Начало Статии Добавки Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати

Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати

21.04.2016 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати
BodyConstructor

 

Какво е стрес?

 

 

Стресът се дефинира като "всеки стимул, като страх или болка, която нарушава или пречи на нормалното физиологично равновесие на организма." Ние всички изпитваме стрес в ежедневието си. Ангажиментите на работа или семейния живот, гонене на крайни срокове, финансов натиск и трудности в личните отношения – всички те могат да бъдат източник на стрес. Както определението предполага, стресът нарушава нормалното равновесие и баланс в живота на човека. Нарушава го и в спорта, та дори и той да е само като хоби.

 

 

В ежедневието си модерният човек е подложен на сериозен стрес, на значително емоционално и интелектуално натоварване. Обикновено отговорностите в професията са големи, особено при взимане на решения, касаещи операции с огромни капитали, разпределяне на солидни бюджети, преговори за поредната голяма сделка. Напоследък все повече млади хора, дори и сред активно трениращите, споделят за натрапчиви страхове и панически атаки. 

 

 

Паническата атака е внезапен пристъп на неудържим страх с пик около 10 минути. Характеризира се с неочаквана и бърза поява на сърцебиене, затруднено дишане, треперене, изтръпване. Някои от трениращите ги получават и заради огромния брой публикации и материали навсякъде из интернет пространството, които разказват за нечия кончина вследствие на спорта, който е бил практикуван. Разбира се, в голяма част от тези материали истината остава скрита и трудно може да се заключи какви са били реалните причини за това, защото те обикновено са комплексни и не се дължат само на спортното натоварване и натовареното ежедневие. И не само това – в последните години в интернет знайни и незнайни сайтове усилено говорят за болести, симптоми и всякакви други типове самодиагностициране и самолечение. Това обаче не води до нищо добро, а само до повече стрес и страхове, които складираме в подсъзнанието си.

 

Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Той винаги е бил около нас и винаги ще бъде – под една или друга форма. Преди хиляди години нашите предци са бягали от по-големите хищници, за да оцелеят. Днес обаче стресът ни е заобиколил отвсякъде и като че ли сме склонни да не му обръщаме нужното внимание. Той не може да бъде избегнат и при определени обстоятелства, може да доведе до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, което рано или късно резултира в нарушение и на здравето ни във физиологичен аспект. Стресът не е просто нервно напрежение.

 

 

Около 75% от физическите заболявания са свързани със стреса. Съществува негативен и позитивен стрес:

  • Негативният стрес (дистрес, вреден стрес) включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, нарушаващи спокойствието и дори живота на човека. Повечето фактори на стреса (стресори) са такива. 
  • Положителният стрес може да се провокира от общуване (минало, моментно или предстоящо), от извършване на дейност под натиска на поставен краен срок, от очакване или предприемане на екстремно изживяване и други.

Както виждаме, за добро или за лошо, стресът е спътник в нашия живот и това, което можем да направим, е да го сведем до минимум. Знаем колкострес благоприятно действат почивките и разходките сред природата в добра компания, но как бихме могли да се справим в ежедневието си с него, а не в определен месец от годината, когато имаме отпуска? 

 

Един от начините са ежедневни физически упражнения с продължителност 40-60 минути, според целите. Ако целта е само физическо и психическо разтоварване, по-кратки сесии могат да спомогнат да се справим с разрушителните ефекти на стреса върху клетъчно стареене, сочи проучване.

 

Лекари от "University of California" установили, че кратките, но интензивни физически натоварвания намаляват един от ключовите признаци на клетъчното стареене - теломерното скъсяване.

 

Какво се случва, когато обаче е твърде динамичен денят ни и не успяваме да се справим с всички ангажименти? Стресът нараства, мотивацията спада, приоритетите се изменят и възможността да се справим със ситуацията рязко намалява? Може да се появи и хроничен стрес, който е и третият от четирите стадия на стреса. Работата не спори, а колкото повече работите, толкова повече не се справяте. Появяват се реакции на обща изнервеност, избухливост, гневност, вътрешно напрежение, главоболие, нетърпение и др.


стресМой помощник в ежедневните стресови ситуации - срещи с клиенти, преговори, водене на презентации, персонални тренировки, снимки за предаване, двуразови тренировки, домашни задължения, планиране и организиране на деня (в това число всичко свързано с професионална състезателна подготовка) и онлайн работа със стотици клиенти, са капките на Д-р Бах – Rescue

 

РЕСКЮ® e универсална комбинация от цветни есенции, която печели доверието на милиони хора по света като безвреден и бърз начин за справяне с емоционалния дисбаланс, причинен от различни проблемни или стресови житейски ситуации. Серията продукти RESCUE® е мой помощник при спешни случаи в ежедневието и ми помага да възвърна вътрешното си спокойствие и контрол.

 

Ако и вие търсите ключа за преодоляването на стреса и емоционалните дисбаланси в ежедневието, ще го откриете в универсалната комбинация от цветни есенции RESCUE на д-р Бах. С тях ще се справите резултатно с кризисни житейски ситуации -  различни видове страх, тревожност, панически атаки, пристъпи на ярост и гняв, загуба на близки, неразбирателства. Могат да се приемат във всички форми (капки, спрей, перли, пастили) неограничено, в рамките на деня, през 15 минути до ефект.

 

Подходящи са за всички възрасти, независимо от първоначалната нагласа, безопасни са за употреба дори по време на бременност и веднага след раждане на бебето. Не водят до привикване и не крият риск от предозиране. Приемът им е препоръчителен при състояния, които изискват спешна намеса, за да запазите психо-емоционалната си стабилност. 

 

RESCUE не разрешава ситуацията, но променя отношението ви към нея. RESCUE е решението, ако често изпадате в паника, поради невъзможност да се справите съскапки рескю

задачите на работното място или изпитвате непреодолим страх преди и по време на полет. Ако лесно изпускате нервите си вкъщи или избухвате в офиса или пък проявявате нетърпение в отношенията с близки и колеги, то тези дисбаланси могат да бъдат елиминирани чрез две впръсквания на RESCUE спрей.

 

Ефектът настъпва след около 5-10 минути, който се изчерпва за час-два. RESCUE пастилите са най-вкусната възможност да опитате ефективността на универсалната комбинация – единичната доза е равна на 2 пастила. Действието настъпва за около 20-30 минути и трае 3-4 часа. Капките RESCUE са класическата форма, която е изключително подходяща както за постигане на бърз ефект, така и за продължителност на действието. Директният прием на капки осигурява ефект в рамките на 5-15 минути, който се изчерпва за около час-два. Ако се приемат в чаша вода, действието им продължава около 4 часа, но първоначалното усещане на успокоение настъпва след 20-30 минути.

 

Оригиналните продукти от серията Rescue на д-р Бах са в отличителен жълт цвят и носят логото на фирмата производител Nelsons.
Rescue ще намерите в аптеките.

 


 

 

 

Марина Декова

 

Марина ДековаВ BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Професия: Персонален треньор, Състезателка по културизъм в категория "Бодифитнес"

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 4 години. Занимава се активно с бодибилдинг и е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория "Бодифитнес". Заминавала се е активно с фитнес, функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото, неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели и при жени и мъже.

 

Статите на Марина можете да прочетете тук или да следите нейния Дневник тук

 

 


 

 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: стрес, здраве, спортни резултати, оптимално здраве, добавки
Добави в Svejo

Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати
Прочети още ...

Калцият и ролята му в човешкия организъм

Калцият и ролята му в човешкия организъм

01.02.2017 г. / автор: Master Admin
Калцият е един от най-изобилстващите минерали в човешкото тяло. Той съставлява около 1,5% от общото ни телесно тегло. Костите и зъбите на човек съдържат 99% от общото количество калций в организма. ...
Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

Здравословните проблеми и рискове при жените, които се подлагат на модерните диети от лъскавите списания

06.07.2015 г. / автор: Мариана Цекова
Често в стремежа си да постигнем желаното тяло, ние жените сме готови да следваме драстични, дори безумни диети, без да се замисляме за последствията. Проблемите могат да варират от безобидни, ...
Причини, диагностика и лечение на гинекомастията

Причини, диагностика и лечение на гинекомастията

10.04.2017 г. / автор:
Специалистът по пластично-възстановителна и естетична хирургия, Д-р Йордан П. Йорданов, обяснява какви са причините за появата на едно често срещано състояние сред някои активно трениращи - гинекомастия. Вижте какви са ...
Здраве, красота, сила и енергия!

Здраве, красота, сила и енергия!

21.09.2016 г. / автор: Марина Декова
Здраве, красота, сила и енергия! В какво се крие тайната на тези четири важни компонента - тъй важни за нас самите и нашето семейство?   Хранене на първо място. Ние сме това, което ...