Начало Статии 8 години в залата, 8-те правила, които научих (ЧАСТ 1)

8 години в залата, 8-те правила, които научих (ЧАСТ 1)

07.08.2019 / Автор: Антон Лазаров    Оцени
00000
Гласували:
8 години в залата, 8-те правила, които научих (ЧАСТ 1)

 

"Не питай старило, питай патило" са казали хората.

 

И неслучайно.

 

Мнозина са по залите от десетилетия, но реално погледнато колко от тях са успели да постигнат целите си, колко от тях продължават да надграждат своето физическо, психическо и духовно развитие с помощта на щангата и дъмбела?

 

В повечето случаи става дума не за тези, които най-дълго време са прекарали между лежанката и стойката за клек, а за тези, които са анализирали и са си взимали бележки от случващото се там.

 

Тези, които са разчитали на принципа проба – грешка – извод – корекция, са достигнали най-напред само с малко постоянство и доза упоритост.

 

По-долу ви представям изводите, до които стигнах, докато газех през моя трънлив път в тази толкова необятна и нова материя през тези така бързо изминали 8 години.

 

 

 

 

1. Бързай бавно

 

 

Стъпка по стъпка, клек след клек, кило след кило и т.н. Оказа се, че дисциплината и постоянството са "светият граал в залата на обречените". Днес един килограм, утре два, вдругиден три, този месец 3 бройки, следващия 4 и т.н. Прогресът е бавен, понякога даже и несправедлив, но важното е, че имаш линейна прогресия в цялата работа. Понякога с 2 стъпки напред, с една назад, но с инат и непоклатимост резултатите идват с месеците и годините, а не с дните и седмиците. В залата бързата работа си е срам за лифтъра. Бързата работа може само да те препъне по стъпалата на прогреса и да те запрати в началото на стълбата. Всички сме свикнали да искаме хубавото сега и на момента. Не, приятелю, първо полагаш една тухличка, после втора, после трета... докато стигнеш до покрива са нужни 4 стени и стотици тухли. Та така и тук. Резултатът е налице, само когато разгледаш тренировката в рамките на месечни и годишни цикли, а не като успех, който като магия се появява след като на следващата сутрин потъркаш очи сънено. Силата в случая е в постоянството и дисциплината!

 

2. Техника, техника и пак техника

 

 

Кое е най-важното в тренировката? Кварталната баДка ще ти каже, че това е обемът на тренировката... 10 повторения... 15 повторения... 20 повторения... суперсерии, гигантски серии, дроп серии, 5 упражнения, 7 упражнения, 10 упражнения... обем, обем, обем... А с този обем идва и умора, умора, умора... не психическа, но физическа... о, братле, повярвай ми... накрая не знаеш това, което си вдигнал, крак ли е или ръка... а правилната техника - тя вече е в безпространствения континиум там някъде след второто упражнение... Без техника няма концентрация. Без концентрация няма целенасоченост... тренировката придобива формата на безсмислени люлеещи се и поклащащи се движения на хомо сапиенс, който повече прилича в случая на недоеволюиралия си събрат от преди още 50 хиляди години назад. Тренираш долните крайници, а хилавият кръст е принуден да понесе цялото натоварване. Наблягаш на гръбните мускули, а бицепсите пищят, че вече се пържат в сос от пот и микро кръвоизливи, които най-вероятно ще усетиш на следващия ден, оприличавайки ги на мускулна треска. Списъкът може да продължава така до безкрай. Накратко: за техниката е нужнен умерен обем, нужни са разумни килограми, нужна е концентрация. Нужни са много неща, но в замяна тя ще разбере от теб какво точно целиш с даденото движение, ще ти се отблагодари, като те отдалечи една стъпка повече от онези отвратителни разтежения и хронични прищипвания, всеки път след като приключиш последното повторение от раменната преса или клека. Дай ѝ шанс, братле, техниката е като кучето - грижи се периодично за нея и ще ти е вярна до гроб.

 

3. Каквото посееш, такова ще пожънеш

 

 

Обичам да пуша, да пия и да ям... любов как да правя, също знам. Винаги съм бил чревоугодник, винаги съм обичал бирата, виното, ром с кола. Обичам среднощните купони, свалките, ДОТА маратоните и сърфирането в 3 през нощта... но каквото си посееш, такова ще пожънеш. Всичко това отдавна си взе еднопосочен билет към кофата... защо? Защото вечерята от три еклера в 12 през нощта не може да ти гарантира резултат. Среднощните напивания и сутрешният махмурлук не могат да те изправят пред тежестите в залата и да те мотивират за последната серия. Резултатите ще се изгубят там някъде под мазнините и мързела, както се губи една стотинка между задните седалки на старото Голфче тройка. Искаш ли подобрение, трябва дисциплина, трябва инат... пусти инат... винаги съм се чудел къде ще ми свърши работа в този живот. Кой би предполагал, че ако го забъркаш в съотношение 2:1 с разум, получаваш нужната формула за успеха... ако не другаде, то поне в залата. В началото имаш чувството, че едва ли не дяволът и богът те дърпат от двете страни и всеки от тях се опитва да си изтръгне парче за него. Но, повярвай ми, следващата седмица ще е по-лесно... ти само продължавай смело... и по-лесно, и по-лесно... докато не осъзнаеш, че за теб поредната тренировъчна сесия е задължително условие, както за йеховиста да обикаля от врата на врата. Салатата, пържолата и пълнозърнестият въглехидрат ги търсиш така, както евреин безплатен въздух. В началото бе мотивацията, после дойде дисциплината, а накрая - навикът!

 

4. Върху раменете на гигантите

 

 

Колко е хубаво да си млад... дали все още пубер или мъж над трийсетте, доизживяващ своето изгубено детство, винаги си мислиш, че знаеш всичко, че можеш всичко, че можеш да промениш света, да откриеш нови пътища, да изпъкнеш като един от многото. Само че дали вече не са те изпреварили... Рим не е бил построен за един ден. Разровиш ли се, и преди теб ще изскочат имена, които са вършали по прашните и тъмни зали, докато ти все още си бил фъстък в майчината утроба. Поколения от имена, които са минали през грешки и провали, докато достигнат до истините в този бранш. Те са израснали в трудни времена и са получили твърд характер, а ти си израснал в информирано общество, получаващо всичко наготово. Възползвай се, читателю! Разбира се, бай Иван от кварталната зала, който не смее да клекне, защото навремето е имал 300 кг на гърба, но пък рамото му вече поддавало, защото уж много биел жена си със същата ръка, няма да ти послужи за пример, но ти търси там, по-надълбоко, професионалистите, които са излезли от шлаката и са поставили рекорди, обучили са професионалисти, създали са световно признати методи от нищото. Там търси... защото пътят към върха е трънлив, но само този, който се е поучил от грешките, е стигнал до истината. Поучи се от тях, нека егото те ревнува по пътя ти към самоусъвършенстването.

 

Очаквай скоро следващите 4 правила!


Антон Лазаров

 

 

Антон Лазаров е един от най-новите треньори в треньорската платформа на BodyConstructor. Тренирал е различни спортове, за да финишира в любимата му дисциплина - фитнес. Специализирал се е във функционалния фитнес и кондиционната подготовка за различни спортове.

 

Антон разглежда човешкото тяло като една цялостна машина, в която всяка става, всеки един мускул са взаимно свързани. Затова и неговата цел е неговите клиенти да изградят симетрични и функционални тела, с помощта на които да се справят с всяка физическа задача.

 

Вашите запитвания към Антон Лазаров можете да отправяте на a.lazarov@bodyconstructor.com


Тагове: Антон Лазаров, тренировки, правила
Добави в Svejo

8 години в залата, 8-те правила, които научих (ЧАСТ 1)
Прочети още ...

Локалното топене на мазнини – мит или реалност

Локалното топене на мазнини – мит или реалност

09.03.2017 г. / автор: Пламен Христов
Мит или реалност е локалното топене на мазнини или т.нар. "Точкова редукция"? Според мен тя може да се определи по-скоро като мит. Точковата редукция зависи в голяма степен от наличието и ...
Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

27.09.2016 г. / автор: Пламен Христов
  “Часовникът отново няма право, преди минута сякаш съм заспал...“   Така се пее в една моя любима песен от преди... е, все едно от преди колко години. Същественото е, че това ми ...
Движението – най-доброто лекарство

Движението – най-доброто лекарство

30.10.2019 г. / автор: Дарина Минова
  Откъде да започнем? Разгледай в нета, прочети някое списание, огледай се наоколо, докато вървиш по улицата. Проблемът с физическата неактивност е лесно забележим – децата, които седят пред телефоните, вместо ...
Млада, талантлива и мотивирана – историята на Ариел Кадър или как се става IFBB Pro на 17

Млада, талантлива и мотивирана – историята на Ариел Кадър или как се става IFBB Pro на 17

13.05.2016 г. / автор: Радина Симеонова
  Ариел Кадър има египетски, руски и полски произход, а закачливият ѝ прякор е Джиджи. Тя се е занимавала професионално със спортна гимнастика, има черен колан по таекуон-до и е най-младият ...