Начало Статии Няколко признака за занижена здравна култура!

Няколко признака за занижена здравна култура!

22.02.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Няколко признака за занижена здравна култура!

Когато казвам „ЗДРАВНА КУЛТУРА”, аз лично разбирам, набора от познания за поддържане и/или развиване на физическото, душевното и умственото здраве, които ние прилагаме в ежедневието си. Тези знания които не са приложени напрактика не са нашата здравна култура, а просто информация, с която разполагаме.

Представям ви няколко признака на ЗАНИЖЕНАТА ЗДРАВНА КУЛТУРА. С цел нагледност и компактност на статията те са само посочени без да бъдат анализирани в детайл. Факторите са много повече от изброените, изразяват се в много направления и имат доста изключения.

1) Преяждане: това е един от най-натоварващите процеси за организма и системното преяждане не позволява на хранопровода ни да се справи. Опитайте се да преядете с полезна храна (например спанак или моркови). Сами разбирате, че причината да преяждаме не е от глад!

2) Неправилно дишане: дробовете на голям процент от хората не са работили в своя пълен капацитет от години и дори десетилетия. Това носи със себе си редица последици.

3) Неправилна стойка: наведена глава, хлътнали рамене, отпунати лопатки, неправилна походка, седене, стоене и много др.

4) Пържени храни: темата няма нужда от коментар.

5) Пиене на вода по време на хранене: навик, които обърква процесите на храносмилане по много причини. Нека не се пие вода 20 мин. преди, по време и 20 мин. след хранене.

6) Недостатъчен прием на вода: масова и генерална грешка. Обикновено оправданието е - Забравих! Така, че не виждам причина да не се справим с това.

7) Несдъвкване на храната и хранене, когато сме неспокойни: този навик води до подуване на корема, неусвояване на храната, нарушение на храносмилането и др.

8) Алкохол: смятам само да кажа, че за тялото алкохолът е отрова в буквалният смисъл на думата. Разликата при масовата консумация е, че отровата е разредена в различни пропорции. Това е доста калорична течна субстанция, която се поглъща лесно!

9) Консумация на бяло брашно: друга причина за масовото затлъстяване и заболеваемост... на глобално ниво!

10) Консумация на бяла рафинирана захар и бяла рафинирана сол: имат различни СВРЪХ вредни действия върху организма, за които е изписано много.

11) Липса на заинтересованост: в момента, когато се сбогуваме с липсата на заинтересованост и спрем да се движим по инерция ще разберем, че ако тренировките в залата са едната половина на спортния резултат, то ЗДРАВНАТА КУЛТУРА е другата. Това е най-прекият път към рязкото повишаване на спортните резултати и здравния статус!

12) Прием на неестествени, ултрапреработени храни и храни със съдържалие на рафиинирана захар: част от храните в тази група някога са имали природен характер, но след редица манипулации те стават ултрарафинирани и резултатът от взаимодействието им с човешкият организъм е неестествен.

13) Прием на ГМО храни: признак на добра здравна култура е да се установи пропускателен режим за храните, които попадат в устата ни. Трябва да сме информирани какво ни носят и какъв е произходът им. Особено лесно е да си го позволим в днешно време, когато изборът на храни е толкова голям!

* Не засягам тютюнопушенето и наркотиците, тъй като те са дотолкова противопоказни, че не намират място в този списък. Списъкът, разбира се не е пълен. Ще се радвам да бъда допълнен!


Антонио КостовАнтонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: здравна култура
Добави в Svejo

Няколко признака за занижена здравна култура!
Прочети още ...

Четири масови навика, които вредят на здравето ни!

Четири масови навика, които вредят на здравето ни!

17.12.2020 г. / автор: Антонио Костов
  1. Ходене с наведена глава: с годините може да доведе до изкривяване на горните прешлени, а компенсаторните опити на тялото за баланс пък могат да доведат до изкривяване в цялото ...
Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

06.07.2015 г. / автор: Мариана Цекова
Често в стремежа си да постигнем желаното тяло, ние жените сме готови да следваме драстични, дори безумни диети, без да се замисляме за последствията. Проблемите могат да варират от безобидни, ...
Масло или просто мазна маса? Или как да разпознаем истинското масло

Масло или просто мазна маса? Или как да разпознаем истинското масло

19.10.2014 г. / автор: Владимир Банчев
Маслото е един изключително ценен млечен продукт, който преди хилядолетия е бил признак на заможност. Поради високата му цена и трудното съхрание само богатите родове са могли да си го ...
Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?

Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?

10.12.2015 г. / автор: Румен Спецов
Нетърпимостта ни към лактозата или защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?   Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат? Kога и при какви обстоятелства могат да се ползват ...