Начало Статии За Жени Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории!
Състезатели

Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории!

08.10.2015 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории!

Пленени от изяществото и съвършенството във фигурите и визията на момичетата от сцената, снимките и клиповете им в интернет, при много от нас се надига чувството - „Да, искам да изглеждам като тях!”. Искрата в нас е запалена и ние все повече и повече се представяме в тази светлина. Неустено следим изявите и фотосесиите на момичетата, с трепет очакваме ново голямо състезание, което да гледаме онлайн или да на живо, искаме все повече и повече да се докоснем до тях.

Непрекъснато си задаваме въпроси като „Как се хранят? Как тренират? Какви усилия полагат? Какво трябва да направя и аз, за да изглеждам като тях?"

 

Много голяма част от нас, решават да се престрашат да опитат какво е усещането на сценичния подиум. Изключително важно е в този момент да се допитате до опитен треньор, който да ви даде адекватно мнение какво е вашето положение в момента, кои са слабите ви страни и колко време ще е нужно за една подготовка. Вашият треньор трябва да ви направи работещ план за действие, съобразен с досегашния ви начин на трениране и хранене, да следи постоянно вашето развитие и да извади на показ вашият потенциал. В противен случай, цялото това представяне и емоция, може да остане лош спомен в живота ви. Не позволявайте това да се случи, трябва да имате сигурен човек до вас, който да ви води напред.

 

Преди да изберете треньор, направете една справка за самия него, дали той е бил успешен и какви състезатели е подготвял. В процеса ви на съвместна работа, вашият треньор трябва да държи мотивацията ви на високо ниво и веднага да предприема действия, ако усети, че нещо не върви както трябва, било то в психологически или физически план. Ако нещо не е както трябва и вие изпитвате съмнение в себе си, чисто емоционално или не сте сигурни във формата си, при липса на комуникация с вашия треньор, вероятността от предварително отказване нараства значително.

 

Средно една подготовка продължава около 12 седмици, като в началото се започва с по-високи количества храна и постепенно се намалят с приближаването на датата на състезанието. Пригответе се психически и си определете старт на подготовката. Препоръчвам ви две седмици преди старта й да "отпуснете малко края", намалете тренировките, кардиото (ако правите), увеличете леко храната и хапнете малко "щастливи храни" (но не прекалявайте!) и се настройте психически за старта. Искам да предупредя всички момичета, че последните 6 седмици са изключително трудни и критични. Тренировките и кардиото все повече и повече се увеличават, същевременно храната с всяка изминала седмица намалява. Съмнението, гладът, умората много често вземат надмощие над здравия разум и рискът от отказ, контузии и емоционален срив в този период е сериозен! Това е разликата между силовите спортове и културизма! В бодибилдинга тренировката е забавната част, всички останали часове от денонощието трябва да сте нащрек, да не пропуснете някое хранене. Не може да се наядете с големи количества храна и сънят става все по-труден от намаленото количество въглехидрати. Нервите се опъват до краен предел. Околните не винаги успяват да ви разберат и да застанат до вас, а лакомствата дебнат на всеки ъгъл. Накратко: иска ви се да пребиете всички...

 

Нека да приемем, че сте минали тези критични моменти от вашата подготовка и наближава големият ден.

 

Ще започна с тена. Много е важно на сцената да сте с добър и много тъмен тен, в противен случай когато светлините ви озарят, ако не е достатъчна боята,
Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории! изглеждате бели и някои детайли от релефа започват да се губят. До деня преди състезанието трябва да имате нанесени поне 2 ръце боя или спрейтен. В деня на състезанието се нанасят още 1 или 2 в зависимост от основния тен и желания ефект на сцената. Прекалено тъмните тенове на по-бели момичета също не седят добре (естествено), така че не прекалявайте и с това, защото по някои части на тялото (най-вече лицето) ще личи, че това е твърде далеч от вашия естествен цвят на кожата и ще се получат големи контрастиращи разлики.

 

За по-добър тен, ви препоръчвам 2 месеца преди състезанието да започнете да посещавате солариум, за да придобиете добра основа. В последните 10 дена недейте да посещавате солариум, понеже е възможно кожата да изгори и да подпухнете от възпаленията. Много внимавайте да не прекалите със солариума, за да не се обели кожата. В седмицата преди състезанието, е препоръчително да си търкате всеки ден тялото с утайка от кафе или друг вид скръб, за да падне мъртвият слой кожа.

Ако не сте достатъчно тъмни, е препоръчително да отидете на ръчен спрей тен 48 часа преди състезанието. При наличието на добър тен и основа, можете да пристъпите към нанасянето на боята, което трябва да се извърши с мече равномерно по цялото тяло. Обърнете се към опитен човек или вашият треньор, който да ви намаже, сами трудно ще се справите. Според основата, която сте придобили преди боята, се определя колко ръце да се минат. Обикновено, ако състезанието е следобед се прави една ръка вечер, една сутрин и една 1 час преди излизането на сцената. За добър блясък и изпъкване на мускулите е желателно да се използва специален гланц, който се слага с потупващи движения по тялото, 30 минути преди излизане. Не трябва да се прекалява с гланца.

 

Много е важно банският да е напрвен специално за състезателния подиум и да се спазват изискванията за кройката според правилника, както и да е достатъчно екстентричен и блестящ. Обикновен бански от магазина, който впоследствие е подправен не стои добре на сцената и от километри си личи, че има нещо нередно. А всеки детайл е важен, не само релефът, не само тенът, но и банския, позирането, погледа и усмивката и още и още... но за това след малко. Да се върнем на банския... Добрата кройка на банския ще подчертае вашите извивки и мускули. В категория Бикини фитнес е важно долнището да е тип "бразилиана" и да бъде плитко, докато в категория Бодифитнес и Женска Физика долнището трябва да е във V-форма. То трябва да е достатъчно високо над хълбока, за да подчертае дължината на бедрото и формата на глутеуса. Подберете подходящи бижута, които да отиват на банския, те също трябва да са лъскави и ефирни, но да не бъдат прекалено много на брой.

 

 


Бикини Фитнес

 

Моето първо състезание - Бикини Фитнес, Бодиконструктор

 

 


Бодифитнес

 

 

Моето първо състезание - БодиФитнес, Бодиконструктор

 

 


Женска физика

 

Моето първо състезание - Женска физика, Бодиконструктор

 

 

Моето първо състезание - обувкитеОбувките

 

Жени Бикини фитнес и Бодифитнес имат изискване за обувки и много често има неразбрали момичета за условията, които трябва да се спазят. Обувките трябва да са с максимална височина не повече от 12см., като платформата отпред да не е повече от 1 см. Препоръчвам ви да си купите стандартните обувки за сцена, понеже те са прозрачни отпред и по този начин се удължават краката. Всякакви каишки и затворени обувки визуално ви правят къси и не извличат максимума от формата и визията на тялото ви. Можете да намерите обувки в ebay.co.uk като се водят "Pole dance shoes" (обувки за танцьорки на пилон :)) Отляво можете да видите позволените и забранените типове обувки за състезания по културизъм. Обувки в категория "Женска Физика" не се носят.

 

Позингът

 

Той е изключително важен и често подценяван от участничките. Походката и позирането, задържането в определена стойка, т-походката на сцената, хореографията – това всичко трябва да е репетирано, репетирано и пак репетирано. Ако нямате към кого да се обърнете за помощ, ви съветвам да гледате някой от десетките tutorial-и в youtube, след което да си включите самоснимачка на апарата и да се снимате. Гледайте и сравнявайте, а в най-добрия случай се обърнете към опитен състезател, който да ви коригира и помага в позите. Ако решите да импровизирате на сцената, се познава от съдиите и публиката, изглежда смешно, нелепо. При липса на тренировка цялата мускулатура и тяло се трепери от неумението да се задържа в поза за по-продължително време (това си е вид изометрична издръжливост). Краката умаляват, кръстът се схваща и вероятността да се изкривите или да се отпуснете се увеличава. На сцената всяка една стъпка и поза през цялото време - дори да не сте на предна линия, трябва да са в максимално стегнато състояние и с широка усмивка. Трябва да извършвате движенията с лекота, като сте хем стегнати и хем това напрежение да не личи от вашето поведение и стойка.

 

Преди да излезете на сцената, протичат записванията и кантарът на участниците. Обикновено е предния ден, а ако е по-малък турнира – в същият ден. Трябва да имате клуб, който да представяте и той ви записва в списъците предварително. Подгответе се с халат и чехли, които да облече над банския и лесно да свалите преди записването. Когато извикат вашата категория и ви викат по имена трябва да сте облечени със сценичния бански, да представите лична карта, да платите такса участие (20-30лв), да ви измерят височината и да покажете вашите обувки за одобрние пред съдиите и организаторите. Теглите си и номер, който трябва да го пазите и сложите отляво на долнището на банския в деня на състезанието. След като сте преминали одобрение и сте записани за участие, се приберете в стаята и си почивайте.

 

След кантара ангажирайте съзнанието си с някакъв филм или книга и не мислете за формата на другите участници или вашата, а се съсредототече, за да сте спокойни като по този начин няма да вдигате кортизола, от който спада тонусът и се задържа вода. Помнете, че сте извървели дълъг път и сте дали максимума от себе си, място за нерви и притеснения вече няма. Най-тежката част е минала.

 

Прическата и сценичният грим са изключително важни за вашата визия и представяне. Някои момичета предпочитат много силен и тежък грим, докатоМоето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории! други не залагат много на това. Ако сами не можете да се гримирате и да си направите прическа, моят съвет е да се обърнете към нужните специалисти за това. Те най-добре ще преценят какъв грим и прическа би ви стоял най-добре и ще подчертаят чертите на лицето ви, без да изглеждате като клоуни. Същото важи и за маникюра и педикюра.

 

Ето, дошъл е моментът и вашият час все повече наближава. Уверете се, че имате всички налични храни за зареждане според указанията на вашия треньор.

 

Трябва да знаете какъв е графикът на състезанието и кога излиза вашата категория. Случвало се е да има объркване в графика и да извикат категория на сцената, много преди нейният старт, за това моят съвет е да сте там още от началото, за да следите организацията и поредността на категориите.

 

Зареждането с въглехидрати  преди излизането на сцената трябва да се следи от вашия треньор, както и напомпването на нужните мускули. Можете да се подготвите с малки гирички или ластици. Има различни виждания кои мускулни групи трябва да се подготвят преди сцената - това заивиси от индивидуалните особености на състезателката и категорията, която се състезава. Не стойте с високите обувки преди да излезете на сцената, за да не ви се умарят и отичат краката. Ако имате много време на разположение е препоръчително да легнете и да си вдигнете краката на стената, хубаво е да си носите постелка или шалте.

 

Бъдете спокойни, няма от какво да се притеснявате, ако сте си спазвали диетата и тренировките неотлъчно, подготвени сте със сцениченото си представяне и походка. Ако сте напрегнати и неуверени, то най-вероятно е, защото не сте били стриктни в подготовката си или не сте тренирали достатъчно позинга. Неувереността за съжаление винаги си личи и това не прави добро впечатление нито на публиката нито на съдиите.

 

Следете командите на комендатна зад сцената - той обявява коя категория да се готви. Ако са ви предупредили, че ще излизате, вече можете да се обуете и подготвите. Уверете се всичко е наред с грима, прическата и бижутата и се наредете поред на номерата с останалите момичета от вашата категория. Бъдете силни и дайде всичко от себе си на сцената, приемете го че това е шансът на живота ви не бихте искали да се изложите и да не дадете всичко от себе си, за да сте удоволетворени от собствените си усилия до този момент. Излезте с нужното самочувствие и усмивка на сцената и накарайте съдиите и публикат да ви заобичат! Дори да не ви класират на желаното от вас място, това не трябва да ви демотивира!


В началото сте под много силна емоция и адреналин и може би ще е нужно да мине малко време, докато осъзнаете евентуално какви грешки сте допуснали. Сдобийте се с всички материали от състезанието и анализирайте кои са слабите страни във физически план и от гледна точка на позинг и поведение, за да знаете на кои от тези аспекти да наблегнете следващия път, за да сте още по-блестящи и успешни!


 

Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории! Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории!

 

 


 

Марина Декова

 

Марина ДековаВ BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Професия: Персонален треньор, Състезателка по културизъм в категория "Бодифитнес"

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 4 години. Занимава се активно с бодибилдинг и е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория "Бодифитнес". Заминавала се е активно с фитнес, функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото, неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели и при жени и мъже.

 

Статите на Марина можете да прочетете тук или да следите нейния Дневник тук

 

 


 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Бикини фитнес, Бодифитнес, Състезания, Професионална подготовка, Женска Физика, Марина Декова
Добави в Svejo

Моето първо състезание (ЧАСТ 4). Културизъм - женски категории!
Прочети още ...

Седрик МакМилън победи на Ню Йорк Про 2012

Седрик МакМилън победи на Ню Йорк Про 2012

20.05.2012 г. / автор: Любомир Христов
Една от най-обещаващите млади надежди на професионалния бодибилгинг - Седрик МакМилън, спечели Ню Йорк Про за 2012! С огромните си размери, но в комбинация с уникални пропорции той надви Джони ...
Интервю и представяне на прелестната Мария Георгиева - състезател по

Интервю и представяне на прелестната Мария Георгиева - състезател по "Бикини Фитнес" и спортист във форума на BodyConstructor!

06.05.2014 г. / автор: Марина Декова
Представи се с няколко думи (откъде си, на колко си, друга информация накратко за теб). От гр. Добрич съм,на 27 години. Живях в Ирландия около пет години и половина, където учих ...
Пазете се от измамни банери за отслабване и стягане - навсякъде са !

Пазете се от измамни банери за отслабване и стягане - навсякъде са !

13.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Вероятно много от вас са попадали на тези блогове, в които даден човек споделя за тайната на своя успех. В същото време той рекламира продукта, като публикува и откъде да ...
Оставете млЕкото на телетата!

Оставете млЕкото на телетата!

25.07.2017 г. / автор: Марина Декова
  Полезни или вредни са млечните продукти за човека?   Интересен факт е, че в природата съществуват над 4700 вида бозайници, млякото на всеки, от които - с различно съдържание имуноглобулини и лактоферин, ...