Начало Статии С малки стъпки към големия успех или как да се мотивирам, да постигам целите си и да бъда успешен

С малки стъпки към големия успех или как да се мотивирам, да постигам целите си и да бъда успешен

28.08.2019 / Автор: Виктория Апостолова    Оцени
00000
Гласували:
С малки стъпки към големия успех или как да се мотивирам, да постигам целите си и да бъда успешен

 

Какво всъщност е мотивацията?

 

Мотивацията - това е движеща сила, която ни подтиква към целенасочени действия. Това е връзката между действията и резултатите, които получаваме. Мотивацията е тази, която ни стимулира към постигане на желаните цели, като най-често това са успехи, възнаграждения, награди в спорта, високи постижения. Но мотивация ни е нужна и за извършване на обичайните ежедневни дейности, които водят до постигането на даден резултат.

 

Съществуват два вида мотивация:

 

Вътрешна – тогава, когато човек е мотивиран за извършване на определена дейност, която предизвиква задоволство у самия него.

 

Например: Аз съм мотивирана да спортувам, да се храня здравословно, защото това ме кара да се чувствам изпълнена с енергия през целия ден, да бъда здрава, да обичам тялото си.

 

Външна -  тогава, когато човек е мотивиран от външо задоволство – пари, награди, оценка от страна на друга личност.

 

Например: Клиентът Х иска да влезе във форма за лятото, за да изглежда добре, за да впечатли някого от срещуположния пол или за да спечели медал в състезание.

 

 

 

Най-често причината, поради която не постигаме успех, не е липсата на мотивация или неспособността ни да се справим, а по-скоро липсата на цел и посока или поставянето на твърде високи първоначални цели. Какво имам точно предвид?

 

Искаш да тренираш. Искаш да промениш начина си на хранене, начина си на мислене и на живот.

 

Но какво си казваш и как започваш? "Ще сваля 20 кг за месец!" или пък "Ще отида на стадиона и ще избягам 10 км!".

 

Какво реално се случва? Ти си начинаещ, в ден 1 отиваш на стадиона, правиш всичко възможно, но за теб е непосилно да изминеш тези 10 км. Успяваш да избягаш само 2 км. В следващия момент си казваш, че това не е за теб и не можеш да се справиш. Разочарован си от себе си.

 

Разпознаваш ли се в тази ситуация? Ако обаче си беше поставил реално достижимата цел да избягаш 2 км, ти щеше да я постигнеш, щеше да си удовлетворен от работата си и да бъдеш горд със себе си. Щеше да продължиш и нямаше да се откажеш. Затова е важно да си поставяме цели и те да бъдат реално постижими за нас самите.

 

Много често съветвам клиентите си (както и близките си) да започнат отнякъде, да започнат с нещо мъничко. Днес, например, нека едно от храненията ти да бъде здравословно. Започни с една хубава здравословна, засищаща и енергизираща закуска. Ще ти хареса. Утре ще направиш същото и с обяда, а в други ден - с вечерята. Започни постепенно да елиминираш един по един вредните продукти от менюто си. Ще усетиш резултат. Ще продължиш да го правиш.

 

Събуди се тази сутрин. Започни деня си с 10-минутни упражнения за различните части от тялото. Използвай рекламите докато гледаш филм, не за да си провериш Facebook известията, а за да направиш 30 клека, например. Утре продължи по същия начин, увеличи времето. И така до постигане на целта с малки крачки.

 

В един момент ти ще започнеш да се променяш, да променяш начина си на мислене и начина си на живот, тогава ще се стремиш към високи резултати и постижения.

 

Обичам този цитат: "Всяко начало е трудно". Никой не се ражда научен, никой не е постигнал целите си мигновено като с магическа пръчка. Всеки извървява своя път. При мен беше труден, за да се науча да бъда постоянна, мотивирана, да оценявам това, което имам и да обичам тялото си.

 

Започни и ти!

 


Виктория Апостолова

  

Казвам се Виктория Николаева Апостолова и съм инженер-технолог на храните, консултант по здравословно хранене, Член на Българското дружество по Хранене и Диететика и сертифициран инструктор. Завърших магистърската си степен в Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив, специалност "Технология на ферментационните продукти" - Технология на виното, млякото и млечните продукти, хляба, хлебните и сладкарски изделия. Продължавам обучението си в областта на храненето, като защитавам втора магистратура.

 

Моята цел е да споделя всички мои знания и умения за това как да се храним, да спортуваме и да водим здравословен начин на живот без да подлагаме тялото си на жесток глад, лишения и да се изтормозваме не само физически, но и психически.

 

Вашите запитвания към Виктория Апостолова можете да направите на v.apostolova@bodyconstructor.com


Тагове: Виктория Апостолова, мотивация, тренировки, вдъхновение
Добави в Svejo

С малки стъпки към големия успех или как да се мотивирам, да постигам целите си и да бъда успешен
Прочети още ...

3 грешки, които начинаещите трябва да избягват във фитнеса

3 грешки, които начинаещите трябва да избягват във фитнеса

28.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
      Ако тепърва започвате да тренирате, фитнесът може да бъде привлекателно място, но не е задължително. Недейте да прескачате от машина на машина, копирайки упражненията, които човекът до вас прави. И ...
Всичко е възможно - потърси дълбоко в себе си и открий твоето

Всичко е възможно - потърси дълбоко в себе си и открий твоето "защо"

24.04.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Един от най-разпознаваемите културисти - Майк О′Харн вече повече от три десетилетия вълнува и привлича интереса на феновете на Бодибилдинга. Разбери какво го вдъхновява и какво го кара да бъде ...
От Стив Рийвс до Фил Хийт - Кратка история на бодибилдинга (Част 1)

От Стив Рийвс до Фил Хийт - Кратка история на бодибилдинга (Част 1)

11.01.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Днес терминът "Класическа физика" се отнася към определен тип състезателна форма, но преди години повечето водещи категории в бодибилдинга са били наричани "класически". Този текст ще проследи еволюцията на класическата ...
Състезателите на нашите треньори Румен Спецов и Кирил Танев и тяхното представяне на Турнир Пловдив 2016!

Състезателите на нашите треньори Румен Спецов и Кирил Танев и тяхното представяне на Турнир Пловдив 2016!

12.05.2016 г. / автор: Master Admin
Състезателите на нашите треньори Румен Спецов и Кирил Танев и тяхното представяне на Турнир Пловдив 2016!       На тазгодишния Турнир Пловдив дебютира състезателката Ралица Добрева, която стана втора в категория Бикини фитнес девойки до ...