Начало ФорумКултуризъмЖивотът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?
Начало Най-нови теми Активни теми Най-популярни теми Най-полезни теми
Назад към раздела

Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?
Мастер Админ
мнения - 1279
Master Admin
2015-11-09 11:07:24

Животът след сцената...

Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

 

Вероятно мнозина от вас са се питали до каква възраст продължава кариерата на професионалния бодибилдър и какво се случва в живота му, когато спре активна състезателна дейност. Може би мнозина от вас си мислят, че културистите ги очаква най-лошото или че вероятно са с разрушено здраве и едва ли не са негодни за каквато и да било друга дейност. Наистина има културисти, чиято кариера завършва с фатален край, но те (към този момент) са една много малка част от всички културисти, състезавали се на високо професионално ниво. Всички сме попадали и на много снимки на професионални културисти от типа ПРЕДИ-СЛЕД, на които се вижда гигантската метаморфоза, която някои от тях са претърпели - от свръх изваяни професионалисти до отпуснати чички с коремчета и отпуснати гладки ръце. Истината е, че много онази страховита мускулна маса и кондиция, която е трябвало да поддържат по време на пика на спортната си кариера е абсолютно ненужна и опасна да бъде поддържана след това. Вярно е, че мнозина се поддържат в някаква що-годе прилична форма, имайки предвид, че са лица на някои марки суплементи, но при други няма и помен от звездните тела, с които са разполагали.

 

За разлика от повечето останали спортове, културизмът изисква малко повече време за да се развие пълният потенциал на атлета. Професионалните културисти обикновено достигат върха на кариерата си около 35-40 годишна възраст. Поне такива бяха случаите с Рони Колман, Джей Кътлър, Дориан Йейтс и други. Разбира се, много от тях успяват да се задържат сред елита дори на 45 години. Примерите за такива атлети са буквално десетки, някои от които все още се състезaват на топ ниво. Тук ще изброим само част от имената на културистите, завоювали завидни постижения на немалка възраст.

 

Лу Фериньо – сигурно го помните само като съперника на Арнолд през 70-те години, но през 1993, на 43 години става 10-ти на Олимпия;

Рони Колман – когато печели последната си титла на  Олимпия през 2005-та е на 41 години;

Декстър Джаксън – когато печели Олимпия през 2008-ма, е на 39 години, а тази година, когато печели Арнолд Класик за 5-ти път в кариерата си тази година, той бе на 45 години;

Тони Фрийман – на 49 години, той все още намира топ място сред елита на професионалистите;

Трой Алвес – в периода 2003-2011 се състезава в опън категорията, а през 2013-та, на 47 години завоюва поредната си професионална победа на Европа Шоу, този път в категория до 96 кг;

Винс Тейлър – подобно на Лу Фериньо, той също прави страхотно завръщане на професионалната сцена, като през 2007-ма участва на Олимпия на 51 години! Е, не влиза в топ 3 както през 1989 и 1991, но да не забравяме, че е и петкратен носител на Мастърс Олимпия (за ветерани).

 

Списъкът може да продължи, но нека обърнем внимание на това какво точно се случва в живота на професионалните билдъри, след като прекратят бляскавата си кариера.

 

Декстър Джексън "Острието" е в уникална кондиция дори и на 48Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

В

   

 

 

Бизнес с хранителни добавки

Кой не познава марката Gaspari Nutrition? По-младите от вас дори може въобще да не знаят кой е Рич Гаспари. Ставал на два пъти втори на Олимпия през 80-те години, сега той е най-яркият пример за бивш състезател, насочил цялото си внимание към бизнеса с хранителни добавки. Днес примерът му е последван от още много други бивши звезди – Лий Лабрада (Labrada Nutrition), Рони Колман (Ronnie Coleman Signature Series)Джей Кътлър (Cutler Nutrition), Флекс Уилър (Flex Wheeler’s серията на MEX), Кевин Леврони (Kevin Levrone Signature Series) и Дориан Йейтс (Dorian Yates Nutrition). Декстър Джаксън пък, който все още развива активна кариера, се опитва да използва това за да наложи своята нова марка Blade Nutrition. Някои успяха да се наложат много добре на пазара, други недотам, но явно в този бизнес има място за всеки "под слънцето" (поне в САЩ).

 

Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

 

Треньорска дейност

Както знаете, не от всеки успешен състезател става успешен треньор и обратното - не всеки голям треньор е бил добър състезател. Тези обаче, които притежават и треньорски потенциал, решават да предадат своя дългогодишен опит на по-младите състезатели. Днес сред елита откриваме състезатели, чиито треньори са не други, а именно легенди като Дориан Йейтс, Денис Джеймс, Джордж Фара и Чарлз Глас. Последният всъщност вече е по-известен като треньор, отколкото като бивш културист.

 

 

Организация на състезания

"Арнолд Класик" е най-големият турнир за професионалисти и най-титулуваният след "Мр. Олимпия", а в последните години се превърна в истински спортен фестивал, включващ десетки различни спортове. Макар и не толкова успешно и мащабно, и други имена от световния бодибилдинг вървят по стъпките на Арнолд Шварценегер. Джей Кътлър, Рони Колман и Декстър Джаксън ежегодно организират своите NPC състезания за аматьори. Те привличат не малко участници и нищо чудно именно на сцената на едно от тези събития да изгрее следващата звезда в света на професионалния бодибилдинг.

 

 

Семинари и други събитияЖивотът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

След приключване на кариерата си много от бившите състезатели решават да благодарят на своите фенове по света, като участват в различни семинари, гост-позинги и други подобни събития, които често са свързани и с рекламна дейност. През последните няколко години дори в България успяхме да се порадваме на звезди като Самир Банут, Флекс Уилър, Крис Кормиър, Маркус Рул и разбира се - великия Рони Колман. Тяхната мисия да промотират бодибилдинга остава и след сцената и именно това е начинът те да го направят, макар и да са далеч от най-добрата си състезателна форма преди години.

 

 

Здравословно състояние

Част от бившите състезатели след прекратяване на кариерата си най-сетне виждат удобен момент да се подложат на операция за лечение на различни травми, получени през годините от тежките натоварвания. Пример за билдър, решил да се погрижи за здравето си е кралят Рони Колман, който се подложи на няколко операции, включително такава на врата и на бедрата. За съжаление, не са малко тези, които стават жертва на спорта, вероятно вследствие на различни увреждания, причинени от дългогодишната употребата на забранени вещества – Грег Ковач (на 44 г. от сърдечна недостатъчност), Майк Матарацо (на 48 г., в очакване на сърдечна трансплантация), Насър Ел Сонбати (на 47 г. от сърдечна и бъбречна недостатъчност), Арт Атууд (на 37 г. от масивен инфаркт), Андреас Мюнтцер (на 31 г. от дистрофична полиорганна недостатъчност – стомашна, чернодробна и бъбречна), Пол Димайо (на 37 г., свръхдоза хероин), Майк Менцер (на 49 години, сърдечна недостатъчност), Рей Менцер (на 47 години, бъбречна недостатъчност) и други. Част от големите състезатели, стигнали до екстремности плащат много сериозна цена за това, други обаче, продължават да покоряват върхове на близо 50 години, както споменахме по-горе. Вероятно всичко е индивидуално и много зависи от екипа, който се грижи за здравето на дадения състезател. Всеки човек има различни предразположености за заболявания и реално забранените медикаменти (особено в тези огромни дози, каквито приемат повечето професионални културисти) - ги отключват и допринасят за тяхното развитие.

Безспорен факт обаче си остава, че повечето спортисти остават верни на своята мисия - да популяризират и разпространяват идеята на спорта, с който са се занимавали. Някои от тях открито говорят за употребата на стероиди, през която са преминали през спортната си кариера (като Арнолд Шварценегер, Джей Кътлър и др.), други обаче грижливо премълчават този факт, знаейки че той може да окаже и негативен ефект върху хората, които тепърва навлизат в спорта.

Нещо генерално също трябва да обобщим - спортът за здраве и спортът "Бодибилдинг" са две съвсем различни неща, дори нямат прилики. В професионалния спорт хората, които са си поставили задача да бъдат сред най-добрите са наясно и са поели този риск за себе си (както междувпрочем са и много други спортове като екстремните, моторните и бойните спортове). Реално всеки спорт на високо ниво е екстремен и носи опасности, въпрос на преценка и лични приоритети е дали човек е готов да плати цената, която го очаква, за да бъде на върха.

 


 

Владимир Борисов и Дилян Борисов

 

Владимир и Дилян Борисови - автори в BodyConstructorВ BodyConstructor: Автори на статии и репортажи

 

Професия: държавни служители, експерти в Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет и Министерство на образованието

 

Образование: магистри от Национална спортна академия „Васил Левски“ – Спортен мениджмънт, Спортна анимация, Културизъм и фитнес

 

Интереси: състезателен културизъм, фитнес културизъм, футбол, спорт, електронен спорт, хеви метъл

 

Дилян и Владимир са на по 26 години, с над 10 години опит в сферата на състезателния културизъм и фитнес. Те са републикански медалисти по културизъм за младежи в тежка категория. Висшето си образование завършват с отличие в НСА „Васил Левски“, с бакалавърска степен по „Спортна анимация“, следдипломна квалификация по „Културизъм и фитнес“ и магистратура по „Спортен мениджмънт“. Притежават дългогодишен опит като персонални треньори и са автори на редица статии и репортажи в областта на фитнеса и спорта, както и на държавни образователни изисквания и учебни програми.

 

Всички статии и репортажи на Дилян и Владимир можете да прочетете тук

 


 


Прочети пълната статия ТУК


URL   
Харесвам 0