Начало Статии Синдромът на начинаещия

Синдромът на начинаещия

11.09.2019 / Автор: Антон Лазаров    Оцени
00000
Гласували:
Синдромът на начинаещия

 

И това лято отмина, а с него и всички изпити коктейли, среднощни купони и преживявания на плажа.

 

След този толкова бурен и динамичен сезон, повечето от нас усещаме как несъзнателно сме се сдобили с любовни дръжки, бирено коремче и отпуснати мишници.

 

Решени и изпълнени с ентусиазъм, преценяваме, че от средата на септември ще затягаме режима.

 

Нещо повече - спираме сладкото, изваждаме стария анцуг от килера и започваме персонални тренировки в ръцете на някой компетентен и разбиращ треньор.

 

В моята практика като персонален треньор неведнъж съм се сблъсквал с т.нар. от мен "синдром на начинаещия". Въпросната натура пристига при теб, горяща от нетърпение да започне "борба" с тежестите и излишните килограми. Ентусиазмът, който се чете в очите ѝ, може да заблуди и най-опитния психолог.

 

Зад него в повечето случаи стои едно неведение към целия процес и път, който трябва да се измине в тандем с треньора/инструктора, за да може резултатите да оправдаят очакванията.

 

 

С тази статия давам възможност на всеки начинаещ, осмелил се да се остави в ръцете на професионалист, да се запознае предварително с "подводните камъни", които ще срещне по пътя към изграждането на желаната от него физика.

 

 

1. Рим не е бил построен за един ден... нито пък раят.

 

Ентусиазмът и мотивацията в никакъв случай не са нещо лошо. Но не бива да забравяме какво ги отличава от дисциплината (Приготви се за клишета, читателю). Ентусиазмът и мотивацията в повечето случаи са моментни изблици с кратък период на времетраене. Без значение дали ни вълнува закупуването на нов (по български стандарти - десетгодишен) автомобил, или за изграждането на перфектното за нас тяло, ентусиазмът си е ентусиазъм и мотивацията, "прикрепена към него", е краткотрайна. Не след дълго започват "изпитанията", за които мотивацията не ни е подготвила – главоболия със застрахователи и лизингодатели, редовна посещаемост по сервизите, неоправдани очаквания, свързани с екстрите и функциите на превозното средство и т.н. Тук вече на помощ идва дисциплината, която ни дава силите и търпението да преодолеем всички тези изпитания, за да можем да се радваме на крайния резултат, за който така силно сме фантазирали и мечтали, докато все още сме били само на мотивационен етап.

 

Неслучайно ви описах целия процес по един нагледно битов начин. Работата в залата не се различава особено от битовите процеси в ежедневието ни по отношение на градация/деградация. Всичко се случва стъпка по стъпка, изисква доста време, доста търпение, усилия и дисциплина. Нищо не идва наготово. Неслучайно не споменавам на моите клиенти в какъв срок да очакват промяната, тъй като повечето от тях биха се отказали още в самото начало, ако разберат какъв период от време е нужен. В случая обаче не е важен периодът от време, а това да има постоянна градация в самия процес на работа. По-добре с бавни и сигурни темпове, отколкото чрез форсиране да съсипем целия процес и да се наложи да предприемем няколко стъпки назад или по-лошото; да се озовем обратно на стартовата линия. Всички искаме в рамките на едно денонощие да се преобразим от Хоумър Симпсън в Джейсън Момоа, но нека първо подходим по-реалистично към нещата.

 

 

2. Последователност

 

Повечето начинаещи биват погълнати от видеоматериалите с професионалисти, които бълва интернет пространството. Задни салта, обръщания и изхвърляния с една ръка, двуметрови отскоци, лицеви опори на една ръка и т.н. Всичко това в комплект с физиката, която въпросните атлети демонстрират, става като заветна цел на нашия герой. Разбира се, в това няма нищо лошо. Всеки е почнал от нулата, всеки е бил начинаещ в даден период на своето развитие. Но не всеки е започнал с тези движения, не всеки е годен (на даден етап) да ги пресъздаде. Въпросните атлети са тренирали години, десетилетия, за да постигнат на практика подобни гимнастически и атлетически изпълнения. И не само това, но си има и определен порядък, в който да се достигне до тях. Няма как някой, който е с ограничено движение или дисбаланс в таза, да изпълни коректно изхвърляне, ако преди това не сме възстановили нормалната функция на ставата, не сме заздравили достатъчно опасващата я и действаща мускулатура, не сме изградили двигателния навик и култура за въпросното движение. По същия начин не можем и да скочим на впечатляваща височина с един крак, ако не сме изградили предварително експлозивност и в двата крайника и не сме изградили и нужния баланс на един крак, нужен за успешното ни приземяване. От естетична гледна точка пък, няма как да създадем релефно тяло, без предварително да сме изградили нужната мускулатура, която да го очертава. Няма как да изградим експлозивна сила, ако предварително не сме създали условия за базовата такава и т.н.

 

Искам да кажа, че в зависимост от нашата цел, има предварителни стъпки, които трябва да изпълним, за да можем успешно да имаме градация по пътя към целта. И аз не обичам загрявките, мразя да се търкалям по земята с някой масажор, ненавиждам стречинга, но знам, че без тези неща шансът за болка и скованост при изпълнение на упражненията е голям, а това по своему не само ще застраши здравословното състояние на опорно-двигателния ми апарат, но и ще ме разконцентрира, ще създаде неприязън към самата тренировка и ще ми попречи да повдигна максимално допустимата за мен тежест.

 

 

3. Сложното невинаги е по-ефективно

 

Тук ще бъда директен: Не очаквайте треньорът да ви засипе от разнообразни упражнения и методи. По-сложното невинаги е по-ефективно. Даже обратното. Ако същият ви разходи из цялата зала по абсолютно всички уреди/тежести, значи най-вероятно и той самият не знае какво се случва. Много пъти простата база се оказва най-ефективна. Разбира се, това по абсолютно никакъв начин не означава, че трябва да се тъпче на едно място, но най-вече в началото ще ви бъде предоставен малък набор от упражнения със скучното им разучаване и постоянни бройки повторения/серии/интервали. Не се подлъгвайте - точно това ще ви е нужно в началото: изграждането на едно базово ниво с правилно разучаване на техника и движения. Така че следващия път, преди да зададете въпроса "Само това ли е?", когато видите "опростената" тренировъчна програма, замислете се дали точно оттам не бива да се започне като начинаещ.

 

4. Повторението е майка на знанието, навикът – баща на техниката

 

Във връзка с изказаното дотук, в последните две точки искам да наблегна и на нещо също изключително важно. Въоръжете се с търпение и дисциплина. В началото пътят винаги е стръмен. И тук не става дума само за физическата страна на нещата. Да, определено първите седмици ще проклинате и треньора, и мускулните трески, но най-вече ще хулите постоянното и натрапчиво повтаряне на едни и същи движения. Както споменахме в т.3, в началото е нужно да се разучат перфектно всички основни движения, защото всичко останало впоследствие ще се гради на базата на тях – както физически качества, така и технически правилно изпълнение и на последващите ги разновидности на базовите движения. Представете си го като една монолитна сграда – ако основата ѝ не е стабилна и правилно изградена, няма как впоследствие под тежестта на допълнителните етажи някъде нещо да не рухне. Така че, приятелю, следващия път, когато те накарат да клекнеш за N-ти път, не роптай, а само се усмихни и запомни, че повторението е майка на знанието, а навикът - баща на техниката.

 

5. Не робувай на клишетата

 

Макар на практика клишетата в повечето случаи да са клишета, именно поради простата причина, че са се доказвали на практика стотици пъти, винаги има изключения, за които всеки неук и начинаещ трябва да внимава. Не бива да забравяме, че става дума за твърдения и изводи, върлуващи по залите и в интернет пространството вече приблизително 20-30 години. Някои от тях са издържали теста на времето и са се наложили като "Закон божий", но и немалка част от тях отдавна са се превърнали в митове, на които повечето квартални баДки все още робуват. Не, тренировката с тежести няма да направи женското ти тяло едро и монолитно, креатинът не е анаболен стероид, а този професионален бодибилдър не е станал такъв само с консумация на пилешки гърди и т.н. Списъкът е изключително дълъг и за жалост все още, след десетки години, продължава да се върти в интернет пространството и сред "разбирачите" във всяка една квартална зала. Винаги търси съвет от доказан професионалист... даже нещо повече... търси от няколко професионалисти... сондирай мнение... Поради една или друга причина в нашата човешка природа по-силно е закодирано дословното предаване на информация, отколкото използването на аналитична и логическа мисъл... Все пак, така е по-лесно и по-бързо за асимилиране.


Антон Лазаров

 

 

Антон Лазаров е един от най-новите треньори в треньорската платформа на BodyConstructor. Тренирал е различни спортове, за да финишира в любимата му дисциплина - фитнес. Специализирал се е във функционалния фитнес и кондиционната подготовка за различни спортове.

 

Антон разглежда човешкото тяло като една цялостна машина, в която всяка става, всеки един мускул са взаимно свързани. Затова и неговата цел е неговите клиенти да изградят симетрични и функционални тела, с помощта на които да се справят с всяка физическа задача.

 

Вашите запитвания към Антон Лазаров можете да отправяте на a.lazarov@bodyconstructor.com


Тагове: Антон Лазаров, тренировки, начинаещи, съвети
Добави в Svejo

Синдромът на начинаещия
Прочети още ...

Как да изберете най-подходящия дресинг за салата

Как да изберете най-подходящия дресинг за салата

06.07.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
  Хубаво е да имате домашно приготвен дресинг за салата, но цялата процедура е доста времеотнемаща, а в забързаното ежедневие предимство имат сосовете, които можете да купите от близкия магазин.   С правилния ...
Денис Уолф се подготвя за грандиозно завръщане след тежка травма

Денис Уолф се подготвя за грандиозно завръщане след тежка травма

18.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Големият лош вълк се подготвя за своето завръщане след тежката травма, която го изкара извън строя! Денис Уолф пропусна състезанията през цялата 2016 г., но това не го обезкуражи.    В бодибилдинга, ...
Как се храня и тренирам по време на бременността?

Как се храня и тренирам по време на бременността?

12.06.2019 г. / автор: Виктория Апостолова
  За мен бременността е един прекрасен момент от моя живот и в тази статия искам да споделя с всички вас всичко относно моите неразположения, хранене, тренировки и суплементация. Надявам се, ...
Откривам ограничен брой места за груповите ми тренировки!

Откривам ограничен брой места за груповите ми тренировки!

31.01.2020 г. / автор: Марина Декова
  В разгара на фитнес сезона отварям още 5 места във всяка от моите групови тренировки. Ела и се присъедини в нашето женско царство с едни наистина добре подбрани упражнения, които ...