BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Здравната култура или здравната система – кое има по-спешна нужда от подобрение?
Камелия Динева
Анализи / Здраве 07.07.2022

Здравната култура или здравната система – кое има по-спешна нужда от подобрение?

 

Да не дава Господ да стигаш до лекар! – всеки от нас е чувал тази мантра, и да си признаем честно – сами сме си я повтаряли многократно. Доверието ни към здравната система отсъства с причина и в такава степен, че често чукаме на дърво, за да може суеверието магически да ни спести посещението в някоя болница с недостиг на персонал или важна медицинска апаратура.

 

Успоредно на това обаче, сякаш живеем с нагласата и разбирането, че трябва да се погрижим за себе си чак тогава, когато нещо в нас се „счупи“. „Ям каквото си искам и не качвам килограми, защо да тренирам?“ и „Аз досега веднъж не съм стъпвал във фитнес, и съм си добре!“ е философия на живот, която изповядват немалко хора у нас. Всъщност, за да сме точни, само 29% от българите над 14 г. спортуват, според едно от последните изследвания на агенция Trend (2020 г.).

 

Дали здравната система в България или здравната ни култура има по-спешна нужда от подобрение е въпрос, който много се доближава по смисъл до този дали "кокошката е първа или яйцето".

 

Красивото и оформено тяло е само бонус

 

Здравната система или култура - BodyConstructor

 

Фитнесът, редовният спорт и здравословното хранене често се свързват с добре оформената и мускулеста фигура, но често забравяме, че това е само видимото на повърхността, това е вторичният ефект от всичко, което правим там. И между другото винаги е било така - визията е следствие на функцията на телата ни и тяхната активност, а не обратното. В този ред на мисли ползите от всичко това са на първо място здравословни. Изследвания на Американския университет по кардиология от тази година сочат, че активно спортуващите имат 17% по-нисък шанс да претърпят сериозно сърдечно-съдово заболяване. Комбинирането на 30 до 60 минути силови упражнения води до 40% по-нисък риск от преждевременна смърт, 46% по-ниска честота на сърдечни заболявания и 28% по-малък шанс за смърт, причинена от ракова болест. Според Калифорнийския университет пък физическата активност може да намали риска от деменция с 30% до 80%.

 

Разбира се, далеч сме от твърдението, че спортът е панацея за всички съществуващи заболявания, но сме истински убедени в цялостното им ползотворно въздействие върху организма. Това се оказа и всеобщото мнение в групата BODYCONSTRUCTOR - Out of the Box, където темата (ЛИНК към дискусията 👉) Здравната култура или здравната реформа - кое е по-важно за решаване беше разискана наскоро. Участниците в дискусията са категорични, че имаме спешна нужда от подобрение на здравната култура, а след това и на самата система, за да може комбинацията от двете да повиши маскимално общото здраве на българина.

 

Здравната система или култура - BodyConstructor

 

Всичко тръгва от съзнанието и модела на мислене, оттам и на действие, и начина на живот на индивида. Повече необразовани хора означава повече клиенти на фармафията и нездравата система. Повече болни, деструктивни мозъци е равносилно на повече болни тела. Средностатистическият балкански тип иска да прекара живота си в своя храм - кръчмата, на своя олтар - масата, да смуче с литри своята светена вода - ракията, и да живее здрав като бик до 99 години", коментира един от участниците по темата.

 

Недобрата образователна система също беше изтъкната като един от факторите за ниската здравна култура на населението, защото „няма ли образовани хора, няма висока култура (във всеки аспект), няма добро здравеопазване, няма добра икономика. Културата може да бъде разгледана като ценност, градивен блок, основа. Системата е конструкция, етаж, градеж. Ако няма основа върху какво ще градиш“.

 

От нас зависи повече, отколкото предполагаме

Такъв ми е генът“ е най-тривиалното, но и за съжаление най-често срещаното оправдание, с което хората често волно или не, прикриват мързела и липсата на мотивация. Оказва се обаче, че генът не е толкова важен, не само за това колко лесно качваме или сваляме килограми, а и за много други предразположености и заболявания.

 

Всеки от нас има генетика и ДНК, с което идва на този свят, но също така всеки от нас сам определя как да живее и какво да прави, така че да контролира проявлението на своите гени. Генетиката ни и ДНК не е нашата съдба“, това са думи на Милена Георгиева, специалист от Института по молекулярна биология към БАН. Тя работи в сферата на епигенетиката и в практиката си открива, че дори еднояйчни близнаци, отглеждани в различни условия и подлагани на различни диети могат да проявят или съответно да не проявят различни заболявания.  Независимо, че притежават изцяло еднакви гени, се оказва, че ако близнаците спазват диета, богата на мазнини, при единия се проявяват проблеми с черния дроб и затлъстяване, а при другия не.

 

 

 

„Всеки може да се погрижи за здравето си. Всяко едно посягане към вреден навик отлага някакви химически модификации. Когато това посягане към вредния навик продължи или се превърне в нещо постоянно, шансът това да се заложи като постоянна химическа модификация върху определени гени в нашата наследственост, и ние да го предадем на нашите бъдещи деца, е тройно по-голям. Факторите, които най-силно оказват въздействие върху нашата генетика са храненето, физическата активност, замърсената околна среда (пестициди, мръсен въздух и вода), изкуствени оцветители и консерванти в храните, вредни навици, стрес и много други", коментира Милена в някои от своите интервюта.

 

Не само ние, но и специалистите са на мнение, че не можем да чакаме единствено на медицината, за да бъдем по-здрави не само като индивиди, а и като нация. Тривиалното твърдение, че промяната тръгва от самите нас се оказва изключително приложимо относно темата за здравето. Ако ние бъдем по-отговорни към себе си, тялото си и начина си на живот, ако успеем да предадем този модел на близките си и да възпитаваме децата си в тази насока, подобрението на здравната ни култура би било неизбежно. Това несъмнено би било  от огромно значение за качеството ни на живот, защото „дори да подобрим здравната система, ако масово се живее противопоказно, тя ще лекува хора, които ще се завръщат отново“.

 


 

Камелия Динева

 

 

Източници:

 

https://bnr.bg/hristobotev/ post/101549856/milena-georgieva

Soundcloud: https://soundcloud.com/ usеr-632795601

Youtube: https://www.youtube.com/ playlist?list=PL-yAo5VzjXyM5ErzXjDuCAXjaC05Z1L9e

https://forumzdrave.bg/interview/ doc-milena-georgieva-nachinat-na- jvot-opredelq-proqvata-na-nashite-geni/

https://edition.cnn.com /2022/01/10/health/ exercise-brain-health-protein-study-wellness/index.html

https://edition.cnn.com /2022/03/05/health/ muscle-strengthening- exercises-disease-death-risk-wellness/index.html

 


Сподели статията, ако ти е харесала и напиши #bodyconstructor

 

Последвай ни в СОЦ медиите тук:

👉 Facebook 

 

👉 Група BodyConstructor

 

👉 Instagram

 

👉 YouTube

 


Свързани статии
31.03.2020
Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ