Начало Статии Добавки Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?

Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?

12.10.2015 / Автор: Марина Декова    Оцени
Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?
снимка източник: BodyConstructor

Това не е нова тема, но става все по-актуална в последните години. Тя беше разискана в детайли от моя колега Богомил Йорданов в статията Покачването на мускулна маса без стероиди – главната задача на всеки трениращ Той ви говори надълго и нашироко за баланса в приема на въглехидратите и протеините. Аз обаче няма да се спирам на хранителните стойности и подходи, а по-скоро ще разгледам нещата от друг ъгъл, а именно – положителния стрес, адаптацията и хормоналния баланс като основа в изграждането на мускулна маса.

 

Преди да започна да се занимавам с фитнес преди 8 години бях не само пухкава, но и нямах почти никаква мускулна маса. Това е една от пречките не само пред повечето жени, но и пред голяма част от мъжете от ендоморфен тип телесна структура. Постепенно с времето като започнах да тренирам се насочих към кросфит и функционални тренировки, което между другото спомогна да покача добра мускулна маса и така да имам добра основа след време, въпреки дисбалансите (горна-долна част и тези между отделните мускулни групи). В началото на миналата година, когато се насочих към културизма започна най-трудното – диетите и идеално прецизираните и фокусирани силови тренировки, без които няма как да направиш тяло за състезание.

На първото ми състезание се изненадах от себе си – излезнах в много добра форма като за дебют, но знаех, че имам още много върху какво да работя, защото масата ми в горната част беше крайно недостатъчна за категория Бодифитнес, а долната ми част не беше в добра форма. Оттам започнах лутане в търсене на оптимален начин за покачване на мускулна маса, защото това всъщност прави разликата между състезателите от по-предните позиции и тези от по-задните – мускулната маса в комбинация с добрата кондиция. Аз не спрях да се лутам и да чета, да търся съветите на различни треньори, за да съумея да намеря начин да качвам мускулна маса малко по малко БЕЗ употребата на каквито и да било забранени стимуланти.

 

Можем ли да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти? Можем ли да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?От една страна това постигнах малко по малко с по-адекватни и добре структурирани тренировъчни сплитове, като в тях включвах повече плътност и специализирани упражнения с голям обем, които атакуват мускула под най-различен диапазон от ъгли. Не само че се опитвах да разнообразявам тренировките всеки път, но и увеличавах калориите или по-точно комплексните въглехидрати в дните, в които тренирах мускулните групи, които ми изостават. Приемах умерени количества хранителни добавки – бях ги свела до най-необходимите - Аминокиселини, глутамин и течен л-карнитин. Стремях се всячески да избягам от еднообразието и исках мускулатурата ми да усеща всеки път нещо различно и по този начин да предизвикам увеличение в обема на мускулните влакна. А както знаем увеличнието на броя „складове“ на гликоген (мускулните влакна) е единственият начин да предизвикаме скелетната мускулатура да увеличи обема си (саркоплазмена хипертрофия), тъй като презапасяване с гликоген тялото не може да постигне по друг начин. Нещата ми се получаваха, но някак не успявах да смогна да се възстановявам добре и се чувствах доста уморена от тренировки и работа с по 10 клиента всеки ден.

 

Следващата пролет излезнах на поредното състезание с доста по-балансирана физика, но отново ми липсваше необходимата кондиция. Бях сравнително доволна от себе си, но знаех, че мога да дам още повече и да бъда още по-добра следващия път. За целта и наложих една ултимативна цел – да поддържам малки разлики в теглото и формата си по време на състезателна подготовка и извън нея. Не само че продължих да спазвам стабилни хранителни режими след състезанието, но и попаднах на един много интересен нов продукт – Ксеноандрогените. Разгледах и потърсих повече информация за тях в интернет. Накратко общата информация която добих от интернет беше, че свободно се продават в Европа - из държави като Франция, Германия и Швейцария, което дава някаква гаранция, че те не са гаражни продукти и отговорят на европейски норми и стандарти на производство на добавки. Съответно езиците, на които изнамерих повече мнения на хора бяха френски и немски. Произвеждат се от една единствена фирма която има патент на технологията на призводство - Mega Gear. Не са в листите на световните анти-допинг организации. Има само догатки какви биха могли да бъдат страничните ефекти, базирани на сравненията със стероидите и техните странични действия, но емипиричните опити никъде не потвърждават тези предположения. В редки случаи леки болки в стомаха при прием на гладно. При повечето хора рецензиите са доста положителни, а някаква малка част от споделят за минимални резултати. 

Тъй като интернет сам по себе си не може понякога да ми даде достатъчно сигурност, реших че трябва да се допитам до някой, който наистина ги е ползвал и можеМожем ли да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти? да ми даде безпристрастен съвет от първо лице, единствено число, а не да чета разни форумни „Специалисти“, които винаги са „чували и чели нещо от някъде“. Обърнах се към моята приятелка Тодорка Иванова (Балкански шампион по културизъм и шампион по вдигане на тежести) и тя ми разказа за нейния опит с тези продукти. Звучеще ми доста обнадеждаващо – нямат странични ефекти, не пречат на месечния цикъл, имат добър анаболен и възстановителен ефект и не са стресиращи за организма по никакъв начин. Тя достигна до титлата на „Турнир Пловдив 2015“ в категория "Женска физика" и Балканската титла през тази пролет и то само с помощта на правилната диета, смазващи тренировки и Ксеноандрогени.


След около месец от употребата им започнах да усещам по-добро възстановяване. Освен това видимо намалих водната задръжка в областта на задните си бедра (а това е мястото, което най-малко харесвам в тялото си точно поради тази причина). Въпреки, че не спазвах състезателна диета, започнах да виждам по-тонизирана своята мускулатура, по-обемна и всичко това без разлики в теглото! Тренировките ми станаха по-пълноценни и се чувствах доста по-тонизирана, макар че рязко увеличих обема на тренировката за единица време и увеличих честотата на трениране на мускулна група в рамките на седмица и на всичкото отгоре продължавах да работя усилено с моите клиенти. Досега съм използвала Ксеноандрогените за малко повече от 2 месеца и не съм усетила някакви странични ефекти. Не само че съм доволна от тях, но и смятам да продължа да ги използвам през идната си подготовка за следващия пролетен състезателен цикъл. Препоръчах ги на мои клиентки и приятели, които също останаха много доволни от тях. Една от тях - Силяна Божилова също се подготви с тях за първото си състезание преди около седмица. Повече за нея можете да прочетете ТУК

Но стига за мен – ето какво бих обобщила като съвети към вас, които съм сигурна че ще ви бъдат полезни, ако сте решили да покачвате мускулна маса само и единствено по натурален път:


1. Хранете се повече откъм качествени протеини и въглехидрати в дните, в които тренирате изоставащи мускулни групи. Избягвайте тежки меса около тренировка и бързи въглехидрати преди нея

 

2. Опитайте се да въртите тренировките си циклично. Какво искам да кажа? – правете по 3-4 седмици от дадена тренировъчна схема за даден мускул, като след това я сменете. През първите две седмици ще се опитвате да работите върху усещането и нервно-мускулните връзки при всяко ново упражнение, през следващите 2 седмици от този микро-цикъл ще се раздавате на максимум, за да предизвикате градивен стрес, с който тялото да почне да се превъзстановява (хипертрофира).

 

3. Почивайте достатъчно, ако е възможно. Регенерацията на мускулните тъкани по време на сън и почивка е всъщност хипертрофията – възстанояването и превъзстановяването на разрушената цялост на тренираните мускулни звена през изминалите 1-2 дни.

 

Ксеноандрогени4. Вземете си натурални добавки и продукти, които могат да ви помогнат във възстановяването. Както знаем понякога само чрез храна е доста трудно да получим адекватно количество от необходимите ни макро и микро-нутриенти, освен това бързо ни омръзва дадена диета, защото трябва да експериментираме в кухнята и трябва постоянно да си готвим (не всеки от нас го може и има времето за това). Знаем и, че стресът в ежедневието не само, че ни товари психически, но и много често влияе на хормоналния ни баланс и метаболизъм, което от своя страна изключително много затруднява сериозните постижения в залата. Аз лично смятам да ползвам стандартните аминокиселини в разклонена верига, глутамин, фетбърнър и към всичко това отново ще добавя Ксеноандрогените за следващата ми подготовка, защото те определено изведоха възстановяването ми на съвсем различно ниво, особено след първите 4-6 седмици.


Както каза моят ментор Станислав Събев в епизод 5 на „Супер Сериите“„Когато си натурален имаш много по-малка възможност да грешиш, защото трябва да даваш всичко от себе си!“ Така че опитвайте се на всяка цена да спазвате четирите направления, за които споменах по-горе, за да можете да прогресирате оптимално и натурално!

 


 

 

Марина Декова

 

Марина ДековаВ BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Професия: Персонален треньор, Състезателка по културизъм в категория "Бодифитнес"

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 4 години. Занимава се активно с бодибилдинг и е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория "Бодифитнес". Заминавала се е активно с фитнес, функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото, неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели и при жени и мъже.

 

статии или да следите нейния Дневник

 

 


 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Хранителни добавки, Ксеноандрогени, Mega Gear, XenoBG, Мускулна маса, тренировки, хрнаене, суплементация, професионална подготовка
Добави в Svejo

Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?


Новак
мнения - 5
Хусеин Юсеинов
2015-10-17 15:33:25
https://en.wikipedia.org/wiki/Xenoandrogen


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 12
Gosho Petrov
2017-01-02 20:37:40

Аз лично много харесвам какво говорят Стан и Никола от 

https://aestheticbyscience.com/URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Тренировката за крака или как ги превърнах от най-слабата в най-силната ми мускулна група

Тренировката за крака или как ги превърнах от най-слабата в най-силната ми мускулна група

30.07.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Когато започнах да ходя на фитнес преди 17 години не беше много модерно да се тренират крака, защото винаги първо се забелязват големите ръце, гърди, рамене, широк гръб… По онова ...
Протеинът на прах - ефективна добавка или поредната заблуда?

Протеинът на прах - ефективна добавка или поредната заблуда?

13.03.2017 г. / автор: Биляна Котева
18-30 грама протеин и още внушителни идеи за порция мъжественост   Още от времето, когато бях на 10, брат ми ме вземаше със себе си да потичаме. Аз можех едва да завърша ...