Начало Статии Шампионката по Бодифитнес Мая Пулийска пред BodyConstructor!

Шампионката по Бодифитнес Мая Пулийска пред BodyConstructor!

26.04.2012    Оцени
00000
Гласували:
Шампионката по Бодифитнес Мая Пулийска пред BodyConstructor!
Мая Пулийска

Мая Пулийска - Шампионка по в дисциплината "Бодифитнес" на НационалнияТурнир по Културизъм и Бодифитнес "Пловдив" 2012г. Тя грабна титлата при дебюта си, благодарение на изключителния си ген и добрата форма, в която се намираше. Говорим си с нея за женския Бодифитнес, отслабването при жените и други интересни неща около професионалния спорт.

 

 

Здравей, представи се с няколко думи? Откъде си? Откога се занимаваш активно със спорт?

 

Здравей, казвам се Мая Пулийска и съм от София. Състезател съм на клуб „Юнивърсал”. Със спорт като цяло се занимавам от 12-13 години, а от 2-3 години с фитнес. В началото също се занимавах с фитнес, но тогава започна да ми поомръзва и се насочих към бокса.
 
Как и кога реши да направиш дебюта си в бодифитнеса?


Шест седмици преди състезанието се засякохме в един фитнес с Галин Коларов. Той ме позагледа и ми предложи да участвам, ако искам. Това беше предизвикателство за мен, а и ми липсваха състезанията и подготовката за тях. Не беше трудно да ме навие, направихме една програма и започнахме.
 

Занимавала си се дълго време с бокс преди това. Това помогна ли ти по някакъв начин за постигане на тази форма?

 

Боксът много ми помогна за тази фирма. Като спорт той много ме дисциплинира. Аз съм на принципа: или се подготвяш и даваш максимум от себе си, или въобще не излизаш. Боксът не е като във футбола - излизаш и ти вкарват гол, при него всеки един удар си има голямо значение и може да пострадаш, ако не си подготвен.

 

В бокса кое е от първостепенна важност при подготовката? Защото знаем, че в бодибилдинга храненето има най голяма тежест?

 

И при бокса храненето е от значение, но наистина няма друг такъв спорт като бодибилдинга, при който количеството на храната, съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати да имат такова значение. В бокса това няма такова значение, там водещи са тренировките.


Как се чувстваш като победител при дебюта си на подобно състезание (бодифитнес и културизъм)? Победата изненада ли те? 


На това състезание излязох много спокойна и като видях конкуренцията, очаквах да съм в тройката, дори и се надявах да съм първа. Вярвах, че това може да се случи!

 

Кои смяташ за свои плюсове и недостатъци по отношение на физиката си?
Не съм спирала да тренирам никога и винаги съм тренирала усърдно. Излязох по-релефна от останалите, но и пропорциите ми бяха добри. Като недостатък смятам, че не съм достатъчно масивна. За бодифитнес не съм достатъчно подготвена. На моя ръст състезателното тегло трябва да е 56-57 кг, а на турнира в Пловдив бях около 51 кг.

 

Колко време и как премина подготовката ти откъм хранене и тренировки?

 

Нямаше кой знае колко време, за да се подготвя за това състезание. Малко промених броя на сериите, и добавих кардио упражнения, за да изчистя краката. Можех да ям около 5 неща общо взето. Наблягах главно на месо. Имаше доста тежки дни без въглехидрати, но хубавите хранителни добавките ми даваха сила преди тренировките. Започнах да тренирам с по-малки тежести, защото нямах повече сили заради диетата, докато преди нея тренирах доста по-силово. Сутрин правих кардио упражнения на гладно с кафе и Л–карнитин - тичане 35-40 мин., които накрая увеличих до 1 ч.


С какво се храниш през извън-състезателния си период? Имаш ли значителни промени в теглото и формата преди и по време на състезание?

 

В теглото имах промяна. Диетата започнах много рязко и свалих 3 кг много бързо. Гледах да не загубя почти никаква мускулна маса. По принцип не си падам много по пържени неща и се храня здравословно. Единственото, което ми липсваше, беше сладкото. Веднага след състезанието си купих 4 протеинови бара и ги изядох - почувствах много добре! (смее се)

 

 

Мая Пулийска

Има ли съществени разлики откъм хранене и тренировки в подготовката при жените в сравнение с тази при мъжете, или принципите са приблизително едни и същи?

 

Не мисля, че има разлика между мъжете и жените. Ние сме по-ограничени откъм възможността да натрупваме бързо мускулна маса. Може би жените трябва да наблягат малко повече на кардиото, защото натрупват по-бързо мазнини.

 

Колкото и абсурдно да звучи (за някои от нашите начинаещи читатели), знаем, че на запад дори състезателките по „Мис Фигура” и „Бодифитнес” взимат анаболни препарати. Какво мислиш за употребата им в тези -дисциплини при жените тук – има ли нужда от тях?

 

В дисциплината бодифитнес може да се постигне много и без тях. Ако всичко е много балансирано и се работи със специалисти като Галин Коларов, успехи могат да се постигнат и без такива препарати. Такива медикаменти вредят много при жените и не е желателно да се приемат.


Смяташ ли, че състезателният културизъм и бодифитнес могат да имат негативни последици върху здравето на състезателя.

Както всеки един професионален спорт и той може да има нежелани последици върху здравето, но ако се подходи внимателно и професионално, тези последици могат да се сведат до минимум.
 
Какво мислиш за нивото на този спорт в България при жените? Има ли потенциал и бъдеще в България?
 
Мисля, че има потенциал като цяло. Трябва да се популяризира повече между момичетата. Повечето хора дори нямат представа какво е бодифитнес и какво се цели и търси там.
 
Как би степенувала като важност елементите, необходими за отслабване при жените (диета, аеробика, силови тренировки, добавки)?
 
Наблюдавам, че много от жените във фитнес залите наблягат само на кардио упражненията, като се опасяват да не заякнат, ако вдигат тежести, което просто няма как да стане. Всичко е комплексно - кардио тренировката трябва да се комбинира със силова тренировка, като при мъжете. А диетата в комбинацията с тренировки е най-ефективна. От голямо значение са и хранителните добавки. Комбинацията от всичко дава най-голям ефект. При мен диетата повлия най-много – много месо и малко въглехидрати. На ден ядях до към 800-900 гр. месо. Жените, които искат да отслабнат, трябва да нагласят диетата си към начина си на живот и дневния енергоразход.
 

Мая Пулийска

Според теб на кои силови и аеробни упражнения трябва да наблегнат, за да оформят задните си части и корема? (Или по-скоро решаващи са генът и диетата?)
 
Всякакъв вид коремни преси са подходящи за корема. За оформяне на задните части за подходящи клековете, нападите, а и кардио упражненията оказват доста голямо значение. При жените краката трябва да се натоварват малко повече от останалите мускулни групи.
 
Какви са следващите ти състезателни цели? Смяташ ли да се пускаш на Националното първенство във Варна (началото на септември), както и на Републиканското?
 
След няколко дни излизам на балканско първенство. Надявам се след това да имам възможност, защото подготовката е доста скъпа, а всеки един състезател сам си намира спонсори и финансиране. Наистина искам да отида на световно, ще направя всичко възможно да се класирам максимално добре.
 
Като за край обаче, бих искала да изкажа възхищението си от вашия сайт. Мисля, че е много полезен. Най-много ми харесва секцията с Храните и как всичко е подредено там и колко много информация можеш да черпаш от там.
 
Мая, екипът на Bodyconstructor ти желаe успех и се надяваме да споделиш с нас и следващите си успехи.

 

 

 

 


 Тагове: Мая Пулийска, Бодифитнес, Турнир Пловдив, Български културисти, БГ културизъм
Добави в Svejo

Прочети още ...

Всичко най-интересно от Турнира по Културизъм и Фитнес

Всичко най-интересно от Турнира по Културизъм и Фитнес "Пловдив" 2016! + СНИМКИ (ЧАСТ 2)

26.04.2016 г. / автор: Даниел Славов
Всичко най-интересно от Турнира по Културизъм и Фитнес "Пловдив" 2016! + СНИМКИ (ЧАСТ 2)     Най-многобройна публика събра втората част на състезанието в следобедните часове. Най-красивите жени и най-масивните мъже в категории ...
Интервю с една от най-обещаващите млади надежди на родния културизъм Генади Симеонов!

Интервю с една от най-обещаващите млади надежди на родния културизъм Генади Симеонов!

11.01.2014 г. / автор:
Интервю на Алексанър Митев с Генади Симеонов - една от най-обещаващите млади надежди на нашия културизъм. Той е спортист от форума на BodyConstructor, фитнес инструктор и разбира се, състезател по културизъм. Той дебютира на сцената ...
Храненето, Тренировките и Женският цикъл

Храненето, Тренировките и Женският цикъл

25.09.2013 г. / автор: Инес Субашка
Винаги ми е било интересно да чета и разучавам връзката между храната, която консумираме и ответната реакция на хормоните в организма, в отговор на това! В последно време се задълбах в ...
Нова група за онлайн тренировки на живо

Нова група за онлайн тренировки на живо

04.05.2020 г. / автор: Марина Декова
  С голямо удоволствие съобщавам, че поради големия интерес засега ще продължа с воденето на онлайн тренировки и ви благодаря за гласуваното доверие за пореден път, дами! 😊 За мен е ...