Начало Статии Добавки Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати

Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати

21.04.2016 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати
BodyConstructor

 

Какво е стрес?

 

 

Стресът се дефинира като "всеки стимул, като страх или болка, която нарушава или пречи на нормалното физиологично равновесие на организма." Ние всички изпитваме стрес в ежедневието си. Ангажиментите на работа или семейния живот, гонене на крайни срокове, финансов натиск и трудности в личните отношения – всички те могат да бъдат източник на стрес. Както определението предполага, стресът нарушава нормалното равновесие и баланс в живота на човека. Нарушава го и в спорта, та дори и той да е само като хоби.

 

 

В ежедневието си модерният човек е подложен на сериозен стрес, на значително емоционално и интелектуално натоварване. Обикновено отговорностите в професията са големи, особено при взимане на решения, касаещи операции с огромни капитали, разпределяне на солидни бюджети, преговори за поредната голяма сделка. Напоследък все повече млади хора, дори и сред активно трениращите, споделят за натрапчиви страхове и панически атаки. 

 

 

Паническата атака е внезапен пристъп на неудържим страх с пик около 10 минути. Характеризира се с неочаквана и бърза поява на сърцебиене, затруднено дишане, треперене, изтръпване. Някои от трениращите ги получават и заради огромния брой публикации и материали навсякъде из интернет пространството, които разказват за нечия кончина вследствие на спорта, който е бил практикуван. Разбира се, в голяма част от тези материали истината остава скрита и трудно може да се заключи какви са били реалните причини за това, защото те обикновено са комплексни и не се дължат само на спортното натоварване и натовареното ежедневие. И не само това – в последните години в интернет знайни и незнайни сайтове усилено говорят за болести, симптоми и всякакви други типове самодиагностициране и самолечение. Това обаче не води до нищо добро, а само до повече стрес и страхове, които складираме в подсъзнанието си.

 

Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Той винаги е бил около нас и винаги ще бъде – под една или друга форма. Преди хиляди години нашите предци са бягали от по-големите хищници, за да оцелеят. Днес обаче стресът ни е заобиколил отвсякъде и като че ли сме склонни да не му обръщаме нужното внимание. Той не може да бъде избегнат и при определени обстоятелства, може да доведе до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, което рано или късно резултира в нарушение и на здравето ни във физиологичен аспект. Стресът не е просто нервно напрежение.

 

 

Около 75% от физическите заболявания са свързани със стреса. Съществува негативен и позитивен стрес:

  • Негативният стрес (дистрес, вреден стрес) включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, нарушаващи спокойствието и дори живота на човека. Повечето фактори на стреса (стресори) са такива. 
  • Положителният стрес може да се провокира от общуване (минало, моментно или предстоящо), от извършване на дейност под натиска на поставен краен срок, от очакване или предприемане на екстремно изживяване и други.

Както виждаме, за добро или за лошо, стресът е спътник в нашия живот и това, което можем да направим, е да го сведем до минимум. Знаем колкострес благоприятно действат почивките и разходките сред природата в добра компания, но как бихме могли да се справим в ежедневието си с него, а не в определен месец от годината, когато имаме отпуска? 

 

Един от начините са ежедневни физически упражнения с продължителност 40-60 минути, според целите. Ако целта е само физическо и психическо разтоварване, по-кратки сесии могат да спомогнат да се справим с разрушителните ефекти на стреса върху клетъчно стареене, сочи проучване.

 

Лекари от "University of California" установили, че кратките, но интензивни физически натоварвания намаляват един от ключовите признаци на клетъчното стареене - теломерното скъсяване.

 

Какво се случва, когато обаче е твърде динамичен денят ни и не успяваме да се справим с всички ангажименти? Стресът нараства, мотивацията спада, приоритетите се изменят и възможността да се справим със ситуацията рязко намалява? Може да се появи и хроничен стрес, който е и третият от четирите стадия на стреса. Работата не спори, а колкото повече работите, толкова повече не се справяте. Появяват се реакции на обща изнервеност, избухливост, гневност, вътрешно напрежение, главоболие, нетърпение и др.


стресМой помощник в ежедневните стресови ситуации - срещи с клиенти, преговори, водене на презентации, персонални тренировки, снимки за предаване, двуразови тренировки, домашни задължения, планиране и организиране на деня (в това число всичко свързано с професионална състезателна подготовка) и онлайн работа със стотици клиенти, са капките на Д-р Бах – Rescue

 

РЕСКЮ® e универсална комбинация от цветни есенции, която печели доверието на милиони хора по света като безвреден и бърз начин за справяне с емоционалния дисбаланс, причинен от различни проблемни или стресови житейски ситуации. Серията продукти RESCUE® е мой помощник при спешни случаи в ежедневието и ми помага да възвърна вътрешното си спокойствие и контрол.

 

Ако и вие търсите ключа за преодоляването на стреса и емоционалните дисбаланси в ежедневието, ще го откриете в универсалната комбинация от цветни есенции RESCUE на д-р Бах. С тях ще се справите резултатно с кризисни житейски ситуации -  различни видове страх, тревожност, панически атаки, пристъпи на ярост и гняв, загуба на близки, неразбирателства. Могат да се приемат във всички форми (капки, спрей, перли, пастили) неограничено, в рамките на деня, през 15 минути до ефект.

 

Подходящи са за всички възрасти, независимо от първоначалната нагласа, безопасни са за употреба дори по време на бременност и веднага след раждане на бебето. Не водят до привикване и не крият риск от предозиране. Приемът им е препоръчителен при състояния, които изискват спешна намеса, за да запазите психо-емоционалната си стабилност. 

 

RESCUE не разрешава ситуацията, но променя отношението ви към нея. RESCUE е решението, ако често изпадате в паника, поради невъзможност да се справите съскапки рескю

задачите на работното място или изпитвате непреодолим страх преди и по време на полет. Ако лесно изпускате нервите си вкъщи или избухвате в офиса или пък проявявате нетърпение в отношенията с близки и колеги, то тези дисбаланси могат да бъдат елиминирани чрез две впръсквания на RESCUE спрей.

 

Ефектът настъпва след около 5-10 минути, който се изчерпва за час-два. RESCUE пастилите са най-вкусната възможност да опитате ефективността на универсалната комбинация – единичната доза е равна на 2 пастила. Действието настъпва за около 20-30 минути и трае 3-4 часа. Капките RESCUE са класическата форма, която е изключително подходяща както за постигане на бърз ефект, така и за продължителност на действието. Директният прием на капки осигурява ефект в рамките на 5-15 минути, който се изчерпва за около час-два. Ако се приемат в чаша вода, действието им продължава около 4 часа, но първоначалното усещане на успокоение настъпва след 20-30 минути.

 

Оригиналните продукти от серията Rescue на д-р Бах са в отличителен жълт цвят и носят логото на фирмата производител Nelsons.
Rescue ще намерите в аптеките.

 


 

 

 

Марина Декова

 

Марина ДековаВ BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Професия: Персонален треньор, Състезателка по културизъм в категория "Бодифитнес"

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 4 години. Занимава се активно с бодибилдинг и е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория "Бодифитнес". Заминавала се е активно с фитнес, функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото, неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели и при жени и мъже.

 

Статите на Марина можете да прочетете тук или да следите нейния Дневник тук

 

 


 

 


Тагове: стрес, здраве, спортни резултати, оптимално здраве, добавки
Добави в Svejo

Модерният ежедневен стрес и неговото влияние върху нашите спортни резултати
Прочети още ...

Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

06.09.2015 г. / автор: Кирил Танев
Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?   За ролята на белтъчините в спорта не мисля да говоря за сетен път, не само ...
Креатин Хидрохлорид - най-успешната форма на креатина или поредната маркетингова бомба на големите производители?

Креатин Хидрохлорид - най-успешната форма на креатина или поредната маркетингова бомба на големите производители?

01.08.2013 г. / автор: Кирил Танев
Безспорно един от най-популярните суплементи на пазара, това е креатинът! И това е напълно оправдано, тъй като той определено работи – факт, доказан в лабораториите, в залите и на терените. ...
Аеробната дейност като оръжие срещу мазнините - кога и как?

Аеробната дейност като оръжие срещу мазнините - кога и как?

16.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Всеки един фитнесманиак и любител-културист трябва да намери място за кардио тренировка (аеробика) в своята тренировъчна програма. Къде да бъде това място и как да бъде изпълнявана самата аеробна тренировка ...
Как да укрепим имунната система по натурален път през тежкия зимно-пролетен период?

Как да укрепим имунната система по натурален път през тежкия зимно-пролетен период?

31.01.2016 г. / автор: Марина Декова
Как да укрепим имунната система по натурален път през тежкия зимно-пролетен период?     Устойчивостта на организма може да се укрепи чрез здравословно и пълноценно хранене, физическа активност, наличност на мускулната маса, която ...