Начало Статии Вдъхновение Богомил Йорданов - историята на един истински боец! Той ще бъде новият треньор и консултант на BodyConstructor

Богомил Йорданов - историята на един истински боец! Той ще бъде новият треньор и консултант на BodyConstructor

Богомил Йорданов - историята на един истински боец! Той ще бъде новият треньор и консултант на BodyConstructor

Време е да Ви запознаем и с най-новия треньор в BodyConstructor. Истории като неговата със сигурност не трябва да бъдат премълчавани.

 

Той се казва Богомил Йорданов. Балкански шампион по културизъм от Скопие 2007-ма година, шампион по вдигане от лег и състезател по силов трибой,  а в момента Юрисконсулт при Частен Съдебен изпълнител Мариян Петков и поет в свободното си време. Преди да се запознаем с него обаче трябва да разберем, че в действителност, това е само "върхът на айсберга" - зад неговите успехи са скрити болезнени, дори жестоки изпитания на съдбата. Тежка катастрофа, кома, почти пълна пареза, загуба на подкрепа от близки приятели. Всичко това го връхлита внезапно, точно когато се готви за състезанието на живота си…

 

Богомил приема стоически всички изпитания, които животът му поднася. Не роптае, не се отдава на самосъжалениe, не се пита: „защо точно на мен?“, не плаче. В живота му няма място за сълзи още от ранно детство. Не плаче, когато е принуден да живее при дядо си и баба си, защото поставят тежка диагноза на майка му, а нямат пари за скъпото лечение. Не плаче, че за разлика от другите деца, баща му не се интересува от него и дори не плаща издръжката му. Обича да цитира мисълта на Керуак: „Страдах, че нямам обувки, докато не видях човек без крака“. Винаги се старае да помага на хората, когато имат нужда от него.

 

Дори в деня, който едва не преобръща изцяло живота му, Богомил не мисли за себе си, а за другите. Преди седем години той се събужда в болнична стая, прикован към леглото, от което не може да се повдигне. Не помни нито как се е озовал там, нито защо тялото му е почти напълно обездвижено. Сестрата, която вижда, че е дошъл в съзнание, му обяснява, че положението му е вследствие от катастрофа. Първото нещо, което Богомил я пита е дали има други пострадали. „Най-много се страхувах да не съм наранил някой друг, дори и да е било случайно. Когато ми отговориха, че няма друг пострадал, вече се успокоих до голяма степен“, споделя той. Лекарският протокол за състоянието му звучи отчайващо: счупен таз, с извадени тазобедрени стави, извадено и счупено ляво рамо, при това изпитва Богомил Йорданов сегасилни болки по цялото тяло и особено в корема. Десет часа след приемането му, лекарите установяват, че има и спукан пикочен мехур и отново го оперират по спешност.

 

Изглежда, че по тялото му почти не е останало здраво място. Дори това не е в състояние да го отчае. „Много ме мотивира отношението на хората – това, че никой не вярваше в мен. В болницата една сестра ми каза: „Ти нали знаеш, че вече ще си инвалид и никога повече няма да тренираш?“. А аз й отговорих, че само да изляза и не само ще спортувам, но и даже ще участвам в състезания. Тогава тя започна да вика: „Лекар, лекар! Това момче има увреждане на мозъка и не осъзнава, че е инвалид!“ А аз я успокоих, че само се шегувам , и знам, че ще си остана инвалид. Но понеже наистина имах травма на главата и шев, затова все пак мe гледаха на скенер, който показа, че нямам мозъчни увреждания. След това бях убедителен пред тях, че осъзнавам сериозността на положението и ще си остана инвалид, както казват и няма да правя глупости. Знам, че звучи невероятно, но техните думи не ме притесниха толкова. Някак си физическата болка се преживява. Онова, което те боли отвътре може да е много по-мъчително“, твърди Богомил, с опита, който има за своите 28 години.

 

В действителност той е по-уверен от всякога в намерението си да продължи със спорта и да стане балкански шампион в културизма. Още докато лежи на болничното легло той си представя как ще вдигне купата високо над главата си и ще докаже на всички, че може, че ненавреме са го отписали.

 

Богомил стоически изтърпява месеците, през които, трябва да се учи да контролира тялото си, да може отново да върви, а след това дори да тича и да тренира. Всичко това за него е поредно препятствие по пътя към голямата му мечта. Въпреки, че „приятели“ го съветват да не се явява повече на състезания, защото може да стане за смях след толкова операции, той решава да слуша само себе си.

 

На квалификацията за Балканското първенство, която е едва година след катастрофата, Богомил се появява в отлична форма и печели овациите на публиката. Съдиите обаче го класират едва седми от девет участника, въпреки че решението им е освиркано от залата. Обидно ниското класиране не му дава право за участие на Балканския шампионат.

 

4 дни по-късно, съдбата или Господ отново му дават шанс. Обажда му се Румен Николов-Биджи (секретар на Федерацията по Културизъм по това време – б.а.), който му казва, че се е отворило свободно място в кат. до 85 кг. и ако иска ще му го запазят.

 

„Веднага приех, въпреки, че тогава тежах точно 100 и ми се налагаше за 10 дни да сваля 15 кг. от личното си тегло. За тези 10 дни не съм ял почти нищо, тичах по три часа на ден, а освен това тренирах с тежести още по три часа. Така свалих даже 17 кг. и на шампионата тежах 83 килограма“, споделя той. Богомил се явява на Балканиадата в още по-добра форма и впечатлява както конкурентите си, така и съдиите. Става така, че седмият на националната квалификация, става безапелационен шампион на Балканското първенство. Да спечели победа над най-добрите бодибилдъри от няколко държави, след пълното обездвижване за цели два месеца, наистина е равносилно на чудо. Специалистите дори коментират, че той е най-добрият състезател от всички категории. Богомил от своя страна споделя, че просто се е възползвал от възможностите, които съдбата му е предоставила. Ядосва се на хората, които не забелязват шансовете, които им се дават и ги пропиляват с лека ръка.

 

Въпреки престижната си победа в културизма, Богомил никога не е смятал спорта за единственото си призвание. Още от дете, когато е отгледан от баба си и дядо си, с приказките за велики герои, той си мечтае да стане като тях. Това е и причината да започне да тренира - първо карате, а след това фитнес. Успява да устои на пороците и изкушенията, под влиянието, на които изпадат повечето му познати – не пие, не пуши и не е пробвал наркотици. Вярва, че трябва да стане много силен, защото добрите герои винаги трябва винаги да са по-силни от "лошите", за да ги побеждават.

 

Същата е и причината след време да запише право – просто пораснал и разбрал, че света не е като в приказките, и че не можеш просто с физическа сила да гоБогомил Йорданов сега подредиш. „Не можеш да отидеш и като Робин Худ да взимаш от богатите и да раздаваш на нуждаещите се. Осъзнах, че трябва да се боря по други начини за това, в което вярвам. Така се появи идеята да уча право.Тази професия дава възможност един ден да можеш да защитаваш хората в съда от всякакви видове престъпления и да правиш нещо полезно за тях. Всичко - от състезанията по културизъм до намирането ми на работа, просто всичко в моят живот е било с цел един ден да успея да бъда полезен, да бъда чут."

 

Намирането на работа по специалността, му коства почти толкова усилия, колкото и спечелването на балканската титла. Въпреки отличната диплома и сертификатът от Кеймбридж за владеене на английски за юристи, в началото от никъде не искат младият специалист на работа. За Богомил обаче това е само повод да се мобилизира още повече. Разпраща свои CV-та на всички обяви и електронни адреси, свързани с правото. Дори изпраща непоискани молби за работа в адвокатските кантори, чийто адреси намерил. От всякъде среща отказ, заради липсата на юридически стаж.

 

„Не ме възприемаха изобщо насериозно. Ядосвах се, че е несправедливо, че стажът не показва какви знания и умения притежаваш. Тогава се сетих и видях, че за постъпване на държавна работа също се правят конкурси, на които мога да покажа знанията си. Усетих, че това е моята възможност. Нищо, че някои хора казват, че на държавна работа се влиза само с връзки, че няма как да стане, аз избрах да не ги слушам, а лично да проверя. Първо видях обява за работа в Министерството на труда, после и в Министерството на Земеделието. На първия конкурс бях 2 –ри, а на другия - 3-ти“, разказва Богомил. Той кандидатства на още няколко места, на които отново е сред първите резерви, докато накрая след нов конкурс в Министерството на труда го назначават при тях. От Министерството му казали, че го помнят отпреди и най-много ги е впечатлила неговата упоритост и това, че не се отказва да опитва.

 

„Сравнително бързо и без ничия помощ успях да си намеря работа – в рамките на около 3 месеца. Отново се уверих, че човек не трябва да слуша другите, и никога да не се отказва! Постоянният труд и усилията няма да останат незабелязани, дори отначало да има неуспехи. Като при културизма е – когато даваш всичко от себе си, в един момент нещата просто се случват!“, разкрива той.

 

След около година работа в Министерство на Труда и Социалната политика като експерт по международни организации и международно сътрудничество той се мести при Частен съдебен изпълнител Мариян Петков като Юрисконсулт. В момента той следва професионалното си поприще, а дали някой ден отново ще се завърне на сцената, може би само времето ще покаже. Едно е сигурно, тренировките все още са неизменна част от неговото ежедневие, а "пламъкът" от състезателния подиум все още не е угаснал у него! За щастие, той вече вече е заобиколен от хора, които го подкрепят и вярват в него! А между другото той (както и всеки един от нас, който има по-високи амбиции) дълги години не е получавал разбиране, позитивизъм и подкрепа от повечето хора около себе си. В тази връзка той наскоро с шеговит тон сподели следното във Facebook:

 

"Ходя редовно на фитнес още от 13 годишен. За толкова много години до днес съм слушал какви ли не неща за себе си - че е грозно да имаш мускули, че съм щял да умра до 25, че съм бил направил всичко с химия, че от това се ставало прост... За тяхно съжаление, сега на 29 се чувствам отлично. Нормално е да говорят, защото аз изглеждам добре, а не те."
 
Богомил ще бъде част от най-бързоразвиващата се мрежа за Фитнес, Бодибилдинг и Силови спортове у нас и се надяваме да получите от него нужната информация и ценното вдъхновение, чрез което да следвате мечтите си още по-пламенно и упорито!
 
Ето и кратка хронология на неговия път:
 
1999г - Дебют на сцената по културизъм за младежи - Републиканско първенство 8-мо място в кат. до 80кг
 
2000г - Републиканско първенство по вдигане от лег (мъже) - 7-мо място, 140кг

2002г - Републиканско първенство по културизъм (младежи) - 6-то място, кат. над 80кг

2002г - Републиканско първенство по силов трибой (мъже) - 5-то място, кат. до 90кг, 600кг трибой

2002г - Републиканско първенство по лег - 5-то място, кат. до 90кг, 200кг
 
2004г - Републиканско първенство по културизъм (младежи) - 5-то място, кат. над 80кг

2005г - злополучната катастрофа, 11 дни преди републиканското първенство по културизъм за младежи
(2 месеца на легло, счупен таз с извадени тазобедрени стави, спукан пикочен мехур, скъсано дебело черво, счупено и извадено рамо, проблеми с ретината)

Март 2006г - втора операция по спешност
 
Април 2006г - Квалификации за националния отбор по културизъм, гр.Пловдив, кат. до 80кг, 4-то място
 
Септември 2006г - Републиканско по културизъм (мъже) - 5-то място, кат. до 90кг
 
14 Април 2007г - Квалификации за националния отбор по културизъм, гр.Пловдив - 7-мо място, кат. до 90кг
 
28 Април 2007г - Балканско първенство по културизъм - 1-во място, кат. до 85кг

Април 2008г - отлепване на ретината и лазерна операция
 
Май 2008г - Открит турнир по вдигане от лег "Power Food", - 3-то място, кат. до 105кг, 207.5кг
 
Септември 2008г - Национална купа "Георги Николов - Мечката" - 1-во място, кат. до 90кг
 
Септември 2008г - Републиканско първенство по културизъм - 2-ро място, кат. до 90кг
 
Февруари 2014г - Благотворителен турнир по лег "Георги Огнянов" - 4-то място, кат. до 100кг, 2025.кг
 

 

Източник на информацията за Богомил: списание "За Жената" и лични разкази на Богомил Йорданов 

 

Снимки: Велин Петков (www.velisport.com)

 


 

И малко негови снимки ...

 

 

 

Богомил Йорданов едва на 18 вече е състезател със

завидни постижения в силовия трибой

(клек 190кг, Лег 200кг, Тяга 270кг)

 Богомил Йорданов на състезание по силов трибой

 

Богомил на състезание по вдигане от лег

през 2008-ма, когато прави 207.5кг с лекота

Богомил Йорданов - вдигане от лег

 

 

Колата на Богомил след катастрофата!

Богомил Йорданов след катастрофата

 

Богомил отново е ощетен и класиран втори през 2008-ма, след поредното спорно съдийско решение

Богомил Йорданов

Богомил вече е част от националния отбор и е готов за Балканското културизъм

 

Богомил е готов за Балканското по културизъм

 

 Богомил (с червения бански) на сценатаБогомил Йорданов на сцената

 

 

 


 

 


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: Богомил Йорданов, Мотивация, Лични истории, Треньори, BodyConstructor, Вдъхновение
Добави в Svejo

Богомил Йорданов - историята на един истински боец! Той ще бъде новият треньор и консултант на BodyConstructor


Новак
мнения - 17
Александър Атанасов
2014-05-04 19:56:08
Браво !


URL   

Напреднал
мнения - 190
Влади Александров
2014-05-22 22:51:19
Несломим дух, борбеност, голяма амбиция и невероятна житейска история!!!


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 13
ваня христова
2014-06-11 20:06:02

Впечатлена съм.Браво!!!! Пожелавам още успехи .URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 1
N L
2014-06-19 21:51:30
Поздравления за упоритоста и много успехи...


URL   
Харесвам 1

Модератор
мнения - 97
Богомил Йорданов
2014-11-09 23:51:57
От сърце благодаря :)


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 1
Венцислав Йорданов
2015-02-25 21:13:58
Адмирации за несломимият дух!!! Успех в живота за напред и горе главата ВЕЛИКАНЕ!!!


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 1
Selin Ra
2015-12-26 09:43:42

Сценарий за холивудски филм! Уникална история! Възхитително! <3URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Богомил Йорданов и Добриела Иванова започват подготовка за състезателния подиум!

Богомил Йорданов и Добриела Иванова започват подготовка за състезателния подиум!

19.07.2015 г. / автор: Master Admin
Нашият онлайн треньор и балкански шампион по културизъм Богомил Йорданов подготвя завръщането си на състезателната сцена след 7-годишно отсъствие! След последното си състезание по културизъм през 2008-ма година, Богомил Йорданов подготвя ...
Световни величия в грандиозния спектакъл

Световни величия в грандиозния спектакъл "Нощ на звездите" от фондация "Енчо Керязов"!

04.10.2015 г. / автор: Master Admin
Започва официалната продажба на билетите за дългоочакваното събитие: ПРИЯТЕЛИ в „Нощ на звездите“ – и вашата среща със световните звезди на спорта и цирковото изкуство става реалност на 24 февруари, ...