Начало Статии Рибеното масло: Повече IGF-1, по-малко естроген, по-малко подкожни мазнини!
Начинаещи

Рибеното масло: Повече IGF-1, по-малко естроген, по-малко подкожни мазнини!

Рибеното масло: Повече IGF-1, по-малко естроген, по-малко подкожни мазнини!
www.bodyconstructor.com

Рибеното масло и в частност Омега-3 мастните киселини са една от най-разпространените и същевременно пренебрегвани хранителни добавки. От десетилетия се провеждат редица изследвания, които безпристрастно доказват положителните качества на Омега-3 мастните киселини DHA и EPA. През последните години се проведоха широк спектър от задълбочени изследвания, чиято цел беше да се установи ефекта на n-3 мастните киселини върху параметри, които са директно обвързани с работоспособността и хормоналния профил на организма. Многократно се доказа, че Омега-3 мастните киселини имат антивъзпалителен ефект, равносилен на медикаменти. Също така бе доказано, че увеличават инсулиновата чувствителност и работата на сърдечно-съдовата система. В тази статия за пръв път читетелите имат възможността да се запознаят с най-новите проучвания и резултати свързани с Омега-3 мастните киселини и тяхното приложение в бодибилдинга и спорта като цяло.

 

1. Омега-3 мастните киселини покачват IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа).

 

Тексаският Технологичен институт провежда изследване, чиято цел е да се установи анаболния ефект на Омега-3 мастните киселини върху скелета и мускулатурата. Учените разделили тест субектите на 3 групи, като на всяка давали един и същ хранителен режим с 20% съдържание на мазнини от различен тип. Едната от групата приемала само Омега-6, другата Омега 3 и 6 и третата само Омега-3. Резултатите след 20 седмици били следните:

 

 

Базово

Омега-6

Омега 3 и 6

Омега-3

IGF-1 (ng/ml)

736

658

727

938

 

Групата приемаща Омега-3 мастни киселини демонстрира стойности на инсулиноподобен фактор на растежа с над 200 нано грама на милилитър повече или цели 27% повече от базовото ниво. Това изследване стига до заключението, че продължителния прием на Омега-3 мастни киселини води до значително завишени стойности на ключови анаболни хормони.

 

2. Приемът на високи дози DHA (един от основните два киселинни компонента на Омега-3 мастните киселини) понижава естрогена.

 

Изследване проведено в Националния Тайвански Университет демонстрира способността на докозахексаеновата киселина (DHA) да неутрализира естрадиолните рецепторите. Изследването се провежда с цел да се установи способността на Омега-3 мастните киселини да забавят развитието на рака на гърдата, който е пряко зависим от нивата на естроген. Учените установили, че колкото по-продължително време клетките са изложени на DHA, толкова повече естрадиолни рецептори губят. Неслучайно редица културисти свидетелстват, че високата консумация на рибено масло ги прави да изглеждат „по-сухи” и обезводнени. Този ефект може директно да се дължи на понижаването на естрогена, и вследствие от това по-малко задържана подкожна вода.

 

 

3. Приемът на Омега-3 мастни киселини драстично увеличава термогенния ефект от храната

 

 

Канадски диетолози провеждат университетско изследване, да установят термогенния ефект на Омега-3 мастните киселини. Група от 14 човека приема ежедневно храна богата на Омега-3, като съдържанието на DHA и EPA се покачва от 0.4 до 2.9 грама на ден. След 2 седмици учените констатират следния факт: отчита се увеличение в термогенния ефект на всяко едно хранене с цели 51.3 % в сравнение с базовите нива в началото на експеримента.  Учените достигат до извода, че този скок в термогенезата е директно пропорционален с нивата на приети n-3  мастни киселини. Термогенният ефект започва да спада 3 часа след храненето, така че е добра идея приема на Омега-3 мастни киселини да бъде с всяко хранене.

 

Най-оптималните начини да се набавят незаменимите Омега-3 мастни киселини са чрез консумацията на мазни риби, като сьомга, скумрия, сардини, херинги и други.  Приблизително 100 грама сьомга съдържат между 2 и 2.5 грама Омега-3 мастни киселини, а скумрията около 2 грама на 100. Ежедневният прием на риба не е удобен вариант за всеки, така че приема на Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка е много по-практично решение. За спортуващи е препоръчително да се консумират около 8 грама рибено масло на ден, което е еквивалент на 1440 мг EPA (eicosapentaenoic acid) и 960 мг DHA (docosahexaenoic acid). Препоръчително е приемът да бъде разпределен равномерно през деня с храненията.

 


 Тагове: Рибено масло, Есенциални мазнини, Мастни киселини, Мазнини, Здраве, IGF, Естроген
Добави в Svejo

Рибеното масло: Повече IGF-1, по-малко естроген, по-малко подкожни мазнини!


Златен Потребител
мнения - 357
unknown
2015-07-13 19:03:16
Много хубаво звучат тези омеги със супер многото изследнвания ама за много малко от тези резултати се обеснява как го правят в тялото . дайте малко инфо как стават точно тези неща


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Протеинова мексиканска закуска с киноа, авокадо и спанак

Протеинова мексиканска закуска с киноа, авокадо и спанак

18.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Тази мексиканска закуска, може би ще ви се стори сложна за приготвяне, но всъщност това е лесна задача. И все пак, ще ви бъде необходимо малко повече време, но пък крайният ...
Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета

Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета

11.07.2017 г. / автор: Марина Декова
  Ще започна своята статия с това, какво означава за мен „здравословно отслабване“ и „чистене на подкожни мазнини“.   Позовавайки се на своя опит и наблюдения, мога да определя „здравословното отслабване“ като хранене, ...