Начало Статии До Вегас и назад. Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!

До Вегас и назад. Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!

До Вегас и назад. Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!

Световният шампион по силов трибой Ростислав Петков е един от най-добрите български силови трибойци за последните години, рекордьор и многократен национален шампион. Негово постижение е трибой от 758.5 кг. без екипировка в категория до 75 кг за федерацията IPL бе поставено преди около седмица и вероятно ще остане ненадминато още дълго време. Понастоящем живее в САЩ, но се прибра за малко в България наскоро и сподели пред читателите на Bodyconstructor част от методиките си на трениране, начините за избягване на контузии, особеностите на силовия трибой в САЩ и бъдещите си планове. И не само това - той е един човек, от когото всеки трениращ би могъл да черпи мотивация и да продължава да става все по-добър. Ето какво каза той в поредното си интервю за Bodyconstructor.


 

Повече за Ростислав Петков, можете да научите и от миналото интервю, което той даде за BodyConstructor преди две години.

 

 

 

 

 

 

 

Здравей отново,

разкажи ни малко повече за Щатите, състезанията и преживяванията си там. Какъв беше мотивът за решението ти да заминеш за Америка?
- Участвах на две състезания там, имах покана и за трето – Olympia Pro – състезанието, което се провежда на Mr. Olypmia. Не отидох, защото реших да си дойда и да си почина малко. Двете състезания, на които участвах, бяха организирани от небезизвестната верига фитнес зали Metroflex - те правеха турнира в Калифорния.

- Кои са основните разлики между състезанията в България и Европа, които са основно под егидата на IPF, и тези в САЩ – като правила, условия и състезатели?
- Във федерацията, в която аз участвам, правилата са абсолютно същите – даже бих могъл да кажа, че са малко по-строги в някои отношения. Относно състезателите – тук, в България има може би 40-50 човека, които се състезават активно и сериозно в този спорт, и въпреки това ни е трудно да се разбираме лесно помежду си. Там има такъв брой хора само в една категория и всички са сплотени и приятелски настроени един към друг.

- Явно състезателите там имат повече респект едни към други. Ти участваш в състезания, чиито правила се доближават до европейските. Всички почитатели на силовите спортове обаче са гледали онзи американски силов трибой, който цели да се вдигат огромни тежести с дебели екипировки и по-плитки движения. Имаш ли планове да започнеш да се състезаваш за тези федерации?
- Едва ли – не ми харесва идеята за състезанията със специалните екипировки. Губи се красотата от цялото движение. Екипировката, която е позволена от федерацията, в която аз участвам, е същата като на IPF с една единствена разлика – не може да се вдига с еректор на тягата. Има дивизия за double-ply, където е позволена двупластовата екипировка и там може да се вдига с еректора.

- Какви са бъдещите ти планове в България? Имаш ли намерения да се състезаваш за страната, за IPF?
- В момента почивам след Световното първенство на федерацията IPL във Вегас. Престъпление беше да не участвам. Исках да поставя исторически трибой, който никой не е надминавал. На предпоследното състезание направих 725 кг., което е със 17 кг. по-малко от най-големия поставян рекорд изобщо. Той обаче е поставен във федерация, в която клякат наполовина. Аз исках безапелационно да бъда най-добрият – без екипировка. И успях! (клипа от състезанието можете да видите по-долу)

 

- Това наистина е страхотно постижение. И нека всички наши читатели бъдат наясно, че такива тежести се вдигат от елитни състезатели в горни категории, с които те печелят отличия. Разкажи ни обаче, малко повече за методиките, по които тренираш в момента, за чистотата на всяко едно от движенията ти в сравнение с преди. Въвел ли си някакви подобрения и оптимизации на тренировъчния си процес?
- Реално да. Промених много неща с помощта на моя приятел Станислав, с когото тренирам. Начинът, по който се готвя сега, включва веднъж седмично подготовка на движения. Винаги съм си мислел, че това е малко, но когато увеличиш натоварването на такова нечовешко ниво, възстановяването става по-бавно. Преди винаги съм тренирал два пъти в седмицата всички мускулни групи. Най-интересното около подготовката за първото състезание е, че бях разделил тренировките на два кръга. Всичките упражнения от тях, правех през 1 минута, като съответно сменях повторенията. Това е доста по-различно от начина, по който съм тренирал преди.Ростислав Петков - световен шампион 2014, IPL

- В момента като че ли преобладават методиките на по-старите школи, според които се тренира по-често – до каква степен е ефективно обаче може би зависи от конкретния  човек и подготовката му. С какво смяташ, че силата допринася за развитието не само в силовите спортове, но в културизма, фитнеса, в стремежа да изглеждаме по-добре?
- Както всеки спорт, и силовият трибой учи на дисциплина – учи как да успяваш. Ако успяваш на подиума, лесно би успял да пренесеш успеха и в живота. А иначе всички добре знаем, че когато се тренира с големи тежести, се тренира една група мускулни влакна, които правят човек да изглежда по-плътен, не толкова надут като културистите.

- Ако целта е повишаване на силата, пречи ли това на развието на мускулната хипертрофия? Могат ли и двата метода се комбинират ефективно?
- Да, разбира се. И при нас трябва да има подобна цикличност – период, в който се тренира за мускулен растеж, а после – за това да накараш тези по-големи мускули да работят за сила.

- Каква смяташ, че е ролята на техниката върху изграждането на сила – трябва ли в началото да се работи изцяло само за нея или впоследствие и постоянно да се подобрява?
- Мисля, че с първата направена крачка в залата, трябва да се започне да се работи с техниката и непрестанно да се подобрява. Аз лично постоянно променям нещата – винаги съм искал, когато правя клек, лежанка или тяга, отстрани да изглежда естетически добре.

- Да, техниката и правилното изпълнение са изключително важни не само в трибоя, но и в щангите и в културизма. Какво според теб е бъдещето на силовия трибой в България? Смяташ ли, че имаме силни състезатели, които могат да се развиват и да достигнат нивото, което ти успя да постигнеш преди 2 г. и което продъжаваш да поддържаш?
- Разбира се, че има. Има момчета, които вървят лека-полека към върха. Няма да споменавам имена, всички ги знаем. Мисля, че проблемът при нас е, че не сме сплотени – не трябва да се караме, а да си помагаме. Това е много важно.

Ростислав Петков - световен шампион 2014, IPL- За съжаление това се наблюдава и в други спортове у нас. Смяташ ли, че в силовия трибой и вдигането на тежести един атлет може да достигне световно ниво, без употреба на синтетични стимуланти?
- Убеден съм, че може. Обаче трябва да имаме нужното търпение. Планът, по който действаме, трябва да е изключително прецизен. Трябва да се съобразяваме стриктно с храната и хранителните добавки, както и с възстановяването. Възможно е, убеден съм в това.

- Контузиите са доста често срещани в силовите спортове и в културизма. Какво можем да направим, освен подобряването на техниката, за да ги избегнем? Как да ги третираме, ако се случат?
- Преди малко споменах важността на плана за действие. Ако той е достатъчно добре подреден, ще ни предпази до голяма степен от контузии, понеже ще сме подготовени за следващите по-тежки тренировки. Ако днес например тренираме с 20 кг, а утре решим да отидем в залата и да вдигнем 200 кг., шансът да се контузим е много голям. Стречингът също е много важен – трябва постоянно да се разтягаме. Много хора го подценяват, но то е доста важен фактор. Колкото по-разтеглив и мек е един мускул, толкова е по-трудно да се контузи.

-Това е една от най-честите причини за контузии при любителите, имайки предвид, че и голяма част от тях използват анаболни стероиди, които бързо им дават приръст на сила. Те се увличат по големите тежести, ограничават движенията си, а това неминуемо води до контузии. Ако получим контузия, обикновено трябва да проявим търпение и да потърсим лекар, не да чакаме да се оправи от само себе си?
- Разбира се, че така трябва да постъпим. Ще дам пример. Тренираме си в залата и усещаме болка и напрежение в трицепса например, но продължаваме да натискаме и тренираме – така в края на тренировката можем да се окажем сериозно контузени. Бих посъветвал всички, които не чувстват нужната сигурност в дадена част от тялото си, да му дадат нужната почивка. Доста често пренатоварването е причина за контузиите.

- Преживявал ли си тежки контузии, които са те спирали да се състезаваш?
- Не съм имал контузии, които да ми наложат да избягвам залата. Но преди година леко си разтегнах гърдата, дори бях скъсал мускулни влакна. Веднага осигурих нужното време на мускула да се възстанови и сега нямам абсолютно никакви проблеми.

- Какво би посъветвал почитателите на силовите спортове?
- Никога да не се отказват. Да имат точна и ясна цел и да се концентрират достъчно добре върху нея. Трябва да сме приятели и да споделяме начините и методиките на трениране, защото ако не си помогнем ние, няма кой да ни помогне.

 


 

Световният рекорд на Ростислав Петков от първенството на федерацията International Powerlifting League, Las Vegas 2014

 

 

 

Ростислав Петков - световен шампион 2014, IPL

 


 

 


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: Ростислав Петков, Сила, Силов Трибой, Състезания, Интервюта, Сила, Новини, Powerlifting
Добави в Svejo

До Вегас и назад. Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!
Прочети още ...

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния

20.12.2015 г. / автор: Димо Бенев
Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния   Ето че съдбата отново ни отведе на състезание в Румъния. Този път поканата от страна на  северните ни  съседи ...
Турнир по силов трибой за любители - купа

Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015

17.05.2015 г. / автор: Димо Бенев
За втори път присъствам на този свеж любителски турнир и мога смело да кажа, че вече го обичам. Миналата година отидох като зрител, но се включих като съдия в последния ...
Стоян Андреев постави нов Световен рекорд и грабна златото по вдигане на мъртва тяга в WRPF

Стоян Андреев постави нов Световен рекорд и грабна златото по вдигане на мъртва тяга в WRPF

28.11.2016 г. / автор: Master Admin
Българинът Стоян Андреев постави нов Световен рекорд във федерацията WRPF (World Raw Powerlifting Federation) по Силов Трибой в категория до 125 кг в безекипировъчнo вдигане на мъртва тяга. След 4 опита ...
BodyConstructor търси Специалист - Уеб дизайн

BodyConstructor търси Специалист - Уеб дизайн

07.11.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
Екипът на най-бързоразвиващата се онлайн платформа за фитнес и здравословно хранене – BodyConstructor търси Специалист - Уеб дизайн.   Ако страдаш от диагноза „креативно мислене”, имаш в излишък „интересни идеи” и опит ...