Начало Статии Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015

Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015

17.05.2015 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Турнир по силов трибой за любители - купа

За втори път присъствам на този свеж любителски турнир и мога смело да кажа, че вече го обичам. Миналата година отидох като зрител, но се включих като съдия в последния момент, за да съдействам на организацията. Ентусиазмът и желанието на главния организатор Антон Пенков нямаше как да не "заразят" и мен. Тази година година "заявих" участие в съдийството от по-рано, защото знаех, че няма как да не присъствам на купа "Аполония". Самата идея на състезанието много ми допадаше. Любителският му статут и правила взаимствани от турнира "Джони спорт - Храм на силата" даваха отличната възможност за изява и борба на хора, които обичат вдигането на тежки щанги, но пък все още нямат рутината и опита на "старите" състезатели.

 

Организаторите отново се бяха постарали да проведат състезанието на открито - пред централната трибуна на стадион "Осогово". Времето беше слънчево, приветливо и повдигащо настроението. Публика, както обикновено, не липсваше. Участниците бяха общо 16 - нахъсани мъже и юноши, готови да премерят сили в честен двубой на сила, дух и воля.

 Турнир по силов трибой за любители - купа

Надпреварата откриха юношите (до 18 г.) от кат. до 75 кг. Откриха я подобаващо. Личеше си, че въпреки малката си възраст и килограми, тези момчета се бяха потрудили доста в тренировъчната зала.

 

Безспорният лидер още от самото начало бе 72-килограмовият Стивън Гаров от Перник. Вдигайки с огромен хъс и желание, той се откъсна напред още с клека - 160 кг., затвърди позицията си с 120 кг. в лега и довърши започнатото с брутална мъртва тяга от 205 кг.! С трибой от 485 кг. не остави никаква надежда у другите за спечелването на първото място.

 

Борбата за втората позиция бе оспорвана. В нея надделя представителят на домакините Виктор Васев. Започнал с 90 кг. в клека и регистрирал 85 кг. на лежанката, Виктор не изглеждаше като сериозна заплаха за медалистите. В тягата нещата се промениха. Виктор просто избухна, вдигайки без проблеми 160 кг., оформяйки по този начин 335 кг. в трибоя, достатъчни му за спечелването на сребърния медал. До последно в борбата беше малкият 62-килограмов дупничанин Ивайло Спасов. Със 100 кг. в клека, 75 кг. в повдигането от лег и 150 кг. мъртва тяга, Иво събра 325 кг., с които бетонира бронзовата позиция и третото място на почетната стълбичка.

 

Длъжни сме да отчетем и похвалим и представянето на 58-килограмовият дупничанин Никола Капланов, който направи 70 кг.  клек , вдигна 65 кг. от лег и дръпна 125 кг. мъртва тяга. Бъдещето е пред него, резултатите тепърва предстоят, но той вече има най-важното - сърце и дух на истински шампион!

 

В категорията на юношите над 75 кг. имаше двама участници. И двамата от Кюстендил. Личеше си, че момчетата нямат опит в специализираните трибойски тренировки и явно не бяха много запознати с правилата. Силно впечатление обаче правеше огромното им желание, силният им дух и непримиримото им желание за изява.

 

Шампионът - 87-килограмовият Михаил Михайлов се оказа състезател по борба, който явно набляга здраво и на щангите. С клек от 130 кг., лег 115 кг. и тяга 190 кг., той бе недостижим на първото място с 435 кг. в трибоя. Сбори се мъжката и с 200 кг. в мъртвата тяга, като бе страхотно близо до успех, но съвсем малко в заключващата фаза не му достигна, за да покори тежестта.

 

Турнир по силов трибой за любители - купа Вторият - Мартин Владимиров също даде всичко от себе си. Клекна с 130 кг., вдигна от лег 110 кг. и дръпна 160 кг., оформяйки резултат от 400 кг.

 

При мъжете в кат. до 90 кг. битката за първо място бе сериозна. Водеха я представителят на "Марек-13"-Дупница Калоян Костадинов и състезателят от "Джони Спорт"-София Камен Флоров.

 

Калоян Костадинов беше само 78 кг., но явно не беше дошъл, за да се предава. Поизостана в клека - 175 кг. и в лега - 135 кг., но пък навакса всички негативи с убийствената си тяга - 255 кг. Сборът му в трибоя бе 565 кг., които без проблеми му стигнаха за шампионската титла. Определено това е състезател с голямо бъдеще в спорта. Ако продължи да тренира активно и да се състезава, скоро може да бъде фактор в  категорията си на републиканско равнище.

 

Представителят на "Джони спорт" Камен Флоров е една много интересна личност. Бивш футболист, страхотно запален скиор и още по-запален бодибилдър - Камбата никога не се е  притеснявал да поема предизвикателството да мери сили с най-добрите в състезанията по силов трибой. Заради трудното сваляне на тегло за категорията, Камен не можа да покаже най-доброто от себе си, но това не му попречи да направи 180 клек, 155 лег и 220 тяга, събирайки 555 кг. в трибоя и спечелвайки среърния медал.

 

С бронза се окичи другият представител на силната дупнишка школа - Евгени Янчев. Тежащ само 74 кг., Евгени клекна с 150 кг., вдигна от лег 110 кг. и дръпна 230 кг.! Постижението му в трибоя е 490 кг.

 

В най-тежката категория - над 90 кг. при мъжете имаше безапелационна доминация от страна на представителя на домакините - 125-килограмовият Милен Георгиев. Голямата преднина за него започна да се оформя още от клека - 240 кг. Продължението бе лег от 190 кг. А мощният завършек - тяга от 260 кг. Трибоят на Георгиев (690 кг.) му осигури безспорната шампионска позиция.

 

Втори е изключително якият и борбен 97-килограмов перничанин Мартин Асенов с 620 кг. в трибоя. Мартин клекна със 190 кг., вдигна от лег 180 кг. и дръпна безТурнир по силов трибой за любители - купа никакви проблеми 250 кг. Опита и 262,5 кг., като съвсем замалко не успя. Поредното силно участие на Марто в състезанията тази година. 

 

Третата позиция като на шега спечели друг много як перничанин - Павел Павлов - с клек от 190 кг., лег 170 кг. и тяга 220 кг. Виждали сме го да вдига и много по-големи тежести, но пък якото в случая е, че дори да не е много в състезателна форма, той участва, за да подкрепи турнира. 

 

В тази атрактивна категория впечатли с участието си и огромният пернишки колос - Николай Тодоров. Никсата, както е известен в трибойските среди, все още се възстановява от тежка контузия в рамото, но въпреки всичко участва - най-вече за удоволствие и за да вдигне допълнително адреналина на публиката. С три отлични опита на 180, след това на 200 и накрая на 220 кг., огромният мъж показа как вдигането на огромни тежести от лег може да бъде и лесно като детска игра.

 

Абсолютната титла при юношите извоюва 72-килограмовият Стивън Гаров от Перник с трибой от 485 кг. и 352 точки по Уилкс.

Титлата "Абсолютен шампион" при мъжете за радост на многобройната местна публика спечели 125-килограмовият шампион в тежката категория Милен Георгиев. Резултатът му е 393 точки по Уилкс.

 

Поздравления за целия екип, реализирал организацията на празника на силата, наречен "Купа "Аполония". Продължавайте да правите това прекрасно състезание с все такава заразителна готовност и желание. Бъдещето на спорта в България и по света е именно в такива прояви. Всичко започва от любителите. Дори и най-големият шампион все някога в миналото е бил просто аматьор, който е имал нужда от хора, които да го насочат по пътя и да му дадат поле за изява, което да го накара да повярва във възможностите си.

 


 

Турнир по силов трибой за любители - купа Турнир по силов трибой за любители - купа
Турнир по силов трибой за любители - купа Турнир по силов трибой за любители - купа

Димо Бенев

Тагове: Силов Трибой, Сила, Състезания, Джони-Спорт, Любители, Новини, Пауърлифтинг, Лег, Клек, Тяга, Аполония
Добави в Svejo

Турнир по силов трибой за любители - купа "Аполония" 2015
Прочети още ...

Видео интервю с Мая Пулийска след Мистър Олимпия за Аматьори 2014! Ще продължи ли да се състезава в категория Бикини?

Видео интервю с Мая Пулийска след Мистър Олимпия за Аматьори 2014! Ще продължи ли да се състезава в категория Бикини?

18.06.2014 г. / автор: Даниел Славов
Даниел Славов и Видео интервю с Мая Пулийска за BodyConstructor, след Олимпия за Аматьори 2014, Чехия. (Очаквайте и репортаж на събитието в BodyConstructor)   Продължаваме поредицата с интервютата и представянето на нашите след най-голямото ...
Ню Йорк Про 2016 -

Ню Йорк Про 2016 - "Острието" продължава да пише история

23.05.2016 г. / автор: Румен Спецов
Ню Йорк Про 2016   “Ню Йорк Про” се превърна в един от най-чаканите и качествени професионални турнири  по културизъм в света. Заедно с “Арнолд Класик” са емблема на щатските първенства. Какво ни ...
Рей Уилямс постави феноменален световен рекорд по Безекипировъчен трибой в САЩ!

Рей Уилямс постави феноменален световен рекорд по Безекипировъчен трибой в САЩ!

21.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Трибоецът Рей Уилямс доказа, че е абсолютен звяр и трудно някой би могъл да го надмине! През уикенда той се яви на Американския шампионат по силов трибой 2016, който се ...
BodyConstructor стартира секция

BodyConstructor стартира секция "Дневници на спортисти"!

16.08.2013 г. / автор: Master Admin
BodyConstructor с радост Ви съобщава, че скоро стартира секция "Дневници на Спортисти", в която ще можете да следите развитието на наши напреднали атлети от сферата на Културизма, Силовия Трибой, Кросфита, ...