BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Зеленолистни смутита и ползите им за човешкото здраве
Марина Декова
Хранене / Здраве 31.03.2020

 

Както много от вас знаят, аз съм голям фен на зеленолистните смутита и ги добавям в повечето хранителни режими на клиентите, с които работя.


Често получавам запитвания за ползите от тях, а тъй като не са една и две, не мога да отговоря еднозначно и кратко. Затова и сега дойде времето, в което да споделя малко повече за тяхното ползотворно действие върху организма и откъде идва диуретичното им действие, а именно от високото съдържание на калий в листните зеленчуци.

 

Калият е минерално вещество с алкализиращо действие (катион), което поддържа алкално-киселинното равновесие в организма, необходимо за правилното протичане на физиологичните реакции. Като цяло минералните вещества участват в поддържането на водно-електролитния баланс в организма.


Калият участва в провеждането на нервните импулси към работещите мускули и в регулирането на сърдечно-съдовата дейност. Както споменах, има диуретично действие, понеже е физиологичен антагонист на натрия и го извежда от организма. Необходим е за синтеза на белтъци. При дефицит на калий се нарушава водно-електролитният баланс, организмът задържа течности, наблюдават се сърдечна аритмия, мускулна слабост, умора, раздразнинтелност. Среднодневните потребности на калий при възрастни са около 2000 мг. Растителните храни са богати на калий за сметка на животинските, които са бедни на този елемент.

 

А от друга страна листните зеленчуци заемат високо място в хранителната пирамида и са съществена част от балансираната диета. Листните зеленчуци са богат източник на хранителни вещества, с високо съдържание на диетични фибри, с ниско съдържание на липиди и богати на фолати, витамин C, К и магнезий. Добрият хранителен профил на листните зеленчуци е полезен за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2. А това идва главно от високото съдържание на диетични фибри, които подобряват серумните нива на липопротеини, понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар при диабет, допринасят за загуба на тегло и подобряват навиците на червата. Средният дневен прием на фибри при възрастни и деца би следвало да е 14 г/1000 ккал, като не бива да се прекалява, понеже това може да създаде потенциални негативни ефекти, като намалена абсорбция на витамини, минерали, белтъци и калории.

 

 

Листните зеленчуци съдържат пребиотици, които предизвикват същия защитен ефект върху червата като пробиотик и хрaнят добрите бактерии в микробиома.


И на последно място – съдържат хлорофил, но темата за ползите му е много голяма, затова ще я изследвам допълнително.

 

Често получавам въпрос защо под формата на смути, а не под формата на салата. И вторият вариант е препоръчителен, но листните зеленчуци притежават много твърда решетка, която, за да се "разбие", е необходимо дълго дъвчене в устната кухина, а резорбцията в тънките черва става една идея по-бавно, отколкото при блендираните зеленолистни, т.е. блендерът е свършил тази работа вече и съответно хранителните вещества се усвояват по-ефективно.


Аз и моето семейство пием смутита вече три години, което е станало навик и усещаме липсата му при по-продължително отсъствие от ежедневието ни, когато пътуваме, например. Откакто пия смутита, но и в комбинация с други промени в храненето и приема на колаген и пробиотици, трета поредна година не усещам симптомите на сенна хрема през пролетта, които преди ме смазваха години наред. Съществена разлика усещам в тонуса и енергията, които са на високо ниво през целия ден.

 


За финал ще споделя и какви са моите смутита, а те са много прости – за 1 литър смути добавям около 100 г плод по избор (аз най-често използвам ½ ябълка + ½ банан или горски плодове), както и около 60-80 г зеленолистни зеленчуци и зелени подправки, каквито има според сезона в местната ферма. Това може да са спанак, кейл, манголд, листа на червено цвекло, различни видове марули, цикория, лобода, киселец, магданоз, копър, тученица и други. Блендирам с около 200 мл. вода цялото това нещо и е готово за директна консумация. Темата никак не е малка, затова ще продължа търсенето на достоверна и научно обоснована информация за ползите на този тип храни.

 

Източници:

 

"Хигиена на храненето" доц. д-р Р. Еникова

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128008720000184?fbclid=IwAR3TS7Bx6Z2pWOhvR2EqqDrXC84DZr-tgOVm9esglmOZvfHzV6Hry6a2Erc

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ