Начало Статии Притежаваш ли нужните качества, за да станеш бодибилдър?

Притежаваш ли нужните качества, за да станеш бодибилдър?

02.03.2022 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Притежаваш ли нужните качества, за да станеш бодибилдър?

 

Често ни пишат момчета и момичета, които искат да се занимават сериозно с бодибилдинг, но не знаят дали изобщо имат бъдеще в това. То и ние няма как да знаем, защото такова нещо не се разбира от един поглед или от начина, по който някой си е написал имейла.

 

Има обаче няколко неща, които всеки, който иска да стане бодибилдър, трябва да знае, преди да се захване с този нелек спорт. Нека започнем с това, че ефектът от скулптурирането на тялото не идва веднага. Не идва и бързо. Нужни са дисциплина, отдаденост, целеустременост, както и стриктен хранителен режим. Знаем и че мнозина се отказват, защото не виждат бързи доказателства, че усилията им са в правилната посока, а истината е, че е нужно много, много търпение.

 

Ако смяташ, че имаш мотивацията и страстта да се занимаваш сериозно с бодибилдинг, не трябва да се предаваш. Даже напротив – следвай нашите насоки.

 

Образовай се

 

Преди да се отдадеш на бодибилдърския живот, трябва да знаеш какво се случва с тялото ти, когато тренираш. За различните цели има различни упражнения и ти трябва да си наясно с това. Вече съществуват различни наложени методики, за които може и трябва да прочетеш колкото се може повече, за да знаеш какви упражнения ще ти помогнат да изчистиш мазнини, какви ще те подкрепят в качването на мускулна маса и т.н. Опитай се да откриеш колкото се може повече информация за силовите тренировки, преди да си изградиш фитнес план. Ако успееш да се срещнеш и с по-опитни от теб хора, то това ще ти е от голям плюс.

 

Планирай и развивай своя фитнес план

 

Тренировките ти ще са пряко свързани с физическата ти подготовка в този момент и какви са специфичните ти цели. Ако си с повечко килограми, ще трябва да се фокусираш върху процента мазнини, който да свалиш, за да можеш да работиш след това върху мускулите си.

 

Ако вече си в готовност да развиваш мускулна маса, може би е добра идея да започнеш с набирания, кофички, клекове и т.н., за да тренираш цялото тяло, а не отделна мускулна група. Разбира се, с течение на времето можеш да се ориентираш именно към упражненията към определени мускулни групи.

 

Ако ще тренираш с тежести пък, ще ти трябва достъп до необходимите свободни тежести и машини. В такъв случай ще трябва да потърсиш подходяща фитнес зала, която ще ти дава именно това – всички възможности за твоето физическо развитие. А когато започнеш да тренираш с тежести, ще трябва да определиш максималното тегло за теб, за да не стигнеш до контузии.

 

Изгради си хранителен план

 

Едва ли ще те шокираме, когато ти кажем, че добрият хранителен режим е изключително важен, ако искаш да станеш успешен бодибилдър. Без качествено хранене, няма да видиш прогрес в размера на мускулите или силата ти. Например – високопротеиновата диета ще ти помогне да изградиш по-бързо мускулна маса. Можеш да си набавяш протеин от различни храни: риба, бобови храни, белтъци, месо.

 

За бодибилдърите е важно да консумират и въглехидрати от пълнозърнест хляб, овесени ядки, пълнозърнеста паста, кафяв ориз, сладък картоф и т.н. Добре е да консумираш тези храни в дните, в които тренираш, за да имаш повече енергия и да намалиш натрупването на нежелани мазнини. "Добрите" мазнини също се необходими на бодибилдърския организъм (а и не само на него!) и можеш да ги откриеш в авокадото, зехтина, яйцата, ядките. Разбира се, гледай да си набавяш витамини, минерали, антиоксиданти и фибри от плодове и зеленчуци.

 

Съветваме те да си водиш хранителен дневник, чрез който много по-лесно ще следиш хранителния си план и няма да изпуснеш нищо важно.

 

Включи и качествена суплементация

 

Хранителните добавки са неизменна част от ежедневието на един успешен бодибилдър, тъй като те дават възможност на тялото да си набавя необходимите за него съставки не само от храната. Освен това, при повечето качествени добавки, съставът им е дотолкова оптимизиран, че човешкият организъм ги усвоява много по-бързо и качествено.

 

Така че в никакъв случай не подценявай хранителните добавки, защото те могат да са твой верен помощник в пътя към съвършеното тяло.

 

Източник: GenerationIron


Неда Ковачева

Тагове: бодибилдинг, съвети, тренировки, хранене, суплементация
Добави в Svejo

Притежаваш ли нужните качества, за да станеш бодибилдър?
Прочети още ...

„Острието“ изравни рекорд на Рони Колман по победи и взе титлата на Арнолд Класик Южна Африка

„Острието“ изравни рекорд на Рони Колман по победи и взе титлата на Арнолд Класик Южна Африка

31.05.2016 г. / автор: Радина Симеонова
„Острието“ изравни рекорд на Рони Колман по победи и взе титлата на Арнолд Класик Южна Африка   Декстър Джаксън - „Острието“, за пореден път потвърди, че все още е във форма ...
Грешките, които допускаме в храненето за растеж

Грешките, които допускаме в храненето за растеж

29.01.2017 г. / автор: Пламен Христов
Не мога да разбера защо, но когато става въпрос за сваляне на излишни килограми, някак ей така по правило, всички смятат, че това е трудно постижимо, изискващо нечовешки усилия и ...
Брендън Къри е

Брендън Къри е "Мистър Олимпия" 2019! (ВИДЕО)

16.09.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Брендън Къри е новият носител на титлата "Мистър Олимпия" след провелото се през този уикенд състезание в Лас Вегас. 36-годишният американец е първият шампион, роден в Тенеси, който печели титлата ...
Енциклопедия на Силовия Трибой (ЧАСТ 1). Теченията и Различията. Какво е силов трибой и може ли да се каже кой е най-силен?

Енциклопедия на Силовия Трибой (ЧАСТ 1). Теченията и Различията. Какво е силов трибой и може ли да се каже кой е най-силен?

05.02.2015 г. / автор: Любомир Христов
Автори: Алана Кейси, Николай Николов, Любомир Христов (може да се появят и още)Започваме най-голямата поредица за Силовия трибой, писана някога у нас. В следващите няколко части от поредицата "Енциклопедия на Силовия Трибой" ...