Начало Статии Какво се случи всъщност на Олимпия за Аматьори 2014 в Прага? Видео, Снимки и анализ на събитието

Какво се случи всъщност на Олимпия за Аматьори 2014 в Прага? Видео, Снимки и анализ на събитието

01.07.2014 / Автор: Даниел Славов    Оцени
00000
Гласували:
Какво се случи всъщност на Олимпия за Аматьори 2014 в Прага? Видео, Снимки и анализ на събитието

Мистър Олимпия за аматьори Европа

05-07.06.2014, Прага, Чехия
Мистър Олимпия за аматьори 2014 - BodyConstructor

               

Бих искал да обърна внимание на хората, които не харесват градивната критика! Моля, ако сте от тях и сте участвали на състезанието, не четете!

Не ангажирам никого с моето мнение и не бих искал да го натрапвам. Приятно четене.

С няколко думи ще направя коментар на категориите и класиранията на участниците. Във видеo поредиците може по-подробно да проследите как е протекло състезанието.

 

В красивата столица на Чехия – Прага, се проведе европейската версия на Мистър Олимпия за Аматьори. Състезанието беше доста добре организирано и имаше състезатели, които още на кантара се открояваха с едно добро ниво.

 

Успоредно на състезанието по Културизъм се провеждаше Състезание по вдигане от лег и Състезание по кросфит, организирано от Reebok.

 

Тук можете да видите интервютата на Дани Славов и BodyConstructor с нашите участници на Олимпия за Аматьори 2014г.


ОТКРИВАНЕТО:

 

  


 

 

Категория: Жени Фитнес до 163 см

1 място – Николет Сзабо - Унгария

2 място – Доротя Агостон - Унгария

3 място – Вера Егорова – Русия

4 място – Доминика Крафчикова – Словакия

5 място – Марианна Холбова – Словакия

Имаше доста ефектни съчетания в тази категория, но шампионката  Николета Сзабо направи много добро впечатление с нейния хубав костюм, красиви и
същевременно трудни съчетания. В рунда по бански също се открояваше от останалите състезателки с най-добра фигура, запазила изцяло женственото си излъчване.

 

Категория: Жени Фитнес над 163 см

1 място – Людмила Никитина - Русия

2 място – Татяна Дворцова - Русия

3 място – Барбора Сечкарова – Словакия

4 място – Оксана Оробец – Украйна

5 място – Олга Демчук – Украйна

 

При тази категория класата беше по-висока и акробатичните елементи бяха по-сложни. Тук рускините се представиха много добре, бяха много идентични една до друга като съчетания, но по-доброто сценично поведение на Людмила Никитина повлия на съдийската оценка. В рунда със сравнителното позиране първите три бяха много добре подготвени и смело може да се отбележи, че приличаха на състезателки по Боди Фитнес.

 

Категория: Жени Фитнес – Абсолютна титла и Про карта

Людмила Никитина - Русия

 

 

 

 


 

 

Категория: Жени Бикини Фитнес до 163 см

1 място – Сабина Плевакова - Словакия

2 място – Стефани Дейвис - Австрия

3 място – Катерийна Ткаченко – Украйна

4 място – Мария Нацева – Македония

5 място – Сандра Йокич – Норвегия

6 място – Дариа Амелченко – Украйна

След 15 място – Здравка Максурова - България

Здравка Максурова не влезе в 15-ката, макар че тя показа много добра форма. Тя имаше много по-добра дефиниция на корема и гърба дори от състезателките с отсъдени места в ТОП 6, но заради неясните критерии, тя остана назад. Поради тази причина тя се отказа да се състезава в Европа. Ако искате да разберете повече за това какво се случи на състезанието през погледа на Здравка – гледайте интервюто на Гуру Дани Славов специално за BodyConstructor.

Сребърният медал отиде при Катерина Ткаченко. Тя беше с най-симетрично телосложение и с най-добре очертана коремна преса от първите три. Но вероятно това, че имаше малко по-остри черти, я постави на трето място. Първите две състезателни бяха с много сходни физики, но Сабина Плевакова имаше по-добре оформени бедра и седалище, което й донесе превъзходството за първо място.

 

 

 

Категория: Жени Бикини Фитнес до 168 см

1 място – Олга Виазметинова - Украйна

2 място – Карина Сковронска - Великобритания

3 място – Елена Соколова – Русия

4 място – Дениса Липовска – Словакия

5 място – Рут Дейлас – Великобритания

6 място – Егли Еллер-Наби – Естония

8 място – Мая Пулийска – България

Мая Пулийска се класира на осма позиция, което е много добро представяне, имайки предвид, че тя за първи път се явява на такъв голям форум и до сега се състезавала в категорията "Боди Фитнес". Ако искате да чуете как Мая оценява състезанието, вижте интервюто на нашия репортер Даниел Славов.

Третата класирана беше с най-добра коремна преса и рамене, но имаше прекалено слаби задни бедра и седалище. Борбата беше между първите две като украинката Олга Виазметинова надделя с по-добре очертан гръб и по-стегнато седалище. Също така имаше по-чаровно излъчване.

 

 

 

Категория: Жени Бикини Фитнес над 168 см

1 място – Алла Семенова - Украйна

2 място – Паула Банот - Полша

3 място – Оливия Поханкова – Словакия

4 място – Олга Путрова – Русия

5 място – Каран Лин Томсан – Исландия

6 място – Нелли Мошкина – Русия

7 място – Биляна Йотовска - България

 

Според мен тази категория трябваше да се раздели на две части, защото имаше доста голяма разлика във височините на участничките. Нашата състезателка Биляна Йотовска направи най-добро класиране от всичките ни състезатели на форума – тя спечели 7-мо място, а според мен можеше спокойно да влезе дори в ТОП 6.

Състезателката, която се класира на 3-то място, според мен, не беше заслужила напълно медала си. Беше добре изчистена, но не притежаваше необходимите пропорции на тялото – имаше широка талия и по-къс торс. Първата и втората се отличаваха много като тип физика от останалите и помежду си също. Според мен не може точно да се оцени коя е по-добра, защото те имаха много голяма разлика във височина и пропорции. Пак поради липсата на точни критерии, съдиите избраха Алла Семенова да вземе първо място.

 

 

 

Категория: Жени Бикини Фитнес  - Абсолютна титла и Про карта

Алла Семенова - Украйна

 

 

 


 

Категория: Мъжка Физика – до 178 см

1 място – Марио Хервас - Испания

2 място – Понтус Коскелаинен – Швеция

3 място – Хорхе Мартинез Беас – Испания

4 място – Регимантас Синкевициус – Литва

5 място – Бен Ной – Великобритания

6 място – Щепан Гинзел – Чехия

След 15 място – Валентин Петков – България

След 15 място – Слави Горанчовски - България

В тази категория имахме двама представители на българския отбор, които бяха в чудесна форма. Поради неясните критерии за тази нова категория обаче, те бяха класирани дори извън първите 15 места. За повече подробности може да видите интервюто със Слави Горанчовски и Валентин Петков.

Моето наблюдение е, че много добри състезатели не се класираха в Топ 6, но за сметка на това ги заместиха не толкова добре подготвени. Петият класиран Бен Ной беше най-релефният на финала, а четвъртият и вторият, по мое мнение, бяха най-симетрични и пропорционални в категорията –  изглеждаха така, както трябва да изглежда един шампион. За жалост златото, а след него и Про картата взе Марио Хервас. Неговата физика не беше най-красивата – имаше широка талия, добри гърди и рамене, но останалите пропорции не бяха на професионално ниво.

 

Категория: Мъжка Физика – над 178 см

1 място – Томас Уроска - Литва

2 място – Ладислав Новий – Чехия

3 място – Йонаш Фидлер – Чехия

4 място – Мартин Местер – Чехия

5 място – Никола Циголинов – Чехия

6 място – Хуан Хосе Перез – Испания

След 15 място – Мирослав Йончев - България

В категорията “Мъжка Физика – над 178 см” също имахме наш представител – Мирослав Йончев, който се представи доста добре подготвен, но въпреки това и той остана извън 15-ката. За повече подробности за това какво Мирослав казва за категорията си и неговото класиране – гледайте неговото интервю.

Най-подхождащ за първо място, според мен, беше класираният на 5-то място. За него мога да кажа, че притежаваше Про визия. Мускулите му бяха разположени по-симетрично, с плътна и топчеста форма и с добри залавни места, единствената забележка е, че може би още малко трябваше да се изчисти. Пътвият – Томас Уроска, беше най-релефният от Топ 6 и може би това му донесе златният медал.

 

 

Категория: Мъжка Физика – Абсолютна титла и Про карта

Марио Хервас - Испания

 

 

 


 

Категория: Физика Жени – до 163 см

1 място – Алина Цепурниени - Литва

2 място – Олга Черноус - Украйна

3 място – Анастасия Папоуцаки – Гърция

4 място – Андрияна Дабиц - Австрия

5 място – Мюриел Боумаза – Франция

6 място – Мара Фино – Италия

В тази категория първите три си бяха на мястото. Третата беше най-мускулеста, но точно това сякаш не беше в нейна полза. Втората беше в много добра форма, но й липсваше още мускулна маса. Първата беше най-добре подготвена и най-релефна от всички.

 

 

 

Категория: Физика Жени – над 163 см

1 място – Париси Естер - Италия

2 място – Йоана Романо - Испания

3 място – Тетяна Микхейчик – Украйна

4 място – Олга Богрунова - Русия

5 място – Даниела Файфер – Германия

6 място – Минетте Онлер – Швеция

На трето място се класира Тетяна Микхейчик от Украйна. Тя беше най-подготвената от Топ 6 и според мен заслужаваше първо място. Втората – испанката Йоана Романо, нямаше добра пропорция на тялото – широка талия и по-къси бедра. Златната медалистка стоеше най-женствено, но не беше толкова добре обезводнена и изчистена като другите две участнички.

 

 

 

Категория: Физика Жени – Абсолютна титла и Про карта

Алина Цепурниени - Литва

 

 

 


 

 

Категория: Мъже Културизъм – до 80 кг

1 място – Войтех Коритенски - Чехия

2 място – Карим Боумаза – Франция

3 място – Андрей Яшченко – Украйна

4 място – Алекс Зукао – Италия

5 място – Алексеи Денисов – Русия

6 място – Исмаил Боруци – Германия

Чехът Войтех Коритенски беше релефен и с най-добра горна част, но му изоставаше малко долната част на тялото. Въпреки това заслужено зае първото място. Според мен украинеца Андрей Яшченко имаше най-добра генетика, но не се беше постарал с изчистването на мазнините до край. Вторият Карим Боумаза от Чехия отново имаше много добри крака и плътност. Но нямаше добро развитие на гърба и това го дръпна много, много назад.

 

 

 

Категория: Мъже Културизъм – до 90 кг

1 място – Игор Озерной - Русия

2 място – Мартин Краковски – Словакия

3 място – Якоб Шубрт – Чехия

4 място – Джозеф Фурин – Чехия

5 място – Филип Грзнар – Чехия

6 място – Антонио Гутиерез – Испания

Игор Озерной от Русия е златният медалист на категорията “Мъже Културизъм – до 90 кг”. Той беше най-релефният, най-сепариран и с пълен комплект фибри. Той беше с най-големи ръце и крака, но имаше доста генетически недостатъци – краката му са прекалено къси, а торсът – дълъг, раменете - сравнително тесни. Моето мнение в случая е, че бронзовият медалист изглеждаше много по-добре генетически, но трябваше да се обезводни още и да натрупа повече мускулатура в краката. Вторият беше с много добре сложена горна част на тялото, но отново краката бяха слабата мускулна група и му липсваше обем там.

 

 

 

Категория: Мъже Културизъм – до 100 кг

1 място – Милан Шадек - Чехия

2 място – Михал Зупан – Словения

3 място – Авраам Кийриакоу – Кипър

4 място – Томасз  Бобровски – Полша

5 място – Мануел Нарат – Австрия

6 място – Томасз  Леч – Полша

При “Мъже Културизъм – до 100 кг” бронзовият медалист беше с доста топчеста мускулатура, но талията му беше много широка. Вторият Михал Зупан от Словения не беше във формата, в която сме свикнали да го виждаме – релефен “до кост”. Краката му отстъпваха от тези на шампиона на категорията. Златният носител беше с най-красивата физика от всички - с обемни, дефинирани крака, които бяха малко по-развити от горната част на тялото, с тънка талия и с не много широк, но с много детайли гръб. Той заслужено взе първото място.

 

 

 

Категория: Мъже Културизъм – над 100 кг

1 място – Роман Фриц - Германия

2 място – Петар Кланчир – Хърватска

3 място – Дейвид Хофман – Германия

4 място – Мартин  Драб – Чехия

5 място – Майкъл Музо – Холандия

6 място – Артур Ковалев – Украйна

Дейвид Хофман – бившето рекламното лице на “Юнивърсал” – показа уникална класическа визия в тежката категория. Той изглеждаше като статуетка на сцената, но заради по-слабата долна част на тялото и нуждата от още малко мускулна маса, той остана на трето място. Сребърният носител Петър Кланчир – за мен беше шампионът в тази категория. На 24 години, с тънка талия, огромни бедра, широки рамене и огромна мускулна маса – той беше най-подходящ за професионалната лига. Въпреки това, че сега не успя да я вземе, Професионалната карта скоро ще дойде при него. Разликата между него и златния медалист беше, че Роман Фриц беше една идея по-сух и релефен. Той имаше дори по-слаби крака, отсъстващи прасци, широк, но къс гръб, гърдите му са изоставаща мускулна група, но съдиите отсъдиха, че той трябва да е първи. Роман Фриц спечели и абсолютната титла - измежду състезателите в бодибилдинга, той беше най-добре изглеждащ.

 

 

 

Категория: Мъже Културизъм – Абсолютна титла и Про карта

Роман Фриц – Германия

 

 


В крайна сметка в това състезание се оказа много важно коя държава представяш, т.е. присъстваше субективното оценяване - нещо, което ни е до болка познато в българските състезания. Пет състезателя взеха Профи карта, но според мен само един от тях може да се представи на професионална сцена и това е Алла Семенова.

 

Най-интересното от цялото състезание бяха разговорът и срещата ми с Кай Грийн и Джордж Фара. Очаквайте скоро семинарите на тези две големи величия в професионалния бодибилдинг. Кай Грийн направи страхотен гост-позинг и вдигна публиката на крака. Той, освен че е уникално харизматична личност, беше и в изключителна форма - много релефен! Като за 15 седмици преди Мр. Олимпия показа, че и в основен период бодибилдърите могат да изглеждат възхитително. Ще очакваме изненади от него септември тази година!

 


 

Гост-позьорът Кай Грийн

 

 

Тук можете да видите интервютата на Дани Славов и BodyConstructor с нашите участници на Олимпия за Аматьори 2014г.

 


 

Мистър Олимпия за Аматьори 2014

 

 

Мистър Олимпия за Аматьори 2014

 

Мистър Олимпия за Аматьори 2014

 

Мистър Олимпия за Аматьори 2014


 

 

 

 

 


Даниел СлавовДаниел Славов
Професия: Фитнес инструктор, нутрициолог, треньор по културизъм, кондиционен треньор и ментор.

Образование: Два международни курса: Курс за треньори и специалисти по хранене и Kурс към Медицински университет по тема "Антиейджинг". Образование по дизайн.

Интереси: Тренировки, Оптимално хранене, Психология, Бодибилдинг, Фитнес, Готвене, Функционални тренировки, Кондиционни тренировки, Силов трибой и др.

Даниел Славов, известен като гуру Дани, е човек с над 14 години опит в сферата на добавките, диетите, специфичните тренировки, културизма и фитнеса. Автор на стотици хранителни и тренировъчни програми, както и на много статии в областта на фитнеса и спорта. Той е работил и в момента работи с много спортисти. Дани подготвя състезатели от България, Италия, Англия и Унгария. Практиката показва, че той успява да направи състезатели дори и от хора, които не са се занимавали с това досега. От 2012 г. всяка година има атлети със златни, сребърни и бронзови медали. Занимава се и с кондиционната и хранителна подготовка на спортисти от много дисциплини като бойни изкуства, сноуборд, ски, силов трибой, хокей и др. Треньор е на Драган Стоименов, който през 2018 г. става Гинес рекордьор на движението Суинг с пудовка за 1 ч.

Гуру Дани завършва дизайн. Набитото му око и усетът към формата му дава едно много ценно качество при работата с неговите клиенти в спорта –  да търси пропорцията и хармонията във фигурата и съзнанието.

От 2005 г. започва да работи като фитнес инструктор. През годините тренира стотици клиенти в едни от най-добрите фитнеси в гр. София. През това време е поканен да консултира клиенти в най-големия магазин за хранителни добавки като специалист.

Даниел Славов е участвал на две състезания – през 2009 г. и 2011 г. Минава през тези състезания, за да експериментира и да получи нужните знания и реалното усещане за подготовка на други състезатели и така да помогне за уникални трансформации на свои клиенти.

От лятото на 2012 г. е част от екипа на един от най-големите сайтове за бодибилдинг и фитнес BodyConstructor, като един от първите онлайн треньори в България. В сайта Даниел публикува редица нестандартни и иновативни свои гледни точки за фитнес и хранене. Там участва и дава идеи за създаването на най-популярните фитнес предавания, които бързо тласкат напред развитието на сайта. Той също така е първият български фитнес кулинар.

След кратко прекъсване, в средата на 2019 г. Даниел Славов се завръща в треньорския екип на BodyConstructor.

От 2012 г. е лектор по темите "Спорт, хранене и здравословен начин на живот" на семинари пред широка аудитория на различни мероприятия.

Допълнителна информация:

Помогнал е на много хора, които паралелно с физическото си преобразяване, връщат самочувствието си и поддържат оптимално здравето си. Дани обича да пътува и да тренира на различни места по света, като споделя своите впечатления под формата на влог.

Вашите запитвания към Даниел Славов можете да отправите на d.slavov@bodyconstructor.com.

Тагове: Олимпия, Мъжка Физика, Културизъм, Женска физика, Бикини, Състезания, Новини, БГ Културисти
Добави в Svejo

Какво се случи всъщност на Олимпия за Аматьори 2014 в Прага? Видео, Снимки и анализ на събитието
Прочети още ...

Професия Треньор - Един Философски Разговор с Пламен Христов

Професия Треньор - Един Философски Разговор с Пламен Христов

30.03.2014 г. / автор:
Пламен Христов - състезател по Класически културизъм в категория "Ветерани". Той отново е пред BodyConstructor, но този път ще си говорим повече за професията Фитнес Треньор и какво изисква и представлява ...
Универсалната машина Кръстьо Тютюнджиев:

Универсалната машина Кръстьо Тютюнджиев: "За какво са ми тези мускули, ако не мога да ги ползвам?"

30.03.2013 г. / автор: Любомир Христов
Кръстьо Тютюнджиев стана победител във второто издание на състезанието "Universal Athlete", организирано от BodyConstructor и Power&Beauty. Той победи в 4 от 11 дисциплини и направи 5 втори места, а на ...
Шампионът Тони Шивачев става част от треньорския екип на BodyConstructor!

Шампионът Тони Шивачев става част от треньорския екип на BodyConstructor!

14.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Тони Шивачев е най-новият фитнес треньор и специалист в екипа на BodyConstructor. Той тренира от 25 години, дългогодишен състезател по културизъм е, неколкократно печели шампионски титли и е считан за ...
Генади Симеонов след Арнолд Класик Европа 2015:

Генади Симеонов след Арнолд Класик Европа 2015: "Изключително доволен съм от формата, която постигнах!"

13.10.2015 г. / автор: Владимир Банчев
      След силното си представяне на Арнолд Класик Европа 2015, Генади Симеонов застана пред камерите на BodyConstructor , за да сподели своите впечатления за цялото състезание, своето представяне и бъдещите си планове.   Приятно ...