Начало Статии Вдъхновение Как се промени начинът ми на живот и финални резултати от криолиполиза

Как се промени начинът ми на живот и финални резултати от криолиполиза

24.07.2019 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Как се промени начинът ми на живот и финални резултати от криолиполиза

 

В следващите редове ще споделя финалните резултати от криолиполизата, която направихме съвместно с лазерно студио Body Aesthetics с COOLTECH, също така и какви промени се случиха в начина ми на живот, за да поддържам с лекота една здравословна и изчистена форма.

 

Ще започна с малко предистория и доста връщайки назад лентата, за да се придобие реална представа за ситуацията.

 

Като начало ще започна от там, че наистина имах лека бременност и качих едва 5 кг за всичките 9 месеца.

 

Любов се роди 3,5 кг, а на деветия ден след раждането бях свалила вече 10 кг, т.е. бях с 5 кг по-малко, отколкото когато забременях.

 

 

Дотук добре, но после изтеглих късата клечка.

 

 

Кърмих в продължение на 1 година и всъщност тогава върнах отново 4 кг. През периода на кърмене хормоните не са в оптимални граници и поради високи нива на кортизол и пролактин е възможно покачване на подкожни мазнини в областта на ханша и бедрата. Поне при мен беше така, както ще видите на снимките.


Другата причина за наддаването го отдавам на лош количествен и качествен сън. През първата година Любов се будеше често през нощта, което пък спря рязко точно когато стана на 1 година. Тук можете да прочетете повече за режима и изборите, които съм правила до момента като майка.


Сънят в правилния интервал от денонощието като количество и качество се оказва ключов за това хормоните да функционират оптимално, което от своя страна би довело до по-лесно намаляване на теглото. При недостатъчен количествен и качествен сън е възможно да изпитваме по-голяма нужда от бързи въглехидрати, а изпадането в калориен дефицит да е един тежък и неприятен момент.

 

 

Другото нещо, което повлия негативно на фигурата ми, както се вижда между първите две сравнителни снимки, са неадекватните тренировки спрямо моята физика.

 


Включих се в едно "booty challenge", което натоварваше долната част на тялото 3 пъти седмично. Въпреки че упражненията бяха главно ориентирани към задно бедро и глутеус, аз направо гръмнах или по-скоро бедрата ми. Наложи се бързо да спра с предизвикателството и за кратко време започнах да се връщам в по-нормална форма и размери.

 


Искам да направя едно важно уточнение. Такъв тип тренировки с големи тежести и много базови упражнения повлияват добре на жени, които са екто или мезоморф, та дори и по-високи на ръст.

 

 

Аз съм 159 см висока, много лесно качвам както мускулна маса, така и подкожни мазнини. Бих се определила като ендо-мезоморф и след 10 години експерименти с различни видове тренировъчни методики заключих, че големи тежести и малко повторения изобщо не ми влияят добре на формите. Краката ми се пълнят с вода и имам усещането, че съм бичме без грам грация и нежност.

 

Споделям снимка на треньорката на въпросното предизвикателство, като искам да видите, че изходното положение на двете ни е много различно.

 

 

При нейния тип структура се изисква много храна и много тежки тренировки, за да качи мускулна маса. А и по начало тя е с много нисък процент подкожни мазнини дори в началото, което също смятам, че е определящо за това доколко човек може да поддържа фит форма в здравословни за него граници.

 

Абсолютно не съм съгласна, че твърдението "Тежки тренировки в комбинация с много храна" работи за мен. Години наред съм правила такива опити и резултатите са водна задръжка, целулит, буци в краката, тежест, тромавост. Неща, които не ми прилягат и не се чувствам себе си.

 

Всъщност, до края на тийнейджърските години човек образува своите мастни клетки, които са му предопределени генетично още от раждането. До известна степен с правилно хранене и движение това може да се контролира през този период.


След това при едно евентуално надебеляване тези мастни клети увеличават размера си под формата на тригилцериди, които ще чакат да бъдат използвани за енергия. А при отслабване, те напускат тялото под формата на вода и кислород.

 

И точно това е магията на криолиполизата. Тя премахва изцяло тези мастни клетки, които не се повлияват от хранене и тренировки.

 

 

Процедурата криолиполиза представлява контролирано замразяване на участък от тялото. В избраната зона се поставя апликатор, който с вакуум засмуква излишните мазнини и ги охлажда до температура от -8 градуса. Мастните клетки в зоната кристализират, което води до тяхното клетъчно разрушаване.Изключително съм доволна от крайния резултат, който ще видите на снимките.


Процедурите, които направих, бяха:


2 пъти криолиполиза на бричове
1 път криолиполиза на вътрешни бедра
2 пъти Vella Shape 3 на бричове
2 пъти механичен лимфодренаж


Финалните резултати се показаха след 4 месеца търпение и вяра:

 

 

И на двете снимки съм 54 кг. Обиколката е намаляла с 4 см – от 56,5 на 52,5 см. Такава обиколка на бедрото през живота си не съм имала, освен когато съм се готвила за състезание, но тогава съм била и силно обезводнена.

 

Само този, който има бричове, може да разбере как се чувствам в момента БЕЗ тях. Дрехите, стойката, силуетът - всичко изглежда по коренно различен начин! Краката ми изглеждат една идея по-дълги в момента! Формата на седалището даже се промени – по-изпъкнало и кръгло е в момента.Искрено съм щастлива от тази трансформация и това много се усеща в самочувствието ми. Цял живот ще споменавам с добро специалистите от Body Aesthetics. Благодаря ви! Криолиполизата е абсолютен аналог на липосукцията, само че процедурата в случая е НЕинванзивна и липсват негативните ефекти от възстановителния процес, обвързани с отоци, носене на стягащо бельо, невъзможност да се тренира.При криолиполизата ефектът настъпва бавно и кожата има време да се свие за този период. През цялото време тренирах и не усещах каквито и да е негативни ефекти, нито болки.

 

Продължавам с другите неща, които помогнаха на това да вляза в толкова добра форма. Свалените килограми за последната една година са 8 без да изпадам в крайности, без да се налага да тренирам всеки ден и без да гладувам.

 

 

1. Затвърдих и продължих навика си всеки ден да пия зеленолистно смути на базата на поне три вида зеленолистни зеленчуци и 1 плод. И преди съм писала по темата за значимостта на зеленолистните зеленчуци под формата на пасирана супа.

 

2. Започнах целенасочено и осъзнато всеки да изминавам поне 10 000 крачки. Движението е много важно за това да поддържаме здраво тяло. Идеята е такава, че с 3-4 тренировки на седмица по час-час и половина не може да се компенсира обездвиженият начин на живот през останалото време. Все едно да очакваме, че с 3-4 хранения на седмица ще дадем всичко необходимо на тялото ни под формата на храна. По същия начин тялото ни има нужда и от движение, за да работи в наша полза. Когато имам възможност, винаги избирам стълби пред асансьор или ескалатор.


Какво ни дават тези 10 000 крачки:

  • Забързват метаболизма
  • Намаляват стреса
  • Подобряват настроението и засилват енергията
  • Намаляват риска от високо кръвно налягане
  • Заздравяват ставите и костите
  • Тонизират мускулите – именно затова първата стъпка за заздравяване на тазовото дъно след раждане са тези 10 000 крачки
  • Подобряват работата на сърцето
  • Увеличават енергийния разход, което може да помогне за намаляване на теглото

 

3. За тази една година замених силовите тренировки с упражнения със собствено тегло, ластици и малки гирички, каквито правим на груповите тренировки. Всеки път ви го казвам, че вие сте виновниците за това да изглеждам така и няма да спра да го твърдя.

 

4. От както Любов стана на годинка, започна да спи по цяла нощ, което неизбежно рефлектира благоприятно на съня ми, т.е. и аз започнах да спя.

 

5. Освен двете групови тренировки с момичетата, правя още 1-2 пъти кардио тренировки - средно около 40 минути ходене на пътека под наклон или леко тичане на открито. Включих и повече стречинг като цяло.

 

6. Храната ми е много по-изчистена. Постепенно несъзнателно изключих от менюто си всички пакетирани храни. Ако трябва да избирам, решението ми винаги опира до натуралната и истинска храна. Давам пример:
ако съм някъде в движение и нямам храна под ръка, а съм гладна, вместо протеинов бар, си взимам два банана, които ме засищат перфектно за следващите 2 часа.

 

7. Замених до голяма степен животинските храни с такива от растителен източник - бобови, зърнени, семена, ядки, плодове и зеленчуци, което намали апетита ми и желанието за junk foods, респективно и постепенно намалих калорийния си прием.

 

8. И през тази година продължих да НЕ консумирам зехтин и всякакви екстрахирани мазнини. Идеята е такава, че когато се отделя мазнината от пулпата, ние я отделяме от фибрите и ензимите, които са необходими, за да бъде тя усвоима. В 1 с.л. зехтин се съдържат 119 ккал, което е много, ако гоним 200 ккал дефицит като цяло.


Хората, които се хранят по заведения, трябва да имат предвид, че дресингите в салатите са много калорични. А дресингът като цяло е с малък обем. Под малък обем имам предвид, че например 2 с.л. зехтин (=~240 ккал) няма да запълнят стомаха ни с храна, така че да се чувстваме сити.

 

Вместо тези 2 с.л. зехтин бих изяла 30-40 г сурови ядки и семена, които със сигурност биха ме заситили. А ползите им са в пъти повече, тъй като са цялостна храна с целия им набор от фибри и ензими. Наличието на фибри и ензими в едно балансирано хранене намалява желанието и апетита за вредни храни, също така подобрява храносмилането и изнасянето на отпадните вещества и токсини от тялото.

 

9. И не на последно място смятам, че раждането повлия благоприятно физически и психически. Абе, като да съм си свършила работата...

 

В заключение ще кажа, че бих се радвала всеки четящ да си вземе нещо за него от тази статия и споделения ми личен опит, което би му помогнало да подобри начина си на живот към по-добро.


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Марина Декова, криолиполиза, раждане, отслабване, съвети
Добави в Svejo

Как се промени начинът ми на живот и финални резултати от криолиполиза
Прочети още ...

Оставете млЕкото на телетата!

Оставете млЕкото на телетата!

25.07.2017 г. / автор: Марина Декова
  Полезни или вредни са млечните продукти за човека?   Интересен факт е, че в природата съществуват над 4700 вида бозайници, млякото на всеки, от които - с различно съдържание имуноглобулини и лактоферин, ...
Открих тайната на сияйната кожа и наистина работи

Открих тайната на сияйната кожа и наистина работи

26.03.2018 г. / автор: Марина Декова
  Напоследък един от най-честите въпроси, които хората ми отправят лично, е как поддържам така свежа и чиста кожата си.   Истината е, че никога не съм приемала скъпа козметика, а на ...
Сезонът за мускулна маса - част 1 - Хранене

Сезонът за мускулна маса - част 1 - Хранене

28.09.2016 г. / автор: Румен Спецов
Плавен преход за качествена мускулна маса - хранене и тренировка Пред нас са зимните месеци и все повече от трениращите са изправени пред въпроса - как да тренирам и как ...
5 идеи за поддържане на постоянна мотивация

5 идеи за поддържане на постоянна мотивация

10.12.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Постоянната мотивация е като Дядо Коледа – в началото всички вярваме в нея, но с времето разбираме, че сами си я правим.   Затова е и толкова трудно да останем постоянно мотивирани ...