Начало Статии За мързела, "боклучавата" храна и липсата на мотивация (ЧАСТ 2)

За мързела, "боклучавата" храна и липсата на мотивация (ЧАСТ 2)

22.08.2019 / Автор: Диляна Кисьова    Оцени
00000
Гласували:
За мързела,

 

Първата част на този материал можеш да прочетеш ТУК!

 

В 21 в. - времето на достъпната и безплатна информация, е изключително лесно да получим знания относно влиянието на храната и спорта върху човешкото здраве. И въпреки множеството информационни източници, изследвания и нови открития, голяма част от хората отказват дори да се замислят до какви последствия водят заседналият начин на живот и некачествената храна. Човек не разбира колко обездвижен, скован и отпуснат е до момента, в който не започне да тренира. Не усеща умората, тежестта в стомаха и липсата на жизненост, докато не започне да подбира храната си.

 

Изкуствено създадените храни блазнят небцето ни. Всички ние обичаме да използваме храната като средство за награда. Парадоксът е следният: считаме себе си за по-висши същества, а де факто действаме примитивно. Истинската храна - тази, която е създадена от природата и към която сме се приспособили да разграждаме и използваме от векове, е най-добрата награда, която можем да си направим. Защото чрез нея ние се грижим за себе си.

 

Истината е, че на човек му е заложено да избира пътя с най-малкото съпротивление. Спортът изисква полагането на физически усилия, а правилното хранене е свързано с предварителна подготовка и силно развита самодисциплина. Ако можем да водим някакъв живот, бил той и не толкова жизнен, защо ни е доброволно да се "тормозим", да се ограничаваме и да изпитваме болка по време на и след физическо натоварване? Единствената основателна причина да се подлагаме на подобни изтезания е здравето. Както нашето собствено, така и на тези около нас. Защото децата следват примера на родителите си; защото е по-лесно да тренираш и да подбираш храната си, когато го правиш с партньор.

 

 

Здравето е и най-силната мотивация. И вместо да завиждаме на хората, които ядат каквото и колкото искат, без да качват килограми, можем да изпитаме благодарност, че на нас ни се налага да внимаваме какво включваме в менюто си. Тъй като това означава, че не тровим себе си съзнателно и целенасочено, а се грижим да си осигурим качествените въглехидрати, белтъчини и мазнини, от които тялото ни се нуждае. Положението с тренировките е сходно – вероятността да тренираме е значително по-малка, ако харесваме външния вид и килограмите си. Това не означава, че нямаме нужда от движение. В природата на човека е заложено да бъде физически активен. Липсата на подобен вид активност влияе пагубно на тялото. Трудно е да се разбере до каква степен е скован човек, колко са ограничени движенията му и колко по-жизнен и изпълнен с енергия може да бъде, докато не започне да тренира. Едва тогава е в състояние да усети разликата в начина, по който усеща тялото си.

 

Изграждането на нови, по-природосъобразни хранителни навици и наличието на физическа активност повлияват и върху емоционалното състояние, понижават стреса и увеличават положителното усещане за света. Неслучайно психолозите препоръчват предприемането на подобни действия при лечението на различни състояния – от стрес и депресии до синдрома на професионалното прегаряне, т.нар. бърнаут. Всъщност подходящите храни и физическо натоварване се справят успешно с голяма част от заболяванията. Факт, който е известен (съответно използван) в чужбина. За съжаление, при нас най-разпространените методи за лечение включват приема на медикаменти.

 

Тъй като напоследък често работя с клиенти, предимно младежи на двадесетгодишна възраст, които са с наднормено тегло, инсулинова резистентност и диабет, имам възможността да наблюдавам положителните промени, които настъпват при тях вследствие на усърдните тренировки и спазването на определен хранителен режим. Едно е сигурно – в никакъв случай не им е лесно. Ускорен пулс, прилошаване, физическа невъзможност за извършване на някои движения – всичко това е част от всяка тяхна тренировка. Упражненията, които човек със здравословно тегло може да изпълни с лекота, на тях им костват много повече усилия. Хранителният режим, който трябва да спазват, е строг и също изисква усилия. Но разликата е, че те нямат друг избор. Отказът от предприемането и полагането на тези усилия ще има последствия върху целия им живот. И това е тяхната мотивация – те просто искат да бъдат здрави и да извървят пълноценно жизнения си път, независимо колко трудно е моментното им състояние.

 

 

Възникват следните въпроси: трябва ли да забравим грижите за себе си дотолкова, че това да се отрази върху здравето ни? Не би ли било по-добре да предприемаме малки, ежедневни действия, които да подобрят качеството ни на живот?

 

Истината е, че всеки сам определя по кой път да поеме. Но нека не забравяме, че здравето е най-важно и ако разполагаме с него, значи разполагаме с всичко. И въпреки че спазването на хранителни и тренировъчни режими на пръв поглед изглежда мъчително, усилията, които се изискват, са нищожни в сравнение с тези, които ще се наложи да бъдат полагани в едно бъдеще време поради тяхната липса.


Диляна КисьоваДиляна Кисьова

Диляна Кисьова е от хората, които те спечелват не само с усмивка и приветливост, но и с целеустремеността в погледа си.

 

След множество различни спортни занимания и десетилетие, изпълнено с проби и грешки, тя разбира, че фитнесът е нейното призвание.

 

Желанието ѝ да сподели знанията си с всички, чиято цел е изграждането на едно здраво и силно тяло, я подтиква към работа с клиенти. През 2013 г. Диляна Кисьова стартира групови тренировки в гр. Пловдив. Постепенно започва персонална работа и с физически клиенти.

 

Диляна Кисьова е сертифициран инструктор по Табата и Тапаут. Притежава лиценз за извършване на културистична и фитнес тренировъчна дейност от Българската Бодибилдинг и Фитнес Федерация и Националната Спортна Академия "Васил Левски".

 

Вашите запитвания към Диляна Кисьова можете да направите на d.kisyova@bodyconstructor.com.


Тагове: Диляна Кисьова, тренировки, некачествена храна, размисли
Добави в Svejo

За мързела, "боклучавата" храна и липсата на мотивация (ЧАСТ 2)
Прочети още ...

[НОВ ТРЕНЬОР] Диляна Кисьова: Поставяйте си цели и надграждайте себе си - само така ще бъдете щастливи!

[НОВ ТРЕНЬОР] Диляна Кисьова: Поставяйте си цели и надграждайте себе си - само така ще бъдете щастливи!

14.05.2019 г. / автор: Диляна Кисьова
  Както вече знаеш, треньорската платформа на BodyConstructor се разраства и това е процес, в който екипът ни влага много време и ресурси. Затова особено много се гордеем, когато към нас се присъединяват хора ...
Храненето, Тренировките и Женският цикъл

Храненето, Тренировките и Женският цикъл

25.09.2013 г. / автор: Инес Субашка
Винаги ми е било интересно да чета и разучавам връзката между храната, която консумираме и ответната реакция на хормоните в организма, в отговор на това! В последно време се задълбах в ...
Топ 10 на основните принципи при тренировката

Топ 10 на основните принципи при тренировката

17.07.2017 г. / автор: Тони Шивачев
    Много често във фитнеса ставам свидетел на „спортисти”, които прекарват половината от времето си в приказки, нямащи нищо общо с предназначението на мястото, в което се намират.   За да е ...
Зеленолистни смутита и ползите им за човешкото здраве

Зеленолистни смутита и ползите им за човешкото здраве

31.03.2020 г. / автор: Марина Декова
  Както много от вас знаят, аз съм голям фен на зеленолистните смутита и ги добавям в повечето хранителни режими на клиентите, с които работя. Често получавам запитвания за ползите от ...