Начало Статии Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

10.03.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

До къде я докарахме в крайна сметка? В решенията на властимащите по въпроса отдавна липсва каквато и да е логика, но нека все пак да се опитаме да я потърсим!

Да разгледаме първо факта, че без активен живот здравният статус гарантирано пада.

 

Внимание заслужава и фактът, че фитнесите далеч не са от водещите учреждения по струпване на хора (в сравнение с градския транспорт, хранителните мегавериги, баровете и др.) и едва ли би било правилно точно те да са този сектор, който да обира негативите.

 

В този ред на мисли изниква още един въпрос! Някой вярва ли, че пикът на заболели се дължи точно на фитнес и спортните зали? Отваряме фитнесите за месец-два и пак сме в криза. Това означава ли, че залите са основната причина за този пик.

 

Следващата точка, която би било редно да разгледаме е, не трябва ли да има градивен и дългосрочен план за укрепване здравето на българските граждани във време на здравна криза? На всички е ясно, че не можем да лишим хората от спорт, защото това доста вероятно би създадало повече потенциални заболели с по-изразени симптоми, поради нефункционалното състояние на организма им.

 

Друг важен аспект на въпроса е следният: така и не стана ясно, защо при заболяване с толкова ниска смъртност при младите се опитваме наистина да ги направим част от рисковата група, лишавайки ги от една от малкото здравеносещи ни дейности, които предлага градската среда и да ги затворим по домовете им?

 

Най-вероятно ако се състои още едно затваряне на спортните зали голяма част от тях няма да са в състояние да продължат дейността си. Поведението и третирането на сектора от страна на управленците е всъщност най-успешният подход да „фалираш“ цял бранш.  Но едно е ясно, спортът няма да спре, просто хората ще  вземат пример от техните батковци от края на комунизма, които се криели по тавани и мазета, за да тренират! 

 

Знаем, че абсурдните казуси в ситуацията са много повече и вие се сблъсквате всеки ден с тях, но очевидно трябва да се справим с това изпитание като общество. За съжаление масовото дезинформиране  и насаждане на страх ни разделя, може би защото така по лесно се владее!


Антонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: фитнес зали, пандемия, ковид-19
Добави в Svejo

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?
Прочети още ...

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

13.03.2021 г. / автор: Master Admin
ДОГ-Н БОЙКО БОРИСОВМИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НАРЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВМИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТОПОЛИТИКА   Уважаеми господа министри, Българска асоциация за здраве и фитнес и нейните членове са разтревожени от споделените от Министъра на здравеопазването нагласи за ...
След броени дни фитнесите отварят! Очакваме официално потвърждение!

След броени дни фитнесите отварят! Очакваме официално потвърждение!

25.01.2021 г. / автор: Антонио Костов
От изказванията на Бойко Борисов и Костадин Ангелов през изминалите дни станаха ясни няколко неща: От 04.02.21 отварят фитнесите и залите за извънкласни дейности. Три от класовете между 5 и 12 стартират ...
Почина един от най-легендарните фитнес модели в света - Грег Плит!

Почина един от най-легендарните фитнес модели в света - Грег Плит!

18.01.2015 г. / автор: Master Admin
Вчера 17-ти Януари 2015г., при инцидент загина едно от най-популярните световни величия на модерната фитнес индустрия Грег Плит. Той бил ударен от влакова композиция в центъра на Бърбанк, Калифорния. Свидетели ...
Еп8 на Super Live с Пламен Христов - Прием на въглехидрати в следтренировъчното хранене

Еп8 на Super Live с Пламен Христов - Прием на въглехидрати в следтренировъчното хранене

05.06.2017 г. / автор: Боряна Иванова
Очаквайте епизод 8 от новата поредица „Super Live” с BodyConstructor и треньорите на най-популярната онлайн фитнес платформа у нас. В нея ще можете да задавате всички ваши въпроси на живо ...