Начало Статии Мотивация… непрекъснато ме питат от къде намирам мотивация да тренирам?
Начинаещи

Мотивация… непрекъснато ме питат от къде намирам мотивация да тренирам?

Мотивация… непрекъснато ме питат от къде намирам мотивация да тренирам?
www.bodyconstructor.com

Мотивация… непрекъснато ме питат от къде намирам мотивация да тренирам и да се храня здравословно. Повечето хора винаги намират стотици причини, защо при тях не се получава: „Бързо им омръзва!”; „Уморени са след работа!”;”Нямат воля да тренират, ако някой не ги кара.” и т.н.

 

Вероятно сте пробвали различни начини да се мотивирате- от клипчета и снимки на фитнес модели, до това да успеете да облечете роклята или костюма си от абитуриентския си бал, но дори и първоначално да постигате успех, всичко е само в краткосрочен план и до седмица две, всичко е по старому!

Защо се получава така?

 

Защото не сте открили вашето „защо”! Хората сме така устроени, че непрекъснато рационализираме действията си. Непрекъснато търсим някаква причина зад това, което правим и ако дълбоко в себе си не сме уверени, че точно така трябва да постъпим, нищо на повърхността няма силата да ни накара да действаме по конкретен начин!

 

Ако вашата мотивация да тренирате е, „за да отслабна”, „за да изглеждам добре до рождения си ден”; „за да мога да ям повече сладолед”, вероятността начинанието с тренировките да е успешно е доста малка!

 

Това са повърхностни цели. Цели, които нямат никаква сила и контрол над волята ви!

 

 

За да успеете в дългосрочен план да се мотивирате, да бъдете постоянни в тренировките и здравословното хранене, трябва да потърсите по-дълбоко в себе си! Трябва да откриете причина, която ще ви дава сили всяка сутрин да се будите изпълнени с ентусиазъм и желание да отидете в залата и да вдигате тежести!

 

Трябва да откриете причина, която ще ви дава енергия, в дните, когато се чувствате уморени и бихте предпочели да не правите нищо!

Причина, която няма да е обвързана с това какво ще си помислят другите за вас- дали сте дебели, силни или слаби!

Това да успеете да обуете панталона от миналото лято, достатъчно мотивиращо ли е, за да ви кара сутрин,когато отворите очи да тръпнете в очакване да стигнете до залата? Достатъчно мотивираща причина ли е, за да следващия път, когато отидете на ресторант, да поръчате пържола и салата, а не панирани филета и пържени картофи? - Да… и на мен не ми изглежда мотивиращо! Даже по-скоро е нещо, като задължение, товар, ограничение!

 

За да успеете да откриете вашето „защо”, вашата причина винаги да имате мотивация за тренировки и здравословно хранене, ще опитам първо аз да споделя какво ме мотивира, а после опитайте и вие! Това, което ми дава сили всеки ден да давам всичко от себе си в залата и в кухнята е споменът за това, което не искам да бъда! Споменът за дните, които бяха лишени от смисъл. Споменът за дните, когато се чувствах уморена, отпаднала, болна. Споменът за дните, когато се поглеждах в огледалото и не можех да понеса собственото си отражение. Споменът за сведената глава, с която ходех по улиците, защото нямах самочувствието да бъда нещо или някой.

 

Това, което ми дава сили да ставам всяка сутрин и да отивам в залата, е чувството за реализация и удовлетворение, които изпитвам всеки път, когато завърша тежка тренировка, всеки път, когато вдигна по-голяма тежест или завърша обиколката по-бързо!

 

 

Това, което ме мотивира да не се отказвам, е че тренировките и здравословното хранене са нещо, което правя за себе си! Не влизам във форма за новогодишните празници, не влизам във форма, за да се побера в дънките от миналото лято! Тренирам, защото нищо не носи по-голямо удовлетворение и наслада от  това всеки ден, дори за час да имаш възможността да изпиташ волята, характера и възможностите си!

Мнозина са се примирили с монотонността… дните, които по нищо не се различават. Мнозина живеят, за да ден да дойде, друг да мине!

А тренировката е възможността всеки ден да изпитваш емоции, в рамките на 1 час, които хората не успяват да изпитат през целия си живот!

Притеснението, когато седиш пред натоварената щанга! Колебанието дали ще успееш да вдигнеш тези килограми. Всичко зависи от теб, от твоята нагласа, сила на ума и тялото. Когато щангата тежи на раменете ти, от теб зависи дали ще се пречупиш или ще се мобилизираш да завършиш успешно серията!

 

Тренировките са, като ежедневна репетиция за живота! Подготовка за неочакваното, за трудностите, пред които ни изправя ежедневието. Тренировките са тест за нашия характер и воля. Ако всеки ден преминавате успешно този тест в залата, повярвайте ми, когато животът ви удари шамар, ще си спомните, че можете да се справите!

 

 

Има нещо много зареждащо в това да знаеш, че си силен, способен!  Тренировките те изпълват с вяра в собствените ти възможности; дават ти сила, която не ти позволява да се пречупваш пред никакви обстоятелства. Тренировките разпалват една искра дълбоко в теб, която поддържа мотивацията ти всеки ден, независимо от това дали полагаш усилия да си мотивиран или не!

 

 

Обвържете тренировките с някаква по- голяма и смислена цел, а не с краткосрочни, повърхностни прищевки!

Започнете днес! Не се отказвайте и си дайте време! Вложете цялото си сърце, воля и решителност! След няколко месеца ще се чувствате по-добре от всякога, животът ви ще бъде по-продуктивен и по-хубав и няма да имате нужда нещо да ви кара да тренирате, защото самите вие и резултатите ви ще бъдете достатъчна мотивация! Няма да ви се иска да се откажете от това чувство и ще се чудите как сте живели до сега без да се интересувате за здравето си, за храната, която ядете и за тренировките, които сте пропускали!

 

Мотивацията за тренировки не е нещо, което ще получите от външни източници. Мотивацията за тренировки е нещо, което е вътре във вас! Само трябва даго потърсите по правилния начин!

 


 


Инес СубашкаИнес Субашка

В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Кондиционен треньор и блогър(http://www.inspiredfitstrong.com/bg)

Образование: Дипломиран фитнес- инструктор, Маркетинг, Финанси със специализация „Публични финанси”

 

Интереси: Функционално трениране, Здравословно хранене, Приложна психология, Хранителни разстройства и тяхното лечение

 

Инес Субашка се занимава професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално 6 години се занимава с баскетбол, после 3 години с плуване и понастоящем се занимава с функционално трениране. Провежда групови и индивидуални тренировки, като се е концентрирала върху това да помага на „обикновения” човек да предизвиква себе си, да постига спортни постижения, „запазени” само за професионалните спортисти, както и да разкрива потенциала си, надскачайки ограниченията си! Да помогне на жените да осъзнаят ползата и необходимостта от тренировките с тежести и да се научат да зареждат тялото си с качествена здравословна храна, а не да го измъчват с несметни часове кардио и строги рестриктивни, диети (гладувания)!


 


Тагове: Мотивация, Тренировки
Добави в Svejo

Мотивация… непрекъснато ме питат от къде намирам мотивация да тренирам?

« 1 2 3

Ентусиаст
мнения - 38
Кристиан Велчев
2014-02-10 17:22:04

Мотивиращо е да знаеш, че ще успееш, да си сигурен в себе си... че след време като погледнеш назад няма да съжаляваш за каквото и да било.URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 34
Dancho Shopov
2014-03-05 15:19:47

Лазар Ангелов...нищо друго не ме мотивира повече от него.Дори при мисълта,че съм толкова далеч от неговите резултати ме кара да тренирам повече,по-качествено и да гоня мечтаното тяло.URL   
Харесвам 1

Напреднал
мнения - 75
Ети Йорданова
2014-03-15 22:21:32

И със сигурност все повече хора са мотивирани:) Кофти само, че виждам доста често подрастващи момичета с доста наедряли и занемарени тела, докато момчетата като че ли са по-поддържани и мотивирани да изглеждат добре. Не знам на какво се дължи това....URL   
Харесвам 1

Напреднал
мнения - 75
Ети Йорданова
2014-03-15 22:25:45

С горното визирах възраст 16-20 години.:) Донякъде мога да кажа, че аз самата се запалих по фитнеса доста късно, но пък преди това "подтичвах" на разни аеробики, зумби...т.е. спортът винаги е бил част от живота ми, ама най-ефективен е последните 2 години...В тази връзка скоро чух коментар "Абе, ти си жена, ходи на народни танци, не на фитнес и кикбокс"..Ех, колко забавни могат да бъдат хората:))))))URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
Димитрина Карадакова
2014-06-25 11:49:35

Като бивш активен състезател, за мен е важно да има дразнител (огледалото) и цел, която да гоня. Когато сутрин си оправям сака за тренировка и от вътре едно човече ми нашепва-защо не вземеш да си полегнеш,после да си пиеш кафето на спокойствие ... си казвам - Димитрина, ти такава кифла ли си станала...

Нищо не може да ме мотивира повече от това да победя себе си.URL   

Новак
мнения - 5
Не Казвам
2014-07-25 01:52:48

Мотивация намирам от желанието и волята да бъда някой ден с физика подобна на Лазар Ангелов : )) също така и от музика, видеоклипове, настроение, и от това, че някой ден хората ще имат респект към теб : ))URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 8
Hristo Kolev
2014-08-04 23:45:03

Аз живея с мотивацията че мога дабъда отвъд това което съм                                                                                    

Тва ме води и заради тази мисел не се отказвам

 URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 7
Ибрям Ибрямов
2015-02-04 19:26:13
Идол , музика , мечти ...


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
Симона Кирилова
2015-04-02 12:28:38

Ако ме попитат защо тренирам, ще кажа, че ми харесва да съм във форма и да изглеждам добре. Причината по-скоро е в самото чувство, усещането за реализация. За мен залата е мястото, където обикновения човек може да се превърне в необикновен герой!URL   

Новак
мнения - 1
Михаела Евтимова
2016-01-26 13:11:13
Много хубаво написано! Нужна е подобна мотивация за всички онези,които все още не са намерили своята.. Дано повече осъзнаят и разберат това уникално чувство. Не просто тренировки,а надграждане , дисциплина и самоусъвършенстване!


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 1
Живко Боев
2019-09-25 15:19:07

Привет на всички!Ако тялото е"обвивка"-опаковка и тя ми е за този живот то от мен зависи с какво ще я напълня/ще сложа във нея/.Колко "смачкана" ще е !URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 2
Boqn Teodosiev
2019-10-25 12:19:45

Малко смислени словаURL   
Харесвам 0
« 1 2 3Прочети още ...

Фитнес професионалисти vs. Фитнес знаменитости: Кого да следваме?

Фитнес професионалисти vs. Фитнес знаменитости: Кого да следваме?

26.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Нека преминем директно към въпроса: Kого да следваме – фитнес професионалистите или фитнес знаменитостите? Ако искате да ви подлъгват с фитнес заблуди, определено фитнес знаменитостите са за вас. Или може ...
За стероидите, хейта и табутата – Защо употребата им дразни и оправдана ли е омразата?

За стероидите, хейта и табутата – Защо употребата им дразни и оправдана ли е омразата?

05.03.2016 г. / автор: Радина Симеонова
За стероидите, хейта и табутата – Защо употребата им дразни и оправдана ли е омразата?   Темата с използването на анаболните стероиди в силовите спортове е безкрайна. И вероятно винаги ще бъде ...