Начало Статии Сила Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

30.04.2016 / Автор: Радина Симеонова    Оцени
00000
Гласували:
Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой
Интернет

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

 

BodyConstructor представя Втора част от поредицата „Сблъсъкът на силовите спортове”, в която отново ще разгледа някои от тях и ще ги съпостави един спрямо друг. В нея ще можете да откриете какви са основните цели и предимства на всеки един от тях, кои са някои от недостатъците им, какви са предразсъдъците на останалите силови спортове към един определен и до колко са оправдани те. Кои са главните аргументи за нехаресването на даден силов спорт и предпочитанията към друг? Защо иронията е толкова силна тук? Правилно ли е да бъдат съпоставяни и сравнявани и дали тренировките ни няма да бъдат далеч по-ефективни, ако погледнем настрани и си „откраднем” нещо от другите, което би проработило добре и при нас? Във Втора част от поредицата можете да разгледате сблъскa между Вдигането на тежести и Силовия трибой.


 

Разликите на пръв поглед

 

Още от пръв поглед най-очевидната разлика са състезателните дисциплини на двата спорта. Вдигането на тежести има изхвърляне и изтласкване (и двете движения изискват вдигането на тежест над главата), докато силовият трибой използва клека, изтласкването от лежанка и мъртвата тяга (при нито едно от движенията тежестта не е над главата). На пръв поглед дисциплините на двата спорта изглеждат много различни, но ако се замислим всъщност не е точно така. Просто защото в изпълнението им участва едни и същи мускулни групи.

 

 

Скорост на изпълнението

 

Лесно е да се забележи, че във вдигането на тежести движенията са изпълнявани бързо, докато в трибоя се изпълняват с доста по-бавно темпо. Това се дължи не толкова на по-простата техника в силовия трибой, както често се сочи, а на повечето време, с което разполагат, за да направят един опит успешен.


При изхвърлянето и изтласкването, ако траекторията и последователността на движението не е правилна, изпълнението просто няма как да бъде успешно. Предвид факта, че изпълнението продължава секунда и малко, просто няма достатъчно време да бъде коригиран лош старт и недобро начало позициониране.

 

При силовия трибой разполагате с малко повече време, което да ви даде възможност да коригирате евентуално неправилно движение. Разбира се, не винаги и не във всяко движение. Понякога просто тежестта е прекалено огромна, за да може да бъде коригирано изпълнението. При вдигането на тежести, дори на големи международни състезания, пропуснатите опити са доста чести.


В силовия трибой лостът не бива местен твърде далеч или твърде бързо. Обикновено тежестите са толкова огромни, че въпреки усилията на състезателя, скоростта на движение е доста ниска. Точно обратното – щангите пък са много експлозивен и бърз спорт.

 

Щангистите опитват да засилят лоста с максимална скорост в точния момент, което да им помогне не само да го отлепят от земята, но и да го изправят над главата си. Така, че противно на името на трибоя на английски – powerlifting вдигането на тежести всъщност е спортът, който произвежда повече мощност. Силовият трибой е повече тест на чистата сила.

 

вдигане на тежести

 

 

Използваните мускули и темпото на изпълнение

 

Вдигането на щанги изисква бърза работа на мускулните влакна. Мнозина недобре информирани биха заявили, че тогава по-бавното темпо в трибоя предполага и по-бавна работа на мускулните влакна, но това съвсем не би било вярно.


И петте изброени дисциплини се изпълняват с различна скорост. Лесно е да се забележи, че колкото повече тежест има на лоста, толкова по-бавно става изпълнението на опита. Така например максимално тежкият опит на даден трибоец бива изпълняван с двойно повече време, отколкото загрявката с наполовина тежест.

 

Въпреки, че вдигането при щангите се изпълнява с много по-бързо темпо от това на трибойците, при тях също важни принципът, че колкото по-голяма тежест има на лоста, толкова по-бавно ще я помръднете. 


Особеност, която всеки започващ с вдигането на тежести би забелязал, е че не трябва да се тревожите толкова за точките на захват, колкото един трибоец. Всъщност един опит в щангите се случва или не, благодарение на първата и последната част на движението – не на средната. Ако тежестта е наистина огромна – надхвърляща възможностите – тогава просто няма да бъде повдигната от земята. Ако обаче е постижима, отново съществува възможността да пропуснете опит.

 

Тази концепция е особено вярна за финалния етап на опит при щангистите – когато се изправят. Ако щангата поеме по неправилна траектория, опитът ще е неуспешен, дори тежестта да е много под възможностите на състезателя. Това би било изключително дразнещо за някой, който се е занимавал с бодибилдинг или силов трибой и е свикнал да завършва успешно всеки опит.Екстензиите и точният момент

 

Вдигането на тежести и силовият трибой всъщност не са толкова различни, колкото си мислим. Защото и двете изискват изправянето на цялото тяло или така наречената тройна екстензия.


Това важи дори и за лежанката, където се изправят раменете и лактите. За разлика от глезените при другите дисциплини, тук китките имат малко работа за вършене, но пък трябва да покажат чудесна изометрична сила по време на опита. Това е колкото общо, толкова и различно при двата спорта.

 

силов трибой клек

 

Една от най-големите разлики между щангите и трибоя е частта от изпълнението, в която е нужна най-много сила, за да бъде то успешно. Последното движение при изтласкването и изхвърлянето изисква скоростта,с която се движи щангата да е още по-голяма, отколкото в началото. Един трибоец не трябва да се тревожи толкова за точния момент, в който е необходима силата. Той или тя трябва да се безпокоят повече за контрола и за това да не изгубят баланса по време на финалната фаза на някой опит.


Казано по-просто – вдигането на тежести изисква финалната част от опита да се извърши колкото се може по-ударно и бързо, докато при трибоя от най-голямо значение е първоначалното движение, изискващо възможно най-голяма сила. Първоначалното движение не е най-изискващото сила за един щангист, както и финалната фаза на един опит не е за един трибоец.

 

Въпреки, че стартът на движението в трибоя е експлозивен, последващото движение се изпълнява с по-ниска скорост поради огромните тежести върху лоста. Казано с цифри – трите дисциплини в трибоя мъжете обикновено произвеждат около 12 вата/кг от теглото. При щангистите втората част на движението и при изхвърлянето, и при изтласкването произвежда 52 вата/кг от теглото на атлета, което е почти 4 пъти повече.


Тези факти обаче са прекалено лабораторни. За повечето силови атлети способността генерално да подобрят нивото си на сила и експлозивност е далеч по-важно за подобряване на изпълненията им, отколкото високите нива на сила и експлозивност в единично изпълнение.

 


Структура на тялото

 

Различни специфики и особености на силовия трибой и вдигането на тежести развиват различен тип структури на тялото. Обикновено трибойците са много мускулести и тежки с по-висок процент мазнини. В повечето случаи имат по-къс торс в сравнение с дължината на краката, което им позволява да вдигат по-големи тежести в клека и тягата.


Същевременно щангистите обикновено са по-малко масивни в сравнение с трибойците и в повечето случаи – по-изчистени. Успешните атлети във вдигането на тежести имат по-издължени торсове в сравнение с дължината на краката, а освен това са и доста гъвкави.

 

силов трибой клек

Екипировката

Вдигането на тежести
позволява малко по отношение на екипировката на състезателите. Щангистите имат право да носят подкрепящ кръста колан, наколенки и накитници в комплект с костюма и обувките – нищо допълнително не е позволено.


Силовият трибой от друга страна често използва специална подкрепяща екипировка, състояща се от костюми за клек, тяга и специални тениски за лежанка. Всеки един елемент от тази екипировка е специално създаден, за да подпомогне състезателите да вдигат още по-големи тежести. Някои федерации по силов трибой не позволяват използването на специалната екипировка.

 

 

Предимствата на трибоя (по-бавното силово трениране)

 

 

Огромните усилия и движенията на по-ниска скорост в силовия трибой са смятани за най-добрите възможни за развиване на мускулна сила. Освен това, друго предимство на силовото трениране на по-ниска скорост е това, че развива хипертрофия. Времето, прекарано под напрежение, е важен фактор при тренировките, целящи хипертрофия – и докато скоростта на повторенията се понижава, времето, при което мускулът е под напрежение, се покачва.


От друга страна движенията в щангите са много по-експлозивни и това ги прави не най-добрият вариант за хипертрофия. Като доказателство, извън научните твърдения, замислете се колко бодибилдъри познавате, които изпълняват изхвърляне или изтласкване в своите тренировъчни режими?

 

Трябва да се отбележи, че най-периодичните силови тренировъчни програми включват фаза за хипертрофия, обикновено рано през “off” сезона. Обикновено тази фаза има две цели. Първо – нарастване на мускулния размер може да доведе до нарастване в силата, тъй като по-големите мускули обикновено са по-силни. Второ – нараснала мускулна маса води до нарастване на теглото и в зависимост от атлета, би могло да бъде друго предимство за изпълненията.

 

 

щанги силов трибой

 

Предимствата на вдигането на тежести

 

 

Вдигането на тежести включва движения, изискващи както голяма сила, така и бърза скорост – подобни упражнения са считани за най-добрите възможни за развиване на сила, мощност и скорост.


Движенията при вдигането на щанги и всичките им свързани подобни упражнения, са много подходящи за развиване на експлозивна сила, като винаги целта е да се мръдне щангата възможно най-бързо. Тренировъчните програми на щангистите са полезни за усъвършенстване на скоростта. Това се дължи на комбинацията от силово упражнение и изискващото бързина усилия по време на изпълнението.

 

 

Предимства на комбинираните силови тренировки – с по-голяма и с по-ниска бързина

 Широко разпространено вярване е, че с подобряване на силата на ниска скорост, ще се подобрят и мощността и динамичността на едно изпълнение. Истината е, че за да подобрите максимално силата, трябва да подобрите както мощността, така и скоростта. Изследване доказва, че е далеч по-ефективно да комбинирате големи тежести с трениране с бързо темпо, отколкото да се фокусиране върху само едно от двете.

 


Безопасността


Поради сложността на техническата част в опитите във вдигането на тежести и присъщата им експлозивност, правилната техника е от критично значение. Особено важно е да се разбира правилно как се осъществява прогреса при специфичните движения, минимализирайки риска от контузии.


Много малко изследвания са правени за анализ на рисковете от контузии в щангите, поради факта, че тренировките обикновено са съвкупност от много различни упражнения. Въпреки това мнозина смятат, че движенията във вдигането на тежести са по-опасни за изпълнение от останалите, традиционни упражнения. Това обаче не е съвсем вярно. Ако движенията в щангите се изпълняват с правилната техника и екипировка, са дори по-безопасни от много други спортове и тренировки – като например футбол, баскетбол и гимнастика.

 


Обобщение

 • при изпълненията си щангистите произвеждат повече мощ и скорост от трибойците

 • за повечето силови атлети възможността да произведат високи нива на мощност и експлозивност е далеч по-важна от възможността на произведат единично изпълнение с висока мощност

 • тренировките на силовия трибой включват движения с големи усилия на ниска скорост – този тип трениране се смята за най-доброто възможно за развиване на мускулна сила

 • допълнителното предимство на силовата тренировка на по-бавни обороти е, че увеличава продължителността на времето, през което мускулът е под напрежение, а това е доста важно, когато хипертрофията е сред целите ви

 • тренировките в щангите включват движения, които наблягат едновременно на голямо усилие (клекналата позиция) и висока скорост (изправянето), които са смятани за най-доброто за развиване на сила, мощност и бързина

 • за максимално подобряване на мощността, препоръчително е да се тренира както с големи тежести, изискващи големи усилия, така и с упражнения, изискващи висока скорост

 

 

 

Причините, поради които щангистите не могат да приемат трибоя насериозно


вдигане на тежести

 • Използването на коланите

Използването на коланите подпомага трибойците в тежките опити. Щангистите обаче са на друго мнение. Щом може да се тренира с големи тежести без колан, то би следвало, че тренирането с колан ще намали някои от способностите ни. Повечето от състезателите по вдигане на тежести тренират и се явяват на шампионати без колани.

 • Употребата на специална екипировка

Не трябва ли трибоят да е спорт, съревноваващ силата на атлетите, а не колко добре всеки от тях използва еластичната енергия на костюм, който е толкова тесен, че понякога са нужни няколко човека, само за да могат да го облекат?

 • Използваната техника за клека

Стилът на клякане на трибойците се състои в това просто да се изправят, с колкото се може по-голяма тежест. Щангистите клякат, използвайки много повече гърба, което е много по-добре за цялостното атлетическо развитие, макар и възможността за огромни тежести да е ограничена. Когато щангист кляка с щанга, тежаща два пъти колкото личното му тегло, е доста впечатляващо, нали? Колко трибойци биха могли да направят това?

 • Фактът, че силовият трибой се нарича „powerlifting”

Вече споменахме, че всъщност във вдигането на тежести се произвежда доста повече мощност, поради скоростта на изпълнение и експлозивността

 • Фактът, че има специални федерации за „чисти” трибойци

Коментарите тук са излишни.

 

 

 

Причините, поради които трибойците не могат да приемат вдигането на тежести насериозно


лежанка силов трибой

 • Щангистите не са честни за употребата на забранени стимуланти

Вдигането на тежести е вероятно един от спортовете, в който се използват най-много забранени вещества и препарати. Малкото „чисти” щангисти са доста ощетени да се състезават срещу атлети от страни, които хвърлят огромни пари, за да покриват тестовете за стероиди. Трибойците са доста по-честни в това отношение, вземайки предвид и съществуването на федерации за „чисти” атлети.

 • Вдигането на тежести е популярно само заради Олимпиадите

Като олимпийски спорт, вдигането на тежести е популярно единствено в страни, където Олимпийските игри са силно промотирани, докато силовият трибой остава доста незабелязан и подценен

 • Щангистите прекратяват много по-рано кариерите си

Изглежда, че щангистите „прегарят” на доста ранна възраст. Да не би да почват да се състезават на 12?!

 • Дисциплините в щангите развиват една и съща част на тялото

И двете дисциплини във вдигането на тежести – изхвърляне и изтласкване, развиват една и съща част на тялото по сходен начин. Няма особена разлика между двете движения, докато мъртвата тяга и изтласкването от лежанка натоварват коренно различни части от тялото.

 • Щангистите нямат почти никакви мускули на гърдите си!

 

 • Хвърлянето на лоста на земята

Почти всички щангисти винаги хвърлят лоста от доста високо, което може да е опасно и дразнещо за околните, ако те не тренират същото.

 • Оправданието с техниката

Щангистите винаги заявяват, че трябва да работят върху техниката си, когато може би просто не са достатъчно силни!

 

 

Източници:
http://breakingmuscle.com/olympic-weightlifting/the-scientific-differences-between-weightlifting-and-powerlifting
https://www.t-nation.com/training/weightlifting-versus-powerlifting
http://www.elitefts.com/education/training/a-debate-between-powerlifting-and-olympic-lifting-as-the-main-athletic-training-method
http://www.livestrong.com/article/548062-difference-between-weightlifting-and-powerlifting
http://staff.washington.edu/griffin/ol_vs_pl.txt

 

 


 

Радина Симеонова

 

Радина СимеоноваВ BodyConstructor: Автор, Технически редактор

 

Професия: Журналист

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес, Силови спортове, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина, Литература

 

Радина Симеонова е завършила "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимавала се с различни видове спорт, но голямата ѝ страст е волейбола. Интересува се от здравословно хранене и начин на живот и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

Убедена е, че спортът има огромна роля за изграждането на силни личности, постигащи мечтите и целите си чрез всеотдайност, постоянство и упоритост. Вярва, че личностното самоусъвършенстване е строго индивидуално и че
съществуват много и различни пътища към постигането му. Попада на сайта на BodyConstructor случайно и става част от екипа, споделяйки идеята и желанието за развието и популяризирането на фитнеса и силовите спортове.

 

Всички статии на Радина, можете да прочетете тук

 

 

 

 

 


Радина СимеоноваРадина Симеонова

В BodyConstructorАвторТехнически редактор

 

Професия: Журналист

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес, Силови спортове, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина, Литература

 

Радина Симеонова е завършила "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимавала се с различни видове спорт, но голямата ѝ страст е волейбола. Интересува се от здравословно хранене и начин на живот и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

Убедена е, че спортът има огромна роля за изграждането на силни личности, постигащи мечтите и целите си чрез всеотдайност, постоянство и упоритост. Вярва, че личностното самоусъвършенстване е строго индивидуално и че
съществуват много и различни пътища към постигането му. Попада на сайта на BodyConstructor случайно и става част от екипа, споделяйки идеята и желанието за развитието и популяризирането на фитнеса и силовите спортове.

 


 


Тагове: вдигане на тежести, щанги, силов трибой, силови спортове, цели, методики, разлики, предразсъдъци, специфики, тренировки, силови тренировки, мускули
Добави в Svejo

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой
Прочети още ...

Как да се стегнем, без риск от натрупване на излишна маса ?

Как да се стегнем, без риск от натрупване на излишна маса ?

11.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Подходящи упражнения, които ще ви помогнат да стегнете мускулатурата на бедрата си без риск от натрупване на излишна мускулна маса в ханша са изолираните такива – бедрено сгъване/разгъване и отвеждане/привеждане ...
7 начина да запазим мускулната маса, докато изчистваме мазнини

7 начина да запазим мускулната маса, докато изчистваме мазнини

30.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Не е задължително да изгубите мускулната маса, която сте изграждали с години, ако искате да се отървете от мазнините и да станете релефни. Тук ще ви предложим 7 стратегии, които ...
9 причини да се чувстваме неенергични и мудни по време на тренировка

9 причини да се чувстваме неенергични и мудни по време на тренировка

13.09.2016 г. / автор: Лора Горовска
Когато започвате своята тренировка се чувствате страхотно, но няколко минути по-късно едва си поемате въздух и сте тотално извън строя. Случва се, но защо? Физиологът Джанет Хамилтън физиолог обяснява какви са ...
Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!

Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!

11.11.2012 г. / автор: Инес Субашка
Все повече жени започват да ходят на фитнес, за да влезнат в по-добра форма. Това наистина ме радва, но проблемът е, че малцина постигат резултатите, за които толкова усилено се ...