Начало Статии Как сънят влияе на психическото и физическото ни здраве

Как сънят влияе на психическото и физическото ни здраве

25.11.2019 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Как сънят влияе на психическото и физическото ни здраве

 

Днес ще отворя темата за съня и връзката му с това да сме в добра форма и в добро психично здраве, тъй като сънят засяга метаболизма и централната нервна система. Проучването е публикувано през ноември 2015 г., но ще пиша и от личен опит.


Липсата на достатъчно качествен и количествен сън води до намаляване на хормона лептин и респективно до увеличаването на други два хормона – грелин и кортизол. Лептинът е хормон, който повишава чувството ни на ситост, което от своя страна регулира приема на храна и разхода на енергия. При ниски нива на лептин апетитът се повишава, което може да доведе до често преяждане, просто защото е невъзможно да се заситим от понижения лептин.


А за да усетим още по-голяма дупка в стомаха и прилошаване, от своя страна повишеният грелин кара тялото ни да жадува и да консумира богата на калории храна, за да компенсира липсата на енергия.


Това е и причината при системно недоспиване да се нахвърляме на храни, богати на бързи въглехидрати и с ниско качество (шоколад, сладкиши и солени закуски), които да компенсират тази енергия.


Високите нива на кортизол увеличават също чувството на глад и могат да забавят метаболизма. Също така увеличават тревожността, което ни кара да сме по-изнервени и притеснени. Както ми сподели една приятелка, откакто започна да спи малко повече: "Абе, нямам вече шум в ушите".


Тези фактори са една сериозна причина майки на бебета, които полагат грижи за тях нощно време, с накъсан и кратък сън, не само да не могат да свалят килограми, а и да качат повече, отколкото са свалили след раждането.


Поне при мен беше такъв случаят. На седмия ден след като родих бях 55 кг, а след 5-6 месеца кърмене и безсънни нощи – 59 кг.


След като спрях кърменето, което продължи 1 година и Любов започна да спи по цяла нощ непробудно (12 часа), свалих 6-7 кг, без да променям нищо в храненето и движението.


За съжаление и опитът ми, свързан с работа с майки на бебета, които нямат продължителен непрекъснат сън, влизат много по-бавно и трудно във форма.


Много изследвания показват връзката между продължителността на съня и затлъстяването, както при възрастни, така и при деца, което предполага, че кратката продължителност на съня може да бъде причина за наддаване на тегло и е важен рисков фактор за развитие на инсулинова резистентност, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Мета-анализ е разкрил, че всяко намаляване на 1 час сън на ден е свързано с увеличение с 0,35 кг.


Оптималното време за сън е 8 часа като интервалът, в който аз спя, е между 23:00 и 7:00 часа. Специалисти определят, че времето за най-качествен сън е между 22:00 и 6:00.


Това са една малка част от ползите на качествения сън, който е неизменна част от живота на хора, които се грижат за себе си и своето физическо и ментално здраве (изключвам екстремните периоди на бебе в дома).

И така, надявам се да сте изхвърлили вече дебелите памучни пижами и бодри, весели, засмяни да посрещнем новата седмица.

 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Марина Декова, сън, здраве, недоспиване, качване на килограми
Добави в Svejo

Как сънят влияе на психическото и физическото ни здраве
Прочети още ...

Стартира новата услуга

Стартира новата услуга "Супер Абонамент" на BodyConstructor

14.08.2015 г. / автор: Master Admin
Най-популярната онлайн платформа за фитнес услуги – тази на сайта BODYCONSTRUCTOR, стартира своите АБОНАМЕНТНИ услуги. Още преди "официалното обявяване", няколко десетки клиенти вече си поръчаха новата услуга. Какво обаче представлява тя, ...
Тежестите не са само за мъжете !

Тежестите не са само за мъжете !

28.12.2012 г. / автор: Инес Субашка
Една от основните мисии в живота ми, е да убедя, колкото се може повече жени да започнат да вдигат тежести. Искам да им покажа, че вдигането на тежести не е ...
Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

27.09.2016 г. / автор: Пламен Христов
  “Часовникът отново няма право, преди минута сякаш съм заспал...“   Така се пее в една моя любима песен от преди... е, все едно от преди колко години. Същественото е, че това ми ...
Как протече финалът на моята бременност и раждането?

Как протече финалът на моята бременност и раждането?

03.09.2019 г. / автор: Виктория Апостолова
  В предишната статия споделих за храненето и тренировките си от началото до края на седми месец. Сега ще продължа с останалите 6 седмици и раждането ми.   През 8-ми месец от бременността чувствах ...