BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Луи Симънс - Лудият монах на силовия трибой
Радина Симеонова
Вдъхновение / Тренировки / Сила 30.06.2016

 

Луи Симънс познава силата. За повечето бодибилдъри силата е второстепенно предимство на тренировката с тежести. Средство за постигане на целта. За гуруто на силовия трибой Луи Симънс и неговите последователи силата е началото, краят и всичко между тях.Луи държи и работи в "Westside Barbell" в Охайо. Това не е обикновена тренировъчна зала. Повече прилича на тъмна и усойна стая за мъчения. Трениращите там са войни. Ескадрон от сила, имащ една-единствена цел – да вдига по-тежко. Там няма да видите пътеки, неонови светлини или машина за лег екстензии. Само желязо – при това много от него.


Съвсем сигурно няма да видите никой от обитателите му да оглежда прасците си в огледалото. Това е място, където само най-сериозните от елитните силови атлети отиват, за да изместят границите отвъд онова, което всеки смъртен човек счита за необяснимо.


Някой от личните постижения на Луи в основните движения са трудни за вярване. Клякал е с 360 кг (800 паунда) и е избутвал над 270 кг (600 паунда) от лежанка на възраст от 51 години! Той е единственият човек над 50, успял да запише подобни резултати.

 

Споменаването на неща като „инстинктивно трениране” пред Луи Симънс със сигурност ще предизвикат такива отблясъци в стоманените му очи, че кръвта ви ще се вледени. За Големия Лу тренирането е наука. Чисто и просто.


Но за разлика от толкова много псевдо-спецове, които изповядват своите концепции чрез ненужно сложна и често противоречива информация, Луи осигурява ясно очертани и практически съвети за тренировка с доказана ефективност в редица случаи. Дори ако основната ви цел не е силата, а мускулната маса, в един момент идва време, когато растежът изисква вдигане на тежести, много по-тежки, отколкото някога сте вдигали. 

 

 

Луи Симънс

 


Луи Симънс разказва пред “T-Nation” как се прави.

 

Легендата на силовия трибой гордо разказва за своята зала, в която тренират цели 22-ма човека, клякали с над 800 паунда (362 кг) и седмина, избутвали над 600 паунда (272 кг) от лежанка (трима от които са световни рекордьори).

„Има едно момче, което избута 298 кг (657 паунда) от лежанка с лично тегло от 99 кг (220 паунда). Друг записа 312 кг (688 паунда) с лично тегло от 109 кг (242 паунда), а трети, тежащ 124 кг (275 паунда) избута 330 кг (728 паунда).”, гордо споделя Симънс.

Признава, че не вярва в тренировките с персонален треньор. Просто приема членове в залата си. И ги изхвърля, ако не си вършат работата. Луи е бил консултант на редица отбори по американски футбол – професионални и колежански. Луи Симънс

 

Симънс разказва, че сред основните му принципи в силовите тренировки е комбинацията между скорост и сила.
„Ако сте бързи, мога да ви направя и силни. Вярвам в резултатите от работата между силата и ускорението. Не използваме никакви машини, тъй като те не настаняват правилно съпротивата. За сметка на това включваме в тренировките си стреч ленти и вериги, прикрепени към лостовете.", споделя Луи Симънс.

Легендата на силовия трибой е убеден, че движенията винаги трябва да са бързи и експлозивни. Бавните повторения тежат и изморяват. Симънс разказва, че те ще осигурят мускулно нарастване, но в никакъв случай не и увеличаване на силата. Затова в неговата зала те просто не се практикуват.


„Например на лежанка правим 8 серии по 3 повторения с 60% от максималната скорост с 30 секунди почивка между сериите. В моята зала не се занимаваме с увеличаването на мускулна маса. Но ще ви призная нещо – обикновено момче, което тренира тук, качи около 20 кг само за две години! Най-вече от клекове и good mornings.”, допълва още трибоецът.

Едно от най-любимите и обичани упражнения в залата на Луи Симънс е клекът на колене (“kneeling squat”). Луи Симънс


„Заставате с лоста на колене и сядате назад – много подобно на начина, по който дете би седнало назад на краката си, докато гледа телевизия например. Единственото нещо, което се мърда при движението, са бедрата. Гърбът остава изправен – мърдат се единствено бедрата.”

 

Всеизвестен факт е, че някои типове тела са много по-приспособими към тренировките с огромни тежести на силовия трибой. Луи Симънс обаче признава, че има примери, в които трениращите са постигали забележителни успехи чрез неговите методи, без да имат особено подходящи генетични данни за това. Легендарният трибоец разказва, че с него са тренирали пет жени, всяка от които е клякала с над 226 кг (500 паунда)!

 


„Всеки би могъл да постигне невероятен напредък, защото аз не тренирам просто мускулите, а централната нервна система. Това е ключът. Може да имате огромно тяло, което дори да не се доближава по сила до доста по-дребно например.”, казва още Симънс.

Според него една от най-често допусканите от хората грешка при лежанката е, че не тренират достатъчно за сила в ръцете.

„Гръдните мускули са слаби мускули. Именно затова по-често при тях, отколкото при трицепса например, се получават контузии от лежанка. Важно е също така да вдигате в права линия. За да подобрите клека си, трябва да тренирате за по-здрави коремни мускули. Те са причината някои атлети да използват колани – или имат лоша техника, или слаба коремна мускулатура. Всичките ми тренировки за корем са в изправено състояние. Правя молитвата, но вместо на колене, оставам прав. Това е много по-естествено използване на коремните мускули отколкото от седеж или на колене. Много е важно да използваме мускулите си възможно най-естествено, за развитие на сила., категорично отсича специалистът.

Симънс изтъква като друг голям проблем при повечето тренировъчни методи прекалено големите почивки между отделните серии. Според него дори ако тренировката е интензивна, но направите петминутна почивка преди серия, не натоварвате достатъчно мускулни фибри. Луи Симънс


„С нашите методи рядко имаме контузии. И никога не претренираме, което се случва често с момчетата, използващи “HIT” или Хеви Дюти-метода. Аз лично тренирам 13 пъти седмично – четири нормални 60-минутни тренировки, а останалите – специализирани. Ако тренирате с много повторения и високоинтензивно за повече от 4 седмици, със сигурност ще започнете да усещате разликата!”, твърди Луи.

 

Луи Симънс признава, че не счита себе си за експерт в суплементирането. Смята глутаминът за полезен, но лично използва най-вече много трибулус и сао палмето. Не харесва креатинът, поради факта, че може да причини крампи.

 

Относно темата за анаболните стероиди, трибоецът е категоричен, че опасностите и вредите от тях са силно преувеличени.

„Кортикостеродите, с които бодат футболистите всеки ден, са онова, което може да ви убие! Взимам анаболни стероиди през последните 28 години. Без цикли – не вярвам в периодизациите при тренировките. Никога не съм имал никакви проблеми. Познавам момчета, които взимат много повече от мен – до степен, която можете да наречете злоупотреба. Не ми изглежда и те да са имали някакви проблеми.”

 


Не е възможно да тренирам по начина, по който го правя, без да използвам стероиди. Но същите тренировъчни техники са абсолютно приложими и ако сте натурален атлет.”, откровено признава Луи Симънс.

 

51-годишният здравеняк е категоричен, че шансът да влезете и да тренирате в неговата зала, е много малък. Симънс сам избира хората, които да тренират с него – кои да пусне да влязат и също кои да изрита, ако не стават. Гордо обявява, че в неговата зала тренират едни от най-силните мъже на света, а тренировъчните му методи не са просто „теория”, а доказано работещи практики. Луи Симънс

Луи Симънс се чувства по-силен от всякога на 51 години и няма никакво намерение да спира да тренира. С удоволствие всеки път се запътва към бандата си от супермени. Една внушителна и почти заплашителна фигура – 110 кг рядко срещана сила, облечена в огромни дрехи и напомняща на луд монах, покровителстващ странен култ. Признава, че всеки път щом се озова в залата си, гледа на трениращите там с почти родителска гордост.

 

Ако някога ви се случи да попаднете в района около “Westside Barbell” в Охайо и сте любопитни да надзърнете в неговите помещения, по-скоро премислете желанията си. Трениращите там са своеобразна банда от много опасни типове, които въобще не се кефят на зяпачи. Въобще не сте добре дошли, освен ако не ви бива да се мотаете с „големите” момчета.

 

Ако пък сте от тях и чуете викове на агония и трясъците от тонове железа, стоварващи се върху земята, просто знайте, че сте на правилното място в квартала.

 

 

Източник: https://www.t-nation.com/training/mad-monk-of-power-lifting

 

 


 

Радина Симеонова

 

Радина СимеоноваВ BodyConstructor: Автор, Технически редактор

 

Професия: Журналист

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес, Силови спортове, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина, Литература

 

Радина Симеонова е завършила "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимавала се с различни видове спорт, но голямата ѝ страст е волейбола. Интересува се от здравословно хранене и начин на живот и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

Убедена е, че спортът има огромна роля за изграждането на силни личности, постигащи мечтите и целите си чрез всеотдайност, постоянство и упоритост. Вярва, че личностното самоусъвършенстване е строго индивидуално и че
съществуват много и различни пътища към постигането му. Попада на сайта на BodyConstructor случайно и става част от екипа, споделяйки идеята и желанието за развитието и популяризирането на фитнеса и силовите спортове.

 

Всички статии на Радина, можете да прочетете тук

 

 

 

 

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ