BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Моето първо състезание – как да се подготвим за него? Големият Ден! (ЧАСТ 3)
Димо Бенев
Тренировки / Сила / Профи 25.09.2020

Първото състезание по трибой – Големият ден

 

В предишните две части от поредицата разгледахме някои от основните неща, които трябва да направите във финалната фаза на предсъстезателния период - как да се настроите психически и физически, какво да ядете в седмицата преди състезанието, както и какво да направите, за да извлечете максимума от първотот си стъпване на подиума. В третата – финална част на поредицата ни „Първото състезание” , ще хвърлим светлината върху черешката на тортата – денят на самото състезание. Тогава усещаме за пръв път състезателната атмосфера, радваме се на способностите си и откриваме цял един нов свят от емоции и възможности.

 

С наближаването на деня, емоциите и приповдигнатостта стават все по-големи. Започваме  почти постоянно да се намираме в едно леко или по-силно превъзбудено състояние. Сякаш не можем да си намерим място и да се концентрираме върху нищо друго освен мислите за вдигане, опити , рекорди, тежести, класирания и т.н. Започваме да си визуализираме бъдещото състезание, „минаваме” опит след опит, опит след опит в главите си. Чувстваме се едва ли не длъжни само за това да мислим и да се надъхваме, да се настроим. Трябва да сме надъхани, нали ? СТОП ! На първо място е необходимо по-най-бързия начин да прогоните всички тези мисли от главата си. Всяко мислене за състезанието, за опитите и каквото и да било в тази насока ви натоварва неимоверно много. Без дори да се усетите вие прегаряте все повече и повече , като си причинявате най-тежката преумора – психическата. Няма нищо по-изтощаващо от умственото напрежение. А вкарвайки се в мисли относно нещо толкова силно емоционално, значително повишавате възможността психически да се изстискате като лимон и да се оставите без сили точно за най-важното – състезанието.

 

Разбира се, каквото и да правим, много трудно можем да избягаме от това състояние напълно. Но…можем да направим всичко възможно да го направим. На първо място започваме от главата си. При всяка мисъл за нещо свързано със състезанието – гонете тези мисли и ги заменяйте с някакви по-силни други. Мислете за нещо приятно, хубаво, спомнете си лятната ваканция, концетрирайте се в работата си, обадете се на приятел , за да си поговорите. Най-добре контактувайте с хора, които нямат общо със състезанието . Изпийте по кафе с приятели, разходете се някъде, погледайте филм, почетете книга. Правете всичко друго, само не и да гледате в една точка и да си мислите за състезания – това състояние може да бъде много опасно за представянето ви. Обмислете внимателно тактиката си няколко дни преди състезанието, запишете си я, ако трябва на едно листче и я забравете. Отдайте се на психическа почивка.

 

В деня преди състезанието подредете в едно сакче (раница) всичката екипировка, която ще ви бъде нужна. Бъдете сигурни, че всичко, което ви е нужно е вътре. За състезанието вземете най-удобните ви за трениране дрехи. Дрехи, с които сте вдигали стотици пъти, пасват ви най-добре и ви дават най-добро усещане за сила. Избраната в последния момент фешън-блузка може и да стои добре и да очертава по пефектен начин мощните ви бицепси или гърди, но в същото  време да не осигурява никакво сцепление и да промени коренно техниката ви, което да коства много. Затова забравете за нови дрехи. Изберете ги по функционалност, не по външен вид. Задължително вземете някакъв личен документ, защото ще Ви бъде изискан на кантара при записването, за да удостоверите, че сте точно вие, а не някой друг.  Добре е да подготвите багажа в първата част на деня, за да може втората да ви остане за почивка.

 

Почивката във вечерта преди състезанието е ключов момент. Тъй като както написахме по-горе, стресът ще става все по-голям, най-добрият вариант за почивка ще бъде да избягвате всичко свързано със спорта и състезанията. Не препоръчвам да гледате спорт, било на живо, било по телевизията. Стресът, който това може да отключи у вас, може да бъде унищожителен. Много по-добре ще е да излезете на разходка, да се видите с приятели, да отидете някъде на заведения, дори да пийнете една –две напитки. Разбира се, в никакъв случай не бива да се прекалява с алкохол или каквито и да било активни вещества преди състезанието, това също би било много вредно за психиката и физиката. Осигурете си приятни емоции и спокойствие. Избягвайте превъзбуждането на нервната система, за да може после да си осигурите адекватен и продължителен сън.

 

Първото състезание – как да подходим към него в състезателния ден! (ЧАСТ 3)Темата със съня преди състезание е доста чувствителна. Много спортисти се опитват да предизвикат ранно заспиване във вечерта преди състезанието, като атакуват леглото още в 20-21 ч. с надеждата, че така ще спят повече. Но се получава обратният ефект. Останали отпуснати сами със себе си , неусетно започвате пак да въртите състезателните сценарии. Заедно с тях отново идват на гости надъхването, както и неувереността. „Ами, ако нещо се обърка?” , „Ами, ако се изложа?”, „Ами, ако това…?” , „Ами, ако онова? „. Докато се усетите вече е станало един през нощта , а вие сте по-далеч от заспиване отколкото преди няколко часа.  НЕ правете тази грешка. Вместо това разпуснете психиката по гореописаните начини и отидете в леглото в нормалното за вас време, дори да е малко по-късно, не е страшно, важното е наистина да сте отпуснати. Забравете за работа с компютъра преди заспиване. Оставете гръмките фрази, мотивационните речи , състезателните клипчета на велики спортисти и т.н.. Точно в този момент те  възможно най-малко ви трябват . Дори да не успеете да спите 8 часа преди състезанието, не се притеснявайте,  това няма да бъде фатално. Постарайте се обаче да си осигурите поне 5-6 часа спокоен сън във вечерта преди него.

 

Да приемем, че сте се справили успешно с психоатаките на собствената си същност и вече е сутринта в деня на състезанието. Наспали сте се добре и сте заредени с енергия, готови за подвизи.   След задължителното посещение в тоалетната, проверете теглото си. Важно е да се види какво е точно то в деня на състезанието, за да знаете докъде може да стигнете в храненето. След това съобразено с  показанията на кантара може да направите лека закуска. Постарайте се храната да е достатъчно калорична, без да преяждате. Не прекалявайте с течностите.

 

Огледайте внимателно дали всичко необходимо е събрано и готово за състезанието. Вземете всичко необходимо, вече сте готови за тръгване.

 

Най-стресиращият момент за много от новаците е пристигането в състезателната зала . Постарайте се да сте там поне половин час преди започването наПървото състезание – как да подходим към него в състезателния ден! (ЧАСТ 3) кантара и записването. Най-вероятно ще видите накуп множество  яки, здрави дори и плашещи на вид хора. Много от тях са с внушителни размери и самочувствие. Въпреки, че повечето състезатели са всъщност доста уравновесени, възпитани и интелигентни личности, разбира се има и изключения. Не е изключено и да забележите някои видимо арогантни, агресивни, гръмогласни, гледащи злобно  и изобщо опитващи се да привлекат вниманието на околните. Не бива да се плашите или да се впечатлявате негативно от поведението им . Всъщност повечето от тях  също са супер готини пичове, просто това е техния начин да демонстрират повишена бойна готовност и да се опитат да уплашат конкуренцията.  Най-добрият избор за вашето поведение е да се държите съвсем нормално и естествено, сякаш отивате на поредната тренировка.

 

Ето, че дойде моментът за претеглянето и записването. Отидете там с всичката си състезателна екипировка и облекло, както и с личната си карта. В националните и международни първенства има проверка на екипировката и облеклото, както и на личните ви документи, затова бъдете сигурни, че знаете точно къде се намира всяко едно от тях. Когато влезете в стаичката за претегляне, бъдете максимално учтиви, усмихнати и приветливи. Поздравете съдиите вътре, но без прекалено фамилиарничене. Никой не обича мазниците, съдиите по трибой не правят разлика. Бъдете отговорни и изпълнителни. Набързо съблечете дрехите си, като останете само по бельо. Свалете и чорапите. Не правете новобранската грешка да се теглите облечени. Всеки грам отдолу е важен и може после да формира класирането ви. При равен резултат с друг участник, по-малкото лично тегло решава крайният изход във ваша полза. След като се претеглите идва ред на началните ви тежести. Както споменахме по-рано те трябва да са предварително решени и известни за вас. Просто им ги казвате и те ги записват срещу вашето име в протоколите. Честито ! Вече сте пълноправен бъдещ участник. Бъдете сигурни, че знаете кога точно започва състезанието за вашата категория. След кантара можете да хапнете леко, но без да преяждате, защото все пак след малко ще вдигате. Наблягайте на леки, калорични и лесносмилаеми храни.

 

Да приемем, че часът за започване на вашата категория е 12:00. Това значи, че най-късно в 11:20 ч. трябва да сте изпили предтренировъчните си формули (ако ползвате такива), облечени сте по състезателен екип и сте вече готови за бърза загрявка. Не правете голямата новобранска грешка, да изпиете двойни дози от предтренировъчните добавки, енергийни напитки и т.н. Адреналинът от състезанието ще ви бъде предостатъчен дори и да не изпиете нищо.

 

След като направите  бърза и енергична обща загрявка, чиято цел е да ви подготви за бъдещото натоварване, преминаваме към същинската загрявка.

 

Дори и за старите състезатели загрявката на състезанията по трибой е всъщност най-трудната част от целия ден. Ще ви го опиша малко по-картинно, за да си го представите максимално добре. В много от случаите имате на разположение два, в най-добрия случай - три щанги за загрявка, а е възможно на тях да загрявате над 10 човека – различни по ръст, силови възможности и начин на минаване на тежестите. Времето, което ще имате, е около 30 минути. Ако почивате дълго между сериите (повече от 2-3 минути), правите прекалено много подходи, минавате самите опити бавно, мудно, нагласяте се по минута, докато започнете да вдигате, много бързо ще се превърнете в  „любимец” на другите състезатели и треньори в залата за загрявка. Не е изключено така да ви изолират, че да не можете дори да загреете изобщо. Ако си имате по-специфични ритуали, подходи и т.н., за които ви трябват часове - оставете  ги в тренировъчната залата, тук не само, че не ви помагат, ами Ви поставят в неудобна ситуация. В залата за загрявка още от началото трябва да се ориентирате към следните неща :

 

Когато всички започнат да  загряват, вие вече трябва да сте приключили с общата загрявка, да сте минали на лоста (ако минавате) и вече да сте готови за поставянето на тежести.

 

Най-вече за клека, се ориентирайте да загрявате с хора по-близки до вашите силови възможности. Ако клякате максимално със 120 кг. , не върви да загрявате на една стойка с шампионите в категорията, които най-вероятно ще минат през тази тежест още на втория си подход.

 

Ако сте по-висок или по-нисък на ръст, ориентирайте се да вдигате заедно с други състезатели с вашите ръстови дадености, защото иначе положението ще стане много трудно и за едните и за другите. Ако все пак се наложи да вдигате на една стойка при големи ръстови различия, неписаното правило е по-високият да вади щангата от височината на по-ниските, защото високият може да приклекне, но ниските не могат да полетят, за да я вземат.

 

Винаги се съобразявайте с другите състезатели, не ги пререждайте, изчаквайте ги спокойно да приключат вдигането си и тогава слагайте или сваляйте тежести от щангата. Не минавайте в опасна близост пред или зад някой, който вдига в момента !

 

Имайте готовност да направите лека промяна в плановете си за преминаването на тежестите, ако ситуацията го налага. Понякога на щангата има поставена малко по-тежка или малко по-лека щанга, отколкото сте запланували, но пренареждането й е почти невъзмножно в момента или би отнело много време, и ще попречи на ефективното загряване  на останалите състезатели. Нищо няма да ви коства да си промените малко моментния план, разбира се отчетете това и в преминаването на следващите опити.

 

Първото състезание – как да подходим към него в състезателния ден! (ЧАСТ 3)Внимавайте много с мазането с талк, магнезий или разливането на различни течностиПравете го внимателно и встрани от подиумите за вдигане. Ако във вашата зала ви е разрешено да го правите където и както си поискате, тук не е така. Най-важното е, че по този начин, можете да застрашите здравето на другите състезатели. Разсипаният по пода магнезий и най-вече талк, биха могли да станат причина за инциденти от всякакъв характер. Разтежения, падания, подхлъзвания и  други такива неприятни случки.

 

Трябва да съобразите опитите си така, че да свършите загрявката няколко минути преди да започне вдигането на вашата категория. Особено, когато сте за първи път на състезание, не правете тънки сметки, за да уцелите точно най-оптималното време, та да не се наложи много да чакате, да не изстинете и т.н. Това в повечето случаи убягва дори на „старите кучета”. Най-добрият вариант е да направите последният си опит 2-3 минути преди края на загрявката, за да имате време да отдъхнете и починете, но и да не изстинете. Когато сте готови, освободете по-най-бързия начин залата за загрявка, и отидете по-близо до подиума. Там има повече пространство, въздухът е по-свеж, а и ще можете да се пренастроите по-лесно за това, което ви очаква.

 

А това, което ви очаква е най-отговорното в цялото състезание – първият клек. Слушайте внимателно водещият, когато каже „Да се подготвя за опит....” значи вече е време да се подготвяте. В този момент стягате колана и започвате да се настройвате. Важно е, когато ви повикат на подиума, вие да сте напълно готови, а не тепърва да си стягате колана, връзвате накитниците, и неща от този сорт. Като ви обявят, излизате експедитивно на подиума. Ако сте направили всички както трябва, ще имате около минута на разположение, това е предостатъчно време, за да нагласите всичко.

 

На първо място вижте дали височината на стойката отговаря на ръста ви. Ако се разминава с малко и няма чувствителна разлика, по-добре действайте и не го мислете, няма как да ви се отрази по никакъв начин. Ако обаче силно се разминава с вашите физически възможности, по-добре помолете техническите лица да я настроят.

 

Нагласете се внимателно, бъдете сигурни, че щангата е на точното място и не действайте припряно. Ако всичко е ОК, вдигате я и я вадите стабилно и без да бързате от стойките.

 

Чакайте сигналите на главния съдия! Заставате, застопорявате се стабилно. ВДИГАТЕ ГЛАВА! ИЗПРАВЯТЕ КОЛЕНЕ! НЕ ТРЕПЕРИТЕ И НЕ СЕПървото състезание – как да подходим към него в състезателния ден! (ЧАСТ 3) ДОНАМЕСТВАТЕ! Ако всичко това е налице, главният съдия извиква команда „СКУАТ”.  След командата вече имате право да започнете да клякате.

 

След като се изправите, не бързайте да прибирате щангата на стойките. Просто останете изправен с нея, докато съдията не извика команда „РЕК”, тогава техническите лица ще ви помогнат и заедно ще приберете щангата на стойките. Не бързайте да го правите сам. Ако не изчакате командата, дори да сте вдигнали щангата перфектно, опитът ще бъде счетен за неуспешен.

 

Да приемем, че поради някаква причина първият (или който и да било)  ваш опит е счетен за неуспешен. Каквато и да е причината, най-добре е съвсем спокойно и културно с нормален тон, да попитате съдиите къде е грешката, за да може да я поправите в следващите опити.  Както и да се чувствате, колкото и силен да си мислите, че сте, не правете типичната новобранска грешка – НЕ ПОКАЧВАЙТЕ ТЕЖЕСТТА ПРИ НЕУСПЕШЕН ПЪРВИ ОПИТ ! ТОВА Е НАЙ-ЛЕСНИЯТ ПЪТ КЪМ РЕГИСТРИРАНЕТО НА НУЛА !  Повторете тежестта при втория си опит, погрижете се всичко да е както трябва, а след това може да скачате спокойно нагоре .

 

Тази тактика на действие ви препоръчвам при всичките три движения. Не действайте импулсивно и не правете необмислени неща. Адреналинът е много, страхотно много и ще направи така, че да имате чувството, че можете да повдигнете света, но се контролирайте !

 

При вдигането от лег командата на съдията за започване на движението е „СТАРТ”, когато опрете гърдите очаквате команда „ПРЕС”, за да започнете да бутате, а когато разгънете ръцете си, чакате докато чуете команда „РЕК”.

 

При мъртвата тяга команда за започване на движението няма ! Не правете новобранската грешка да стоите долу и да чакате командата, гледайки главния съдия, който стои с вдигната ръка. Започвате, когато вие прецените. Когато вдигнете щангата, я спускате контролирано и съпровождайки я след команда „Даун” и сваляне на ръката на главния съдия.  

 

Когато едното движение свърши, не се отдавайте на прекалена почивка. НЕ лягайте, не се заседявайте. Това могат да си позволят само много натренирани стари състезатели, които могат умело да контролират психиката и физиката си. Почивката след едното движение, ще е бърза обща загрявка за следващото. Пример – преди лежанката наблегнете на загрявка на ръцете, раменете, китките, кръста. Докато загрявате с различни движения, можете да преминете през лоста. Организацията на загрявка ще Ви бъде същата като при клека. Действате, бързо, организирано, експедитивно и в съдействие с останалите състезатели.

 

Между движенията спокойно можете да се захраните с някакво малко количество лека храна или още по-добре с някакви комбинирани протеинови вафли (съдържащи белтъчини, мазнини и въглехидрати) , допълнителен прием на 5 гр. креатин монохидрат също би бил от полза. Не приемайте допълнителни предтренировъчни стимуланти, кофеин или каквото и да било от този тип, това може да бъде опасно. Бъдете сигурни, че през цялото време консумирате равно количество вода, но без прекаляване. Не бива да усещате тежестта на водата в стомаха си. Все пак изпиването на около 1,5 л. вода по време на състезанието е почти задължително. В по-горещо време можете спокойно да стигнете до 2-3 л. вода за цялото състезание.

 

Когато стигнете до мъртвата тяга и по-специално до втория опит, можете вече да разчупите гипса. Ехей, вече имате резултат в трибоя ! Най-трудното мина. Сега е моментът да се огледате какво се случва в състезанието. Можете да понаправите сметки къде се намирате в класирането и как да подберете тежестта за третия си опит, така че да се класирате по-добре.  Добре е да знаете, че можете да направите две промени на третия опит в мъртвата тяга. Имате право да направите промените до момента, в който не сглобят щангата и не ви повикат на подиума за опита. Тук е моментът и да опитате да си направите нов личен рекорд, да се опитате да надскочите себе си, разбира се без излишни рискове за здравето.

 

След като вече сте официално завършил в състезание по силов трибой, не ви остава нищо друго освен да се гордеете със себе си. Няма значение колко големи са щангите. Няма значение на коя позиция сте в класирането. Това, което наистина има стойност е , че вече официално сте победили себе си ! Надскочили сте неудобството, страха, несигурността и вече сте много по-уверен във възможностите си ! Видяхте ли, че в това няма нищо невъзможно, съдиите покрай  подиума не ядат хора, а възможността да вдигаш редом до Национални, Европейски и Световни шампиони „причинява” усещане несравнимо с никое друго ? Участието в състезание, обаче в почти всички случаи има и много „опасни” последствия – изгражда уверени, удоволетворени, силни и все по-волеви хора, желаещи да се развиват. Приобщава Ви към едно силно, стоманено  семейство по целия свят, което винаги ще бъде там и винаги ще ви очаква, за да премерите сили ! Честито  - ВЕЧЕ СТЕ СЪСТЕЗАТЕЛ !

 


 

 

 

Димо БеневДимо Бенев

 

Той е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания, главен организатор на най-популярното любителско събитие в силовия трибой "Джони Спорт", както и треньор по силови и кондиционни тренировки, походи и инициатор на "Тренировки сред природата".

 

 


 

 

 

 

 

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ