Начало Статии Plovdiv Throwdown 2018: Неповторимо предизвикателство за духа и тялото

Plovdiv Throwdown 2018: Неповторимо предизвикателство за духа и тялото

05.09.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Plovdiv Throwdown 2018: Неповторимо предизвикателство за духа и тялото

 

На 22 и 23 септември ще се проведе финалът на Plovdiv Throwdown 2018. Това е второто издание на състезанието по функционален фитнес в Пловдив. BodyConstructor реши да си поговори с организаторите на това събитие – Момчил Лупов и Виктор Колев.

 

Разбери какви атлети са се класирали за финала и какво дава и какво отнема организацията на подобно събитие у нас сега.

 

Финалът на Plovdiv Throwdown е в края на този месец. Кажете ни накратко какво ще се случи на 22 и 23 септември в града под тепетата?

На тези дати ще направим един истински спортен празник на града. Жителите на град Пловдив и всички любители на спорта и силните усещания ще станат свидетели на неповторимо предизвикателство за духа и тялото. За втора поредна година в продължение на 2 дни публиката на Plovdiv Throwdown ще гледа на живо борба за титлата "супер атлет“ между 90 мъже и жени от 11 държави.

 

Какви атлети се класираха за финала? Забелязва ли се някаква тенденция или пък има откровени изненади?

Както споменахме, тази година има голямо разнообразие от националности. За участие се регистрираха 157 атлети от 16 държави. По време на квалификациите видяхме, че опитните атлети, които познаваме от миналите години, са все така силни, но срещнахме и непознати лица. На въпроса ви дали има тенденция бихме отговорили така: да, тенденция сред професионалните атлети има, но за сметка на това при любителите е пълно с изненади, видяхме атлети, които не сме виждали досега на състезание. И те се представят страхотно. Имаме и доста силни състезатели от чужбина, но въпреки това призовите места са за наши атлети. Това ни кара да мислим, че нивото ни се вдига всяка година и се надяваме някой от нашите атлети да докаже това скоро.

 

 

Какво трябва да притежава перфектният атлет?

Надали бихме могли да дадем точен отговр на този въпрос. Перфектният атлет би следвало да притежава перфектната комбинация от физически качества (бързина, сила, издръжливост, гъвкавост, ловкост), както и идеалния психологически профил. Все пак състезание от такъв ранг не се печели само с физика. Атлетите трябва да се справят и с нервното напрежение. За да се преборят с непрекъснато трупащата се умора, трябва да проявят упорство, воля, сърце и характер, да продължат да се борят за победата, въпреки болката в телата им. Според нас тези думи дават най-точното описание на "перфектния атлет". 

 

Организацията на събитие като Plovdiv Throwdown със сигурност е трудно и супер отговорно начинание. Какво дава и какво отнема създаването на такъв тип състезание у нас?

Последните две години Plovdiv Throwdown се превърна в най-голямото предизвикателство за нас. Това е най-трудният проект, който сме осъществявали досега, но за сметка на това е и най- значимият. В процеса на организацията на това състезание срещнахме много трудности най- често в липсата на подкрепа, било то морална или материална. Но сме изкючително щастливи от факта, че все пак има фирми, организации и хора, които намериха смисъл в това, което вършим, и застанаха до нас в борбата ни да направим стъпка напред към по-добър живот. Информацията за нещата, които отнема подобно събитие ще запазим за себе си.

Plovdiv Throwdown ни дава удовлетворението от това да правим нещо значимо за огромен брой хора, да даваме възможност на атлети, които тренират сами в залите си, да се срещнат на арената, да обменят опит и да се обединят с идеята да развием този спорт заедно, да дадем пример на младите как да живеят пълноценно и да се борят за успехите си в живота. Изключително щастливи сме, че можем да наблюдаваме това явление на живо.

 

 

Съгласни ли сте, че в последните години се наблюдава все по-засилен интерес към кросфита в България? Според вас на какво се дължи това?

Абсолютно съгласни сме, че интересът към кросфита расте. Благодарение на дейността на всички клубове по кросфит и функционален фитнес, в последните години по този спорт се запалиха страшно много хора. Безпорен факт, е че след първото състезание Varna Throwdown интересът се засили. Crossfit Varna поставиха първите стъпки към израстването на спортистите и публиката, което доведе и до появата на второ състезание от подобен тип - Plovdiv Throwdown.

Благодарение на тези събития, функционалният фитнес стана достъпен до огромна публика, което от своя страна доведе и до по-масово трениране във всички зали, предлагащи тази възможност.

 

С какво Plovdiv Throwdown се отличава от другите такива състезания в България?

Не можем точно да кажем с какво се отличаваме. Стараем се да бъдем иновативни за региона си. Все пак ние успяхме да направим първото състезание на открито, което бе доста добре прието сред публиката. За някои от зрителите това беше първа възможност да видят подобно събитие на живо.

 

Ако трябва да опишете с едно изречение предстоящото състезание, как ще го формулирате?

AN EVENT THAT FITS THE FUTURE!!! Вие намерете точния превод на тази сентенция.

 

Напомняме ти, че финалът на Plovdiv Throwdown 2018 ще се проведе на 22 и 23 септември. Препоръчваме ти да отидеш и да гледаш състезанието на живо – такава емоция и адреналин не се виждат често! Ще се видим там!


Неда Ковачева

Тагове: интервю, Plovdiv Throwdown 2018, кросфит, функционален фитнес
Добави в Svejo

Plovdiv Throwdown 2018: Неповторимо предизвикателство за духа и тялото
Прочети още ...

Как се храни и тренира Тони Маркулев преди SFC 8 The Matrix

Как се храни и тренира Тони Маркулев преди SFC 8 The Matrix

23.04.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Както вече добре знаеш, на 12 май в Зимния дворец на спорта в София ще се проведе SFC 8 The Matrix. ММА гала вечерта обещава да е доста зрелищна, а ...
Наказаха Кубрат Пулев: Спряха му лиценза

Наказаха Кубрат Пулев: Спряха му лиценза

29.03.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Лицензът на Кубрат Пулев в Калифорния официално е прекратен от спортната комисия в американския щат. Мярката е временна и е продиктувана от факта, че Пулев целуна репортерката Джени Суши по ...

"Джони Спорт - Храм на Силата 6" - Традиция с продължение...

03.05.2015 г. / автор: Димо Бенев
"Джони Спорт - Храм на Силата 6" - Традиция с продължение...   (из разказите на Димо Бенев, снимки и видео материали: BodyConstructor)   Преди това можете да си припомните как преминаха някои от миналите ...
Хафтор Бьорнсон вярва, че е можел да дръпне 520 кг

Хафтор Бьорнсон вярва, че е можел да дръпне 520 кг

11.05.2020 г. / автор: ТЕАМ BodyConstructor
  Да, Хафтор Бьорнсон успя да се превърне в човека, който е дръпнал най-тежката мъртва тяга в историята, но самият той смята, че е можел да се представи и по-добре. И ...