Начало Статии Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

03.09.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

 

Всеки знае, че тялото ни се нуждае от кислород, за да живеем и организмът ни да функционира нормално. Но колко от нас се замислят за дишането си, когато спортуват?

 

Хайде, нека бъдем честни - започваме да мислим по темата, едва когато повече не можем да си поемем въздух от по-интензивно кардио, катерене по планините или просто изкачване на повечко стълби.

 

Знаеш ли какво всъщност се случва с твоите мускули по време на тренировка?

 

Веднага ти даваме отговора: клетъчно дишане – това е процесът, в който мускулите ти превръщат кислорода в енергия. Просто е. Тялото приема кислород от въздуха, който дишаш. Той влиза в кръвоносната система и е придвижен към мускулите, където част от него веднага е използвана, а друга част се запазва от миоглобина. Независимо дали тренираш или не, кислородът в тялото ти разгражда глюкозата и създава гориво за твоите мускули.

 

И логично, когато тренираш, мускулите ти работят по-здраво и имат нужда от повече кислород. Затова дишането и сърдечният ти ритъм се ускоряват – за да доставят повече кислород в кръвта. Докато тренираш, кислородът в мускулите ти не изчезва, а превръща глюкозата в гориво.

 

 

А какво се случва, ако в организма ти спре да влиза достатъчно кислород? Мускулите ти започват да превръщат глюкозата в млечна киселина вместо в енергия, физическата ти сила намалява, енергията ти изчезва и започваш да се чувстваш все по-изморен.

 

Никак не е случайно, че по света се използват най-различни дихателни техники, чрез които спортистите да подобряват своите резултати. Но как можем да набавим повече кислород за организма си, за да тренираме максимално ефективно?

 

Едно е ясно – хората по целия свят живеят във все по-мръсна среда. Въздухът, който дишаме, особено в големите градове, е изключително мръсен, което логично означава, че не успяваме да набавим на организма нужното количество качествен кислород. И ако си мислим, че това не се отразява на ежедневните ни дейности, то при спортуването неминуемо усещаме проблемите. Спортът е здраве, но не и когато въздухът не ти достига и бързо се уморяваш.

 

 

Кислородът играе изключително важна роля за процеса на възстановяването на тялото. Затова трябва да запомниш едно – колкото повече кислород получава твоят организъм, толкова по-добре ще се представяш в тренировките и толкова по-бързо ще се възстановяваш.

 

Очаквай скоро втора част на темата за кислорода и неговото влияние върху организма и по-конкретно – за ефекта върху нашето здраве и красота.


Неда Ковачева

Тагове: дишане, кислород, спортуване
Добави в Svejo

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?
Прочети още ...

Преди диетите и режимите: създай си тези 5 съществени навика

Преди диетите и режимите: създай си тези 5 съществени навика

06.01.2020 г. / автор: Антонио Костов
  Човекът е създаден така, че винаги търси подобрение, макар и невинаги да е осъзнато. Едни търсят по-добри начини да си почиват, други искат да се развиват в науката, а трети ...
Само в BC SHOP: Моментален приток на кислород с Boost Oxygen

Само в BC SHOP: Моментален приток на кислород с Boost Oxygen

17.09.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Дойде моментът да повдигнем завесата и да разкрием мистерията!   BodyConstructor представя Boost Oxygen! Произведен в САЩ, този продукт се появява за първи път в България ексклузивно в BC SHOP и дава уникална възможност ...
Най-често срещаните травми в силовите спортове

Най-често срещаните травми в силовите спортове

08.04.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
За спортна травма се приема всяко травматично увреждане на организма получено при организирано занимание със спорт. Тежеста на травмата се определя от периода на отсъствие от пълноценни тренировки и състезания: - ...
Топ 6 грешки, които жените допускат във фитнеса (Част 1)

Топ 6 грешки, които жените допускат във фитнеса (Част 1)

07.02.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Имало едно време фитнес зали, пълни само с мъже. Но тези времена отдавна отминаха и сега все повече дами оформят телата си във фитнесите, заради което цялото човечество е по-щастливо.   Уви, ...