BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Енциклопедия на Силовия Трибой (ЧАСТ 2). Федерациите, правилата и допингът!
Ники Николов
Сила / Профи 27.02.2015

Статията е неподходяща за хора извън силовите спортове, хора с комплекси, хора със стерилно възпитание и хора без състезателни амбиции. Статията съдържа нецензурни думи и изрази, които определено не са подходящи за всеки. Ако сте сред някои от гореизброените, не ви препоръчваме да четете статията по-долу.

 

А ако сред тези, които са пропуснали да прочетат ЧАСТ 1 от поредицата, можете да го направите тук!

 

Федерациите в силовия трибой

 

В настоящата втора част на първата всеобхватна поредица у нас „Енциклопедия на силовия трибой” ще хвърлим светлина върху организационно-институционалната страна на любимия ни спорт. Да, точно така – въпреки първично-зверския и симпатично-варварски имидж на много от състезателите по силов трибой (особено от тежките категории, и особено в момента на тежките вдигания) – и този прекрасен силов спорт е вкаран в по-цивилизован и организиран формат, но за да изхвърля глупавата модерна дума формат, ще кажа "форма". Та зародишното формиране и последващото го по-конкретно дооформяне на дадена дейност (примерно спорт) винаги води до формирането на групи от хора – организации, които очертават правилата и регулират протичането на тази дейност по тях.

 

Казано по-народно – винаги когато ние, свободните хора, открием нов и прекрасно-първичен начин да се забавляваме, отнякъде се пръква нафталинена шайка от дърти костюмари, които се натрисат на "купона", почват да размахват артритно-деформиран пръст и да ни досаждат с разни правила, правилници, документи и друга похабена хартия. И ни натрисат не само монолифт, но и монопол върху купона, представете си. Всичко става „официално”, „общоприето” и „легално”... (защо ми се повдига и от трите думи?) Всичко става... Федерация (Федерастия... Но за тази тъй обширна и болна тема – федерастията – в края на статията, за десерт).

 

А относно дъртите костюмари – шегувах се, естествено. Донякъде. В смисъл шегувам се, че се шегувах. Но нека разгледаме темата малко по-сериозно.

 

Има хора, които могат да вдигат огромни тежести. Има и хора, които могат да организират, да съдийстват и отсъждат справедливо. Ако и двете групи от хора действат заедно, с пълни сили и чисти души за разцвета на спорта, то спортът ще разцъфти. Нека това да стане!

 

Приветствам и ще съдействам на всички личности и организации, които организират състезания на национално и международно ниво и поЕнциклопения на Силовия Трибой (Част 2) този начин дават подиум и помагат на смели, силни и достойни мъже и жени от всяка точка на света да премерят сили, да се сблъскат с „врага” и със себе си, да сътворят чудеса, разбивайки национални, световни и лични рекорди. Това е тържество на Духа, Тялото и Ума, което винаги е било и завинаги ще бъде част от човека. Човекът, стъпил здраво на Земята, но осмеляващ се и да лети в небесата, да се слива с дълбините на Водата, да разпалва Вечния Огън в себе си и да търси и неуловимия Пети елемент... Според китайците това е Металът. Което се доближава доста до темата, тъй като Металът е основен и жизненоважен елемент в силовия трибой... Да, и в музиката също.

Но да се върнем на федерациите...

 

Сега ще Ви поднеса накратко фактологията, „сериозната”, „официалната” част, за да съм сигурен, че ще бъда възприет „насериозно” от правораздаващите и репродуктивните органи в спорта. А и ако трябва да съм напълно сериозен (трябва ли?) – искам да съм полезен с информацията по-долу на всички вас, които като мен обичате силовия трибой и живеете с него и в него под една или друга форма. Представил съм Ви с кратко инфо най-основните международни федерации по силов трибой. Подчертавам – най-основните, тъй като проучването ми в мрежата попадна на цифрата 154 – толкова или дори повече на брой, са всички трибойски федерации по света. Защо пък и аз да не си направя една? "ТежкоАтлетическо Звено за Заякване (ТАЗЗ)" например... Знам, че не го разбрахте, това е вътрешен "НСА хумор"...

 

Ето ги и федерациите, изграждащи международния подиум на силовия трибой:

 

GPA

(Global Powerlifting Alliance – Глобален съюз по силов трибой)  - основан е през 2009-та година и провежда първото си състезание през 2010 г. Това е международнаЕнциклопедия на Силовия Трибой (Част 2). Федерациите, правилата и допинга организация по силов трибой, която понастоящем има две държави-членки. GPA не провежда допинг тестове. Състезанията на GPA са безекипировъчни, разрешени са накитници и бинтове за колене с дължина до 2.5 метра.

 

GPC

Глобалният комитет по силов трибой (Global Powerlifting Committee - GPC) е международна организация по силов трибой с повече от 20 държави-членки.  GPC не прави допинг проби. Провежда екипировъчни и безекипировъчни първенства. В екипировъчните състезания са разрешени до двупластови фланелки за Лег от полиестер или док. Брезентът не е разрешен. Фланелки с отворен гръб са позволени, стига да изглеждат затворени. Разрешени са трика за Клек/Тяга от неограничен брой пластове полиестер, док или брезент, както и многопластови шорти. Бинтове за колене до 2.5 метра са приемливи. За безекипировъчните турнири са позволени накитници и бинтове за колене до 2.5 метра.

 

GPF

Глобалната федерация по силов трибой (Global Powerlifting Federation) е създадена през 2010 година. В нея не се прилагат допинг тестове. Има екипировъчни и безекипировъчни състезания – за безекипировъчните са позволени накитници и бинтове за колене до 2.5 метра.

 


IPF

Международната федерация по силов трибой (IPF - International Powerlifting Federation) е ръководният орган на световния силов трибой.  IPF обхваща федерации-членки от над 100 държави, разположени на шест континента. Американската дъщеря на IPF е USAPL (United States of America Powerlifting) – федерацията, която одобрява и утвърждава официалните допинг тествани местни и регионални първенства по трибой в САЩ. А Българската "дъщеря" на IPF e БФСТ (Българска Федерация по Силов Трибой), която е и единствената федерация в спорта у нас.

 

IPF също така е отговорна за координирането на участията на трибоя в Световните Игри. Световните Игри са международно събитие, провеждано под егидата на Световния Олимпийски Комитет. Състои се от официални и демонстрационни спортове, невключени в Олимпийските игри. Световните Игри се провеждат в годината след Лятната Олимпиада.

 

Енциклопедия на Силовия Трибой (Част 2). Федерациите, правилата и допингаСъстезанията на  IPF са с допинг тестване от WADA (World Anti-Doping Agency, която проверява атлетите на Олимпийските игри).

IPF разрешава еднопластови полиестерни фланелки за Лег и трика за Клек/Тяга. Не са разрешени док, брезент, фланелки с отворен гръб или затварящи се с велкро.  Подкрепящите шорти не са разрешени. Бинтове за колене с дължина до 2 метра могат да бъдат използвани.

 

WDFPF

Световната федерация за натурален (без медикаменти) силов трибой (World Drug Free Powerlifting Federation) е международна федерация по силов трибой с 22 държави-членки. Нейната мисия е да предложи международна сцена за натурална алтернатива в силовия трибой, за да осигури честна надпревара по цял свят на онези трибойци, които са избрали да тренират и да се състезават, без подсилващи представянето медикаменти. WDFPF е основана през 1988 г.

Всички състезания, организирани от WDFPF, са с допинг тестове.

WDFPF провежда екипировъчни и безекипировъчни турнири. В екипировъчните дивизии са разрешени еднопластови фланелки за Лег от полиестер и док. Брезентови фланелки и такива с отворен гръб не са разрешени. Триката за Клек/Тяга могат да са само еднопластови и от полиестер. Брезент и док не се разрешават, нито еластични шорти под триката. Бинтовете за колене са с максимално разрешена дължина 2 метра. В безекипировъчните състезания са разрешени само накитници и колани.

 

WPA

Световният съюз по силов трибой (World Powerlifting Alliance) е международната ръка на АРА (American Powerlifting Association) . Основан е през 1987-ма година.

WPA шампионатите имат дивизии, които биват тествани за допинг, както и такива, които не се тестват. WPA разрешава до двупластови трика от полиестер. Трика от брезент и док не са разрешени. Фланелките за Лег могат да са двупластови от полиестер или док, включително велкро и фланелки с отворен гръб. Допускат се шорти със стандартна дължина, както и бинтове за коленете с дължина до 3.5 метра.

 

WPC

Световният конгрес по силов трибой (World Powerlifting Congress) е основан през 1986 година от Ърни Франц. WPC включва 46 държави-членки. Световният конгрес по силов трибой за любители AWPC (Amateur World Powerlifting Congress) e федерацията на WPC, занимаваща се с допинг тестваните състезания. Съответно в шампионатите на WPC състезателите не се тестват за допинг. WPC разрешава употребата на екипировка с неограничен брой пластове на материята, включително док, брезент, велкро и отворен гръб, шорти и бинтове за коленете с дължина до 2.5 метра. Разрешена е и употребата  на монолифт. В безекипировъчните турнири е разрешен само колан. Не се допускат бинтове за коленете и накитници.

 

WPF

Световната федерация по силов трибой (World Powerlifting Federation) е международна организация за силов трибой, включваща 12 държави-членки. WPF не прави допинг проби. Разрешени са еднопластови фланелки за Лег от полиестер, без док и брезент. Приети са също и фланелки с велкро, еднопластови трика от полиестер, еднопластови шорти от полиестер и бинтове за коленете до 2.5 метра дължина.

 

WUAP

Световно обединение за силов трибой за любители (World United Amateur Powerlifting) е международна федерация без допинг тестове. Включва 8 държави-членки. Състезател може да получи право да се състезава в WUAP чрез участието си в турнири, организирани от федерации, свързани с WUAP.  Ако в дадена държава няма такива федерации, нито има национални състезания за любители, друго състезание от която и да било федерация може да се използва за квалификация.

WUAP не провежда допинг тестване.

В безекипировъчната дивизия са разрешени 2.5 метра бинтове за колене, накитници и колан.

В екипировъчните състезания са разрешени до двупластови фланелки от полиестер или док. Брезентът не е позволен, нито фланелите с отворен гръб, но тези с велкро са разрешени. Разрешени са трика с неограничен брой пластове от док, полиестер и брезент, както и многопластови шорти и бинтове за коленете с дължина до 2.5 метра.

Това бяха инфо-визитките на главните международни федерации по силов трибой. Ако трябва да посочим единен световен лидер измежду тях – това явно ще е IPF.

 

На таблицата на Фигура 1 в синтезиран вид е представена сравнителна характеристика на международните федерации и правилата в тях.

 

Фиг. 1 – Сравнителна таблица на правилата на международните федерации по силов трибой

 

 

 

Легенда абревиатури:

Безекип – безекипировъчен трибой

Екип – екипировъчен трибой

Пол – полиестер; Бре – брезент; Док – дочен материал

(н) – накитници

(бк) – бинтове за колене

(на) – наколенки

Моно – монолифт

НЕО – неограничен брой пластове на материята на екипа (на фланелката/трикото)

 


И ето пак ще повторим - толкова много федерации, толкова много правила... Затова е изключително трудно да се каже кой е най-як или кой е най-добър. Тази темаЕнциклопения на Силовия Трибой (Част 2) засегнахме с колегите именно в "Енциклопедия на Силовия Трибой (ЧАСТ 1) - Теченията и различията...."

 

В заключение ще отворя две кратки (а може би не особено кратки) скоби. Първата е за така наречените drug-free или буквално „свободни от дрога/медикаменти” федерации и въобще за претендиращия да е „натурален” спорт или спорт без допинг.

 

Енциклопения на Силовия Трибой (Част 2)Накратко – няма такъв спорт на професионално ниво. За да бъде един професионален силов атлет боеспособен на световния подиум, той може да изгради необходимата за това чудовищна сила само по един начин, и той е със стероиди. Друг е въпросът, че не САМО с тях става това (даже само с тях най-вероятно нищо няма да стане). В тоя ред на мисли - винаги съм презирал малките, физически и душевно слаби завистливи човечета, които със злоба и пяна на уста, са лаели помиярски подир бодибилдъри и атлети с нереално могъщи и изваяни тела, плюейки, че изглеждат така САМО благодарение на стероидите. Тези жалки човечета не знаят за какво говорят и никога няма да разберат, защото умират бавно всеки миг в агонията на жалката си завист и злоба (познати като хейтъри, които дават акъли наляво и надясно как да тренираме и да се храним, без някога да са опитали от върховния "вкус" на истинския спорт на високо ниво). Изпитвам уважение и възхищение към всеки велик човек и атлет, постигнал висини в своята област чрез Воля, Ум, Дух, нечовешки труд и посвещаване, недостижими за малките човечета. Точно тия малки човечета без дух и без характер посягат най-бързо към стероидите в отчаян и обречен опит да заглушат гласовете на комплексите си поне за кратко, докато не започне пост-стероидната им депресия след лятото. Но когато смесиш анаболни стероиди с недоволни от живота идиоти, не получаваш майстори-атлети, а получаваш просто недоволни идиоти на стероиди.

 

Енциклопения на Силовия Трибой (Част 2)Питате ме как така при всички допинг тестове в големите федерации и гестаповския контрол, елитните състезатели биха могли да взимат стероиди? Аз не съм казал, че взимат. Казах, че НЯКОГА, в някакъв период със сигурност са взимали стероиди, без значение какви и колко,  и са изградили основите на извънземната си сила с помощта на тези медикаменти. Точно това е тънката пресечна линия – „чистите от допинг” състезатели са просто тези, които са изчакали достатъчно време след последния си стероиден цикъл, за да изхвърли тялото им лайната от системата си, да изчезнат следите, и тестът да покаже ”Чист е!” ... Почти всичко, свързано с хората, с вида хомо Сапиенс (няма да напиша хомо с голяма буква!), почти всичко, свързано с човешката цивилизация и всяка човешка дейност, е една голяма смехория, един болен жалък театър на гротеската, поради една проста причина – хората просто са неспособни да бъдат себе си. Неспособни са да спрат да лъжат курвенски и да играят бездарно разни роли. Ако взимаш стероиди – просто си кажи, че взимаш, имай достойнство за избора си (както между впрочем си признаха и великите Арнолд Шварценегер, Джей Кътлър, Бен Джонсън, Ланс Армстронг и други). Едно нещо винаги ме е спуквало от смях – да дойде при мен 80-килограмов човек и да ми каже „Аз съм натурален и (безекипировъчно) клякам 240 кг, бутам 180 кг и дърпам 270 кг на чисто, без нищо! Ей така – на голи мускули, мерак и креатин!” Какъв е тоя креатин, къде го продават, бре?! На Марс ли? Та преведено на езика на Истината, горното може да означава следното: 80-килограмовият човек преди неизвестно време е бил 95 – 100 кг състезател на стероиди, и С ПОМОЩТА НА СТЕРОИДИ е постигнал Клек 270 кг, Лег 200 кг и Тяга 300 кг, след което е спрял стероидите, но е продължил да тренира, и съответно Клекът му е паднал до 240 кг, Легът до 180 кг, а Тягата – до 270 кг... И такааа – въпрос със занижена трудност: Това натурален атлет ли е? „На чисто” ли е постигнал горните резултати? Отговорът оставям на вас...

 

Трябва да осъзнаем, преглътнем и повърнем една мисъл, горчива като лекарство – откакто са измислени стероидите и са изучени и изпробвани ефектите им – няма иЕнциклопения на Силовия Трибой (Част 2) няма да има такова чудо като „натурален” силов спорт или по-точно няма да има истински контрол, тъй като е невъзможно. Или винаги ще хващат едни, а други няма да ги хващат никога. Просто човешката психика и природа е такава – сбъркана, порочна, податлива към долното. Картинката е ясна на всички – състезатели, съдии, треньори. Правилата в голямата си част са показен фалшив театър, а действителността е бизнес, фискална и фекална политика. Единственият възможен и реален контрол над стероидите си ти самият – човекът, който решава сам. Който се изправя сам и казва „Майната му – ще правя нещата по моя начин, по трудния начин, защото мога, защото така ми харесва! А мога, защото искам. И никой не може да ми казва какво мога и какво не мога да постигна, какво е възможно и какво невъзможно. Най-малко някакви костюмари федерасти!”

 

Енциклопения на Силовия Трибой (Част 2)Което ни отвежда към втората скоба – а именно за федерастията като глобален (и глобАнален) антифеномен.

Светът, момчета и момичета, човешкият свят поне, клони силно у лево към глобална федерастия. И регионален федерасизъм. Не се шегувам.

Хората с най-много концентрирани (заграбени) материални ресурси пишат правилата и законите – и в спорта, и в политиката, и във всяка една сфера на човешката цифилизация. Но до тук с лирическото отклонение по темата.....

 

Силовият трибой е Силата на Триединството между Дух, Тяло и Разум. Работете и развивайте това триединство, за да оцелеем. За да оцелеем, трябва да се държим заедно!

 

В следващата част очаквайте поглед върху Титаните на трибоя и техните безсмъртни рекорди. А в по-следващата нещо още по-интересно "Титаните" на Българския силов трибой! До скоро....


 

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ