Начало ФорумКое ви мотивира?Родната Фитнес Действителност 2 – Залите, Селфитата, Треньорите и Химията
Начало Най-нови теми Активни теми Най-популярни теми Най-полезни теми
Назад към раздела

Родната Фитнес Действителност 2 – Залите, Селфитата, Треньорите и Химията
Мастер Админ
мнения - 1413
Master Admin
2014-06-23 00:13:54

Преди почти година написах първата статия Родната Фитнес Действителност, чиято цел бе да подтикне младите любители на фитнеса да възприемат позитивните страни на спорта, като по този начин облагородят ценностната си система и стремежите си в живота. Всичко това бе поднесено през призмата на обикновения заладжия и плажния тарикат, за които фитнесът е начин да “напомпат” и без друго кухата си личност, изпразнена от съдържание.

 

Нека не се заблуждаваме - в нашата скромна държава лабилният манталитет на подрастващото поколение е подложен на страшна зависимост от чалга културата, мързела, култа към лесния живот и далаверите. Това неминуемо рефлектира върху ценностната система и изграждането на личности, които търсят бързото, лесното, евтиното (пошлото), лъскавото, без да се дава сметка за съдържание и дългосрочна перспектива. Целият този стремеж е припознаваем и в почти всяка зала в България - “искам да стана много як и нацепен и то бързо”. Културата на бързото хранене, бързите коли (втора ръка), леките жени и кухите глави, изпъква не само в чалга заведенията, но за съжаление и във фитнес залите. От чалга заведенията и модните “фешън” клубчета можем да избягаме, но от фитнес залите - няма как, имайки предвид, че всички ние сме част от този спорт и този начин на живот. Аз, както и мнозина от вас, искаме фитнесът да се приема предимно като градивно занимание, което прави човек по-добърпо-силенпо-целеустремен и по-трудоспособен член на обществото, а не точно обратното – да се асоцира с „батки“ с надуто самочувствие, които по цял ден "помпат", ядат дюнери, “зобят”, “пият прахчета” и разправят наляво и надясно, че “без бодеж нямало растеж”.

 

Повечето от вас (които четете тази статия) вероятно възприемат фитнеса като начин на живот, който ни учи как да се храним правилно, как да тренираме, и как да се учим на дисциплина и постоянство. Тренировките и хранителните режими ни изграждат като личности и всички тези очевидно позитивни качества ни правят по-добри във всяко едно начинание, с което се захванем. Това спортно облагородяване води до изграждане на по-осъзнатиборбени и силни членове и на модерното общество, което от своя страна води до поддържането на една силна и дисциплинирана нация. Сами разбирате, че фитнесът се е превърнал в "казармата на 21-век" – защото именно спортът може да превърне момчетата в мъже (в доста отношения)Всичко това би било прекрасно, ноРодната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньорите действителността е много по-грозна и комична отколкото си мислим....

 


“Без химия не става” – това е безспорната глупост номер едно!

Тези слова са присъщи за мнозинството неосъществени и нереализирани младежи, които мислят, че са център на вселената и всичко се случва спрямо тях. Влезнал в залата, потренирал на въжета и кабели няколко месеца (разбира се само гърди и ръце), началният прогрес (типичен за всеки новак) утихва и играта загрубява. Тогава набързо правят гениалното умозаключение - “анабола прави вола”. За едно е прав – акълът му е сходен с този на вол.

 

Има и такива, които с първото си влизане в залата са приготвили блистери и инжекции – тези типове са "върха" и направо „действат по същество“ - все пак "не трябва" да си „губят времето“ с разни там хранителни режими и тренировки. Пият хапчетата (или ментетата) и лягат на лежанката. След 12-15 серии лежанка задължително се правят всички възможни упражнения за бицепс, малко стойки в огледалото и готово. Накрая на тренировката задължително се пие един по-евтин протеинов шейк (или банан/вафла) и дим да ги няма към студентски град. Там трябва да  се „заредят“ с един дюнер или парче пица, преди излизането довечера. Крака, разбира се, не се тренират – не е модно, не се виждат толкова явно, а и си е и бая трудоемко - все неща, от които днешните заладжии бягат с 200. Точно за тези хора важи правилото – „без химия не става“, заради тоталната липса на знания, опит, нетърпение, дисциплина и постоянство. Те идват в залата, за да се покажат и да избиват комплекси –  не ги интересува същината и дългосрочната здравна перспектива на спорта. Тях ги интересуват моментални резултати, без значение от техните последствия и реалната цена, която заплащат за тях.

 

 

„БОстер + дюнер“ – патентована БГ комбинация

Ниската хранителна култура е най-основната бариера, която пречи на родните заладжии да постигнат съществени резултати. Масово се залага на хранителни добавки, търсят се магически хапчета и прахчета. Естествено че никоя тренировка не се брои, Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньоритеако преди това не си ударил една доза бОстер (така нареченият азотен бустер / nitrogene booster, базиран на съдоразширяващи натурални вещества, водещи до по-изразено напомпване и сила).  БОстерът се е превърнал в „лек наркотик“ за младия заладжия и липсата му в много от случаите води до апатия и недостатъчна отдаденост по време на тренировка. Младите момчета масово се вторачват в употребата на такива продукти, а същевременно не осъзнават, че ядейки дюнери и пици – със сигурност няма да постигнат релефната и масивна визия, към която се стремят. Отново – обръща се много внимание на екстрите и малко на основата, която всъщност е правилното хранене.  Аз съм твърдо ЗА употребата на хранитени добавки, но изборът трябва да е грамотен и умерен, като се залага на доказани и качествени продукти, а не да се залита по реклами, лъскави етикети и "съвети" от съмнителни треньори (или локални специалисти).

 

Най-много ме учудва фактът, че повечето момчета дават стотици левове на месец за хранителни добавки, но търсят постоянно безплатни съвети за тренировки и хранене. В България е рядко срещано явление и все още сравнително неприемливо да си плащаш за услуга. Например 150-200 лева за добавки на месец може да се отделят, но 60 лева за хранителен или тренировъчен режим въднъж на три месеца  – абсурд (да не говорим за персонални тренировки с квалифициран треньор). Понякога знанията на един опитен треньор може да Ви спестят хиляди левове, години в залата и щети върху здравето ви. Факт обаче е, че в България не е лесно да случиш на читав инструктор, защото напоследък се навъдиха стотици „специалисти“ навред из малки и големи зали.

 

ТреньоритеРодната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньорите

Треньорите в България нарастват с астрономически темп, с всеки изминал ден. За съжаление в реципрочна противоположност спада и качеството им. Всеки втори с малко стаж в залата, преминал през един лек хормонален цикъл и с наченки на преса е готов за фитнес инструктор. А ако е минал курс за фитнес треньори – става „безсмъртен“. В интерес на истината се забелязва тенденциозната взаимовръзка - консумацията на анаболни препарати да върви ръка за ръка със самочувствието на даден треньор. Т.е. ако не зобите – забравете да станете фитнес инструктори (дори и да имате солиден опит и научни познания) – няма да Ви вземат на сериозно. Има момчета, които след 1-2 години непрестанни схеми са се превърнали в „експерти“ (поне пред самите тях) – знаят кое, как, колко, къде и кога се бие и пие, но рядко могат да Ви дадат някакво по-задълбочено знание и да се аргументират за тренировки или хранителни режими. Същите тези хора, които допреди известно време не са имали нищо общо със спорта, сега имат самочувствие на световни шампиони. Комичното обаче е, че повечето от тях имат ужасна физика, която дори интензивните схеми с препарати не са успели да подобрят.  Всичко това е подкрепено от голямо его и надменен поглед. Ето това е и основният проблем – рядко се срещат свестни хора, имащи едновременно научни и практични знания, които да са в ползва на всеки трениращ. Масово се говори за химия и добавки, а почти никой не чете задълбочени журнали и изследвания за тренировки, храненео и биохимия. Същите тези „треньори“ отдават почти всичко на химията поради простата причина, че те от друго не разбират, защото дори посредствените резултати, които получават са пряко-свързани с употреба й. Точно по този начин младоците стават опитни мишки в ръцете на същите тези „треньори“, които не са нищо повече от шано-търговци на нефармацевтични медикаменти. 

Друг наболял проблем е, че масово се пренебрегват усилията на хората, които реално са постигнали нещо (знания, тяло, титли, популярност) и всичко това се омаловажава типично по нашенски.Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньоритеHate-рите

Те са съществена част от трениращите за съжаление. Повечето от тях са момчета между 15 и 25 годишна възраст с крехък опит в тренировките. Те не биха имали смелостта да коментират вас или някой друг на живо, но зад удобството на монитора вкъщи, самочувствието им експлодира. Типично за такива хора е да ръсят всевъзможни слухове, клюки и обиди по адрес на хора, които дори не познават. Масово в онлайн пространството те се изявяват като „огромни разбирачи“ и носители на абсолютното знание – критикуват стабилно, обиждат долно и омаловажават постиженията на почти всеки, поради простата причина, че самите те са загубеняци и имат неосъществени посредствени амбиции. Ако отворите профила на някой подобен индивид в социалната мрежа - повечето му снимки са с бира в ръка, от абитуриентския му бал, в дискотека, до старото си БМВ или позирайки на плажа. Не се учудвайте – това е типичен млад БГ хейтър, който нищо не разбира от фитнес и културизъм, но е специалист по раздаване на епитети, квалификации и мнения, лишени от смисъл (а понякога и мисъл). Такива хора изказват своята гледна точка неподготвени и всеки, който изглежда по-добре от тях бива задължително окачествен с малоумни фрази като: “ХИМИК!”“Тоя зоби яко!”“Тоя няма да живее дълго”“гей”“фотошоп”,  “кво лъже че не взима, личи му” и тем подобни.

 

И малкото българи от фитнес индустрията, които са успели по някакъв начин заслужават огромно уважение! Усилията на всеки един българин от фитнес индустрията, който успява в чужбина, трябва да се окуражава и като наш сънародник да му симпатизираме и да го подкрепяме. Независимо кой е, какъв е и как е постигнал успеха си – това са хората, които прославят България, мотивират и дават пример за всички други. Всеки един сериозен състезател заслужава адмирации за отдадеността, лишенията, дисциплината и работата, която полага. Всеки един аматьор, дори и да не е състезател, който се труди усърдно и допринася за развитието на фитнеса в позитивна насока – заслужава уважение. 

 

Фитнес залите

 

Фитнесите се напълниха с пречкащи се хора, които блуждаят като свободни електрони и си говорят или се подпират, или размахват ръце наляво-надясно в една безспирна загрявка (или някакво подобие на кръгова тренировка). Изключение правят малцината сериозно трениращи куртуриститрибойци или вманиачени любители, които избягват всякакъв контакт с обкръжаващата ги среда, тъй като са концентрирани в своята тренировка и своите цели.

 

Видовете зали:

Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньоритеКварталните мазета – Така наречените „зали-мазета“ най-често се помещават в дворове на училища , в някой трафопост или стара административна сграда. Повечето уреди вътре са като направени в час по труд и техника от второ-класници, но това не ги прави по-малко ефективни. Да, факт е, че един път си разбих лактите докато правих молитва на скрипец, след като въжето се скъса, но все пак за 20 лева на месец – толкова! А и нали сме „hardcore“?! Като оставим настрана допотопното оборудване, такива зали често имат много надъхваща атмосфера за тренировки, поради многото постери от списания, някоя друга грамота от състезание и цялостната визия, която напомня на ерата на Арнолд Шварценегер.

 

Характерно за тези зали е липсата на всякаква климатизация и вентилация, което гарантира прилошаване, докато правите дълги серии тежки клекове с щанга. Въпреки че като се замисля и в тези места се залага основно на тренировки за ръце и гърди. В резултат на това понеделник е невъзможно да попаднете на празна лежанка. Друг неприятен факт е, че такива зали се пълнят с млади момчета, които обикалят безцелно и се пречкат, което може да затрудни някои от по-сериозно трениращите. Точно на такива места може да попаднете на кварталния „гуру“, който почти винаги тренира гол и е толкова “вещ” в сферата на фитнеса и в частност на анаболните медикаменти, че всеки от заблудените младежи е експериментирал на даден етап с неговия „зоб“, който той успешно продава, като  „оригинален“ (каквото и да означава това).... Друго специфично за тези зали са непрестанните крясъци и лигавщини на висок глас, съблечените до кръста трениращи и фузията от миризми на пот, ръжда, прах, цимент и мухъл.

 

Като цяло има някои много сполучливи квартални зали, където може да се тренира тежко и обстановката е стимулираща, но те се броят на пръсти.
Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньорите

 

Залите по щанги – Това са класическите щангисти зали от едно време, където се вдигат големи щанги и няма да видите лентяйстващи младежи или разни
татуирани плажни нинджи. Трениращите по такива места отиват с основната цел да клякат, да обръщат и да вдигат мъртви тяги до припадък. На тези места е идеално да се тренира тежко, но далеч не са уютни и подходящи за културистични тренировки, тъй като липсват някои основни уреди и машини за упражнения. Също така някои от тях наподобяват на сцени от пост-апокалиптично бъдеще - помещения тънещи в пълна разруха, прах и разбито желязо с останали спомени и дух от славни отминали времена. По такива места наистина липсват огледални културисти и назобани тийнейджъри по простата причина, че няма кого и с какво да впечатлят. Там в повечето случаи се целят високи спортни постижения и се тренира на високи обороти. А и все пак по такива места е сравнително мръсно и никой не би искал да си нацапа кецовете на Армани (реплика) или новия си смартфон. 


Модерните големи фитнес центрове – През последните години се създадоха много модерни и големи зали, които наподобяват големите американски халета тип Gold’s Gym/World’s Gym.  За съжаление освен с голяма площ, ниските цени и наличието на всички възможни кардио уреди, изобретени някога, такива зали имат някои основни недостатъци – често липсват достатъчно свободни тежести, пейки и дъмбели. Също така именно цената на повечето такива зали примамва стотици посетители едновременно, като обстановката вътре заприличва на предизборен митинг или Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньоритеучилищен физкултурен салон по време на тестова евакуация. Много често може да се натъкнете на парадоксални управленски решения като това да има 3-4 машини за адуктори/абдуктори и...само една-две лежанки, забрана да се слагат големи килограми на лост, да се прави мъртва тяга или клекове, да се тренира задължително с хавлия и други абсурдизми. Липсата на прагматизъм е често срещано явление, особено когато в една такава зала има 100-200 човека едновременно и само една клек стойка, на която се редуват неколцина любители да правят бицепс/трапец – (такива индивиди заслужават доживотна забрана да посещават фитнес клубове или строг инструктаж за целите и приложението на фитнес оборудването.)

VIP фитнес центровете – В столицата има няколко големи лъскави зали, които приличат повече на нощни чалга клубове, отколкото на тренировъчни зали. На тези места може да попаднете предимно на жени-мутреси, които идват на тренировка заедно с малкото си куче и новата си кола – подарък от „спонсора“. Има и задължителен дрескод: най-новата колекция на Nike или Adidas – от глава до пети, както и лек тунинг – устни, гърди и екстеншъни. И друго: повечето от тях за съжаление са просто слаби момичета с приятна визия, които и след 3 години „усилени“ тренировки, най-вероятно ще изглеждат по абсолютно същия начин.

 

На такива места хората отиват предимно поради две причини, подобно и на нощните заведения: да се покажат и да демонстрират статус. Тагването във фейсбук и снимането на селфита в огледалото са абсолютно задължителни – важно е всички да научат, че сте били в баровския фитнес! По такива места рядко ще намерите някой да тренира сериозно и да знае какво прави. Мнозинството трениращи са жени на възраст между 25 и 40 години и малка част мъже, от които половината са гейове, а другата половина – чичковци с коремчета, които са отишли да се огледат за нов улов.

 

Типично за такъв тип зали е, че хората работещи там имат много повече допирни точки с чалгата, отколкото с фитнеса и силовите спортове. Повечето „треньори“Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньорите на такива места предлагат и допълнителни услуги на по-възрастните дами, свързани с тренировки, разбира се... Също така правят впечатление и нереално високите цени, които уж говорят за премиум качество на услугите, но всъщност загатват за основната цел на залата - пране на пари. Друга отличителна черта на такъв тип зали е тоталната липса на адекватни свободни тежести и наличието единствено на high-end уреди на Technogym и Precor, на които няма как да сложите повече от 30-40кг. Ако случайно се престрашите да съберете 90% от тежестите на залата и да правите тежки базови движения и да викате, най-много да Ви изгонят – все пак не трябва да нарушавате музикалния хаус-фон тип “напудрени нослета в Ялта към 5 сутринта”. Хубавото е, че тези зали са рядкост и се намират предимно в разни скъпи СПА хотелски комплекси и вероятността да попаднете на тях е сравнително малка.

 

Към коя зала все пак?

Залите за щанги, в които някога са вдигани хиляди тонове всеки ден и са изграждали железни мъже са се превърнали в модерни фитнес центрове, където десетки говорещи епилирани мъже чакат своя ред за поредната серия трицепсови ръзгъвания на скрипеца. Аз също предпочитам да тренирам в уютен и модерен фитнес център, но хората и атмосферата вътре понякога ми идват в повече. Не е човешко в огромна фитнес зала да има 30 пътеки... и едновременно с това най-тежките дъмбели да са 25-30 кг, да има 2 скрипеца и ... 1 клек стойка, която предимно се използва за бицепсови сгъвания, трапец или разни кросфит движения, при вида на които Джо Уидър би се обърнал в гроба си. 

 

Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньоритеАко утре забранят смартфоните в залите може да наблюдаваме рязък спад в посещаемостта. Имам чувството, че повечето собственици на фитнес центрове или никога не са тренирали, или имат за цел максимално да изолират сериозно трениращите, за да имат клиентела предимно съставена от жени, посредствени новаци и нежни момчета.

 

Като цяло конкуренцията при фитнес центровете нараства и това води до създаването на по-нови, модерни, големи и евтини зали, което е в полза предимно на клиента. Безспорен факт е, че трениращите имат много голям избор откъм зали особено в София и качеството и изборът се покачват с всяка изминала година.

 


 

Колкото и крайна, обидна или критична да е била статията за някои – нейната цел е да Ви подтикне да се събудите от еднообразното ежедневие и да осмислите редица аспекти на фитнес културата в България по начин, по който малцина биха се осмелили да систематизират и публикуват! Много е важно да се уважаваме, подкрепяме и насърчаваме.  Колкото повече се отнасяме добре един към друг – толкова по-лесно и приятно ще ни е на всички нас да тренираме заедно и да се развиваме. За да стане това обаче, трябва да подобрим културата в българското фитнес общество.

 

За да не бъде тази статия просто сбор от празни приказки, философски размисли и никакви реални съвети, ето и няколко идеи как да подобрим себе си и с това и цялостното си отношение към спорта:


1. Уважавайте труда на другия

2. Не коментирайте хора, които не познавате

3. Оставете егото си на входа на залата и тренирайте умно

4. Мислете за спорта и развитието си в дългосрочна перспектива

5. Търсете качество и съдържание във всичко, което правите

6.  Хранителните добавки са екстра, от която извличате максимална полза едва когато тренировките и хранителният режим са в порядък

7. Заобиколете се от позитивно мислещи хора, които Ви подкрепят и насърчават в начинанието, с което сте се заели

8. Не бъдете hate-ри – това само демонстрира колко тесногръди и завистливи сте

9. Тренирайте натурално и не употребявайте допинг поне през първите години на тренировки. Ако имате добра генетика и желание да станете шампиони – чак тогава потърсете мнение от специалист. 

Нашата скромна държава има голям потенциал за развитие на силовите спортове, които в последните 20 години сериозно се разсипаха. Моята цел, както и тази на сайта BodyConstructor, е да насочваме позитивната и градивна енергия на хората към успешна реализация във фитнес индустрията и силовите спортове,  подобряване на тялото и здравето ни. Опитваме се да развием една социална мрежа от хора с подобни амбиции, интереси и устременост, които да се облагодетелстват и мотивират взаимно от знанията и информацията, която споделят помежду си.

 

Не забравяйте, че за да променим заобикалящата ни страна, трябва да започнем от самите нас!Успех!

Цецо Каркаланов и BodyConstructor

 

Родната фитнес действителност, залите, селфитата, химията и треньорите

 

 

 


Прочети пълната статия ТУК

Напреднал
мнения - 243
Митко Тошев
2014-06-23 17:02:30
Цецо, много силно го каза. На 100% си прав. Ще си позволя да те цитирам тук. Това е основата на цялата статия: Нека не се заблуждаваме - в нашата скромна държава лабилният манталитет на подрастващото поколение е подложен на страшна зависимост от чалга културата, мързела, култа към лесния живот и далаверите. Това неминуемо рефлектира върху ценностната система и изграждането на личности, които търсят бързото, лесното, евтиното (пошлото), лъскавото, без да се дава сметка за съдържание и дългосрочна перспектива.


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 190
Влади Александров
2014-06-23 17:32:35
Право в десетката, както с първата преди около година, така и сега с втората статия!Радвам се, че разсъждавам по същия начин(надявам се и много други)!!!


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 1
Емил Цолов
2014-06-23 17:52:32
Привет, надявах се да видя предложения за зали, където си заслужава да тренираш в София. В момента тренирам в Атлетик, защото е ниска таксата и го има на няколко точки в София и сменям залите според това къде съм. Искам да го сменя, защото има твърде много хора и вечер тренировките стават безкрайни. Живея до Парадайз МОЛ... някакви предложения?


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 60
Методи Тупавичаров
2014-06-23 17:54:28
Браво Цецо, много изчерпателен материал, за съжаление всичко от написаното е вярно. Поздравления за статията, дано отвори очите на повечето трениращи и да се вземат в ръце. По - здрави !!!


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 19
Снайпера ™
2014-06-23 18:56:36
съжалявам че ще го кажа, но аз не мога и не искам да насочвам чалгари в правилният път. Те трябва да се ликвидират и да се отхвърлят от обществото. Тяхната идея за живота е тотално сбъркана.. не им помагайте - мразете ги каквито и да са на каквото и ниво да са

Новак
мнения - 4
Любо Любенов
2014-06-23 19:08:27

Единственото нещо, което не ми хареса в статията е заяждането с кросфитърите. Джо Уидър щял да се обърне, ми да се обърне, като си няма представа от друго освен типичното помпане на баници. Дали е чувал за тренировка за сърце? Колко олипийски шампиона е тренирал? Всеки спорт си има предимства и недостатъци, нека не бъдем предубенеи в нещо, което не сме и "помирисвали".URL   
Харесвам 1

Платинен Потребител
мнения - 683
unknown
2014-06-23 19:13:23

Страхотен стил на писане. Рядко срещан.

Съдържанието..до болка изстрадано. Сигурна съм, че един ден ще видим проект фитнес зала "BodyConstructor". :)


Златен Потребител
мнения - 401
Nikolay Georgiev
2014-06-23 19:33:59

Жалкото е,че хората ,за които иде реч в статията,няма да се припознаят в описаните образи.URL   
Харесвам 1

Напреднал
мнения - 117
Alexander Zahariev
2014-06-23 19:47:26
Адмирации Цецо!


URL   
Харесвам 0

Златен Потребител
мнения - 457
Тихомир Драгомиров
2014-06-23 20:05:53
Адмирации !


URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 38
Кристиан Велчев
2014-06-23 20:11:18
Николай Георгиев - Напротив, хората, описани в статията ще се припознаят в описаните образи, но няма да си признаят (дори пред себе си), а още по-интересното е, че няма да се променят по какъвто и да било начин. Веднъж промениш ли мисленето си, можеш да промениш всичко ! П.С. Поздравления на Цецо Каркаланов за добре написаната статия !


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 4
Borislav Adov
2014-06-23 22:04:07

Не знам какво имате предвид чалгарство, но аз си слушам чалга и не виждам какъв е проблема на музиката. През повечето време съм тренирал в зали по вдигане на тежести, мазета и гаражи. :)URL   

Напреднал
мнения - 59
Владимир Димитров
2014-06-23 22:04:56

Поздравления за прекрасно поднесената статия, дано повече хора я прочетат и си дадат сметка какво точно искат и кой е най-правилния начин за постигането му. Определено предоставя храна за размисъл на много трениращи!  Относно чалгата, мисля, че целта на статията в тази насока е да покаже колко ненамясто е чалга културата, целяща само и единствено показност на нови придобивки, маркови дрешки и демонстриране на изкуствен стандарт от хора,които са претърпели мозъчен фалит. Никъде нищо не пише за музиката, всеки има право да слуша каквото си поиска и това по никакъв начин не му пречи да тренира здраво и да вдига най-тежките щанги както е в твоя случай.URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 1
Милко Милчев
2014-06-23 23:01:07

Статия е написана много грамотно и с голяма доза истина в нея. Съгласен съм и с колегата, който отправи забележка за кросфита. А относно проекта за фитнес зала Bodyconstructor не знам какво има предвид Ани Митева но с чиста съвест мога да кажа че Фитнес Феникс в гр.Хасково е най-добре оборудвания фитнес в България и най-пълен набор от машини и свободни тежести, направен от човек който е врял и кипял с нашия спорт и едва ли има някой който да е с  по-големи познания в оборудването на фитнес зали от него! Ако някой не вярва да иде и да се убеди лично!URL   
Харесвам 0

Мастер Админ
мнения - 595
Любомир Христов
2014-06-23 23:53:16
Много верни акценти са посочени в статията отново. Аз също съм на мнение, че в по-underground залите се тренира най-добре и имаш най-голяма възможност да действаш с размах (нямам предвид да правиш бардак и да всяваш суматоха), но да не се притесняваш постоянно дали някой те гледа, какво си мисли, дали няма да тропнеш повече, да извикаш повече и т.н. Към Боби Адов - според мен ти си последният човек, който трябва да си мисли, че статията е писана за него. Тук става въпрос за хора, които тренират безцелно и нищо не постигат цял живот. Ти си многократен републикански шампион и рекордьор със страхотни постижения във всички силови спортове.


URL   

Златен Потребител
мнения - 357
unknown
2014-06-24 00:37:59

Не знам какво имате предвид чалгарство, но аз си слушам чалга и не виждам какъв е проблема на музиката. През повечето време съм тренирал в зали по вдигане на тежести, мазета и гаражи. :)URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 114
Yovo Kolev
2014-06-24 00:38:14

Цецо, много хора ще ги заболи.... ама продължавайте все така... URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 4
Георги Пенев
2014-06-24 00:38:22
Жалкото е, че хората към, които е отправена тази статия, дори няма да си направят труда да я прочетат. Поздрави за изчерпателното четиво ! :)


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 1
Александър Диков
2014-06-24 00:54:21
Автореееееее, незнам бил ли си не си ли, в такъв VIP Фитнес Център , но описанието ти е толкова точно, ЯСНО и изчерпателно че останах безмълвен.Тренирах в такава зала 7 месеца точно, залата с не без известното име PULSE FITNES & SPA , и това което си описал е едно към едно , но ще добавя и незачитането на клиентите от "псевдо" фитнес инструктори със ЗАКУПЕН така наречен "Курс за фитнес инструктори" , със по големи шкембета от чичковците, дебнещи за нещо "младо ярешко" да обсъдят и заплакнат очите, и да се почешат там където не ги сърби , седейки в някой ъгъл на залата на групичка , обсъждайки теб самия, както и всеки един клиент в залата по безобразен начин, с недопустими епитети, и отправяйки догатки от сорта , тоя зоби неможе да е такъв натурален , и глупости описани в статията от теб самия. Междувременно се чува по радиостанцията им (да имаха слушалки в ушите за да кореспондират един с друг заради голямата площ на която се простира залата, а те ги използваха за да клюкарят и усмиват някой клиент или да си кажат , еиии видя ли оная п*тка, пак е тука , ше я скъсам), както и другото че по радиостанцията се чуват викове от сорта: брат ела в склада , че немога да си сложа инжекцията сам или пък да видите с очите си как ядът вафли от протеиновия бар след жестока тренировка за ръце и ГЪРДИ.Разбирасе същите тези псевдо инструктори до един продаваха Химия "под масата" и под носът на началниците си, играеха роля да следят за ДРЕС кода , и да изчакат някой едва ли не да сгафи с нещо че да го увикат и предопредят (при второ трето провинение следва ИЗГОНВАНЕ ОТ КЪЩАТА НА БАЙ БРАДЪР), ако не е спазил някое от малоумните им КЛУБНИ правила , не казвам че всичките са такива , например правило от сорта да си връщаш тежестите и пособията на точните им места е меко казано перфектно, но има сумати глупости , като започнем че неможеш да вдигаш тежко и че трябва да спазваш точно определен дрес код в случая НИКАКВИ ИЗРЯЗАНИ ПОТНИЦИ, е ок , останалите неща са описани в статията от теб авторе, голямо БРАВО за трудът, дано има още и още такива статии и дано повечко хора отделят 5 минутки да прочетът нещо подобно , за да спрът едва ли не да се излагат , и да пречат на останалите сериозни и отдадени на спорта ХОРА, та дори и на всеки който се опитва да постигне нещо в залата. !!!


URL