Начало Статии Репортаж от провелият се благотворителен турнир "Георги Огнянов", в Плевен

Репортаж от провелият се благотворителен турнир "Георги Огнянов", в Плевен

06.12.2013 / Автор: Марина Декова    Оцени
11111
Гласували:
Ahmed
Ahmed
radoslav
radoslav
Репортаж от провелият се благотворителен турнир
снимки източник: Трифон Тодоров, TTT Photography

На 1ви декември, в гр. Плевен, в изключително приятелска и спортменска обстановка, се проведе благотворителен спортен турнир в подкрепа на 5-кратният шампион по джудо – Георги Огнянов. Двадесет и седмото годишно момче се нуждае от скъпоструващо лечение за присаждане на стволови клетки в Русия, след като е претърпял тежка травма по време на състезание. Необходимите средства, от които се нуждае Георги са на стойност около 100 000лв.

 

Турнирът бе организиран от плевенчаните Марина Декова (персонален треньор), Кристиян Златков (ученик 12- ти кл. в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, гр. Плевен) и Никола Добрев (студент I ви курс в Медицински университет, гр. Плевен, специалност „Медицинска рехабилитация"), които след репортаж на БТВ обявиха своята заявка да помогнат на известния български спортист, като организират благотворителна кампания в негова подкрепа.

 

В благотворителния турнир бяха включени състезания по силов трибой (в три категории – до 80, до 100 и над 100кг), максимален брой повторения на избутване от лежанка с 80 кг., максимален брой повторения на клек с 80 кг., максимален брой повторения на сгъване за бицепс с 30 кг.лост, както и кръст с 6-килограмови дъмбели във всяка ръка за издръжливост. В програмата беше включена и демонстрация на уредите на стронгмен – кобилица с тежест от 350 кг., която се носи 20 м за време от минута и половина, „фермерска разходка” с две куфарчета от по 150 кг, отново на разстояние от 20 м за време от 90 секунди,  обръщане на гума с тежест от 520 кг., тук целта беше гумата да се обърне 4 пъти за максимално кратко време, както и раменна щафета.

 

След претеглянето на кантара и заспиване на участниците за силовият трибой, началото бе открито от водещата Дора Калинова (сватбена агенция “Art 2”). Искрени благодарности й отправяме за това, че беше съпричастна към идеята и откликна доброволно на нашата покана.

 

Спортното мероприятие започна със състезанието по силов трибой и по-точно категория до 80кг. Първи в тази категория стана Георги Кънин, с трибой 525кг при лично тегло 78.3кг.  Той клекна със 180кг, бутна 120кг. лежанка и дръпна 220кг. мъртва тяга. С тези си резултати той зае и второто място по уилкс класиране сБлаготворителен турнир Плевен, Георги Огнянов, Bodyconstructor 363 точки. 


Втори в категория до 80кг. стана Петър Вътов (Доктора), чиито постижения на клек-лег-тяга, бяха съответно 180-120-200, общият му трибой е 500кг.
Не мога да пропусна и третото място, което зае Ивайло Кънин (брат на Георги Кънин), който от сравнително скоро време се занимава със силов трибой и е изключително мотивиран да тренира и участва в такива спортни състезания. При лично тегло от 72.2кг, той завърши с 410кг трибой, което означава, че му трябват още много тренировки и постоянство, докато настигне брат си.

 

 

След като минаха и трите опити на движението клек, проведохме първата игра с публиката – максимална бройка на клек с щанга 80кг. в рамките на 2 мин.

Абсолютният първенец, който се открои с не малка разлика от останалите четирима състезатели, беше Славко Павлов. Той направи 48 повторения, като не спираше през цялото време!


Изключително мотивиращо бе присъствието и участието в тази дисциплина на Михаил Христов – параолимпийски шампион на дълъг скок. Мишо направи 30 повторения в рамките на 1 минута, което беше конкурентно постижение с първенеца за същото време. Искрено благодарим на Михаил за участието си и за подкрепата на благотворителната кауза!

 

 

След като се изредиха всички желаещи да премерят сили в едно от най-мъжките упражнения, състезанието продължи и с втората дисциплина от трибоя – избутване от лежанка.

 

Благотворителен турнир Плевен, Георги Огнянов, BodyconstructorВтората категория до 100кг, беше най-атрактивна и с най-много записали се участници. Най-силният участник, който стана първи беше Станислав Русков. Той напрваи 207.5кг клек, 160кг. лежанка и 242кг. мъртва тяга. Станислав стана и абсолютен шампион в класирането по уилкс с 371т., с общ трибой от 610кг.
На второ място се нареди Христомир Стоянов, неговите резултати бяха 210-160-242.5, съответно на клек-лег-тяга. Сборът от движенията му в трибоя е 590кг. и с 359т. уилкс, се нареди на трето място при абсолютните шампиони.

 

Като приключиха всички опити във второто движение от трибоя, състезанието даде шанс на всички легаджии от публиката да премерят сили на максимален брой избутвания от лег с 80кг. Безспорен побетител, от общо 8 състезателя, стана специалният гост на събитието – Иван Иванов, шампион на Българската федерация на силови атлети – „Iron Man”. Той направи 36 повторения, можеше много повече, но и този резултат нямаше кой да надмине.

 

След това започна и мъртвата тяга в трибоя. Най-голямата гира – 260кг, която беше дръпната, принадлежеше на Борислав Лазаров, участник в третата най-тежка категория – над 100кг., с лично тегло 129.2кг. Другите постижения на Боби бяха съответно клек – 230кг и лежанка – 180кг.


Един от най-интересните състезатели на турнира, беше Яни Янков. Момчето е само на 17 години, като от 2 години се занимава активно със силов трибой.  Яни стана втори в категория над 100кг, с резултати от 180кг. клек, 135кг. лежанка и 230кг. мъртва тяга и 525кг трибой. Забележителни резултати, предвид възрастта на участника и опита му до момента.

 

И така състезанието по силов трибой приключи, като най-голяма заслуга за безопасното протичане на опитите беше с помощта на техническите ни лица, които бяха едни от най-важните хора в организацията, за което искрено им благодарим!

 

Последваха двете оставащи игри с публиката, а именно максимален брой сгъвания за бицепс с 30кг. и кръст с 6-килограмови дъмбели.

Максималната бройка на сгъването за бицепс спечели Милен Русанов от общо 7 участника, който се реши в последния момент да участва, като направи впечатляващите 80 повторения! По размера на ръцете, макар и облечен си личеше, че доста е сгъвал през годините.

 

Последната дисциплина (кръст с дъмбели) беше спечелена от Диян Георгиев, който успя да задържи дъмбелите за 1 мин. и 22 секунди. Младото момче с този резултат задмина останалите 7 участника, които се осмелиха да се състезават.

 

Допълнителните игри с публиката се оказаха изключително атрактивни от зрителите, имаше участници от 12 до 40-45 годишна възраст. Най-активни бяха предимно подрастващите момчета, с което ще се радваме да мотивираме повече млади хора да се обръщат към спорта и да бъде част от начина им на живот и да успяват да си поставят все по-високи цели и да ги достигат!

 

Състезанието премина и към финала – демонстрация по СТРОНГМЕН.Благотворителен турнир Плевен, Георги Огнянов, Bodyconstructor

Първата дисциплина беше кобилица с тежест 350кг, която трябваше да бъде пренесена в рамките на 90 сек. на разстояние от 90 метра. С 9 секунди време, първи стана Иван Иванов, който прелетя с уреда така, че все едно това бяха не повече от 20кг. Втори стана, нашият съорганизатор – Кристиян Златков с време от 47 секунди. Кристиян е само на 18 години и тежи 90кг., неговото добро представяне до голяма степен се дължеше на голям хъс и адреналин. Трети, от общо петима участника, се нареди Петьо Христов с време от 1 минута и 5 секунди.

 

Следващата демонстрация на уредите на Стронгмен, беше фермерска разходка с две куфарчета от по 150кг. всяко, отново за същото разстояние от 20 метра, в рамките на 90 секунди.


Иван Иванов зае първото място, той отново премина с 300кг общо с лекота, само за 7 секунди! Втори се нареди Петьо Христов, с време от 12 секунди, а трети стана Кристиян, който успя да пренесе куфарчетата на 3 метра.

 

Третата дисциплина също беше много интересна и преминала под много хвърлен пот и магнезий, а именно четири обръщания на 520кг. гума за максимално кратко време. Няма нужда да споменавам, че първи стана отново нашият специален гост – Иван Иванов, който обърна гумата за 33 секунди. С много малка разлика от 3 секунди, на второ място остана Кристиян Златков (36 секунди). Борислав Лазаров успя да я обърне гумата 2 пъти, а Станислав Русков и Петьо Христов завършиха с равен резултат от 1 обръщане.

 

Последната, четвърта дисциплина, с която завърши целият турнир беше раменна щафета. Целта в тази надпревара е да се вдигне два пъти дъмбел, тежащ 40кг., от земя до над глава, със заключена лакътна става, след което се преминава към същото условие за вдигане на 90-килограмова щанга.

 

Благотворителен турнир Плевен, Георги Огнянов, BodyConstructorИван Иванов направи и четирите повторения за 13 секунди, което го постави на челно място. Втори се класира Петьо Христов (22 сек.), трети – Борислав Лазаров (28), четвърти Станислав Русков (37) и с едно повторение последен остана Кристиян Златков, който явно беше преуморен от предните дисциплини, или адреналинът бе почнал да го отпуска.

 

Вече беше ясно и какво ще бъде класирането и при най-силните мъже, участващи на спортният благотворителен турнир. Първи, с най-много точки се класира – Иван Иванов (20). Второ място си го поделиха Кристиян Златков и Петьо Христов, с равен брой точки (12), трети стана Борислав Лазаров, който направи и първият си дебют на стронгмен демонстрация (9) и четвърти се нареди Станислав Русков (3).

 

Така и приключиха всички спортни надпревари в късният следобед. След 40-минутна почивка, преминахме към награждаването и обявяването на победителите. Всички участници, класирали се в челната тройка, получиха грамоти и награди, за които искрено благодарим на Д-р Камен Генов, който немалко помогна с финансовата част от организацията. Друг спонсор на събитието беше Георги Георгиев, който осигури хранителни добавки на Олимп за първенците.

Събраните средства от неделния спортен турнир са 844лв., която сума изцяло беше преведена по сметката на Георги Огнянов!

 

Благодарности отправяме и към спорните фитнес центрове в гр.Плевен – Cronos Gym, Дан Колов, Дейвис и Атлетикко. За организацията ни помогна лично Илиян Йончев – областен управител на гр. Плевен, BodyContstructor, Коника Плевен и Трифон Тодоров ТодоровTTTphotography, Rotaract Club Pleven.

 

 

Благодаря на всички участници, зрители и спонсори, без които нямаше да можем да се справим!

 


 

За лечението на Георги Огнянов можете да помогнете на банкова сметка:
ОББ АД

BG 96 UBBS 80021027781430

BIC CODE: UBBS BGSF

Титуляр на сметката: MАРИЯ ОГНЯНОВА

 

За Георги Огнянов

От три години петкратният шампион на България по джудо и многократен първенец по бойно самбо Георги Огнянов е прикован към инвалидна количка. От тогава той повежда борба, но този път за здравето си, след като на 24 октомври 2010 г. в схватка за бронзовия медал по време на универсиадата в Прага, счупва прешлени на гръбначния стълб. 24-годишният тогава студент от НСА при схватката пада на главата си. Спортистът се надява да събере пари, за да довърши започналото лечение  в чужбина със стволови клетки.


 

Едно наистина мотивиращо видео от самото състезание:

 


 


 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Георги Огнянов, Силов Трибой, Стронгмен, Благотворителност, Сила, Новини, Състезания
Добави в Svejo

Репортаж от провелият се благотворителен турнир "Георги Огнянов", в Плевен
Прочети още ...

Основни Тренировъчни Методи за Покачване на Сила и Експлозивност

Основни Тренировъчни Методи за Покачване на Сила и Експлозивност

10.03.2012 г. / автор:
Известни са три метода за постигане на максимално напрежение в работещите мускули: 1. Метода на Максималното Усилие /повдигане на максимални 90-100%  тежести/ 2. Метода на Динамичното Усилие /повдигана с максимално ...
София ще бъде домакин на Европейското по Силов Трибой! Да подкрепим нашите между 7-11 май!

София ще бъде домакин на Европейското по Силов Трибой! Да подкрепим нашите между 7-11 май!

29.04.2014 г. / автор: Master Admin
София ще бъде домакин на Европейското по Силов Трибой на най-реномираната федерация IPF (International Powerlifting Federation), част от която е и Българската Федерация по Силов Трибой (БФСТ). Надпреварата ще се ...
Организаторите на Олимпия:

Организаторите на Олимпия: "Кай не е дисквалифицаран. Решението беше негово."

16.09.2015 г. / автор: Любомир Христов
След "бомбата", която се „взриви“ преди най-титулуваното състезание в световния бодибилдинг – Мистър Олимпия, а именно, че Кай поради някаква причина не  допуснат да се състезава (по негови думи), списание ...
ИЗВЪНРЕДНО: Мъж клекна до долу и не умря!

ИЗВЪНРЕДНО: Мъж клекна до долу и не умря!

18.06.2019 г. / автор: Петър Василев
  Сензация: Мъж клекна до долу и не умря!   По непотвърдена информация лице от мъжки пол е позволило краката му да минат под паралела и е оцеляло!   Слуховете разтърсиха фитнес обществото рано тази ...