Начало ФорумБилки и НатуропатияТрибулус Терестрис - Царицата на билките
Начало Най-нови теми Активни теми Най-популярни теми Най-полезни теми
Назад към раздела

Трибулус Терестрис - Царицата на билките
Мастер Админ
мнения - 1239
Master Admin
2015-01-13 20:28:28

Трибулус Терестрис - Царицата на билките

 

Много хора са чували за нея и нейните страхотни ефекти. Използвана за първи път от нашите тежкоатлети преди няколко десетилетия. Мнозина от нас са я използвали и са изпитали нейните страхотни ефекти. Не всички продукти на пазара обаче, предлагат чист истински екстракт, който води до очаквания резултат. Разбира се думата "резултат" е доста субективна и придобива различно значение за всеки един от нас. Но нека първо се спрем на няколко доказани факта за Трибулуса.

 

Трибулус Терестрис (Тribulus Terrestris) е екстракт от едноименната билка, известна в България като Бабини зъби. Всички знаем колко сила и енергия има съхранени в естествените продукти, които са ни дар от природата. Ето защо, е много важно за всеки човек, да знае как може да се възползва от тези  естествени богатства колкото се за по-дълъг период от време.

 

Съществуват редица изследвания с продукта и резултатите от тях варират в много широки граници, най-вече в зависимост от произхода на екстракта и контролната група, върху която е правно изследването. Има тестове, които показват значително увеличение на нивата на свободния тестостерон в кръвта. Както знаем до голяма степен резултатите зависят от условията на провеждане на експеримента, качеството на растението, начина на извличане, концентрацията и дозите, които са приемани. Практиката показва, че приемът на Висококачествен Български екстракт (стандартизиран на 45% сапонини) в дози от 20 до 50 мг на 1 кг телесна маса за период от 8 седмици, дава значително повишение в нивата на свободния тестостерон, дължащо се на повишени нива на лутеинизиращия хормон (ЛХ). Вследствие на това трибулусът стимулира и либидото.

 

Tribulus Max, Tribulus Terrestris, Cvetita HerbalЕто и няколко интересни факта , които сами по себе си говорят много за широкото приложение на билката Бабини зъби. Екстрактът, извлечен от тази билка е богат на стероидни фитосапонини, които стимулират производството на гонадотропни хормони. Те от своя страна са свързани пряко с производството на половите хормони. Тези свойства правят екстрактът полезен, както за мъжете, така и за жените. По-просто казано, редовното използване на билката повишава нивата на тестостерон при мъжете. А както всички знаем, по-високите нива на тестостерон водят доTRIBULUS TERRESTRIS, TRIBULUS MAX, Трибулус увеличаване на мъжката сила и издръжливост, удължават ерекцията и повишават потентността. При жените съответно, Тribulus Terrestris  спомага за покачване на нивата на естроген в организма и по този начин повишава либидото.Освен това екстрактът се препоръчва и при някой форми на безплодие, тъй като подпомага сперматогенезата при мъжете, и овогенезата при жените. Като цяло Тribulus Terrestris е подходящ за общо тонизиране на организма. Спомага за по-бързо възстановяване след физически натоварвания и след прекарани заболявания, защото стимулира и засилва имунната система. Освен това намалява общия холестерол в липопротеините с ниска плътност и така намира приложение дори и при по-строги режими на хранене.

 

Екстрактът от Тribulus Terrestris действа целебно не само при мъжете, но и при жените. С уникалното си свойство да регулира хормоните Трибулусът оптимизира нивото на естрогена, като това несъмнено засилва либидото и при тях. Но не това му свойство го прави незаменим и за жените. Още от дълбока древност билката намира широко приложение в различни аспекти на женските неразположения. Освен че спомага за успокояване на менструалните болки, Тribulus Terrestris знае и как да регулира мастната обмяна и по този начин да пречи на отлагането на мазнини. А това, както сами се досетихте, че го прави пръв помощник в борбата с излишните килограми. И накрая, но не на последно място, екстрактът намира приложение и при някои форми на безплодие.

 

Тribulus Terrestris стимулира производството на два гонадотропни хормона – лутеинизиращ (LH) и фоликулостимулиращ (FSN).
Tribulus Max, Tribulus Terrestris, Cvetita Herbal

Но нека се върнем на мъжете и как точно това им помага.

 

Лутеинизиращият хормон е пряко отговорен за производството на тестостерон, като покачва неговите нива в рамките на физиологичните граници (присъщите за здравите мъжки индивиди в млада и средна възраст). От своя страна пък фоликулостимулиращият хормон регулира узряването на сперматозиодите в семениците. И ето я  вашата безотказна формула за мъжественост във всяка ситуация:

По-високи нива на тестостерон = по-висока потентност, по-голяма издръжливост, по-лесно натрупване на мускулна маса и по-малко количество мазнини - все ефекти присъщи на мъжкия хормон. Неслучайно, проведени и доказани изследвания показват, че има пряка връзка между ниските нива на тестостерон и някои депресивни състояния - като например пост-стероидната депресия или например Хипогонадизъм (състояние, при което са увредени тестисите и не произвеждат достатъчно тестостерон). Тribulus Terrestris участва пряко и при увеличаване броя на сперматозоидите и тяхната подвижност и така по естествен път подобрява сперматогенезата. Затова екстрактът се препоръчва и при някои форми на безплодие, като олигоспермия например (неподвижност/мъртви сперматозоидни клетки), която се получава след тежки хормонални стимулации с анаболни стероиди или ендокринни проблеми при мъже над 40 години.

 

На пазара както знаем има редица продукти, които съдържат различни видове екстракт от билката. Много от големите западни компании твърдят, че техният продукт е базиран на Истински Български Трибулус, но в голяма част от случаите цената им е доста завишена поради ред причини или не съдържат правилно извлечен екстракт, който би довел до търсения резултат. В този ред на мисли трявба да знаем, че не дозата е от водещо значение, а видът екстракт и начина, по който е достигнато до него! Един добър пример за чист и качествен екстракт от билката е TRIBULUS MAX на сертифицирания български производител CVETITA HERBALТози продукт представлява водно-алкохолен разтвор с изключително висока концентрация от БЪЛГАРСКИ Тribulus Terrestris (Бабини Зъби) и е направен от 100% натурални съставки.  А именно първата и най важна стъпка и много важен етап при извличането на вещества от билките е течната екстракция. 100мл от него се равняват на 1кг от изсушената билка! Ето защо течният екстракт на TRIBULUS MAX е напълно безвреден продукт и НЕ съдържа никакви изкуствени стабилизатори и консерванти! Не бива да забравяме и факта, колко лесно и бързо се възприемат течностите от организма, в сравнение с други продукти под формата на хапчета или капсули.


 

 

Кирил Танев

 

Кирил ТаневВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович (треньор и консултант в BodyConstructor), която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

или да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук

 

 Прочети пълната статия ТУК


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 243
Митко Тошев
2015-01-16 02:39:11
Страхотна статия. От много време чакам някой да напише нещо за любимата ми билка.


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 6
Sotir Sotirov
2015-01-16 18:37:24

Полезна статия, браво! Често добавям трибулус към добавките които вземам. Наситина десйтва. В статията пише, че се приема 8 седмици, каква почивка е добре да се направи след това?URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 36
Nikolay Arabadzhiev
2015-01-16 19:34:49

Хубава и полезна статия! Браво!URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 28
stancho bachkov
2015-01-16 20:51:01

Благодаря много за статията , аз бях писал коментар под продукта много благодаря! Така успях да обедя приятелите да вземат бабените зъби :) аз лично пия и си правя екстракт от тази билка от много от давна!URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 205
Мартин Тенев
2015-01-17 06:10:58

Sotir Sotirov

До колкото съм чел, зависи дали е самото растение (самата билка) или дали е екстракт под формата на добавка (таблетен, течен и т.н.), но най-вече съм чел, че зависи от екстракта или иначе казано - от %-ното съдържание на фитосапонини. Не на последно зависи и от състоянието/нуждата на дадения индивид.

 

Преди като съм се ровил не съм попадал на еднозначен отговор, но си спомням две схеми, по които се препоръчваше - 8 седмици консумация, 2 седмици почивка и така докато има нужда, желание или възможност.

Друга схема, на която съм попадал - 3 месеца прием, 2-3 седмици почивка, но аз лично смятам, че първата е по-оптимална и нея съм срещал по-често като "препоръчителна". Отделно 8 седмичната схема е препоръчана в статията и е преминала науно одобрение, така че бих те посъветвал да заложиш на нея.

 

Към автора - колега, големи адмирации за това четиво, статията действително е станала страхотна. :)URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 6
Sotir Sotirov
2015-01-17 13:49:12
Изключително много, благодаря за изчерпателния отговор, Мартин Тенев.И още един въпрос, ако добавя индол 3 карбинол (брокoли) , под формата на добавка, ще засиля ли ефекта от трибулуса?


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 91
Иван Демирев
2015-05-19 09:19:07
а дадение продукт на тази марка заслужава ли си,някой пробвал ли го е


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
biser georgiev
2015-10-25 19:47:17
ot skoro piq i az bilkata dano ima polojitelen efekt:)


URL   
Харесвам 0