Начало Статии Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015

Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015

17.05.2015 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Турнир по силов трибой за любители - купа

За втори път присъствам на този свеж любителски турнир и мога смело да кажа, че вече го обичам. Миналата година отидох като зрител, но се включих като съдия в последния момент, за да съдействам на организацията. Ентусиазмът и желанието на главния организатор Антон Пенков нямаше как да не "заразят" и мен. Тази година година "заявих" участие в съдийството от по-рано, защото знаех, че няма как да не присъствам на купа "Аполония". Самата идея на състезанието много ми допадаше. Любителският му статут и правила взаимствани от турнира "Джони спорт - Храм на силата" даваха отличната възможност за изява и борба на хора, които обичат вдигането на тежки щанги, но пък все още нямат рутината и опита на "старите" състезатели.

 

Организаторите отново се бяха постарали да проведат състезанието на открито - пред централната трибуна на стадион "Осогово". Времето беше слънчево, приветливо и повдигащо настроението. Публика, както обикновено, не липсваше. Участниците бяха общо 16 - нахъсани мъже и юноши, готови да премерят сили в честен двубой на сила, дух и воля.

 Турнир по силов трибой за любители - купа

Надпреварата откриха юношите (до 18 г.) от кат. до 75 кг. Откриха я подобаващо. Личеше си, че въпреки малката си възраст и килограми, тези момчета се бяха потрудили доста в тренировъчната зала.

 

Безспорният лидер още от самото начало бе 72-килограмовият Стивън Гаров от Перник. Вдигайки с огромен хъс и желание, той се откъсна напред още с клека - 160 кг., затвърди позицията си с 120 кг. в лега и довърши започнатото с брутална мъртва тяга от 205 кг.! С трибой от 485 кг. не остави никаква надежда у другите за спечелването на първото място.

 

Борбата за втората позиция бе оспорвана. В нея надделя представителят на домакините Виктор Васев. Започнал с 90 кг. в клека и регистрирал 85 кг. на лежанката, Виктор не изглеждаше като сериозна заплаха за медалистите. В тягата нещата се промениха. Виктор просто избухна, вдигайки без проблеми 160 кг., оформяйки по този начин 335 кг. в трибоя, достатъчни му за спечелването на сребърния медал. До последно в борбата беше малкият 62-килограмов дупничанин Ивайло Спасов. Със 100 кг. в клека, 75 кг. в повдигането от лег и 150 кг. мъртва тяга, Иво събра 325 кг., с които бетонира бронзовата позиция и третото място на почетната стълбичка.

 

Длъжни сме да отчетем и похвалим и представянето на 58-килограмовият дупничанин Никола Капланов, който направи 70 кг.  клек , вдигна 65 кг. от лег и дръпна 125 кг. мъртва тяга. Бъдещето е пред него, резултатите тепърва предстоят, но той вече има най-важното - сърце и дух на истински шампион!

 

В категорията на юношите над 75 кг. имаше двама участници. И двамата от Кюстендил. Личеше си, че момчетата нямат опит в специализираните трибойски тренировки и явно не бяха много запознати с правилата. Силно впечатление обаче правеше огромното им желание, силният им дух и непримиримото им желание за изява.

 

Шампионът - 87-килограмовият Михаил Михайлов се оказа състезател по борба, който явно набляга здраво и на щангите. С клек от 130 кг., лег 115 кг. и тяга 190 кг., той бе недостижим на първото място с 435 кг. в трибоя. Сбори се мъжката и с 200 кг. в мъртвата тяга, като бе страхотно близо до успех, но съвсем малко в заключващата фаза не му достигна, за да покори тежестта.

 

Турнир по силов трибой за любители - купа Вторият - Мартин Владимиров също даде всичко от себе си. Клекна с 130 кг., вдигна от лег 110 кг. и дръпна 160 кг., оформяйки резултат от 400 кг.

 

При мъжете в кат. до 90 кг. битката за първо място бе сериозна. Водеха я представителят на "Марек-13"-Дупница Калоян Костадинов и състезателят от "Джони Спорт"-София Камен Флоров.

 

Калоян Костадинов беше само 78 кг., но явно не беше дошъл, за да се предава. Поизостана в клека - 175 кг. и в лега - 135 кг., но пък навакса всички негативи с убийствената си тяга - 255 кг. Сборът му в трибоя бе 565 кг., които без проблеми му стигнаха за шампионската титла. Определено това е състезател с голямо бъдеще в спорта. Ако продължи да тренира активно и да се състезава, скоро може да бъде фактор в  категорията си на републиканско равнище.

 

Представителят на "Джони спорт" Камен Флоров е една много интересна личност. Бивш футболист, страхотно запален скиор и още по-запален бодибилдър - Камбата никога не се е  притеснявал да поема предизвикателството да мери сили с най-добрите в състезанията по силов трибой. Заради трудното сваляне на тегло за категорията, Камен не можа да покаже най-доброто от себе си, но това не му попречи да направи 180 клек, 155 лег и 220 тяга, събирайки 555 кг. в трибоя и спечелвайки среърния медал.

 

С бронза се окичи другият представител на силната дупнишка школа - Евгени Янчев. Тежащ само 74 кг., Евгени клекна с 150 кг., вдигна от лег 110 кг. и дръпна 230 кг.! Постижението му в трибоя е 490 кг.

 

В най-тежката категория - над 90 кг. при мъжете имаше безапелационна доминация от страна на представителя на домакините - 125-килограмовият Милен Георгиев. Голямата преднина за него започна да се оформя още от клека - 240 кг. Продължението бе лег от 190 кг. А мощният завършек - тяга от 260 кг. Трибоят на Георгиев (690 кг.) му осигури безспорната шампионска позиция.

 

Втори е изключително якият и борбен 97-килограмов перничанин Мартин Асенов с 620 кг. в трибоя. Мартин клекна със 190 кг., вдигна от лег 180 кг. и дръпна безТурнир по силов трибой за любители - купа никакви проблеми 250 кг. Опита и 262,5 кг., като съвсем замалко не успя. Поредното силно участие на Марто в състезанията тази година. 

 

Третата позиция като на шега спечели друг много як перничанин - Павел Павлов - с клек от 190 кг., лег 170 кг. и тяга 220 кг. Виждали сме го да вдига и много по-големи тежести, но пък якото в случая е, че дори да не е много в състезателна форма, той участва, за да подкрепи турнира. 

 

В тази атрактивна категория впечатли с участието си и огромният пернишки колос - Николай Тодоров. Никсата, както е известен в трибойските среди, все още се възстановява от тежка контузия в рамото, но въпреки всичко участва - най-вече за удоволствие и за да вдигне допълнително адреналина на публиката. С три отлични опита на 180, след това на 200 и накрая на 220 кг., огромният мъж показа как вдигането на огромни тежести от лег може да бъде и лесно като детска игра.

 

Абсолютната титла при юношите извоюва 72-килограмовият Стивън Гаров от Перник с трибой от 485 кг. и 352 точки по Уилкс.

Титлата "Абсолютен шампион" при мъжете за радост на многобройната местна публика спечели 125-килограмовият шампион в тежката категория Милен Георгиев. Резултатът му е 393 точки по Уилкс.

 

Поздравления за целия екип, реализирал организацията на празника на силата, наречен "Купа "Аполония". Продължавайте да правите това прекрасно състезание с все такава заразителна готовност и желание. Бъдещето на спорта в България и по света е именно в такива прояви. Всичко започва от любителите. Дори и най-големият шампион все някога в миналото е бил просто аматьор, който е имал нужда от хора, които да го насочат по пътя и да му дадат поле за изява, което да го накара да повярва във възможностите си.

 


 

Турнир по силов трибой за любители - купа Турнир по силов трибой за любители - купа
Турнир по силов трибой за любители - купа Турнир по силов трибой за любители - купа

Димо Бенев

Тагове: Силов Трибой, Сила, Състезания, Джони-Спорт, Любители, Новини, Пауърлифтинг, Лег, Клек, Тяга, Аполония
Добави в Svejo

Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015
Прочети още ...

Непобеденият Олимпийски шампион Иля Илин печели титли с психология и конско месо!

Непобеденият Олимпийски шампион Иля Илин печели титли с психология и конско месо!

24.01.2014 г. / автор: Радина Симеонова
Непобеденият щангист Иля Илин печели титли с психология и конско месо. Четейки за него, мнозина от нас ще си кажат: "Този човек определено е роден победител!". Неговият успех е меко ...
Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила

Джони Спорт 2013 - Епизод 4! Емоции. Адреналин. Драма. Брутална сила

10.04.2013 г. / автор: Любомир Христов
Един емоционален, надъхан и различен поглед на най-популярното силово състезание за любители у нас!   Преди броени дни беше регистриран силен земетръс с епицентър София, читалище "Младост"! Или иначе казано, с гръм ...
Репортаж от провелият се благотворителен турнир

Репортаж от провелият се благотворителен турнир "Георги Огнянов", в Плевен

06.12.2013 г. / автор: Марина Декова
На 1ви декември, в гр. Плевен, в изключително приятелска и спортменска обстановка, се проведе благотворителен спортен турнир в подкрепа на 5-кратният шампион по джудо – Георги Огнянов. Двадесет и седмото ...
Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!

Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!

24.09.2015 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
От 17 до 20 септември в Лас Вегас, Невада, САЩ се проведе 51-вото издание на най-голямото състезание по културизъм в света – Мистър Олимпия. То ще се запомни с това, ...