Начало Статии Тренировки по време на епидемия: 8 съвета за поддържане на лична хигиена

Тренировки по време на епидемия: 8 съвета за поддържане на лична хигиена

13.03.2020 / Автор: Антон Лазаров    Оцени
00000
Гласували:
Тренировки по време на епидемия: 8 съвета за поддържане на лична хигиена

 

Ситуацията, в която се намира светът, предизвикана от пандемичното разпространение на COVID-19, е нещо, което не бива да пренебрегваме. Независимо какво мислите за вируса, независимо каква е вашата теория, трябва да действате отговорно към себе си и към хората около вас.

 

Активно трениращите хора винаги намираме време и начин да отидем до залата. И в ситуации като сегашната продължаваме да тренираме, защото знаем, че тренировките са здраве. Уви, липсата на елементарна лична хигиена във фитнесите е проблем, който не е от днес. Но именно сега трябва да припомним някои от основните насоки за това как хем да тренираме пълноценно, хем да предпазваме себе си, хем да предпазваме и всички около нас.

 

 

Представям ви 8 съвета за поддържане на лична хигиена във фитнеса:

 

1. Хей, ръчички, хей ги две... те ме МИЯТ най-добре...

 

Отделянето на 1 минута преди и след тренировка може да се окаже изключително полезно за нас и околните в залата. Всеки един уред, всяка една тежест минава през ръцете на десетки трениращи всеки ден. Разбира се, отговорност на залата е редовното поддържане на хигиената в спортните помещения, но много по-лесно се ограничава преносът на бактерии, микроби и вируси, ако всеки един трениращ влиза в залата с чисти ръце. По този начин можем успешно да спрем (или поне да минимизираме) преноса на опасни патогени от външната среда – вътре. Миенето на ръцете след тренировка пък ще ни помогне да се предпазим от грешката, допусната от тези, които са пропуснали на влизане да използват течащата вода и сапуна. 

 

 

2. Едната мие другата... а пък двете - лицето

 

Старайте се да не докосвате лицето си, докато сте в залата. Ако се наложи подобна интервенция, използвайте хавлия, носна кърпа или салфетка. Ако случайно кихнете или се закашляте, бъдете така добри да забършете "пострадалата" повърхност в залата със санитарен материал за еднократна употреба, ако имате тази възможност. Отнема секунди, но може да предотврати дни или седмици неприятни последици. 

 

 

3. Кърпичке моя

 

Уважавам трениращите, които използват хавлия по време на тренировка. Уважавам още повече пък тези, които я подлагат на лежанката, йога шалтето или друг уред, с цел да намалят количеството пот, оставено по самата контактна повърхност. Обаче колко от вас са се замисляли как разполагат хавлията? Повечето пъти тя бива заметната върху някой уред или лежанка до следващото ѝ ползване. За да минимизирате риска от контакт на заразени повърхности с лицето, винаги можете да обозначите едната страна на кърпата и да използвате само нея, когато подсушавате лицето си, с идеята тази страна да има контакт само с него и с никоя друга повърхност. Рабира се, това не е 100%-ва защита срещу бактерии и мръсотия, но минимизира до известна степен рисковете. Ако имате възможност да носите със себе си и допълнителна кърпа за подлагане върху лежанките или уредите, още по-добре. И не на последно място, редовното изпиране на въпросните хавлии също е силно препоръчително поради ред основателни причини.

 

 

4. Спазвай дистанцията

 

Без значение какъв сезон сме и дали има наличие на вирусни или грипни епидемии, никак не е приятно, когато трябва да делиш 2 квадратни метра с още трима души. Ако залата, условията и упражнението позволяват, отдалечете се от останалите на по-спокойно място. Така хем вие и околните ще се чувствате по-комфортно, хем ще намалите вероятността от предаването на патогени от един на друг.

 

5. Избягвайте периодите с час пик

 

Като продължение към предходната точка: ако имате възможност, избягвайте периодите с час пик, в които залите се пълнят. Най-често тези часове са обедните почивки между 11:30 – 13:30 ч, както и вечерните часове в диапазона 18:00 - 20:00 ч. На някои места има по-големи струпвания и сутрин преди 9 часа.

 

 

6. Храната прави борбата

 

Не бива да забравяме и че тренировката е катаболитен процес, при който имаме действия, подлагащи организма на стрес и разпад. А възстановяването от тях и по-нататъшната подготовка на организма за по-големи стресови фактори е процесът на възстановяване, настъпващ между тренировъчните сесии. С имунната система не е по-различно. Да, необходимо е да спортуваме редовно, за да сме здрави, но без качествена "стратегия" за възстановяване на организма, рискуваме само да отслабим още повече защитните му сили. Работата в залата е само част от самия процес. Останалото е извън нея - качествен сън, редовен и разнообразен прием на зеленчуци, плодове и като цяло качествени, необработени храни, прием на допълнителни суплементи и добавки и, разбира се, спокойствие и позитивизъм.

 

7. Don’t worry, be happy

 

Отново притурка към последната точка: всеки ден все повече се убеждавам, че много хора обръщат внимание на тренировката си, на начина си на хранене, но малко от тях осъзнават каква връзка има здравето с психиката и нашата нагласа към заобикалящите ни събития и процеси. Системният стрес, безспокойство, постоянен страх, както и несигурността нарушават хомеостазата в тялото и нормалния му хормонален ритъм и баланс. Оттам следва неправилно усвояване на веществата и некачественото им използване за протичане на нужните биологични процеси. Освен изграждането на мускулна маса и стопяването на излишни подкожни мазнини, в това направление страда много и самата имунна система. Това, което можем да направим, е да не се поддаваме на излишна паника. Много хора се притесняват системно да не се разболеят от нещо. Системните им притеснения отслабват имунитета и защитните функции на организма и го предразполагат към съответното или друго заболяване. За да не ставаме жертва на такъв вид затворен кръг, който може да се прояви многократно, нужно е да не се поддаваме на масова паника, най-вече когато тя е изкуствено насадена. Важно е да погледнем позитивно на нещата и умствената ни насока да е насочена към преследваните от нас цели, а не към страховете от неизвестното. 

 

 

8. Помислете и за другите

 

И все пак, ако не се чувствате добре, ако имате първи симптоми на инфекция, предавана по въздушно-капков път, по-добре би било и за вас, и за околните да си останете вкъщи и да не посещавате залата в следващите няколко дни. Не забравяйте, че най-ефективният начин даден патоген да изчезне е като се изолира и му се отнеме най-силната черта - да се разпространява и размножава.

 

Вземете си болничен, останете си вкъщи, прочетете някоя друга статия в BodyConstructor, заредете организма си с течности и витамини и се насладете на принудителната, но така нужна почивка.


Антон Лазаров

 

 

Антон Лазаров е един от най-новите треньори в треньорската платформа на BodyConstructor. Тренирал е различни спортове, за да финишира в любимата му дисциплина - фитнес. Специализирал се е във функционалния фитнес и кондиционната подготовка за различни спортове.

 

Антон разглежда човешкото тяло като една цялостна машина, в която всяка става, всеки един мускул са взаимно свързани. Затова и неговата цел е неговите клиенти да изградят симетрични и функционални тела, с помощта на които да се справят с всяка физическа задача.

 

Вашите запитвания към Антон Лазаров можете да отправяте на a.lazarov@bodyconstructor.com


Тагове: Антон Лазаров, здраве, хигиена, вируси, тренировки, лична хигиена, съвети
Добави в Svejo

Тренировки по време на епидемия: 8 съвета за поддържане на лична хигиена
Прочети още ...

Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

06.09.2015 г. / автор: Кирил Танев
Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?   За ролята на белтъчините в спорта не мисля да говоря за сетен път, не само ...
Топ 10 мита за кросфита, в които вярват твърде много хора

Топ 10 мита за кросфита, в които вярват твърде много хора

03.12.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Като всяко нещо, което успява да набере скорост и да се развие бързо, кросфитът привлече не само любители на спорта, но и скептици, които търсят за какво да се хванат, ...
Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!

Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!

04.09.2018 г. / автор: Пламен Христов
  BodyConstructor завършва поредицата от интервюта с нашите треньори с мнението на дългогодишния специалист в изготвянето на хранителни и тренировъчни режими Пламен Христов. Ето какво е неговото мнение относно готвенитe промени в Закона за здравето, според ...
Омега-3-6-9 мастни киселини

Омега-3-6-9 мастни киселини

30.10.2011 г.
Омега-3-6-9 са мастните киселини, които тялото не може да синтезира самò и е необходимо да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки. Най-богати на тези мазнини са рибите, живеещи в ...