Начало Статии Новини и Интервюта Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!

Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!

Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!
снимки: Flex, Muscular Development

От 17 до 20 септември в Лас Вегас, Невада, САЩ се проведе 51-вото издание на най-голямото състезание по културизъм в света – Мистър Олимпия. То ще се запомни с това, че от всичките 7 дисциплини, които се проведоха, само един шампион бе детрониран.

 

Освен със своите шампиони, то ще се запомни и със общия си награден фонд от 1,215,000 щатски долара (от които 400 000 за 1-вото място при мъжете) –  най-голямата сума, давана на бодибилдинг шоу досега. Само за сравнение, миналата година общият награден фонд бе 540 000 долара, а за 1-вото място при мъжете – 275 000.

 

Мъже – Културизъм Оупън

 

При отсъствието на Кай Грийн (за подробности четете тук – http://www.bodyconstructor.com/new.php?id=437&g_id=7 и тук –  http://www.bodyconstructor.com/new.php?id=442&g_id=7), на сцената на Олимпия тази година нямаше борба за 1-вото място – то бе безапелационно спечелено за 5-ти пореден път от Фил Хийт , който демонстрира изключителни размери, плътност и релеф. 51 Олимпии и все още само 13 победителя. Много се спекулираше около това дали

 

Битка обаче все пак имаше, и тя бе между Денис Уолф, Шон Родън и Декстър Джаксън. На почти 46 годишна възраст бившият Мистър Олимпия от 2008 г. и тазгодишният победител на Арнолд Класик, опитният Декстър Джаксън, по прякор „Острието“, прониза своите опоненти и след своето 16-то участие на Олимпия се класира 2-ри. След полуфинала той бе 4-ти във временното класиране. Само за 24 часа обаче Декстър подобри изключително много своята форма и не само, че получи по-малко наказателни точки от своите съперници на финала, но и по-малък сбор от двата рунда. На 3-тото място за 3-ти път своята кариера се нареди Шон Родън – „Флексатрон“. На финала Денис Уолф бе много близо до това да се наложи над Шон, но по-лошото му представяне на полуфинала го остави на 4-тото място.

 

Шампионът от Арнолд Класик Бразилия тази година, египтянинът Махмуд Елсбиай – „Големият Рами“ бавно, но славно, както се казва, продължава да подобрява своето класиране на най-престижното бодибилдинг състезание в света и вече заема 5-тото място. Много оспорвана борба имаше и за 6-тото място – след като изоставаше на полуфинала, Бранч Уорън в крайна сметка успя да се наложи над Роули Уинклар.

 

Местата от топ 10 попълниха извънземният генетик Уилям Бонак, вицешампионът от 2007-ма Виктор Мартинез и добре-развиващият се Еса Обиад.

 

Олимпия 2015

 

 

Фил Хийт

 

Олимпия 2015 - Фил Хийт 

Шон Роден

 

Олимпия 2015 - Шон Роден

Денис Волф

 

Олимпия 2015 - Денис Волф 

Бранч Уорън

 

Олимпия 2015 - Бранч Уорън 

 

 


 

Мъже – Културизъм до 96 кг

 

И в тази категория нямаме нов шампион – за 4-та поредна година категорията бе спечелена от уелсецът Джеймс „Флекс“ Люис, който изглежда просто непобедим. Шампионът от 2008 г. (когато категорията беше до 92 кг), „убиецът на великани“ Дейвид Хенри зае 4-тото място. Също като миналата година, в топ 5 място намериха и шампионът от Арнолд Класик 2015 Хосе Реймънд (2-ри) и подгласниците му Хидетада Ямагиши (3-ти) и Едуардо Кореа (5-ти).

 

Първият българин, стъпил на Олимпия Добромир Делев не намери място сред топ 15 и подели 16-тото място с още 6 участника, сред които и бившият шампион Кевин Инглиш.

 

Олимпия 2015

 


 

 

Мъже – Физик

 

Също като на Арнолд Класик през март месец тази година, Садик Хадзович се оказа по-подготвен от Джейсън Постън, но не толкова подготвен обаче, че да победи Джереми Буендиа. В тази категория класирането в топ 3 изцяло приповтаря това от миналата година – Джереми е 1-вия, Садик е 2-ри, а Джейсън – 3-ти. Явно това е типът физика, към който съдиите искат да насочат вниманието на любителите, а също и това на бъдещите претенденти. Като цяло всички участници в категорията бяха със силно развита мускулатура и релеф на топ ниво, която твърде много напомня на класическата визия отпреди 40 години.

 

 

Джереми Буендиа

 

Олимпия 2015

 

Садик Хадзович

 

Олимпия 2015

 

Джейсън Постън

 

Олимпия 2015

 

 


 

Жени – Фитнес

 

И тук нямаше изненади и в топ 5 място намериха всички, които го сториха и миналата година – с малки разлики в подреждането. Като добавим и 6-тото място пък, списъкът с имената вече напълно дублира този от Арнолд Класик 2015Оксана Гришина от Русия запази 1-вото си място на Олимпия, въпреки, че на полуфинала губеше от Танджи Джонсън – подгласничката ѝ от Арнолд Класик 2015. Но нека не забравяме, че в тази категория рундът с акробатичните съчетания е с особено голяма тежест. Мириам Кейпс остана 3-та, а Реджина Да Силва, Бетани Вагнер и Мишел Бланк допълниха топ 6.

 

Олмпия 2015

 

 

Оксана Гришина

 

Олмпия 2015

 

Танджи Джонсън

 

Олмпия 2015

Мириам Кейпс

 

Олмпия 2015 

 


 

 

Жени – Бикини

 

Без изненади и в може би най-харесваната от широката публика женска категория: Ашли Колтуосър, която спечели Арнолд Класик тази година, за 3-ти пореден път в кариерата си печели Бикини Олимпия. Джанет Лейъг пък отново е 2-ра. 3-та се класира Кортни Кинг, а Индиа Паулино повтори класирането си от Арнолд Арнолд Класик. Стейси Александър, която миналата година бе 3-та на Олимпия, сега остана 5-та.

 

Олмпия 2015

 

 

Ашли Колтуосър

 

Олмпия 2015

 

Джанет Лейъг

 

Олмпия 2015

 

Индиа Паулино

 

Олмпия 2015

 

Нармин Асриа

 

Олмпия 2015

 

 


 

Жени – Физик

 

Поредната категория, в която шампионът успешно защити титлата си. Джулиана Малакарн, която спечели и Арнолд Класик по-рано тази година, съвсем закономерно завоюва 2-рата титла от Олимпия в кариерата си. 2-ра е Кайра Нюман, а Тайси Копет затвърди миналогодишното си 3-то място в тази по-приятна за гледане алтернатива на женския културизъм.

 

Олмпия 2015

 

 

 

Джулиана Малакарн

 

Олмпия 2015

 

 

Кайра Нюман

 

Олмпия 2015

 

Тайси Копет

 

Олмпия 2015

 

 


 

Жени – Фигура

 

Единствената дисциплина на Олимпия тази година, в която имаме нов шампион – Латория Уотс детронира 4-кратната победителка Никол Уилкинс и за 1-ви път в кариерата си се окичи със злато от Олимпия. На Арнолд Класик по-рано през годината тя бе 4-та, а на Олимпия миналата година – 5та. Но ето, че усилията ѝ ѝ се отплатиха по наистина подобаващ начин. Кандис Луис и тази година е 3-та, а Камала Родригес-МакКлър, която спечели Арнолд Класик през месец март, остана 4-та. Кандис Кийн се смъкна до 5-тото място, а Дженифър Стробо си запази 6-тото.

 

Олмпия 2015

 

 

Латоя Уотс

 

Олмпия 2015

 

Никол Уилкинс

 

Олмпия 2015

 

Кандис Люис

 

Олмпия 2015

 

 


 

Жени – Културизъм

 

Тази дисциплина, която съществува от 1980 г., вече няма да бъде част от програмата на Олимпия. Нейното развитие очевидно не съвпада с посоката, в която Международната федерация по културизъм и фитнес (IFBB) желае да развива женския бодибилдинг. Още миналата година тя бе изключена и от второто по престиж състезание – Арнолд Класик.

 


 

 

 Владимир Борисов и Дилян Борисов

 

Владимир и Дилян Борисови - автори в BodyConstructorВ BodyConstructor: Автори на статии и репортажи

 

Професия: държавни служители, експерти в Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет и Министерство на образованието

 

Образование: магистри от Национална спортна академия „Васил Левски“ – Спортен мениджмънт, Спортна анимация, Културизъм и фитнес

 

Интереси: състезателен културизъм, фитнес културизъм, футбол, спорт, електронен спорт, хеви метъл

 

Дилян и Владимир са на по 26 години, с над 10 години опит в сферата на състезателния културизъм и фитнес. Те са републикански медалисти по културизъм за младежи в тежка категория. Висшето си образование завършват с отличие в НСА „Васил Левски“, с бакалавърска степен по „Спортна анимация“, следдипломна квалификация по „Културизъм и фитнес“ и магистратура по „Спортен мениджмънт“. Притежават дългогодишен опит като персонални треньори и са автори на редица статии и репортажи в областта на фитнеса и спорта, както и на държавни образователни изисквания и учебни програми.

 

Всички статии и репортажи на Дилян и Владимир можете да прочетете тук

 


 


Дилян и Владимир БорисовиДилян и Владимир Борисови

В BodyConstructorАвтори

 

Професия: Треньори по Културизъм и Фитнес, спортни аниматори и мениджъри

Образование: Спортна анимация, "Национална Спортна Академия", София

 

Интереси: Състезателен Бодибилдинг, Фитнес Културизъм, Спорт

 

Владимир и Дилян са на 25 години, с над 10 години опит в сферата на състезателния културизъм и фитнес. Те са републикански медалисти по културизъм за младежи в тежка категория. Висшето си образование получават в "НСА Васил Левски" със специалност "Спортна Анимация". Също така имат и следдипломна квалификация по "Културизъм и Фитнес". Те завършват магистратура със специалност "Спортен мениджмънт". Автори са на много статии в областта на фитнеса и спорта.


 


Тагове: Мр Олимпия, Състезания, Професионален Културизъм, Бодибилдинг, Професионалисти, Новини, Фил Хийт, Кай Грийн, Денис Уолф, Джеймс Флекс Люис
Добави в Svejo

Фил Хийт за 5-та година подред е Мистър Олимпия! Царуването на миналогодишните шампиони продължава!


Новак
мнения - 12
Георги Кацарски
2015-09-25 00:21:38
Да ви попитам има ли от къде да си сваля запис на полуфиналите и финала?


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 185
Forum Admin
2015-09-25 10:14:20
Здравейте, потърсете във Flexonline - там вероятно има видео материали, но едва ли ще можете обаче да ги свалите.


URL   
Харесвам 1

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2015-09-27 18:29:44URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Рони Колман претърпя операция !

Рони Колман претърпя операция !

05.01.2012 г.
Осемкратният Мистър Олимпия, Рони Колман претърпя операция на шийните прешлени. Операцията се е състояла няколко дни преди новогодишната нощ. Травмата, която имал засягала от 4-ти до 7-ми шиен прешлен и се ...
Репортаж от Държавното първенство по Културизъм и Фитнес 2013 (Част 2) – Класически Културизъм

Репортаж от Държавното първенство по Културизъм и Фитнес 2013 (Част 2) – Класически Културизъм

27.10.2013 г. / автор: Даниел Славов
В 9 ч. в събота стартира втора част на „Държавния шампионат за 2013“. Сега беше време да преборят сили най-добрите състезатели при класическия културизъм.  Имаше общо шестнадесет участника, разделени в ...