BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
BCAA - какво съотношение да изберем
Владимир Борисов
Добавки / Други 30.11.2021

BCAA суплементите съдържат трите верижно разклонени аминокиселини левцин, валин и изолевцин, но в различно съотношение.

 

Тези три аминокиселини са незаменими (т.е. организмът не може да ги произведе самостоятелно) и са с най-голямо значение за белтъчния синтез и изграждането на мускулната тъкан. Tова, което определя ефектът им на действие, е именно съотношението на трите аминокиселини в тях – 2:1:1, 4:1:1 и 8:1:1.

 

2:1:1

 

Тук съдържанието на левцин е колкото това на валина и изолевцина заедно. Това е най-старата, изследвана и утвърдена в практиката формула. При нея акцентът е върху предпазването на мускулатурата от разграждане и изпадане на организма в катаболно състояние по време на интензивни мускулни натоварвания. Както знаем, по време на тренировка мускулните влакна са подложени на значителни натоварвания, които причиняват микротравми в тях и увреждат целостта им. Някои от BCAA 2:1:1 формулите имат добавен и глутамин, за още по-силен антикатаболен ефект.

 

Препоръчителен прием: преди тренировка

 

Яна Булкина

 

4:1:1

 

Тук съдържанието на левцин е два пъти повече от това на валина и изолевцина заедно. Формулата е разработена както за да се подпомогне потискането на катаболните процеси, така и да се подобри следтренировъчното възстановяване. Някои 4:1:1 суплементи допълват състава си с цитрулин малат и бета-аланин – други две аминокиселини, които подобряват издръжливостта и потискат умората, както и с витамини от група B, необходими за производството на енергия.

 

Препоръчителен прием: по време на тренировка

 

8:1:1

Защо 8:1:1 съотношението е по-добро от 2:1:1? Поради конкурентното усвояване и метаболитните сигнали на аминокиселините. Прекаленото количество изолевцин може значително да инхибира действието на левцина. А както знаете, левцинът е най-ефективната аминокиселина от трите верижно-разклонени. Тук екстремното съдържание на левцин играе ролята на мощен стимулатор на mTOR, като целта е да се отключи мускулния растеж. mTOR (mammalian target of rapamycin) e ключът към протеиновия синтез и представлява протеин, който се активира главно от нивата на левцина. С други думи, mTOR задейства мускулния растеж, когато е налице достатъчно количество левцин.

 

Препоръчителен прием: след тренировка

 

Яна Булкина

 

На пазара се появиха и формули като 12:1:1 и 20:1:1, които на практика просто използват този маркетингов трик, зад който липсват доказателства за ефикасност. Не бива да забравяме, че повишеното съдържание на левцин е за сметка на това на валина и изолевцина, така че ефектът от BCAA в 20:1:1 съотношение би бил като да се приеме чист левцин, тъй като съдържанието на валин и изолевцин ще бъде съвсем нищожно. Левцинът сам по себе си е достатъчно ефикасен, но в комбинация с другите две верижно разклонени аминокиселини, ефектът върху мускулното възстановяване е значително по-голям.

 


 

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ