BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Най-добрите готови протеинови храни от магазина под 4лв. (Част 1)
Ивет Миткова
Хранене 22.06.2022

Най-добрите готови протеинови храни от магазина под 4лв. (Част 1)

(Бележка: В статията няма продуктово позициониране или платена реклама. Всички снимки и продукти са избрани от мен)

 

Вероятно много от нас са се питали дали и какво има за хапване от магазина, което да е високо-протеиново и да не изисква термична обработка. Ето тук ще ви дам някои от моите фаворити, с които можете да си набавите протеин директно от опаковката, при това без да давате много пари.

 

 

Добра форма, постижения в залатата….ако това се доближава до целите Ви, със сигурност белтъчините заемат важна роля в ежедневието Ви. Убедена съм, че за много от Вас често е уморително да приготвяте и планирате менюто си в детайли. По цял ден сме навън, а когато говорим за хранене, трябва да признаем, че не винаги имаме възможност да носим със себе си кутиите с домашна храна.

 

Добре, че хранителната индустрия не спи. Супермаркетите са пълни с нови продукти, рекламирани като здравословни закуски. Но кои от тях издържат теста да бъдат едновременно вкусни и здравословни (или поне не нездравословни) и да съдържат достатъчно количество от царя на макронутриентите - протеина? Подбрах няколко високопротеинови пакетирани закуски от магазина. И всичките на цена до 3 лв.

 


 

1. Скир

 

За мен скирът е дар Божи – вкусен, свеж, плодов и идва в удобна опаковка. Намира се във всяка голяма хранителна верига на рафтовете с киселото мляко. Това дефакто наподобява цеденото кисело мляко, което се предлагаше преди от български производители. Неподсладеният скир съдържа минимални въглехидрати. Аз лично предпочитам подсладен и им опрощавам бонуса въглехидрати заради голямото количество протеин. Само за 100 грама можете да очаквате да приемете около 11 грама протеин* (за разлика от едва 3.2-3.6 за стандартното кисело мляко). В различните вериги предлагат различни марки – аз лично си взимам варианта с ванилия – единият е от LIDL, другият - от Kaufland.

 

Цена: От 1.50 лв. за кофичка от 150 гр / Съдържание протеин на 100г - между 10-12%

 

 


 

2. Протеинов снак от месо

 

Тук пак съм пристрастна. Този снак е идеален за неделна кино вечер пред телевизора. Моите наблюдения показват, че освен в промоция е трудно да намерим снак от месо под 3 лв., но определено си заслужава търсенето. А ето и фактите – за пакетче от 40 грама, само 130 калории и над 20 грама протеин. Това е така, защото в тези барчета влажността в местото е силно намалена. Има и закуски от изсушено месо - т.нар. Jerky (за 25г jerky са необходими минимум 100г чисто месо), които са малко по-скъпи (цеи от 4.50лв нагоре).

 

Цена: От 3.50 лв. / Съдържание протеин на 100г - между 30-50%

 

 


 

3. Извара

 

Нямаше как да не спомена добрата стара извара. Кой ли не е чувал мантрата на добрите стари класици-бодибилдъри - много протеин за малко пари. В 100 грама продукт се съдържат приблизително 15-18 грама протеин и до 4-5 грама  - въглехидрати и мазнини.

Моят фаворит при изварите е Pilos от LIDL. Кремообразна е, не е суха, опакована е удобно за междинно хранене и има добър вкус. Много хора не могат да ядат изварата директно. В такива случаи можем да я овкусим с подправки, билки, зехтин, мед, плодове.

 

Цена: около 2.50 лв. / Съдържание протеин на 100г - между 15-18%

 

 

 


 

4. Протеинов бар

 

Тук нещата са ясни – много протеин, вкусове за всеки, текстури, глазури и твърдост по вкуса на всеки. Трябва да направим обаче разлика между протеиновите барове и т.нар. ядкови барове (флапджак/flapjack и сурови барове, които съдържат предимно въглехидрати и малко протеин). При различните марки количеството протеин е различно – 30, 40, 50%, а пък мазнините са малко. Новите модели протеинови барове са с намалено количество прости въглехидрати, тъй като се ползват алкохолни захари за подслаждане (малтитол предимно). Препоръчвам внимателно да четете етикета – попадала съм на протеинови барове с повече захар, отколкото протеин.

 

Цена: от 3.00 лв. / Съдържание протеин на 100г - между 20-40%

 


 

5. Протеинов пудинг

 

Напоследък в хипермаркетите се намира още една протеинова алтернатива на десертите – пудинг. Отново вкусовете са разнообразни, а количеството на белтъчините е около 20 гр. на кофичка от 200 грама.  Препоръката ми и за протеиновия пудинг е да внимавате за добавена захар. Протеинови пудинги има в Била, Кауфланд, но най-евтини са в Лидл.

 

Цена: От 2.50 лв. / Съдържание протеин на 100г - между 10-12%