BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?
Виктория Илиева
Анализи / Вдъхновение 23.06.2022

Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

 

Хейтърите са хора, които показват постоянно негативно или враждебно отношение по всеки въпрос. Това, което всички наричат „здравословен хейт“, може да е градивна критика, но тя би била такава, изказана само хората, компетентни по въпросната тема, т.е. тези, които наистина са „навътре в нещата“. Някак си ми се струва, че само те имат моралното право да я използват и то, защото е с добра цел и в положителна насока.

 

Замисляме ли се, когато пишем подобен тип коментари, оправдавайки се, че това е с цел надграждане на самата личност, дали наистина го правим само с ”добри“ чувства? Или по-скоро има и нотка на себедоказване, на „чесане“ на собственото его? Колко от хората, към които постоянно са отправят такива нападки,  ги приемат като обида  и колко от тях ги неглижират сякаш са получили най-голямата похвала или препоръка в живота си? Хейтът може да влияе на психиката на „жертвата“, но може и да остане травма за дълго, особено когато това се случва  системно.

 

Анонимни или не, хейтърите винаги се представят като смели и зрели индивиди, които видиш ли ти, винаги имат куража да кажат истината „в очите“ (макар и онлайн) и са отделили 3 минути от безценното си време, за да дадат своето незаменимо и „градивно“ мнение. На първо място обаче, много често това мнение не е подкрепено с факти; на второ най-вероятно - не е искано и на трето – самото мнение може изобщо  да не е на място. Тъжно е, че повечето намират утеха в това и са го приели като нормален начин на общуване. Когато обаче срещнеш подобен човек на живо, той става „по-нисък от тревата“ и не би се осмелил да каже и дума от това, което „твори“ насаме пред екрана на телефона или компютъра си, под публикации на известни личности спортисти и други. Колкото и да ни помагат технологиите и социалните мрежи, толкова и ни вредят, откъсвайки ни от истинската комуникация, от реалността. Това да творим насаме ни дава една увереност, която вероятно никога няма да имаме на живо.. В крайна сметка, , интернет пространството се превърна в отдушник на емоции, място за бълване на злоба и изливане на негативизъм, който никъде другаде не може да бъде толкова лесно изразен.. Защото кой би се осмелил да каже в очите на Ивет Лалова колко и изпъкват вените на челото докато тя се бори за наградата „Атлет №1“? Но щом тя качи нова снимка в Instagram, хейтърите нямат абсолютно никакви притеснения и задръжки за подобен тип коментари. Думите не са маловажни, дори онлайн, и пишещите ги обикновено нямат представа по какъв начин ще бъдат приети от човека отсреща.. А сред по-млади и неосъзнати спортисти и по-известни личности, психиката им може трудно да се справи с нанесените щети.

 

Нека видим няколко примера, които са взети от социалните мрежи на известни личности и профили:

 

Адриан Зурков е сертифициран професионален треньор от ISSA (International Sport Sciences Association), който се занимава с фитнес повече от 12 години. Както се предполага, щом той тренира, участвал в български риалити сериал и още повече – има много последователи, автоматично се превръща в мишена за анонимните „писатели“. Веднага прогресът се свързва с използването на „химия“. А често негативното отношение на хейтърите е налице, защото „гроздето е кисело“, а желанието за оплюване на достойни, известни и нахъсани хора е по-голямо от мотивацията да станем от леглото и да отидем в залата.

 

Градивен или вреден е хейтът в социалните мрежи BodyConstructor Адриан Зурков

 

На следващата снимка виждаме Лазар Ангелов – най-известният фитнес-модел  в България, известен и по света, следван от милиони Беше наричан и „фитнес-инструкторът на звездите“. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании, и е един от малкото българи, които имаха личен договор за спонсорство с американския гигант за спортна екипировка Nike. Тук също не липсват коментари от вида: „Само веждите са ти в форма“.. Може би не на всички е ясно, че Лазар претърпя 5 операции, които го извадиха от строя за 3 години. Следователно дори и за момента той да не е във форма, знанията и опитът му са доказани и името му е познато на много места - от Калифорния до далечния Изток. Неслучайно преди години той се бе отказал напълно да участва и да се изявява у нас – именно тоновете хейт, които се генерираха ежедневно по негов адрес от различни анонимници и „смелчаци“, го бяха отказали да си има каквото и да е общо с нашата родна действителност. Явно поговорката „Не всеки е пророк в собствената си страна“ важи в пълна сила и за Лазар.

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor

 

 

Не липсва и хейт, който е свързан с решението дори на Шварценегер. Бившият 7-кратен Мистър Олимпия е спрял консумацията на месо и млечни продукти от 2019г. като това моментално означава, че е влязъл в пропагандата на веганите и за поредния анонимен индивид, това е изключително разочароващо и неадекватно.

 

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor

 

 

Уважението е това, което ни прави хора и ни сплотява, но не всеки държи на него. А в днешно време е повече от нужно особено с оглед на това, че социалните мрежи присъстват в живота ни от сутрин до вечер. И в крайна сметка, хейтът е нужен, но не когато е хейт, а когато е поднесен под формата на градивна критика без негативни намерения. Всичко останало е избиване на комплекси, на които не трябва да позволяваме да ни влияят. Неслучайно хората са казали: „Ако никой не те мрази, значи грешиш някъде. “А ако това не ни мотивира да бъдем по-добри версии на себе си и да надминаваме очакванията си, то нищо друго няма да успее.

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor 2

 

Градивен ли е хейтът в социалните мрежи в крайна сметка? Вероятно има едни 10-20%, които може да се разгледат по-скоро като градивна критика. Всичко останало е чист хейт по мое мнение. Ако вие не мислите така или имате различно мнение, може да го споделите под статията във Facebook / Instagram и в групата ни във Facebook.

Сподели статията, ако ти е харесала и напиши #bodyconstructor

 

Последвай ни в СОЦ медиите тук:

👉 Facebook 

 

👉 Група BodyConstructor

 

👉 Instagram

 

👉 YouTube

 


Източници:

https://www.instagram.com

/adrianzurkov/

 

https://www.instagram.com

/schwarzenegger/?hl=bg

 

https://www.instagram.com

/lazar_angelov_official/?hl=bg

 

https://bg.encyclopedia-titanica.com

/significado-de-haters

 

https://bg.wikipedia.org/

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ