Начало Статии Защо бодибилдърите са по-нацепени от кросфитърите

Защо бодибилдърите са по-нацепени от кросфитърите

09.04.2019 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Защо бодибилдърите са по-нацепени от кросфитърите

 

Въпреки че не сме фенове на съпоставянето на атлети от различни спортове, след популяризирането в световен мащаб на ММА бойците, това явно е неизбежно.

 

Бодибилдърите и кросфитърите открай време са свикнали на постоянните сравнения във физическите им показатели, а споровете кой спорт е по-добър никога няма да приключат. Някои от разликите обаче са очевидни и сега ще поговорим за причините за това.

 

 

 

 

Целта

 

Докато бодибилдърите тренират, за да изваят мускулите си и да са симетрични, кросфитърите тренират, за да са по-издръжливи и по-фит. Крайната цел при бодибилдърите е да покажат най-добрата физика на сцената, а кросфитърите искат да открият най-добрия атлет при мъжете и при жените. В състезанията по бодибилдинг се гледа масата, симетрията и състоянието на мускулите. А в кросфит състезанията атлетите се опитват да победят конкуренцията си в самите комплекси от упражнения.

 

Тренировките

 

Бодибилдърите тренират, за да разкъсат мускулната тъкан и гледат да се напомпат. Те обикновено следват тренировъчен сплит и имат определено време за почивка между сериите.

 

От друга страна, кросфитърите обикновено тренират кръгово, чрез което да покачат силата и издръжливостта. Често в кросфит залите се случват и "групови" тренировки, в които участниците правят едни и същи упражнения заедно.

 

Употреба на машини

 

Бодибилдърите използват машини във фитнеса, за да изпълняват вариации на упражненията и да изолират мускула. В повечето стандартни фитнеси има различни машини. Кросфит залите са съвсем друга работа. В тях трениращите разчитат на функционални тренировки, в които обикновено са включени щанги, дъмбели, пудовки и лостове за набиране.

 

Хранене

 

Няма да ти кажем някаква страшна тайна, ако ти споделим, че бодибилдърите обичат протеина. Заедно с тренировъчния план, те следват стриктен хранителен режим, както и суплементарен план, за да подобрят резултатите си.

 

Както вече казахме, кросфит атлетите тренират, за да станат по-силни и по-издръжливи, затова и хранителните им режими са по-различни от тези на бодибилдърите. Обикновено трениращите кросфит не използват предтренировъчни продукти и добавки след тренировка.

 

По-сложни техники за тренировка

 

При бодибилдърите имам дроп серии, супер серии, разтягания между сериите, ограничаване на кръвния поток и др. Кросфитърите пък не тренират, за да изтощят специфична мускулна група, като бицепс или гърди, а по-скоро следват тренировъчен цикъл за цяло тяло.

 

Източник: Generation Iron


Неда Ковачева

Тагове: кросфит, бодибилдинг, тренировки, кросфитъри, бодибилдъри
Добави в Svejo

Защо бодибилдърите са по-нацепени от кросфитърите
Прочети още ...

Стронгмен дисциплини - изпитания за истински силови атлети

Стронгмен дисциплини - изпитания за истински силови атлети

26.06.2012 г. / автор: Владимир Ризов
1. Логлифт (Loglift) Упражнението представлява обръщане и изтласкване на метална тръба с диаметър 25-30см. Хватът е перпендикулярен на оста на вдигане. Може да се изпълнява за максимална повдигната тежест или за ...
Как да се храним и тренираме по време на почивка

Как да се храним и тренираме по време на почивка

26.07.2017 г. / автор: Марина Декова
  Една от най-актуалните теми през летния сезон е свързана с хранителния режим по време на летните отпуски и почивки. За много трениращи това е периодът от годината, през който те ...
Уморен ли си или те мързи? (Част 2)

Уморен ли си или те мързи? (Част 2)

07.06.2019 г. / автор: Ники Петров
  Този материал е продължение на Уморен ли си или те мързи? (Част 1)   Както вече знаем, умората е много неприятно чувство и може да наруши до голяма степен нашата работоспособност и ...
ФИТНЕС ТЕСТ: 12 неща, които всеки бодибилдър трябва да може да направи!

ФИТНЕС ТЕСТ: 12 неща, които всеки бодибилдър трябва да може да направи!

24.01.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Фитнес тестът, който предстои да видиш сега, не е стандартен. Няма да те караме да си мериш физическите си параметри, а ще ти покажем как да измериш функционалността на тялото ...