Начало Статии Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си

Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си

15.07.2015 / Автор: Радина Симеонова    Оцени
00000
Гласували:
Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си

Лято е – баровете са препълнени, барманите едва смогват с поръчките, а Вие изчаквате реда си, хвърляйки поглед върху безбройните бутилки с различни питиета зад бара. Все още не сте решили какво ще пийнете. Идва вашият ред, а тълпата от чакащи зад гърба Ви, неволно Ви кара бързо да изстреляте отговора си за питие на бармана. Вероятно някоя от добре познатите, популярни висококалорични алкохолни напитки. А и нали винаги можете да спазвате диетата си по-стриктно от утре...


Ключът към всеки пълноценен начин на живот обаче е умереността. Ако водите здравословен начин на живот през по-голямата част от дните, със сигурност има и такива, през които трябва да разпуснете – най-често това се случва под формата излизане, придружено с алкохолно питие. Едва ли има някой, който не е наясно, че алкохолът и здравословният начин на живот и хранене никак не си подхождат. Причината за това е, че организмът винаги се насочва да преработва алкохола преди всичко останало, оставяйки въглехидратите и мазнините да се натрупат в тялото, вместо да бъдат използвани като „гориво“.


Когато стане въпрос за алкохолни напитки, имайте предвид, че шоколадовите ликьори или мартинита понякога биха могли да съдържат повече вредни калории, отколкото цяла порция здравословна храна. Важно е да знаете, че коктейлите или които и да е напитки, смесващи алкохол със сок например, покачват още повече консумираните калории. Ако например поръчаната от Вас алкохолна напитка съдържа около 100 кило-калории, сокът с нея ще добави поне още толкова. Именно затова е добре да изберете по-лек алкохол, на който да се насладите чисто. Допълнителните калории от алкохолните напитки дори не са най-големият им минус. Консумирането им със сигурност ще Ви накара да се почувствате по-гладни от обикновено в последствие – а понякога и склонни да хапнете каквото Ви попадне под ръка.


Не винаги обаче, трябва да е много трудно. С малко повече внимание можете да имате и двете – пълноценен социален живот с всичките муНай-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си елементи, сред които и разпускането с напитка навън, и здравословния начин на живот, за който винаги сте мечтали и който последователно водите. Важно е обаче да знаете кои са изборите за напитки, които минимално ще навредят на хранителни Ви режим и поставените цели. Не всички напитки съдържат едно и също количество калории и въглехидрати – именно затова някои избори на питиета са по-добри за вашата диета от други.

 

Червено вино
Обикновената чаша от около 200 ml червено вино съдържа около 115 калории и 4 гр въглехидрати. Това не е прекалено огромно количество за нормален здравословен хранителен режим. Според мнението на специалистите бихте могли да си позволите чаша или дори две червено вино, докато вечеряте. Силно препоръчително е обаче да не съчетавате червеното вино с паста, хляб или ориз – направете го с чист протеин и зеленчуци. Червеното вино не само съдържа антиоксиданти и има редица предимства за сърдечно-съдовото здраве, но и има доста по-ниско съдържание на захар, в сравнение с бялото вино или розето.

Шампанско
Шампанското има предимство, което останалите напитки нямат. Когато си сипвате шампанско, то образува пяна, а когато тя изчезне, в чашата е останало доста по-малко количество течност, отколкото би могла да побере. А каквото и да си говорим – по-малко количество алкохол в чашата е равно на по-малко калории. Така, че ако става въпрос за шампанско или каквото и да е пенливо вино, можете да сте по-спокойни за диетата си и последиците от консумираното питие.

Мартини
Американският публицист Хенри Менкен описва мартинито като „единственото американско откритие перфектно, колкото сонета“. Американският коктейл се състои от съвсем малко повече от основния ликьор и именно това го превръща в нискокалорична алкохолна напитка. Едно мартини съдържа около 100 калории. Можете да не се притеснявате и за маслинките в него – всяка една от тях съдържа едва около 5 калории.

 

Мохито

Любимата напитка на Ърнест Хемингуей съществува още от 16-ти век и произхожда от Куба, въпреки че има различни мнение и спорове за произхода ѝ. В най-познатия си и разпознаваем вид съдържа ром съчетан с мента, лимонов сок, захар или сладък сироп, сода и много лед. Въпреки, че съдържа захар – тя е едва една чаена лъжичка – със сигурност по-добър избор от всеки един плодов, цветен и смесен с редица неща коктейл.
Чаената лъжичка захар съдържа около 15 калории, а цялото мохито е около 115-130 калории. Прясната мента, използвана за направата му, пък има и своите собствени предимства. В определени случаи тя би могла да помогне при облекчаване на главоболие, стомашно-чревни проблеми и симптоми на настинка.


Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима сиАко изброените най-приемливи нискокалорични напитки все пак не са по-вкуса Ви, има и други варианти. Един шот текила например съдържа 65 калории, но предвид факта, че е шот и се пие изключително бързо, а в повечето случаи никога не е само един, едва ли е най-удачният вариант, ако искате да ограничите приема на калории от алкохолни напитки. По-добър вариант е джинът с тоник например – в стандартен грамаж съдържа около 100 калории и бихте могли да го консумирате за по-дълго време. По подобен начин бихте могли да комбинирате водката или уискито си със сода, сода с лайм, тоник или вода например, вместо с газирани напитки или сокове с високо съдържание на захар. Коктейлът „Блъди Мери“ също е добър вариант, ако следите стриктно приетите калории, тъй като съдържа около 100-120 калории.

 

Количеството калории в коктейлите и смесените с алкохол напитки зависи от вида на алкохола, разредителя и разбира се – количеството му.
„Смесването на различни газирани и негазирани напитки с алкохол е истинската калорийна бомба. Повечето алкохолни напитки в нормалния си грамаж за едно питие рядко надвишават 100 калории. Но когато бъдат смесени с други напитки, хората неусетно консумират стотици калории.“, казва Каролийн О′Нийл, автор на книгата „The Dish on Eating Healthy and Being Fabulous.“


Една от причините за прекаляването с калориите от алкохолни напитки е количеството на едно питие. Стандартната чаша вино е около 100-120 калории, но може да достигне дори до двойно повече в зависимост от размера на чашата и колко е пълна. На коктейлни партита например е почти невъзможно да следите приема си на алкохол и респективно на калории от подобни напитки, тъй като чашите са непрестанно допълвани, още преди да са изпити. Когато решите да разпуснете, имайте предвид и милилитрите на напитката си – в някои заведения би могло те да са доста над обичайните за дадена напитка или коктейл.


Друг фактор, развалящ здравословния хранителен режим, е все по-нарастващата популярност на супер калоричните коктейли. Огромно количество захар, шоколадови сиропи, сметана са само едно от нещата, присъстващи като добавки към някои алкохолни коктейли – истинска калорична бомба.


Как да не позволите на алкохола да развали режима Ви?

Мнозина признават, че разпускането с коктейли през уикенда често има повече от негативно влияние както върху постигането на поставените цели, така и върху нарушаването на изградения хранителен режим. Така вместо да виждате резултати, оставате „заковани“ на едно и също място. Наскорошно британско проучване открива, че около 40% от жените консумират около 1000 кило-калории на излизане вечер само от алкохолни напитки. Като допълнение над половината от тях споделят, че консумирането на алкохолните напитки доста увеличава апетита им, а четири от пет жени дори признават, че напитките влияят негативно върху мотивацията им и увеличават желанието им са консумация на бургери, пици и други нездравословни храни. Ако дори някое от гореизброените Ви звучи познато, ето няколко насоки, посочвани от различни специалисти, които биха Ви помогнали да не позволявате на алкохола да разваля режима Ви.

Яжте преди да пиете
Ако стомахът Ви е празен, алкохолът ще се абсорбира още по-бързо и ефектът му би могъл да се усети след минути. Но ако хапнете преди това нещо, богато на протеини, което се преработва от организма сравнително бавно, ще създадете нещо като буфер.

Избягвайте мезетата
Ако сте в един бар или друго заведение, често наред с алкохолните напитки може да се появяват и различни видове мезета, дори под формата на ядки. Различни изследвания показват, че много хора могат да дъвчат безсмислено нещо, ако храната е точно пред тях, без дори да го осъзнават и без дори да са наистина гладни. Така, че ако различните допълнения за хапване към напитките са извън полезрението Ви, е много по-малко вероятно да посегнете към тях.

Планирайте храненето си след напитките
Както знаем, консумирането на алкохол увеличава апетита. И намалява задръжките. Така, че ако искате да Ви се случи да ядете неща, които никога не бихте докоснали на трезво, измислете си какво бихте могли да хапнете след коктейлите. Можете да пуснете протеиново барче в чантата си или пък да проучите ресторантите в околността, където излизате. Така когато приятелите Ви огладнеят, ще знаете кой е вариантът, в който можете да откриете здравословна храна за себе си. Преди да излезете, за да се забавлявате, можете да оставите в по средата на хладилника нарязани пресни плодове или зеленчуци, които бихте могли да хапнете, когато усетите глад. Ако Ви се дояде нещо точно преди да си легнете, след като се консумирали алкохол, има голяма вероятност да вземете първото най-удобно и подръка нещо – в най-добрият случай това може да са именно нарязаните плодове или зеленчуци.Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си


Излезте с колата
Един от най-сигурните начини да не консумирате огромно количество алкохол е да излезете с автомобила си. Тактиката да спасите приятелите си от използването на таксита, със сигурност ще Ви спести не малко калории от алкохолни питиета. А и така със сигурност ще имате най-основателната причина да останете трезвени и на следващия ден да сте човекът, който няма да се нуждае от нереално огромни количества храна.

 

Редувайте алкохолна с неалкохолна напитка
Ако вечерта се очертава да е дълга и няма как да приключи само с един алкохолен коктейл, опитайте втория да не е алкохолен, а да е нещо съвсем леко – като например вода/сода с лайм и много лед например. Тази стратегия не само ще Ви гарантира, че няма да прекалите с калориите и алкохола, но ще Ви помогне да бъдете хидратирани през цялото време. Добра идея е също да започнете вечерта именно с вода, за да утолите жаждата и да не използвате алкохолна напитка за целта.

 

Не всяко случайно излизане за по питие с приятели задължително трябва да се превръща в грубо нарушаване на хранителния режим. Имате предвид, че всичко зависи от това какво пиете и количеството, в което го пиете. Така, че следващият път, когато застанете зад бара и трябва бързо да отговорите на въпроса какво ще искате, имайте едно на ум кои са алкохолните питиета с най-малки последици за Вашата диета.

 

 

 

Примерно (приблизително) съдържание на калории на популярни алкохолни напитки и коктейли
напитки ml  процент алкохол  калории
червено вино 150-170 10-12% 100
бяло вино 150-170 10-12% 100
шампанско 120 10-12% 84
сангрия 250 10-12% 160
бира 330 4-6% 150-200
джин 50 40% 100-120
уиски 50 40% 100-120
скоч 50 40% 100-120
водка 50 40% 100-120
ром 50 40% 100-120
текила 50 40% 100
ликьор 50  20% 155

 

коктейли ml  калории
мартини 70 135
космополитан 120 215
мохито 180-200 200-220
джин с тоник 200 200
маргарита 100 150
манхатън 100 130
дайкири 120 225
блъди мери 150 120
пиня колада 140-150 250
шоколадово мартини 180 440

 

Радина Симеонова

 

Радина СимеоноваВ BodyConstructorАвтор, Технически редактор

 

Професия: Журналист и Компютърен оператор

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес културизъм, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина

 

Радина Симеонова е студент в 4-ти курс "Връзки с обществеността" във факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимава се с различни видове спорт от ранна детска възраст, но голямата й страст остава волейбола. Интересува се от здравословно хранене и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

 

Всички статии на Радина, можете да прочетете тук

 

 

 Радина СимеоноваРадина Симеонова

В BodyConstructorАвторТехнически редактор

 

Професия: Журналист

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес, Силови спортове, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина, Литература

 

Радина Симеонова е завършила "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимавала се с различни видове спорт, но голямата ѝ страст е волейбола. Интересува се от здравословно хранене и начин на живот и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

Убедена е, че спортът има огромна роля за изграждането на силни личности, постигащи мечтите и целите си чрез всеотдайност, постоянство и упоритост. Вярва, че личностното самоусъвършенстване е строго индивидуално и че
съществуват много и различни пътища към постигането му. Попада на сайта на BodyConstructor случайно и става част от екипа, споделяйки идеята и желанието за развитието и популяризирането на фитнеса и силовите спортове.

 


 


Тагове: Хранене, въглехидрати, митове, заблуди, диети, напитки, алкохол, калории, лято, храни
Добави в Svejo

Най-нискокалоричните алкохолни напитки и коктейли, с които да разпуснем, без да разваляме режима си
Прочети още ...

10 от най-разпространените митове за тежката атлетика

10 от най-разпространените митове за тежката атлетика

03.08.2015 г. / автор: Любомир Христов
Определено от време оно има редица митове за тежкоатлетите, които разгледани малко по-обстойно и в по-голяма дълбочина се оказват абсолютно неверни. Тук ще ви запознаем с първите 5 най-разпространени неверни ...
Грешките, които допускаме в храненето за растеж

Грешките, които допускаме в храненето за растеж

29.01.2017 г. / автор: Пламен Христов
Не мога да разбера защо, но когато става въпрос за сваляне на излишни килограми, някак ей така по правило, всички смятат, че това е трудно постижимо, изискващо нечовешки усилия и ...
Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

06.07.2015 г. / автор: Мариана Цекова
Често в стремежа си да постигнем желаното тяло, ние жените сме готови да следваме драстични, дори безумни диети, без да се замисляме за последствията. Проблемите могат да варират от безобидни, ...
Кои са най-подходящите плодове за топ лятна форма?

Кои са най-подходящите плодове за топ лятна форма?

29.05.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Лятото е на една крачка от теб, а ти чак сега се замисляш дали си в добра форма? Е, вероятно осъзнаваш, че си от закъснелите, но ние нямаме намерение да ...