ментета - лошо качество, съчетано с отвратителен вкус. 

 

Във втората част на моята статия ще ви запозная с подвеждането на потребителите с креатинови продукти, пред тренировъчни формули, фет бърнери и тесто бустери. Повярвайте ми, на пазара има стотици добавки с нереално високи цени и почти никаква ефективност.

 

 


 

Кирил Танев

 

Кирил Танев - фитнес програми, диети и режимиВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

 

 


 


Прочети пълната статия ТУК


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 5
Хусеин Юсеинов
2016-06-02 20:54:33
Съжалявам, но ако най-големия ти довод за качеството на добавките и разделянето им на фалшиви и нефалшиви е цената, значи нищо незнаеш за пазара на добавките в България и Европа. В България добавките по магазините и онлайн сайтовете идват основно от един дистрибутор (тук не мисля, че е нужно да споменавам кой е), въпреки това ще видиш сайтове които продават скъпо и такива които продават евтино, независимо от това, че купуват от едно и също място, причината може да е в количествата които купуват, дали искат фактури или не и не на последно място натиска за задържане на цена който им указват от дистрибутора. За Европа основните дистрибутори са базирани в Холандия и за да ти дадат сносна отстъпка се изискват солидни покупки в размер на десетки хиляди евро, затова и повечето търговци в България се придържат към българския дистрибутор. Друг фактор за цената е укриването на данъци и политическия чадър над някои фирми. Така, че цената в случая неможе да е никакъв показател, виждал съм доста фрапиращи случаи на разлика в цените на едни и същи продукти заредени от едно и също място, тук мисля, че всеки който е запознат с пазара на добавки в България, знае за какво говоря.


URL   

Новак
мнения - 1
В Ч
2016-06-03 13:38:42
Лакомията на родните търговци води точно до ей такива статии. Това, че всички по-известни бг сайтове за добавки продават с 200% + надценка, не значи, че не можем да си намерим истински добавки на РЕАЛНИТЕ им цени от български сайтове. ON Gold standart под 90лв бил фалшив? Серизно? И какво ми гарантира, че ако дам 120лв от ВАШИЯ сайт ще е истински? Защото сте добре изглеждащ ли, г-н Танев? Ооо, да, обичайните думи, че "ние работим само с официални вносители и бла бла.....". Не, не си купувам добавки от кварталната батка или от съмнителни гаражи, но е доста лесно да намеря сайтове, които продават с по 20-30лв (че и повече)по-евтино от вас, пазарувал съм многократно и съм се УБЕДИЛ, че качеството на добавките им е такова, каквото трябва да бъде действително. А пък който вярва на рекламни статии от ТЪРГОВЦИ, да пазарува откъдето иска.


URL   

Златен Потребител
мнения - 378
Ричи Петров
2016-06-04 10:37:06

АХАХАХА е от тея сайтовете дето продават с 30 лева отдолу, съм виждал и първата формула на Jack3d и още продукти спрени от производство преди няколко години.URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 207
Петър Василев
2016-06-05 02:08:07
Виждал си хуят ми у вестник


URL   
Харесвам 0

Златен Потребител
мнения - 378
Ричи Петров
2016-06-05 11:57:04

Не знам не съм преглеждал специално вестника с лупа.URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 207
Петър Василев
2016-06-05 14:01:17
Духай


URL   
Харесвам 0

Златен Потребител
мнения - 259
Сузи Видолова
2016-06-09 14:49:46

И аз не съм съгласна, че цената определя качеството... Напоследък рекламата определя цената, а качеството е на заден план.URL   

Новак
мнения - 13
Damian Nikolov
2016-07-23 15:52:21
Guys...take a room :) Наистина по цената може да се ориентира човек, но ако е наистина съмнително ниска, като под тази на която я предлага въпросния вносител :)


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 1
Петър Терзиев
2016-08-01 11:10:02
Здравейте, хубаво е да има теми от този тип. Не съм напълно съгласен с автора, особено в часта за фактора цени. Аз също имам десетина години наблюденя над пазара на добавки и си спомням, че когато почнах да тренирам си купувахме добавките на по-високи цени. В момента има доста на брой сайтове и магазини, включително аптеки, които продават добавки и е нормално при такова предлагане цените да са по-ниски. Най-малкото всеки може сам да влезне в някой чуждестранен сайт за продажба и да види как вървят цените. Да реплики има и аз съм попадал на тях и то на доста високи цени, така че цената не е гаранция. За това наблягам повече на храната, а добавките за това са добавки, за да допринесат нещо, а не да разчитаме основно на тях.


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
Николай Маринов
2017-01-26 15:31:03

Преди седмица поръчах директно от Англия, 5кг. неовкусен суроватъчен протеин концентрат на Myprotein, за 80лв..... Правя го за трети път и повярвайте ми, никога повече в живота си няма да дам 100лв за 2 кг протеин, пък би бил той и ON GS мега оригинален(ще преживея някакси 1гр. повече въглехидрат в доза :D).URL   
Харесвам 2

Новак
мнения - 1
Димитър Кисов
2018-04-12 23:39:26
Николай, абсурд да си купил 5кг за 80лв. Вярно пиша след една година коментар, но ми стана интересно, зачетох се в коментарите и твоят просто ме изуми... В момента неовкусен 5 кг е 71.49€. Не вярвам преди една година да е бил 40.90€...


URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 33
Djakero !
2018-04-18 21:06:15

Значи наистина има суроватъчен протеин  за тези пари на марките Myprotein  и Bulkpowders директно от техните сайтовеURL   
Харесвам 0