Начало Статии Кога ще отворят фитнес залите в България?

Кога ще отворят фитнес залите в България?

07.05.2020 / Автор: Любомир Христов    Оцени
00000
Гласували:
Кога ще отворят фитнес залите в България?

 

Уви, в пространството се появиха какви ли не фалшиви новини, чиято цел не е ясна, но единственото, което постигат, е да объркат хората. А ние от BodyConstructor държим хората да бъдат не просто информирани, а да имат достъп до напълно достоверна информация.

 

Безспорно е, че правителството се опитва да премахва една по една различните ограничителни мерки, но без това да застрашава здравето на хората. Трябва да признаем, че от началото на извънредното положение до ден днешен ние, българите се справихме много добре. Оказа се, че по-голямата част от нас са дисциплинирани, разбират какво се случва и разбират какво се иска от тях. И вероятно заради това чисто статистически страната ни се справя добре с пандемията.

 

Кога ще отворят фитнес залите? Никой не може да ви отговори на този въпрос. Това е тема, която и в момента се разисква в Европа. Всяка една държава иска да постъпи по правилен и възможно най-безопасен начин. Очаква се съвсем скоро и БАЗФ (Българска асоциация за здраве и фитнес) (BodyConstructor е част от БАЗФ и черпи информация от "първа ръка") да даде предложения как този процес да се случи по най-добрия начин.

 

Всички виждаме какво се случва със заведенията у нас. Въпреки че те са сред първите, които получиха разрешение да отворят отново врати, макар и при особено строги мерки, някои от собствениците отказаха да отворят. Защо? Защото прецениха, че икономически това не им е изгодно. В същата ситуация ще се окажат и собствениците на фитнес залите в България. Когато дойде времето да отворят врати, те също ще трябва да спазват определени изисквания (максимален брой трениращи, строг график за почистване, еднократни кърпи и още, и още). Ето пример с Унгария – там е забранено използването на душове, сауни и масажни услуги в спортните обекти. След като един човек използва даден уред, уредът трябва веднага да бъде дезинфекциран, преди да бъде използван отново. Ако във фитнес залата има търговска част, тя не може да функционира след 15 часа. Трениращите в залата трябва да са на разстояние от минимум 1,5 м помежду си. Мерките у нас вероятно ще са аналогични на гореизброените и аз съм абсолютно убеден, че някои фитнес зали изобщо няма да отворят, защото няма да са сигурни дали ще успеят да се справят с новата ситуация. И вероятно ще бъдат прави. Впрочем, в Италия и Испания все още изобщо не се коментира отварянето на фитнес залите...

 

А истината е, че всички ще трябва да се научим да се справяме в тази нова ситуация – независимо дали сме собственици на фитнес зали, вносители и производители на хранителни добавки, фитнес треньори и инструктори. Времената са такива – адаптацията е задължителна.

 

Положителното в случая е, че държавата се опитва да чуе всички страни, независимо от бранша, който представляват. Само преди дни министър Красен Кралев се срещна с представители на БАЗФ, за да разбере кои са проблемите на нашия сектор и как представителите му ще организират така работата си, че да гарантират здравето на своите клиенти, които искат да тренират. Нашият бранш е един от най-засегнатите, но подхождаме доста по-прагматично и не така гръмогласно, както го правят други сектори.

 

Всички ние, които работим в сферата на фитнеса, спорта и хранителните добавки, искаме час по-скоро да паднат ограничителните мерки, за да можем да работим нормално. Както преди. Но трябва да разберем, че "както преди" може и никога да не се върне в старата си форма. И трябва да се съгласим, че здравето на хората е най-важно – защото без тях нашият бизнес няма как да съществува.


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: фитнес зали, пандемия, ковид-19
Добави в Svejo

Кога ще отворят фитнес залите в България?
Прочети още ...

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

10.03.2021 г. / автор: Антонио Костов
До къде я докарахме в крайна сметка? В решенията на властимащите по въпроса отдавна липсва каквато и да е логика, но нека все пак да се опитаме да я потърсим! Да ...
На първи февруари залите отварят!?

На първи февруари залите отварят!?

22.01.2021 г. / автор: Антонио Костов
Днес се появи информация от БАЗФ, че на първи февруари залите отварят! Все още информацията не е официално потвърдена, но всички свързани с бранша са в очакване тя да влезе ...
Семинар с Богомил Йорданов - Балканския шампион по културизъм и треньор в BodyConstructor

Семинар с Богомил Йорданов - Балканския шампион по културизъм и треньор в BodyConstructor

03.03.2015 г. / автор: Master Admin
Започваме с първото от редица събития във Фитнес Клуб Джони Спорт  – един страхотен семинар с Балканския шампион по културизъм Богомил Йорданов. (повече за него можете да прочетете тук)   Проявата ще е напълно безплатна – ...
Джей Кътлър насрочва операция за възстановяване на бицепса през Февруари

Джей Кътлър насрочва операция за възстановяване на бицепса през Февруари

26.01.2012 г.
Четирикратният носител на титлата Мр.Олимпия обяви, че в началото на февруари ще се подложи на операция за възстановяване на скъсването в левия си бицепс. Кътлър, който се класира 2-ри на ...