BC SHOP | Хранителни добавки, препоръчани от най-големите специалисти в България
Търси Търси
Търси
Топ 3 митове за тестостерона
Теодора Йорданова
Добавки / Физиология / Здраве 01.02.2022

 

Чували сме какви ли не страховити истории за тестостерона.

 

Със следващата статия ще се опитаме да открием правилните отговори на 3 от най-популярните митове, които сте чели или чували за тестостероновата заместителна терапия (TRT).

 

Какво се крие зад заглавията?

 

Със сигурност сте попадали на гръмки заглавия, подобни на: "FDA обявява тестостероновата терапия за опасна" или "Тестостероновата терапия причинява сърдечно-съдови заболявания".

 

Всеки нормален човек, който иска да опита този тип терапия ще се разколебае, защото не би искал да умре. Имаме добра новина - няма да умрете. В действителност, здравословните нива на тестостерон са свързани с подобреното здраве като цяло. Така че, ако смятате, че страдате от ниски нива на тестостерон и искате да направите нещо по въпроса, прочетете следващите редове.

 

Мит 1 - Високите нива на тестостерон водят до рак на простатата

 

През 1950-та година, на мъже с метастазен рак на простатата са давани лекарства, които да понижат производството на тестостерон в организма им, което води до по-добри резултати в лечението им. Затова се смята, че по-високите нива на тестостерон означават по-висок риск от проблеми с простатата.

 

Истината

 

"Никой не е намерил допълнителни доказателства в подкрепа на тази теорията", отбелязва д-р Абрахам Моргенталер, доцент по хирургия в Медицинското училище в Харвард и директор на отделение Man’s Health в Бостън.

 

Както обяснява докторът, след няколко проучвания върху терапията с тестостерон, се отчита съвсем леко увеличение на честотата на рак на простатата, но това увеличение е не повече от 1% годишно - това е същата скорост, с която се увеличава рискът и при мъже, които не са прилагали този вид терапия. Логично е, че рискът от рак на простатата се увеличава с възрастта. В същото време, нивата на тестостерон спадат.

 

 

Тъй като нивата на тестостерон намаляват, рискът от рак на простатата се повишава. Не и обратното. Ако обаче вече имате рак на простатата, TRT не се препоръчва.

 

Мит 2 - Тестостероновата терапия увеличава риска от сърдечни заболявания

 

По-старите проучвания на тестостероновата заместителна терапия показват повишен риск от смърт и сърдечни заболявания, както и по-висок риск от сърдечен инфаркт, съответно при мъже, предразположени към коронарна артериална болест, които приемат ТRT.

 

Истината

 

Твърденията*, получени на база по-стари проучвания, не включват един основен аспект. А именно, че повечето изследвани мъже вече са страдали от диабет, различни видове сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

 


По-скорошни проучвания* са в противоречие с предишните констатации. Някои дори сочат, че прилагането на ТRT намалява риска от сърдечни заболявания.

 

Един академичен преглед* цитира, че смъртността от сърдечни заболявания е силно свързана с нивата на тестостерон. Това е така, защото ниските количества на тестостерон се явяват като рисков фактор при затлъстяване, инсулинова резистентност и висока кръвна захар.

 

 

Все повече изследвания показват, че TRT подобрява лошия холестерол, нивата на липидите, както и инсулиновата чувствителност.

 

 

В мащабно проучване, обект на изследване са над 1000 мъже, които са били под наблюдение в продължение на 3 години. Лекарите не откриват връзка между сърдечните заболявания и тестостероновата терапия. 

 

Мит 3 - Тестостероновата терапия ще ви убие

 

Това е твърдение*, формирано благодарение на гръмките медийни заглавия. Лошата преса превръща в хит "факта", че тестостероновата терапия причинява рак на простатата и е отговорна за сърдечните заболявания.

 

Истината

 

Тук отново можем да използваме аргументите за простатата: Нивата на тестостерон намаляват с възрастта, от което и рискът от смърт се увеличава с възрастта.

 

Смята се, че всяко увеличение на тестостерон - 6 mmol/L е свързано с 21% по-нисък риск от смъртност. Този извод отново е подкрепен от продължително наблюдение на голяма група мъже.

 

 

В заключение

 

Ако решите, че искате да направите тестостернова терапия - най-добрият съвет е да се допитате до вашия лекар, преди да започнете. Съществуват рискове, но те обикновено са свързани с приема на високи дози. Също така, не очаквайте това да е някакво магическо лекарство, с което ще решите всичките си проблеми. 

 

Важно е да знаете, че тестостероновата терапия не е психо-убиец, както всички медии апелират. Тестостероновата терапия ще ви помогне да се върнете към равновесието, което липсва в организма ви, но само, когато се приема по правилния начин.

 

*липсват данни за проучванията  

Източник: t-nation.com

 

Прочети още
Автор на статията

ПРОМОЦИИ