Начало Статии Мускули, сексапил и блясък сред женското присъствие на Арнолд Класик 2016!
Състезатели

Мускули, сексапил и блясък сред женското присъствие на Арнолд Класик 2016!

06.03.2016 / Автор: Любомир Христов    Оцени
00000
Гласували:
Мускули, сексапил и блясък сред женското присъствие на Арнолд Класик 2016!
Muscular Development

Мускули, сексапил и блясък сред женското присъствие на Арнолд Класик 2016! 

 

“Convention Center” в щата Охайо, САЩ, бе домакин за 28-ма поредна година на една от най-масовите и популярни надпревари в сферата на спорта – „Arnold Sports Festival”. По думи на организаторите то събира над 18 000 състезатели и над 180 000 души публика всяка една от последните години, което го нарежда до Олимпийските игри като мащаби и обхват. Разбира се, тук акцентът са силовите спортове и в частност - Културизмът. Част от този гигантски фестивал е и разбира се – Arnold Classic – професионалната надпревара по културизъм, която е втората по престижност в света на бодибилдинга след Мистър Олимпия (според някои дори е по-трудна и по-конкурентна от Олимпия).

Освен вълнуващите мъжки категории, преди това едни от най-силните и красиви жени в спорта мерят сили в стандартните категории: Бикини Фитнес“, „Фигура“, „Фитнес“ и „Женска Физика“. Тук, както и на Олимпия, могат да участват единствено състезатели с покани (респективно такива, които имат и професионална карта от предишни състезания).

За тези от вас, които се чудят каква е разликата между различните категории при жените, могат да прочетат последния абзац в статията.

 

 

 

Бикини Фитнес

  

За първи път от 3 години насам в тази категория отсъстваше името на редовната шампионка Ашли Колтуосър. За сметка на това обаче, всички останали елитни състезателки бяха тук. Тази година на трето място се класира Джанет Лейъг, която на Олимпия през изминалата есен, взе среброто. За разлика от миналата година, сега тя бе малко по-водна в областта на краката и корема. Разбира се, тук не релефът е водещ, но веднъж появила се в уникалната форма, която демонстрира на Олимпия, нормално беше тук съдиите да не ѝ дадат по-предно класиране, имайки предвид леко влошената кондиция.

1. Индия Паулино
Индиа Паулино
2. Джъстин Мънро
Джъстин Мънро

 

На второ място се класира миналогодишната вицешампионка на Арнолд Класик 2015 – Джъстин Мънро. Тя също като че ли не бе в добрата форма от миналата година, но съдиите прецениха, че тя е по-близо до идеалната физика за жена в тази категория. 

 

На първо място се класира ослепителната Индия Паулино. Тя е шампионка в категорията от 2013-та година и оттогава досега не се бе класирала толкова високо на състезание от този ранг. Екзотичната състезателка обикновено влизаше във втората половина на ТОП 6 на предишните големи надпревари, но тази година показа страхотна подобрена форма и заслужено взе златото отново. Този път коремната ѝ преса бе по-релефна, фигурата ѝ бе изключително пропорционална и красива. Това в комбинация с фината ѝ костна структура, ѝ донесе купата в категорията
арнолд класик 2016 жени


ТОП 6 в категория „Бикини-фитнес“ изглеждаше по този начин:

 1. Индия Паулино
 2. Джъстин Мънро
 3. Джанет Лейъг
 4. Анджелика Техейра
 5. Кортни Кинг
 6. Мишел Силвия
 

 

Фигура

 

Тук впечатление направи силният прогрес на класиралата се под номер 6 преди година Дженифър Стробо (същото класиране направи тя и на Олимпия 2015). Тя показа завиден прогрес за тази година, подобрявайки значително кондицията си, което й отреди третото място в категорията. Впрочем тя бе с една от най-добрите кондиции на сцената за категорията, но беше позагубила от мускулната си маса, което не ѝ позволи да се класира по-напред.

 

 

1. Латория Уотс
Лотария Уотс


Със среброто се окичи Камала Родригез-МакКлуър, която сякаш се появи от „нищото“. Камала нямаше призови класирания на Олимпия или Арнолд Класик през изминалата година, но се пребори за среброто. Тя е бивша състезателка от категория „Фитнес“ и определено показа добра кондиция в комбинация с добра мускулна маса. Талията ѝ в някои пози е малко по-широка за категорията, но явно съдиите прецениха, че тя повече заслужава да застане до победителката от Дженифър Стробо.

 

Шампионка в категорията отново е Латория Уотс, която след като детронира многократната шампионка Никол Уикинс през есента на Олимпия, тук отново демонстрира шампионска форма – тънка костна структура, в комбинация с добра мускулна маса, добра кондиция и силноизразена Х-образна форма. Определено релефът ѝ не бе на нивото от есента, но ако подобри малко кондицията си за есента, отново ще създаде много трудности на 4-ната носителка на Фигура ОлимпияНикол Уилкинс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Камала Родригез-МакКлуър
Камала Родригез-МакКлуър

 

3. Дженифър Стробо
Дженифър Стробо

 

 

В ТОП 6 влезна и едно ново име – Сидни Джилън под номер 5. Шеста остана вицешампионката на Олимпия от 2014-та - Хедър Дийс. На 4-то място е Кандис Люис-Картър, която е с две по-места по-назад от миналогодишното издание на Арнолд Класик.

 

КЛАСИРАНЕ:

 1. Латория Уотс
 2. Камала Родригез-Макклуър
 3. Дженифър Стробо
 4. Кандис Люис-Картър
 5. Сидни Джилън
 6. Хедър Дийс
 

 

Фитнес

 

 

Дамите в тази категория не спират да ни изумяват с уникалните физически способности, които ни демонстрират с всяка следваща година. Както знаем, в тази категория се оценяват не само визуалните телесни показатели, но и волните съчетания, които с всяка следваща надпревара придобиват нови измерения. Многократната шампионка в категорията от близкото минало – Адела Гарсия вече не е в сметките, но пък за сметка на това двукратната Фитнес Олимпия шампионка – Оксана Гришина отново бе тук! И този път тя смая всички в залата и пред малкия екран. Нейното съчетание бе изключително артистично и сложно – нещо, от което спокойно може да ти спре дъха за известно време! Бившата гимнастичка наистина изглежда „няма спирка“ и е твърдо решена да влезе в историята на спорта, извоювайки трета поредна титла на Арнолд Класик

 

1. Оксана Гришина
Оксана ГришинаИзненади имаше и в тази категория – тук със среброто си тръгна Уитни Джоунс, която не се бе състезавала на подобен форум от 2012-та година. Тя определено изпъкна пред миналогодишните призьорки, които тази година останаха по-назад заради недобрата си форма. Уитни притежаваше пълния пакет за категорията, но определено съчетанието ѝ не бе толкова впечатляващо колкото това на Оксана. За сметка на това обаче, мускулната ѝ маса и кондицията в долната ѝ част бяха по-добри от тези на третата в категорията – Бетани Вагнер.


Бетани притежаваше също страхотна физика, но определено нейните форми биха подхождали повече на категория „Фигура“. Тя има тънка талия, по-тънки бедра, не толкова плътен гръб и тънка костна система.


На 4-то, 5-то и 6-то място съответно останаха призьорките от миналогодишните състезания – Мириям Кейпс, Реджиана да Силва и Танджи Джонсън, които определено не показаха формата, с която да заслужат медалите.

 

2. Уитни Джоунс
Уитни Джоунс
3. Бетани Вагнер
Бетани Вагнер

 

 

КЛАСИРАНЕ:

 1. Оксана Гришина
 2. Уитни Джоунс
 3. Бетани Вагнер
 4. Мириям Кейпс
 5. Реджина да Силва
 6. Танджи Джонсън
 

 

Физик

 

Тази година в категорията се поместиха имена, които не бяха добре познати на широката публика. Всички големи имена от професионалната  сцена в тази категория отсъстваха – Джулиана Малакарн, Тайси Копет, Дана Лин Бейли и др. Това може би се дължеше на факта, че за първи път организаторите решиха да направят категорията отворена (за разлика от всички други професионални категории, при които може да се участва само с покана). Вероятно се целеше повече масовост и повече популяризиране на категорията, което и стана. Друго, което се получи обаче, беше и разводняването на категорията откъм качество – на състезанието се явиха над 50 участнички. 10 от тях достигнаха до финала (по подобие на отворените категории за аматьори в надпреварите в Европа, Австралия, Бразилия и др.)


Така на първо място се класира Отъм Суонсън, втора е Даниел Диърдън, а трета – Минди О‘Браян.

 

1. Отъм Суонсън
Отъм Суонсън

 

2. Даниел Диърдън
Даниел Диърдън
3. Минди О′Браян
Минди О′Браян

 


КЛАСИРАНЕ:

 1. Отъм Суонсън
 2. Даниел Диърдън
 3. Минди О‘Браян
 4. Тейми Мари
 5. Джаклин Сътън Ейбрамс
 6. Джилиан Уорд


Очаквайте утре и цялостен репортаж-анализ на BodyConstructor за мъжките категории на Арнолд Класик 2016!

Как премина миналогодишното женско участие на Арнолд Класик 2015, можете да прочетете тук.

 


 

 

Каква е разликата между отделните дамски категории в съвременния бодибилдинг?

 

Бикини Фитнес – в тази категория целта е състезателките да притежават женствена спортна фигура със сравнително слабо-изразена мускулатура (сравнена с другите категории). При оценка на съдиите, освен телесните параметри се гледат и: сценично поведение, бански, цялостна визия, чар и др. Позите при сравнителното позиране са само 4 на брой тип „завъртания“ и участничките нямат волни съчетания, освен Т-походка при представянето им. Категориите по международни аматьорски състезания са на база височина на участничките, докато при професионалните прояви всички участнички са в една обща абсолютна категория.

 

Фигура / Бодифитнес – В тази категория превес имат жените с балансирана мускулатура, Х-образна форма, тънка костна система и ниско до средно количество мускулна маса. В тази категория релефът, кондицията и цялостната пропорционалност са с предимство пред мускулната маса. Позите при сравнителното позиране са само 4 на брой тип „завъртания“ и участничките нямат волни съчетания, освен Т-походка при представянето им. Категориите по международни аматьорски състезания са на база височина на участничките, докато при професионалните прояви всички участнички са в една обща абсолютна категория.

 

Фитнес – В тази категория високо се оценяват балансираната мускулатура, Х-образната форма, съчетана със средно количество чиста мускулна маса. В тази категория релефът и кондицията са от водещо значение при оценяване на визуалните параметри. При оценяване на тази категория от 2014-та година влиза с по-голяма тежест индивидуалното акробатично/фитнес изпълнение на всяка участничка. Всяка от финалистките е длъжна да представи своите най-добри физически възможности чрез атрактивна и сложна хореография, съдържаща избрани от състезателката елементи (най-често гимнастика, полденс, упражнение със собствено тегло и др.) При позирането извън съчетанието позите  са само 4 на брой тип „завъртания“ . Участничките имат волни съчетания и сравнителни позирания. Фитнес надпревари има само по професионални прояви.

 

Женска Физика (Жени Физик) – Тази категория бе въведена през 2013-та година, като чрез нея IFBB (Международната Федерация) цели да възвърне на състезателния подиум класическата женска културистична визия отпреди 30-40 години. По официален правилник в нея превес взимат атлетични женски мускулести тела, които са пропорционално развити с умерена мускулна маса (за разлика от Женския културизъм). В тази категория при сравнителните позирания има 4 завъртания и 4 задължителни пози – Двоен преден бицепс (отворен), Странични гърди, Двоен заден бицепс (отворен), Страничен трицепс и всички участнички, достигнали до финала имат право на волно съчетание, което не участва в крайната оценка на съдиите. Категориите по международни аматьорски състезания са на база височина на участничките, докато при професионалните прояви всички участнички са в една обща абсолютна категория.

 

Жени Културизъм – Тази категория бе изключена от програмите на състезанията, организирани от/съвместно с IFBB (Mеждународната федерация) поради противоречивите схващания, разбирания и възприятия, които навяваше у почитателите на спорта и хората извън него. В тази категория се оценяват високо цялостните пропорции, симетрия, релеф и сепарация в комбинация с колкото е възможно по-големи количества мускулна маса. В тази категория се гледат детайлно всички мускулни групи и съчетанието между тях (пропорция) както и развитието на лявата и дясната част на всяка една състезателка (симетрия). В женския културизъм има 8 задължителни пози и всяка от финалистките има право на волно съчетание, което не участва в крайната оценка на съдиите. Категориите по международни аматьорски състезания са на база тегло на участничките, докато при професионалните прояви всички участнички са в една обща абсолютна категория.

 

 


 

Любомир Христов

 

В BodyConstructor: Основател, Главен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм и здравословен начин на живот. Той е шампион (кат.до 100кг) на най-известния турнир по силов трибой за любители "Джони Спорт - Храм на Силата" за 2014г., вице-републикански шампион по силов трибой без екипировка за 2014г, и бронзов медалист в движението клек на републиканското първенство без екипировка през 2013г.

 

Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него, заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдинг, фитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.

Всички статии и интервюта на Любомир Христов можете да прочетете тук

 

 

 


 


Любомир ХристовЛюбомир Христов

В BodyConstructor: ОснователГлавен Администратор, Главен редактор

 

Професия: Предприемач

 

Образование: Бизнес Администрация (ББА), "Американски университет в България", Дипломиран Фитнес Инструктор от катедрата по "Културизъм" в "Национална Спортна Академия София"

 

Интереси: Силов Трибой, Вдигане на тежести, Стронгмен, Бодибилдинг, Силов Културизъм

 

Любомир Христов се занимава активно вече над 3 години със силов трибой, а преди това няколко години със силов културизъм, здравословен начин на живот. Опитът и търсенето на онлайн възможности за следене на цялостния физически прогрес и постоянната нужда от акумулиране на нови знания, му дават силен тласък да инициира създаването на проекта BodyConstructor. Той започва идейното развитие на сайта през 2009-та година, а по-късно реализира програмната структура, бъдещото съдържание и тематична насоченост. В него заедно с останалите членове на екипа, той смята, че може да събере и систематизира на едно място най-практичната информация за бодибилдингфитнес и силовите спортове, като по този начин да допринесе за развитието и популяризирането им у нас.


 


Тагове: Арнолд Класик, културизъм, жени, бикини, бикини фитнес, фигура, фитнес, физик, дисциплини, професионалнисти
Добави в Svejo

Мускули, сексапил и блясък сред женското присъствие на Арнолд Класик 2016!
Прочети още ...

Здравка Максурова пред BodyConstructor:

Здравка Максурова пред BodyConstructor: "Плановете ми са насочени към САЩ - там разбират от този спорт!"

19.06.2014 г. / автор: Даниел Славов
Даниел Славов продължава поредицата си от видео интервюта с нашите представители на Мистър Олмпия 2014 в Чехия. Този път Здравка Максурова сподели за бъдещите си планове и впечатленията си от съдийството и критериите ...
Шокиращо: на 30 години почина обещаващият бодибилдър Люк Сандо

Шокиращо: на 30 години почина обещаващият бодибилдър Люк Сандо

08.05.2020 г. / автор: ТЕАМ BodyConstructor
  Светът на бодибилдинга е сериозно разтърсен от новината, че обещаващият състезател Люк Сандо си е отишъл на едва 30-годишна възраст, съобщи FitnessVolt. Родено в Англия, това момче направи сериозно впечатление ...
Отиде си един от най-силните мъже на България

Отиде си един от най-силните мъже на България

13.09.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  На 6 септември внезапно почина Гюрсел Исмаилов - Майстор на спорта и републикански шампион в щангите. Роденият в Асеновград щангист е с множество спечелени титли като състезател на Спортен клуб по ...
Българско участие на „Tiger classic Festival” – гр. Клуж Напока, Румъния

Българско участие на „Tiger classic Festival” – гр. Клуж Напока, Румъния

14.08.2015 г. / автор: Димо Бенев
Лятото и особено августовската му част са сезонът на отпуските. Всички са настроени отпускарски и основна тема са почивки, море, коктейли, разпускане. Не така мислят, обаче нашите приятели-трибойци от Румъния. ...