Начало Статии Хранене Как да свикнем по-бързо с огромните количества храна през периодите за маса?
Начинаещи

Как да свикнем по-бързо с огромните количества храна през периодите за маса?

Как да свикнем по-бързо с огромните количества храна през периодите за маса?
www.bodyconstructor.com

Безспорно правилното хранене е пряко свързано с така желания прогрес. В период на покачване на телесна маса, приеманите калории трябва да са повече от изразходваната енергия. А както знаем, силовата тренировка изразходва значително количество енергия (около 1000 kcal). Например ако дневния ви енергоразход включително тренировката е 3000 kcal, то вие трябва да приемата около 4000 за да покачвате теглото си с 0,5-1 кг седмично. Личния си дневен енергоразход може да пресметнете по следната формула:

теглото(кг)*10 + ръста(см)*6,25 – възрастта(г)*4,9 и получения резултат умножите по коефицент от 1,1 до 1,9 спрямо физическата ви активност.


Калориите които ще приемате трябва в по-голямата си част да са от храната и в по-малката си част с хранителните добавки. За да сте сигурни че ще се справяте с огромните количества храна трябва да я разделите най-малко на 5 хранения през 3 часа. Това ще доведе до сравнително нормални отделни порции. За да не пълните излишно стомаха си, трябва да приемате пълноценна храна като месо, риба, яйца, извара, ядки, ориз, картофи, варива. Добавяйте зехтин към зеленчуците си, който освен полезни мастни киселини ще ви донесе и допълнителни калории. За да се храносмила храната бързо (за  3 часа до следващото хранене) избягвайте пържените храни и тлъстите меса. Имайте впредвид че рибата се усвоява напълно за 5 часа, пилешкото месо за 7, а телешкото за 24.

 

Приготвяйте храната си печена, варена, задушена, на скара или на тефлон.  Пийте 3-5 литра вода дневно която ще помогне храносмилането. За всеки 100 гр белтъчини или въглехидрати е необходим 1 литър вода. Освен вода, течностите може да са и прясно мляко или натурални сокове които ще ви доставят калории, но внимавайте да не са с добавена захар, защото това ще доведе до излишно натрупване на телесни мазнини. Забравете и за газираните напитки, тъй като те само ще влошат храносмилането ви.

 

Отначало започнете като добавите само 1 хранене към сегашния си брой и постепенно ги увеличете до 5-8. Нощно време може да ставате да приемате протеинови шейкове които ще доставят така ценните хранителни вещества необходими в периода на възстановяването и растежа. В аптечната мрежа може да намерите най-различни храносмилателни ензими, които ще спомогнат усвояването на храната. Предлагат се и комплексни, включващи всички нужни ензими за усвояването на всички хранителни вещества. В крайни случаи не липса на всякакъв апетит в продължение на дни или седмици, направете един чийтинг ден, в който ще консумирате една или повече храни по ваш избор, като по този начин ще „разтоварите” психичното бреме, което най-вероятно ви е налегнало.

 

Не забравяйте, че най-важният движещ фактор е мотивацията! Докато се храните с поредното безвкусно и неапетитно ядене си мислете постоянно как с всеки един изминал ден вие правите крачка напред към желания резултат !


Дилян и Владимир БорисовиДилян и Владимир Борисови

В BodyConstructorАвтори

 

Професия: Треньори по Културизъм и Фитнес, спортни аниматори и мениджъри

Образование: Спортна анимация, "Национална Спортна Академия", София

 

Интереси: Състезателен Бодибилдинг, Фитнес Културизъм, Спорт

 

Владимир и Дилян са на 25 години, с над 10 години опит в сферата на състезателния културизъм и фитнес. Те са републикански медалисти по културизъм за младежи в тежка категория. Висшето си образование получават в "НСА Васил Левски" със специалност "Спортна Анимация". Също така имат и следдипломна квалификация по "Културизъм и Фитнес". Те завършват магистратура със специалност "Спортен мениджмънт". Автори са на много статии в областта на фитнеса и спорта.


 


Тагове: Хранене, Маса, Покачване на маса, Апетит, Храносмилане, Ензими
Добави в Svejo

Прочети още ...

Десетте грешки, които жените допускат в стремежа си да отслабнат (Част 2)

Десетте грешки, които жените допускат в стремежа си да отслабнат (Част 2)

26.08.2012 г. / автор: Даниел Славов
Първата част от статията можете да прочетете ТУК   6. Прекалено „кисела” диета Диетите, бедни на зеленчуци и плодове, нарушават алкално-киселинния баланс. РН в тялото се променя и пада под 6 рН. Когато ...
Кой е най-ефективният Креатин?

Кой е най-ефективният Креатин?

16.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Отговорът на този въпрос е индивидуален и зависи най-вече от поставените ви цели.  На пазара се предлагат няколко форми на креатина, като всяка от тях си има своите предимства и ...
Какво трябва да знаете за холестерола и спорта

Какво трябва да знаете за холестерола и спорта

25.01.2017 г. / автор: Кирил Танев
Физическата активност и спортът поддържат организма в кондиция, осигуряват оптимално функциониране на всички жизнени системи и се препоръчват като успешен начин за възстановяване и/или запазване на здравето.   Холестеролът е едно от ...
Как да подобрите значително своите тренировки с кетогенна диета

Как да подобрите значително своите тренировки с кетогенна диета

24.02.2017 г. / автор: Биляна Котева
Доста хора откриват, че се чувстват добре, когато махнат от менюто си въглехидратите… докато в един момент не се провалят. Научете как да се сдобиете с достатъчно енергия, докато сте ...