Начало Статии Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила

Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила

Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила
www.bodyconstructor.com

Един емоционален, надъхан и различен поглед на най-популярното силово състезание за любители у нас!

 

Преди броени дни беше регистриран силен земетръс с епицентър София, читалище "Младост"! Или иначе казано, с гръм и трясък се проведе най-дългоочакваният ежегоден републикански силов турнир за любители в България - "Джони Спорт, Храм на Силата". Това беше четвъртото му издание.

 

Този път емоциите буквално извираха като лава отвсякъде. Публиката беше уникална, а тежестите, които се вдигнаха от състезателите и демонстраторите бяха наистина впечатляващи. Това е защото нивото и броят на участниците се повишава значително с всяка изминала година, което е страхотен показател за мотивацията и желанието за усъвършенстване, които този турнир поражда у мнозина почитатели на един от най-мъжките спортове у нас – силовия трибой . Или иначе казано, тази година участниците бяха 51, като общо в трите категории се вдигнаха успешно общо 57,958 кила, или близо 58 тона ! (как не падна горкото читалище, не знам).

 

Тази година конкуренцията бе изключителна и драмата на моменти беше пълна, особено в категориите до 85кг и до 100кг. Демонстрации направиха някои от нашите най-изявени силови трибойци, с които взривиха цялата зала и нажежиха атмосферата до червено! (но за тях след малко) Събитието беше уважено от едни от най-големите имена на силовите спортове у нас. Сред публиката и треньорите бяха – Крум Крумов (една неостаряваща легенда на българския трибой), Евгени Попов (пионерът на българския трибой), Никола Ночевски (един от кралете на българския лег), Владимир Ризов (многократен шампион и рекордьор по стронгмен), Здравко Занев (многократен шампион по стронгмен), Владимир Владимиров (шампион по силов трибой в най-тежката категория на последното републиканско), Васил Янчев (шампион и рекордьор по силов трибой), Тодор Василев (медалист от международни първенства и многократен шампион на страната ни по силов трибой)  и др.

 

Иначе ето как по същество протече самото състезание.

 

Напълно очаквано най-много участници имаше в категорията до 85кг, където цели 26 момчета премериха сили. Въпреки сравнителното ниското си лично тегло,Веселин Василев - клек някои състезатели направиха впечатляващи силови постижения. На клека в тази категория щангистът от НСА Дейвис Панчев клекна с най-добра техника и с най-голяма тежест - 215кг, като за малко не успя на 222.5кг. Втори на клека беше "Пернишният винкел" Веселин Василев с 212.5кг, а трети Славчо Фарфаров с 200кг (макар че опита и 220кг в третия си опит, но му бяха тежки). На лежанката Веселин беше над всички със 170кг. Така накрая преди тягата, той водеше уверено с 382.5кг пред следващите участници (Силвестър Пенков от "Джони Спорт" и Дейвис Панчев от НСА, които имаха по 347.5кг двубой). Всичко беше под контрол и победата за Веселин изглеждаше почти 100-процентова. Той направи три успешни опита на тягата - 230, 235 и 240 (събирайки 622.5кг Трибой, което беше с цели 35кг повече от миналогодишния победител), докато Силвестър направи 250кг и 260кг на първите два опита, а Дейвис Панчев остана само на 210 от втория опит.... Точно преди последния опит на тягата в цялата категория, Силвестър излезе "Ва Банк" за 275 кг - всичко или нищо! Това щеше да му осигури същия тотал като този на Веселин, но заради 100-те грама по-ниско лично тегло щеше да го направи златен медалист. Сисо не беше опитвал никога тези килограми преди, но той го направи, под надъхващите инструкции на Евлоги Георгиев („Тук не си дошъл да вдигаш 250! Слагай 275!”) ... и той просто надмина себе си, вдигна на крака цялата зала с успешния си опит  и така буквално извади от джоба златния медал на Веселин и си го прибра вкъщи - "в Джони спорт!" С бронз остана Славчо Фарфаров с 585кг тотал и 200кг клек, 125кг лег и 260кг тяга. Сами можете да си направите сметката дали състезателите тази година в категорията бяха по-силни, след като първите двама бяха с 35кг повече от победителя от миналата година, както и това, че първите 9 човека имаха над 550кг трибой! 

 

Категорията до 100кг също бе по-силна от всякога. Тук състезанието започна с доста сериозни заявки на клека. След първите опити с убедителна разлика поведе Славян Стойчев, който клекна с 245кг! Сериозна заявка имаще и Кристиян Сотиров - клекнал с 220кг и много добра техника. Андрей Андреев също започна с 220кг за първи опит, но неуспешно . Състезанието продължи с внушителни опити на Славян с 260кг на клека, които все за малко той не можа да вдигне . Кристиян Сотиров направи 240кг на трети опит, аз и Андрей направихме по 230кг - също от третите си опити и така се наредихме и като класиране след първото движение. 

 

На лежанката събитията станаха още по-драматични. Тук Николай Гатев направи внушителните 200кг, втори (със 190 кг.) остана Николай Емилов от силната "Батановска" школа на републиканския шампион в най-тежка категория Владимир Владимиров. Трети на лега беше Кристиян Сотиров също със 190кг, но 3.5кг по-високо лично тегло. Битката стана наистина ожесточена след първите две движения, защото на първо място излезе Кристиян Сотиров с 430кг, Славян Стойчев с 425кг беше след него, а Николай Гатев и Андрей Андреев с по 410кг, бяха трети и четвърти.

 

Мирослав Шопов - опит 290кгБорбата щеше да се реши окончателно на тягата. С най-високи заявки бяха Леон Василев (от Славия), Мирослав Шопов (от Джони Спорт) с по 260кг, както и Николай Гатев и аз с по 250кг. Абсолютно всички първи опити на тягата бяха успешни (с едно изключение). Славян си върна лидерството с успешна тяга на 245кг (като така направи 670кг тотал до момента), а Леон Василев изравни Николай Гатев и двамата станаха с 660кг, и така станаха на второ и трето място след добри и надъхващи първи опити на тягата. На втори опит Славян направи 260кг, но Леон не успя да дръпне 275кг, и по този начин Андрей Андреев и Николай Гатев задминаха Лео. Третите опити бяха наистина мощни. Славян избухна с 272.5 кг, Андрей и Николай Гатев направиха по 270кг, а аз направих 280кг. В опит на "живот и смърт", да се върне на второто място Леон опита 282.5 кг за трети опит. Уви не успя, макар че опитът му беше много борбен. „Черешката” на тягата беше колосалният опит (от който все още ме побиват тръпки) на Миро Шопов от Джони Спорт на 290кг. Той беше за него и за тази уникална публика. Опитът му беше достоен за адмирации (макар и неуспешен). Публиката буквално не спря да вика по време на 15-секундната му борба с голямата щанга. Така останах на първо място на тягата с 280кг, втори остана Миро с 275кг, а трети се нареди Слави с 272.5кг

Златният медал заслужено отиде при културистът Славян Стойчев с 697.5кг тотал (245-180-272.5), сребърен взе Николай Гатев с 680кг (210-200-270), а трети със същия тотал (но по-високо лично тегло) остана другият културист - Андрей Андреев (230-180-270). Слави е един роден талант за силови спортове, и дано тази година го е осъзнал напълно. Всички момчета в тази категория се справиха отлично и самите резултати са достатъчно показателни: първите шестима имат над 660кг трибой, а средният тотал на всички участници, които направиха трибой, се равняваше на впечатляващите 602.5кг!

 

В най-тежката категория (над 100кг) имаше 8 участника, някои от които бяха зверове над 130 килограма. Опитите на клека почнаха малко плахо с 5 успешни опита (от общо 8 участника). Тук веднага голям аванс взе Велизар Митов (стронгмен състезател от „Българската Федерация по Силови Спортове), който клекна с 240кг от първия си опит. Той успя да вземе солиден буфер пред останалите, след като направи 250кг и 260кг , съответно във втория и третия си опит . След него на клека се наредиха Веселин Дойчев и Славейко Кръстанов с 215кг. При лежанката Велизар направи протоколни 180кг (което му беше и единствения опит). Тук първи стана Павел Павлов със 180кг (заради по-ниското си лично тегло), втори остана Велизар, а трети Веселин Дойчев със 175кг.

На тягата обаче зверовете от най-тежката категория си казаха тежката дума. Най-убедително започна Веселин Дойчев с 270кг, а Велизар направи леки 260кг. Митов  на практика бе недостижим с тотал от 440кг от първите две движения, но това не му попречи да продължи с по-тежки опити на тягата. За третото място обаче се водеше битка. Павел Павлов (отново от Перник) стигна до 240кг и така направи 610кг трибой, докато Славейко Кръстанов имаше 600кг преди последния си опит. Той заяви 250кг, но за съжаление не успя да ги вдигне и така остана четвърти. Последните опити на тягата бяха наистина големи. Велизар направи 300кг, колкото направи и Веселин Дойчев, който спечели движението (заради по-ниското си лично тегло).

 

В крайното класиране в тази категория на първо място с голям аванс беше Велизар Митов със 740кг трибой, втори остана Веселин Дойчев с 690кг, а трети Павел Павлов с 610кг.

 

Призът за най-добър лифтър по формулата на Уилкс, или иначе казано шампион на шампионите измежду всички категории, грабна Славян Стойчев!

 

Демонстрациите:

 

В категория до 85кг няма как да не спомена и за феноменалната сила на Женския ни "Херкулес" Лариса Асенова, която направи демонстрация с екипировка на трите движения и показа, че женската сила не е само в кухнята, и в моловете! Лариса клекна с 200кг, направи 105 кг лег и дръпна 160кг тяга, като така направи тотал от 465кг (трибой, за който си мечтаех преди 5 години).

 

Siso Hollywood - Champion до 85кгКулминацията на тази категория (а може би и на цялото събитие) бяха демонстрациите с екипировка на световния шампион от миналата година Ростислав Петков. Под мощните викове на публиката той мина през 250кг на лег, и стигна дори до немислимите 260кг (и то за човек с лично тегло под 80кг !), след които публиката направо стана на крака. Роско направи и демонстрация на тяга, като там отново разби представите ни за това що е тежко , достигайки до феноменалните 340кг, които едвам се събраха на лоста! И с този опит отново предизвика фурор в залата!

 

При най-тежките атлети, демонстрация на лега направи един от най-големите колоси на безекипировъчния лег у нас – пернишкия мутант Николай Тодоров „Никсъна”. Тази 160-килограмова канара направи така, че 220кг и 240кг да изглеждат като тежести за загрявка. На третия опит накара залата да изригне, когато отново с лекота преодоля и четвърт тон на лежанката - без екипировка, разбира се.

 

Турнирът приключи атрактивно със състезания на бройки от лег, със 100кг и 150 кг. На 100кг Ростислав Петков (вече добре загрял) легна и направи „някакви” си 45 броя, с които буквално уби интригата. На 150 килограмовата щанга, Никсъна легна и направи 18 броя като по учебник.

 

И така „Джони-Спорт, Храм на Силата” 4 приключи с награждаването. Всички участници бяха удостоени с грамоти, а първите трима получиха : медали, купа (за шампиона в категорията), бутилка марково уиски – от фирма „Перно Рикар”, фоумролер от www.bb-team.org  и парични премии, осигурени от основния спонсор на проявата – верига фитнес-центрове „Джони спорт”.

 

Обективно погледнато този турнир не само популяризира по страхотен и атрактивен начин спорта – но и го прави все по-добре и по-добре, от година на година! Явно защото зад него седят организатори като Димо Бенев, Евлоги Георгиев, както и другите момчета от Джони спорт, които имат не само необходимия опит и способности за да го направят, но и адското желание да допринасят с нещо истинско за силовия трибой у нас. За това просто трябва да им сваляме шапки и да сме им изключително благодарни!

 

Просто „Джони Спорт – Храм на силата” е нещо, което трудно може да се опише с думи. Адреналина, който изпитахме всичките участници беше несравним. Ние просто бяхме в един паралелен свят! Уникалната комбинация от екзалтираната публика, музика, големи тежести, воля и желание за борба, направиха това събитие наистина запомнящо се! Това не го казвам, само защото бях „вътре” в самото състезание като участник, но и защото си говорих с много хора по време и след него! Разбрах от първо лице защо всички говорят с месеци и години за този турнир, след края му! Просто защото е единствен по рода си в България! Пулсът ми се качва всеки път, когато се сетя за неделя 7-ми Април 2013г! Тръпката беше наистина незабравима! Пожелавам я на всеки!

 

Тренирайте тежко, разумно и постоянно. Ще се видим догодина, пак там, с още по-огромни щанги! УСПЕХ и по-малко травми на всички :)

 


Видео с всичките опити можете да видите ТУК

 

Тук можете да изтеглите протоколите и пълното класиране на състезанието във всички категории

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: Силов Трибой, Сила, Състезания, Джони-Спорт
Добави в Svejo

Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила
Прочети още ...

Системата Смолов – Брутален клек за 13 седмици

Системата Смолов – Брутален клек за 13 седмици

13.11.2012 г. / автор:
Програмата "Смолов" представлява 13 седмичен тренировъчен план, изграден от няколко цикъла, които редуват интензитета с цел постигане на нов максимален опит на края на 13-тата седмица. Програмата е предназначена за ...
Видео интервю с Мая Пулийска след Мистър Олимпия за Аматьори 2014! Ще продължи ли да се състезава в категория Бикини?

Видео интервю с Мая Пулийска след Мистър Олимпия за Аматьори 2014! Ще продължи ли да се състезава в категория Бикини?

18.06.2014 г. / автор: Даниел Славов
Даниел Славов и Видео интервю с Мая Пулийска за BodyConstructor, след Олимпия за Аматьори 2014, Чехия. (Очаквайте и репортаж на събитието в BodyConstructor)   Продължаваме поредицата с интервютата и представянето на нашите след най-голямото ...
Мачът на века - Mакгрегър срещу Mейуедър!

Мачът на века - Mакгрегър срещу Mейуедър!

24.08.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
  Остават броени дни до най-очакваното спортно събитие!     Участвай в играта на BodyConstructor и спечели подаръци! Направи своята прогноза: Кой ще спечели мача на века - Макгрегър или Мейуедър?   Отговори с коментар ...
Easter Black Friday в BodyConstructor

Easter Black Friday в BodyConstructor

04.04.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  ⏲️ Остават броени часове до нетрадиционния Easter Black Friday в BodyConstructor.    Сблъсъкът на Easter с Black Friday се очаква да започне точно в 00:00 часа, тази нощ. Предвижда се рязко спадане на ...