Начало Статии Именити треньори отговарят: Коя е най-ефективната тренировъчна философия и какво бихме постигнали чрез нея? "Кръгла маса" в BodyConstructor

Именити треньори отговарят: Коя е най-ефективната тренировъчна философия и какво бихме постигнали чрез нея? "Кръгла маса" в BodyConstructor

Именити треньори отговарят: Коя е най-ефективната тренировъчна философия и какво бихме постигнали чрез нея?
www.bodyconstructor.com

У нас рядко се говори за фундаментални принципи в силовите тренировки. Множеството статии в днешно време, които се пишат в интернет и по списанията най-вече, се опитват да привлекат вниманието ни с гръмки заглавия като: „Взривяващата програма на Джей Кътлър за рамо“, „Качи 3см на бицепса за 3 седмици“ или „Свали излишните килограми с тази уникална 30-дневна диета за лятото“. Друга част от публикациите обаче, се опитват да ни „пробутат“ някоя „магическа хранителна добавка“, която ще ни скъси „дългия и мъчителен път“ към постигане на желаните цели. Едно е общото между всички тези статии и публикации – те целят евтина популярност и бягат от базовите принципи и тренировъчни методики, върху които са изградени успехите на всички професионалисти (та дори и на по-напредналите любители). Бягат, защото знаят, че ако споделят на ентусиастите, които сега започват да спортуват, колко труд в тренировките трябва да положат, за да постигнат целта си, по-скоро ще ги откажат рано-рано и няма да извлекат бърза монетарна полза от тях. Затова ние от BodyConstructor решихме да започнем инициатива по провеждане на отворени дискусии от типа „кръгла маса“, на която именити наши треньори, специалисти и спортисти излагат своите виждания и аргументи за собствения си успех.

 

В последните години все повече хора са решени чрез силови тренировки и фитнес да променят телата си, да променят визията и функционалността си, за да се чувстват по-добре и по-способни. Поканихме някои от нашите най-популярни и успели треньори в сферата на културизма, кросфита, функционалните тренировки и тежкоатлетическите спортове да дадат отговор на въпроса: Коя е най-ефективната тренировъчна философия и какво бихме постигнали чрез нея? Тук, разбира се не ограничаваме дискусията до конкретен тренировъчен цикъл, предсъстезателна система, упражнение или комплекс, а по-скоро се опитваме да хвърлим малкоНай-ефективната тренировъчна методика, BodyConstructor повече яснота върху базата, на която всеки от нас трябва да стъпи според своите цели. А защо не да стигне и до своите нови цели по време на началния етап от своите тренировъчни занимания и да реши кое е подходящо за него – или иначе казано както понякога - „апетитът идва с яденето“.

 

Ангел Трендафилов - Ачо, Ефтим Илиев, Юлиян Тодоров, Инес Субашка, Кирил Танев, Димо Бенев и Марина Декова са участниците в първата част от дискусията. Общото между всички тях е, че треньорската дейност е тяхната професия и тяхното призвание – всички те са доказани професионалисти, бивши спортисти и водещи имена в сферата на силовите спортове и фитнеса у нас. Всички те обаче, имат и различни гледни точки по тренировъчната философия, която изповядват, преподават и практикуват.

 

 

Здравейте, всички ви познаваме добре, но все пак се представете с няколко думи за хората, които сега започват с тренировките.

 

Ефтим Илиев, коя е най-ефективната тренировъчна методика

Ефтим: Казвам се Ефтим Илиев основател на Sport ®Evolution. Треньор никога неспиращ да търси адекватното в тренирането за себе си и хората.

 

 

 

 

 

Ангел Трендафилов, коя е най-ефективната тренировъчна методикаАчо: Възпитаник на НСА специалност „Културизъм и фитнес“. Бивш състезател по бодибилдинг в тежка категория. Собственик и управител на лицензирана Фирма за спортно консултантски услуги. Треньор на редица популярни личности и на единствения до сега сезон на тв шоуто "Пълна промяна".

 

 

 

 

Инес Субашка, коя е най-ефективната тренировъчна методикаИнес: Здравейте! Аз възприемам себе си, като човек, който използва тренировките и здравословния начин на живот, като инструмент, като концепция, чрез която имам възможността да достигам до хората, да променям мисленето им, да им доказвам, че са способни на много повече, отколкото вярват и да ги съпровождам по пътя към надскачане на ограниченията и реализиране на потенциала им. Използвам тренировките, като основата, върху която всеки може да изгради трансформация не само във визията, а и в начина и качеството си на живот.

 

 

 

Кирил Танев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаКирил: Казвам се Кирил Танев на 31 години, тренирам повече от 15 години. В последните 4 години специализирам спортно и здравословно хранене. Работя както със състезатели, така и с обикновени хора, които търсят хубава и функционална физика.

 

 

 

 

 

Юлиян Тодоров, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЮли: Казвам се Юлиян Тодоров или, както ме знаят и наричат – Юли. От малък обичам да тренирам, да научавам повече за различните системи за развитие на тялото и неговите качества и да споделям знанията си помагайки на другите да постигат целите си. Имам щастието професионално да се занимавам с трениране, като преди няколко години отворих и собствената си зала – една сбъдната моя мечта. Освен с трениране се занимавам и с изготвяне на хранителни планове, а от време на време и пиша по някоя и друга статия.

 

 

 

Марина Декова, коя е най-ефективната тренировъчна методикаМарина: Казвам се Марина и съм на 25 години. В момента се занимавам с бодибилдинг, състезател съм в категория бодифитнес до 163см., бронзов медалист на Балканските квалификации за националния отбор по фитнес и културизъм – Пловдив 2014г. Работя като персонален треньор от 2011г. Професията ми е истинско удоволствие, работя с мъже и жени, целящи подобряване на визията и здравето си.

 

 

 

 

Димо Бенев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаДимо: Здравейте, казвам се Димо Бенев. На 30 години съм. Занимавам се със силови спортове от дете. Тренирал съм бодибилдинг (любителски фитнес-тренировкиJ), вдигане на тежести (участвал съм в няколко юношески състезания) и силов трибой – това е основният ми спорт – имам множество медали и призови класирания от състезания в страната и чужбина. Изучавал съм специалността „Треньор по силов трибой” в Националната Спортна Академия – „Васил Левски”.  В момента съм кондиционен и силов треньор като провеждам тренировки в няколко направления. Занимавам се и с организиране на състезания по силов трибой и вдигане от лег за любители. Пиша материали  на спортна тематика за различни печатни и онлайн-издания у нас. Отделно от силовите спортове, се увличам по тичане в пресечени терени, дълги планински преходи, бойни спортове, кросфит. Винаги съм готов да тествам себе си в нови начинания. Спортът е моя живот, предизвикателствата са моята същност!

 


 

Каква е основата на вашите тренировъчни философии?

 

Ефтим Илиев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЕфтим: За мен е важна концепцията за движение. Всеки трябва да намери своето място в необятния свят на тренирането. За мен е адeкватно всеки да има базови познания в няколко направления, за да може да се наслаждава на физическото си състояние максимално дълго време. Като започнем от съвсем базови движения на земята със собствено тегло (пълзене, търкаляне и всички производни), минем през елементарни гимнастически елементи като стойки на глава, ръце и т.н., продължим през лека атлетика (бягане ,ускоряване ,скачане и производни), Базови упражнения с тежести (клек,тяга + дърпане и бутане в различни равнини). Чак тогава за мен има смисъл да се „специализира“ в бодибилдинг, кросфит или кой каквото го влече, но по този начин ще може да се гради върху стабилни основи и дълго време.

 

Ангел Трендафилов, коя е най-ефективната тренировъчна методикаАчо: Моята система е бодибилдинг и фитнес. Това е цялостна система от упражнения с тежести, аеробни упражнения, хранителни планове, които водят до цялостно естетично и здравословно развитие на трениращите. Бодибилдинг и фитнес е единствената до сега тренировъчна система, чрез която може да се акцентира върху слабо развити или изоставащи мускулни групи. Тренировките по бодибилдинг са строго индивидуални и съобразени изцяло с моментното развитие и състояние на занимаващите се. Не трябва да подценяваме и научните основи на тренировъчните принципи.  Бодибилдингът е не само 1-2 часа тренировка в залата. Това е цялостен начин на живот подчинен на здравословно хранене, кардио тренировки и какво ли още не.

 

Инес Субашка, коя е най-ефективната тренировъчна методикаИнес: Аз имам една цялостна философия за живота, която адаптирам към всяка една сфера от него. Вярвам, че всяка една цел е осъществима и това, което дели сегашното ни състояние от желаното ни състояние е именно в това да открием правилния метод. В сферата на тренировките, за мен оптимално най-добри резултати дават тренировките, изградени от основни, базови упражнения.  Смятам, че човек трябва да тренира, така както се движи - т.е. да използва упражнения, които в залата служат, като „репетиция“ в контролирани условия.

 

Гледам на тренировките, като на средство за поддържане на здравето и  възможност да откриваме неограничените възможности на тялото. От тук изхожда и моята тренировъчна концепция- 3 тренировки в седмицата, между 40-50 минути. Всяка тренировка е за цялото тяло, като деля упражненията на долна, горна част и упражнения за торса.

В добавка, както казах - вярвам в неограничените способности на тялото и включвам упражнения, които по един или друг начин са предизвикателство за средностатистическия човек, но веднъж усвоени, се превръщат в повод за гордост - стойка на ръце, пистолети, ходене на ръце и други подобни.

 

Кирил Танев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаКирил: Моята тренировъчна философия е, че всеки човек е строго индивидуален и за всеки един има по-подходяща и най-подходяща програма. Една тренировка трябва да е съобразена с тренировъчния стаж, целта, моментното състояние, ежедневието, храненето и възстановяването. Ако тези неща не вървят ръка за ръка, никога няма да има добри резултати. Привърженик съм на цикличните тренировки с повишаващо се натоварване. Ако вземем един цикъл за релеф от 12 седмици, го разделяме на 3 х 4 седмици, като постепенно се увеличава натоварването и се правят манипулации с храната и добавките. По този начин се избягва адаптацията на тялото и прогресът е постоянен. След приключване на периода от 12 седмици, има "въвеждане", отново със специфично храненe и тренировки, като постепенно се навлиза в период за покачване на мускулна маса или силов цикъл.


Юлиян Тодоров, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЮли: 
За мен залата е една работилница, в която всеки уред е инструмент, а всяка система за трениране – метод за създаване на едно още по-добро тяло. А кое тяло е добро – това, което жадуваме да имаме. И тъй като хората искат различни неща, то моята тренировъчна философия е да познавам достатъчно добре различните системи и уреди за трениране, за да можем да ги използвам за постигането на конкретните цели. Независимо дали става въпрос за покачване на мускулна маса, за сваляне на мазнини, за развитие на конкретни атлетически качества нужни в даден спорт - сила, бързина, експлозивност, издържливост и т.н.,  или просто да спре да болката и да се предпазим от (поредната) контузия.


 

Марина Декова, коя е най-ефективната тренировъчна методикаМарина: Тренировките ми в момента са културистични и са разделени на мускулни групи, за да мога да акцентирам и да ги натоваря с повече серии, упражнения и повторения.  Различни методики и философии съм следвала през годините. Преди да премина изцяло към бодибилдинга, се занимавах две години с кросфит.  Общото и в двете тренировъчни методики е, че и преди и сега тренирам силово и най-вече с правилна техника, която от своя страна стои в основата на граденето на физика.


 

 

Димо Бенев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаДимо: Аз водя тренировки в няколко направления :

   • Силови тренировки – тренировки, използващи средствата и методите на силовата подготовка. Включващи като основа основните силови упражнения, изпълнявани със свободни тежести. Като допълнение се включват упражнения от всякакъв вид – с  машини, скрипци, с тежестта на тялото. В тези тренировки може да се наблегне както на развитието на силата, дори с цел участие на състезания по силови спортове, така и на развитието на масивно, красиво, релефно и пропорционално тяло. Програмата се казва „Силовата школа” и тренировките се водят във фитнес-център „Джони спорт” (София)
   • Тренировки сред Природата – Всяка неделя събираме група от хора, от различен тип и ги водим до различно място, по различен планински маршрут. Стигаме до връх, природна забележителност, историческа местност и т.н., след което провеждаме тренировка на открито. В тренировката са включени различни спортни игри, а нейната основа е кръгова тренировка, съставена от упражнения изпълнявани основно с тежестта на тялото. В рамките на кръговата тренировка са включени разнообразни упражнения целящи да развият качествата – издръжливост, сила, ловкост, бързина, гъвкавост и др. Целта и основната задача на тази система е да се постигне разпускане на трениращите от ежедневието, чрез благотворното влияние на Природата. Научно доказано е, че ако се спортува на открито, в природна среда – ефектът от упражненията е още по-голям, така че умерената кондиционна тренировка идва точно на място. Именно заради това, съвсем скоро ще започнем и тренировки през седмицата по тази програма, които ще провеждаме на открито в по-диви паркове в София, като някои части на  Борисовата градина например.

 

С какво вашата система превъзхожда останалите?

 

Ефтим Илиев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЕфтим: Аз не разглеждам тренирането като системи, а като път и в зависимост от това до къде сме стигнали, може да има или да няма особен смисъл да се занимаваме с отделни компоненти. Мисля, че всеки трябва да си извърви пътя до нещото, което му харесва и има смисъл в неговите представи. Преди всичко тренирането на аматьорско ниво трябва да носи положителни емоции и не трябва да носи болка .

 

 

 

 

Ангел Трендафилов, коя е най-ефективната тренировъчна методикаАчо: Мога да кажа,че дългите години, през които съществува и се развива бодибилдинг системата, е достатъчно доказателство в тази посока. Всички други напоследък популярни тренировъчни системи са базирани на бодибилдинг. Просто обаче, не запълват цялостната схема, а малко или много наподобяват различни части от една бодибилдинг система. От това следва, че противоречия няма и не би трябвало да има. Това е при условие, че трениращите по новите методи задължително трябва да допълват заниманията си с други такива, които ще подпомогнат цялостното им хармонично развитие. За мен това е начин на живот!

 

 

Инес Субашка, коя е най-ефективната тренировъчна методикаИнес: Смятам, че в живота има много възможности и много предизвикателства, които ни очакват и времето е най-ценният ни ресурс. От тази гледна точка, смятам че каквато и цел да имаме, трябва да намерим как да я постигнем, като използваме най-малко от най-ценния ресурс, постигайки оптимални резултати. Този начин на трениране отнема малко време, дава изключително добри резултати; дава възможност да коригираш слабостите си, да тренираш тялото си по начина, по който е предназначено да се движи и да мултиплицираш постигнатото в залата във всяка една сфера от живота, която изисква движение.

Съгласна съм, че има редица методи, които вършат работа, но смятам че не трябва да се превръщаш в роб на тренировките и храненето, а да ги използваш само, като средство да се чувстваш добре и във форма.

 

Кирил Танев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаКирил: Системата, която проповядвам аз е много гъвкава и е индивидуална за всеки, може лесно да се адаптира според началната точка и според резултата да се правят навремени промени. Идеята е прогресът да не спира. С тази система се "хваща" вълната от хормони в тялото. След 12 седмици диета, тялото започва да отделя твърде много кортизол и естроген (при мъжете), за сметка на тестостерона и тироидните хормони. За сметка на това обаче, е придобило по-добра инсулинова чувствителност, което ще рече, че при едно преминаване в положителен калориен баланс и подходяща тренировка, бързо се повишават "добрите хормони". Това е добра предпоставка за покачване на мускулна маса. По същия начин, след 12 седмици висококалорийно хранене, вероятността да продължи да се качва чиста мускулна маса намалява, за сметка на мазнините. Тогава е момента режимът да се обърне.

 

Юлиян Тодоров, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЮли: Коя система колко е по-добра или по-лоша от другите съм го оставил за дървените философи и любителите на сравненията. Още повече, че днес толкова се размиха нещата от разните новоизлюпени wannabe-та, че всяко хващане на пудовка вече се води функционална тренировка. Даже съм виждал във водещо списание тренировка, която е обявена за кросфит тренировка и представлява: една тройна серия за гръб, задно рамо и бицепс. Т.е. нещо типично културистично е представено като кросфит само защото не е 4 серии по 8-10 повторения, а се правят няколко упражнения едно след друго. Нищо, че е съставено от изолиращи упражнения, които пък именно в кросфита се презират. Е, сори, но то и културистите са тренирали с пудовки, правили за изхвърляне и обръщане и изтласкване с щанга, съчетавали са упражненията в кръгове...още преди повече от половин век.

 

Така и така заговорихме за функционално трениране – по принцип това е трениране, което помага на конкретния човек за конкретните цели. Един културист е функционален като има големи и релефни мускули, един кросфитър е функционален като е достатъчно добър да се състезава с кросфитърите на кросфит игрите, един трибоец е функционален като прави голям трибой, един футболист е функционален като е добър във футбола и т.н. Днес поизвъртяхме какво точно е функционално и наричаме такова всяко нещо, дето тренира ядрото, не е изолирано и е в странни схеми със странни уреди. Всъщност аз мога да ви направя тренировка за гърди и бицепс с дъмбели, която да е в 4 серии по 8-10 повторения и да ви претренира ядрото и разтрепери краката. Освен това, ще ви напомпа бицепса и гърдите до пръсване. Тази тренировка каква ще е – културистична или функционална? Или „култуфунк“?

 

Аз знам, че всяка система си има своите плюсове и минуси, и целта ми е да използвам работещите неща от всяка, вместо да робувам само на една. Моята професия е да тренирам хората да стават по-здрави и да бъдат достатъчно силни, с достатъчно добра визия и в достатъчно добра кондиция за своето ежедневие.

 

Затова и моята система изгражда един прилично добър атлет – да овладее безопасната техника на основните силови движения и да бъде прилично добър на тях - клек, набиране, кофички... Да бъде достатъчно кондициран да може да пробяга прилично разстояние, да направи по-голям брой лицеви опори... И разбира се, да оформи визията на тялото си така, както се харесва – стегнат корем, пропорционални ръце и бедра...

 

Именно това е целта на система ми – да гради по един разнообразен и забавен начин едно атлетично тяло като те направи такъв, какъвто искаш да си.

 

Марина Декова, коя е най-ефективната тренировъчна методикаМарина: Културистичните тренировките са и функционални, само че доста по-обогатени от към упражнения, серии и повторения. Под функционални тренировки се има предвид да се научи съответният атлет да прави базовите упражнения с правилна техника. Това също е изключително важно за бодибилдинга, където присъстват много повече упражнения и серии за дадената мускулна група. Функционалните тренировки са за начинаещи, които до сега не са имали физически натоварвания и нямат основни умения и познания в това как им работи и се движи тялото. При липса на тези качества, атлетът не би могъл да натовари съзнателно и изолирано даден мускул и няма да даде  ефективен резултат. От своя страна изолираното трениране е присъщо за бодибилдинг тренировките, но това е така, защото тези атлети са по-напреднали и осъзнати в своите движения и координация. По този начин те могат максимално ефективно да натоварят мускулатурата си, независимо целите – сваляне на мазнини, качване на мускулна маса, тренировки за здраве и т.н.

След двугодишни тренировки про кросфит, установих че когато целим визия, такъв тип тренировки нямат място тук. Прекаленият стрес и кортизол, който се отделя, помага за повече подкожни мазнини и задържане на вода в тялото.


Димо Бенев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаДимо:
Силовите тренировки са много по-интересни от стандартните фитнес тренировки. Самата тренировка е доста по-забавна, постоянно се гонят нови и нови цели, в повечето случаи в свързани с повече адреналин упражнения  като клек, лег и тяга. Психологическият ефект на задоволство е доста по-силен. Отделно от това, самите упражнения са много по-тежки, много по-ангажиращи повече мускулни влакна. Предизвикват много повече качествени изменения в мускулите и изгарят повече калории. Ако се съобрази правилно броят повторения,  храненето и времето за възстановяване, биха могли да имат много по-силно изразен ефект по отношение на изграждането на по-мускулесто и релефно  тяло, което освен красива визия, ще има и реални силови възможности.

 

Преимуществено силовите тренировки са много подходящи за хора, които не разполагат с много време, имат физически спънки – напреднала възраст, недостатъчна гъвкавост, излишно тегло, недостатъчна координация, ловкост и т.н. При подчертано силова тренировка, тези неща отиват на по-заден план. Нагледен пример е, че вдигането от лег дори е включено в програмата на Параолимпиадата.

 

„Тренировки сред Природата” са много подходящи за хора, които нямат никакво време за спорт през делничните дни. Така в един ден те могат да се раздвижат, да придобият или да си припомнят много умения, които закърняват поради неподвижния начин на живот.  В тези условия те тренират по приятен и неангажиращ начин. Във вид на игра упражняват много умения и развиват редица качества.  Тренировката, както и спортните игри са различни всеки път, за да може да се избегне приспособяването, скуката, както и да се развива способността за реакция спрямо новите предизвикателства.

 

Социалният елемент е много широко застъпен. Групата доста често е над 20 човека – от всякаква възраст, пол и социален статус. В условията на Природата, обаче всички са равни. Бързо отпадат различните социални разслоения, предразсъдъци, условности и всеки започва да се държи като Себе си J, това прави общуването много по-леко и непринудено и се получават много весели моменти, както и приятелства.

 


 

Какви бяха мотивите, които ви накараха да започнете да тренирате по този начин? Какви са следващите Ви цели в това направление?

 

Ефтим Илиев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЕфтим: Дълго време преди години усещах ,че в бодибилдинг тренировките ми липсва динамика, защото бях излезал тогава от баскетболната зала и всичко ми се струваше мудно и скучно. Тогава имах щастието да се запозная с хора, които ми отвориха очите за движението като качество а не количество и след това е само четене и тестване - няма тайна просто трябва да минеш през всички методи и видове, за да можеш да направиш разликата за себе си .

 

 

 

Ангел Трендафилов, коя е най-ефективната тренировъчна методикаАчо: Не бих могъл без ежедневните срещи с позитивно настроени хора, на които спортът помага в забързаното ежедневие. Радвам се когато един смазан от проблеми човек, влиза на тренировка и буквално след час излиза усмихнат и зареден с нови сили. Хубаво е, когато помагаш на хората да се чувстват и изглеждат добре. Това обаче, на значи, че понякога не критикувам евентуалните пропуски в спазването на режима. В по-личен аспект, не мога без да направя една хубава тренировка за мен самия.

 

 

 

Инес Субашка, коя е най-ефективната тренировъчна методикаИнес: Занимавала съм се с много спортове - и професионално и непрофесионално. Допуснала съм всяка една грешка, за която можете да се сетите - по отношение и на храненето и на тренировките. Изтърпяла съм всяка една от последиците на тези грешки и научих много уроци, които през годините, лека полека ми помагаха да си градя концепция, от която изваждах ненужното и неработещото и оставях само това, което носи полза. Аз съм привърженик на минимализма, като начин на живот и пренасям тази си философия и в залата.

 

Мотивът, който затвърди мнението ми, че това е „начинът“ беше начинът, по който се чувствам тренирайки така и постиженията, които имам.

Целите ми са да продължа да обогатявам знанията си за човешкото тяло, различни методи и концепции за тренировки и хранене, да ги тествам върху себе си, а след това  да предлагам натрупаната информация на хората, така че да им помогна и те да достигнат до своят най-добър метод на трениране.

 

Кирил Танев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаКирил: Тренирах много години и забелязах, че колкото и да се старая в храненето и възстановяването, резултатите понякога не бяха тези, които очаквах. Понякога претренирах, понякога недотренирах. За това започнах да експерементирам и намерих вярната формула  за мен, а в последствие се оказа, че работи  за хората, които тренирам.

 

 

 

 

Юлиян Тодоров, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЮли: Аз обичам да тренирам. Да усещам тежестта на тялото ми докато съм на лоста или успередката, да владея и подчинявам на желанията ми щангата, пудовката, дъмбела, бухалката... Затова не специализирам само в една конкретна дисциплина или само с един уред, а се забавлявам разнообразявайки тренировката си с различни упражнения, уреди и начини на трениране. Това не ме прави най-добър в конкретна област, но аз не тренирам за да се състезавам и доказвам. Още повече, че в състезателния спорт вече се намесват и стероидите, а аз заставам твърдо зад натуралното трениране.

Така че аз тренирам за здраве и удоволствие - да ставам сутрин от леглото свеж, без болки, да се погледна с одобрение в огледалото и да посрещна с усмивка поредния хубав ден.

Целите ми? Моите тренировъчни цели са да продължавам както досега – да чакам с нетърпение следващата тренировка и да се забавлявам докато тренирам. Независимо дали тичам в гората, бия гумата с чука навън, или пък помпам „бицарата“ в залата.

 

Марина Декова, коя е най-ефективната тренировъчна методикаМарина: Мотивът да тренирам винаги е бил визия и здраве.  За да постигна тази външност съм изпробвала различни методи, които биха й се отразили в положителна насока. Това, което работи при мен и при моите клиенти, са културистични-силови тренировки, с цел извайване на физиката. Присъстват както тежки серии с по 5 повторения, така и по-леки с повече повторения и множество разнообразни многоставни и изолирани упражнения.

Целта ми за следващото състезание е да кача повече маса в горната част на тялото и да изчистя и обработя повече масата в краката.

 

 

Димо Бенев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаДимо: Мотивите ми бяха основно, че мразя скуката и не обичам едностранчивото развитие. Години наред бях само силов трибоец, като в един момент смея да твърдя, че постигнах доста сериозни резултати в състезателните упражнения. Но в същото време издръжливостта ми клонеше към нула, бях гъвкав като вековен бук, нямах подвижност, ловкост и скорост и изпитвах неудобство при елементарни физически упражнения, които са вън от силовия трибой. Когато в един момент реших да се откажа (разбира се, не напълно J) от състезанията, започнах да експериментирам с различни спортове и открих, че ако целта на човек е комплексно  физическо развитие, добър живот, добро здраве и самочувствие, не е достатъчно само да ходи до фитнеса. Разбира се, силовите тренировки са една супер основа и изграждат много комплексно тялото, но истинските силови тренировки – тежко, методично, адреналинно и в същото време с много допълнителни упражнения, много стречинг и поне по малко кардио. Все пак имаме само едно сърце и то трябва да е развито пропорционално с мускулите ни. Отделно от това, издържливостта също е много ценно физическо качество и не бива да изостава много за сметка на силата.  Също така като се тренира силово, може много лесно да се влезе в една монотонна цикличност, която много затормозява психиката. Именно затова, мисля че в този т.нар. „цикъл” е много добре да се вплете и един ден седмично излет сред Природата и разпускане на психиката, за да може тя отново да ни служи  пълноценно през предстоящата седмица.

 

 


 

Какво биха могли да постигнат хората, които сега влизат в залата и търсят промяна чрез  вашите тренировъчни философии?

 

Ефтим Илиев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЕфтим: В общи линии границите си ги поставяме сами, стига да извървиш пътя от началото стъпка по стъпка няма рамка, в която да се лимитираме. Но хората, които влизат в залите тепърва трябва да разберат, че са като бебета и трябва първо да могат да лазят преди да ходят, да правят лицеви опори преди да легнат на лежанката, да се научат да ходят преди да бягат и т.н. За тези, които са обсебени от визуалната част на нещата имам само 1 съвет: Хранете се, не яжте и спете, тренирането е най-лесната част!

 

 

 

Ангел Трендафилов, коя е най-ефективната тренировъчна методикаАчо: Който избере бодибилдинга за себе си, може напълно реално да очаква промяна до неузнаваемост. Примерите са многобройни. Друго предимство е,че възрастта не е никакъв проблем при заниманията. Има не малко шампиони започнали активни тренировки след 30 годишна възраст. Всички са виждали снимки на 60-70 годишни бодибилдъри. Няма да отречете, че визията им е поразителна. Позитивите обаче са много повече. Изгражда се дисциплина и търпение, които са много полезни във всеки житейски аспект. Неслучайно доста спортисти са успешни личности и то в коренно различни сфери на онова, с което са се занимавали на младини.

 

 

 

Инес Субашка, коя е най-ефективната тренировъчна методикаИнес: Бих систематизирала отговора си така:хората, които използват моята тренировъчна система биха постигнали следното:

   • ще се освободят от робуването на тренировките и храненето и ще освободят време и за други дейности;
   • ще подобрят здравето си;
   • ще се научат да усещат и управляват тялото си;
   • ще открият, че великите спортни постижения не са запазени само за професионални спортисти, а са неотменно право, дори задължение на всеки един от нас;
   • ще променят цялостно си мислене за тренировките и начина на живот, защото за мен тренирането не е със самоцел визия, а по-скоро потребност на човешкото тяло, която е предпоставка за редица други постижения;
   • ще си върнат увереността и вярата в себе си и възможностите си;
   • разбира се, ще изваят и атлетичното тяло, за което егото ни така отчаяно гладува

Кирил Танев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаКирил: Биха избегнали застоя, биха избегнали момента от отегчението да тренираш по една и съща схема тип "3 х 8" с години.

 

 

 

 

 

 

Юлиян Тодоров, коя е най-ефективната тренировъчна методикаЮли: Ще изградят една стабилна основа и ще са достатъчно подготвени за следващата стъпка, ако решат да преминат на състезателно ниво. И това ще са го постигнали по един приятен, безопасен и оптимално ефективен за тях начин.

 

 

 

 

 

Марина Декова, коя е най-ефективната тренировъчна методикаМарина: Биха имали по-здрава, функционална и укрепнала физика, с повече мускулна маса и по-нисък процент подкожни мазнини.

 

 

 

 

 

 

Димо Бенев, коя е най-ефективната тренировъчна методикаДимо: Тези хора биха могли да постигнат страшно много. На първо място – цялостно развитие на физиката си.  Развитието на силата, мускулестия вид, издръжливостта, ловкостта и гъвкавостта на тялото  са само най-набиващите се на очи ефекти от силовата тренировка. Зад тях обаче, стоят невидими резултати като : по-доброто самочувствие, по-голямата увереност в собствените сили, по-голямата устойчивост в трудни ситуации, по-доброто настроение през остатъка от деня и не на последно място - по-голямата увереност в общуването  с  представителите на другия пол J.

 

 

 

Очаквайте втората и третата част на дискусията, в която бивши и настоящи видни спортисти от сферата на силовите спортове ще дадат отговор на въпроса – „Коя е най-добрата тренировъчна методика и какво можем да постигнем чрез нея?“

Надяваме се дискусиите от този тип да продължат и занапред. Макар и малко дълги, те биха могли да ни обогатят в сериозна степен, имайки предвид опита и постиженията на тези хора. Все пак народът го е казал: „не питай старило – питай патило!“ До скоро J


 

Eфтим Илиев

Ефтим Илиев, Коя е най-ефективната тренировъчна философия

Инес Субашка

Инес Субашка, Коя е най-ефективната тренировъчна философия

 

Юлиян Тодоров

Юлиян Тодоров, Коя е най-ефективната тренировъчна методика

 

Димо Бенев

Димо Бенев, Коя е най-ефективната тренировъчна методика

 

Марина Декова

Марина Декова, Коя е най-ефективната тренировъчна методика

 

Кирил Танев

Кирил Танев, Коя е най-ефективната тренировъчна методика

 


 


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: Тренировки, Силови тренировки, Сила, Кросфит, Функционални тренировки, Тренировки сред природата, Тренировъчни методики, Инес Субашка, Ефтим Илиев, Марина Декова, Димо Бенев, Юлиян Тодоров, Кирил Танев, Ангел Трендафилов
Добави в Svejo

Именити треньори отговарят: Коя е най-ефективната тренировъчна философия и какво бихме постигнали чрез нея? "Кръгла маса" в BodyConstructor


Платинен Потребител
мнения - 683
unknown
2014-06-05 21:36:05

Поздравления за инициативата!

Ще е чудесно ако се обсъдят и основните принципи в храненето на участниците.URL   
Харесвам 1

Златен Потребител
мнения - 298
David Yordanov
2014-06-06 00:39:16

Добра инициатива, ако може повече по-конкретно за режима, спазван от всеки атлет спрямо целите му през времето, не толкова общи неща като празни приказки за ползите от спорта примерно. 

Поздравления все пак, само отбелязвам! :)URL   
Харесвам 1

Ентусиаст
мнения - 37
M. B.
2014-06-12 07:35:14
Поздравления!


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 243
Митко Тошев
2014-06-12 16:05:01
Много добре организирана и изпълнена инциатива. Поздравления! Четох с кеф.


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Нужни са само 20 минути и решимост, за да сте свежи сутрин

Нужни са само 20 минути и решимост, за да сте свежи сутрин

07.06.2019 г. / автор: Георги Палийски
  Нямате час време за тренировка след работа? Писнало ви е все да бързате и да претупвате тренировката си? Понякога дори не тренирате? Ангажиментите ви така ви притискат, че трудно можете ...
Тренировки и хранене по време на бременност

Тренировки и хранене по време на бременност

10.04.2017 г. / автор: Василена Василева
„Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което трябва да живеете.“  А сега във вашето тяло живее още един живот! Отговорни сте за двама!    Знаем ли как да изберем ...