Начало Статии За Жени Моята история - От „Бодифитнес“ към „Бикини“

Моята история - От „Бодифитнес“ към „Бикини“

26.05.2016 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Моята история - От „Бодифитнес“ към „Бикини“
BodyConstructor

Моята история - От „Бодифитнес“ към „Бикини“ 

 

Как преминах от категория „Бодифитнес“ към Бикини“ - това е история, която ще споделя с вас в тази статия.

 

 

През 2014 г., когато за първи път стъпих на сцената и дебютирах в категория „Фигура“, спечелих бронзов медал сред 6 състезателки. В общи линии тогава подготовката премина в рамките на 6 седмици, с много глад, остра диета и кардио, нямах точна и ясна представа какво е това състезание по Културизъм, какво се гледа и изисква от различните категории.

 

Също така, тогава и състезателките в Бикини“ категория нямаха тази маса, която аз притежавах. Затова реших да се явя в по-горната категория - „Фигура“. (Прочетете тук репортаж от първото състезание на Марина Декова в категория "Фигура"). 

 

 

През следващата година и половина се явих на още 2 състезания в същата категория, като за този период се опитах да кача мускулна маса в горната част на тялото и да сваля колкото мога от обемите на краката. Но това е продължителен процес, който изисква много търпение, постоянство и непрекъснати режими, които да те държат в оптимална и близка до състезателната форма. 

 

Направих не малко грешки в състезателните и извънсъстезателните подготовки, но този опит, който придобих с тях е безценен и не съжалявам за нищо.

С течение на обстоятелствата мои сегашни състезателки се обърнаха към мен с молба да им помогна в подготовката за състезания вБикини фитнес“. Чрез тях започнах да се интересувам повече от тази категория. Започнах да гледам международни фитнес фестивали, позиране, форма, присъствие, бански, симетрии и все повече започвах да се влюбвам в категорията.

 

Така през септември 2015 г. реших да се подготвя за пролетните състезания през 2016 г. Бях сигурна вече, че това е моята категория и че е най-близка до естествената фигура. Това е важно за мен, тъй като използвам изцяло натурални методи за подготовка.

 

В първата фаза от подготовката ми, моят треньор искаше да сваля цялостно от обемите на всички мускули, за да придобия по-фина физика. Правих кръгови тренировки за цялото тяло (като не целях пълен отказ или изтощение), в комбинация с кардио тренировки и хранителен режим. След което направих една лека пауза по новогодишните празници, за да отпочине тялото ми и да събере сили за следващия етап от подготовката, а именно - самият on season.

 

Същинската подготовка продължи 14 седмици. За този период тренировките бяха предимно в гигантски серии за горната част и много голям обем за долната част, който обем целеше да претренира краката и те да загубят от масата си. Точно така се и случи - станаха много прибрани и сравнително малки. Разбира се, има още много работа по тях – още по смаляването и обработването на задните бедра и глутеуса, а това изисква време.

 

 

Доволна съм от резултата и от това, че доста по-рано бях почти готова за сцената. Поддържах формата и нисък процент мазнини, без излишно напрежение и стрес дали ще съм в нужната форма. Бях сигурна, че това ще стане, защото го виждах.

 

Моят съвет за всички дами, решили да се явяват на Бикини“ състезание, е да поддържат едни нормални килограми и среден процент подкожни мазнини дори и в off-season, за да не стресират излишно тялото си по време на същинската подготовка. По този начин мускулатурата остава свежа, а не смачкана, а самото преживяване и емоция са по-скоро положителни, отколкото отрицателни.

 

 

марина декова

 

 

Тук искам да направя разликата между това да се храним здравословно и храненето с цел подготовка. Разликата е в това, че при състезателната подготовка и чистене няма такова разнообразие в храните и най-вече в избора на мазнини. Изборът на мазнини приключва до 1 жълтък на ден, 1 с.л. зехтин/кокосово масло и тези, които се съдържат в месото и рибата.

 

 

Това в някои случаи влияе зле на женските хормони - не само храненето, а целият стрес покрай големия дефицит, тежки тренировки и продължително кардио. Аз имам късмета да нямам проблеми с хормоналната система и месечния цикъл, но го дължа и на факта, че цял живот съм тренирала и никога не съм имала резки промени в теглото. Всичко е ставало доста плавно и постепенно, защото животът не е спринт, а маратон.

 

Малко се отклоних от темата, но беше важна вметка и съвет към дамите.

 

Самата подготовка премина доста приятно. Чувствах се сравнително добре, имаше моменти, в които нервите ми бяха по-опънати, за което благодаря на близките ми, че понесоха всичко това върху себе си и въпреки това бяха достатъчно търпеливи и оказаха нужната подкрепа. Трудност срещнах в подготовката на моите състезателки, успоредно с мен подготвях 4 момичета-дебютантки, които разчитаха на мен. Дадох им всичко от себе си и те се представиха отлично. За тях също ще прочетете как е преминала подготовката им какви са резултатите им. (Вижте тук как се представиха състезателките на Марина Декова на Турнир Пловдив).

 

 

марина декова

 

 

 

През април 2016 г. се явих на две състезания. Отчитам го като голям плюс - да се явиш на две състезания в две поредни седмици, защото по този начин можеш да видиш какви грешки би допуснал в сценичното си поведение и позинг, да видиш формата си, дали имаш пропуски в нея, за да можеш да я коригираш за следващата седмица (релеф, вода, кондиция), да разбереш какво точно се търси като форма от съдиите и на последно място - да се отпуснеш да позираш на сцената.

 

На първото състезание спечелих сребърен медал сред 6 състезателки - много добро контролно, за да си сверя часовника. Харесах се определено, такава форма е съвсем нова за мен, но трябваше да наблегна още повече на обезводняването и свиването на краката. Имах вода и се радвам, че го видях там, за да го поправя за наистина важното събитие - „Турнир Пловдив“.

 

Предприех съответните мерки за следващите 7 дни и направих стандартно културистично обезводняване с въртене на водата, солта и въглехидратите. Много добре се чувствах през този период, никакъв проблем със световъртеж, отпадналост и подобни. Бях психически и физически на сцената, очаквах с нетърпение този миг.

 

...и ето той настъпи!

 

 

 

марина декова турнир пловдив

марина декова турнир пловдив


За голямо мое учудване в категорията бяхме записани 18 момичета - коя от коя по-прекрасна и красива. Много силна конкуренция, което само може да ме радва. Всичко това означава, че цялостно категорията се развива напред и все повече момичета се обръщат към спорта като начин на живот.

 

Класирах се на призовото 4-то място, на крачка от медал!

Много съм горда с мястото, на което ме класираха съдиите сред толкова силни и утвърдени в тази категория състезателки. Това ме мотивира да съм по-добра следващия път и да покажа една по-обработена и симетрична физика.

 

 

The best is yet to come…

 

 

 

  


 

Марина Декова

 

Марина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички. Марина е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки.

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия.

 

 

 

Тук можете да прочетете нейните статии за BodyConstructor или да следите нейния Дневник тук.

 

 


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: марина декова, бикини фитнес, културизъм, бодибилдинг, подготовка, състезания, резултати, фигура
Добави в Svejo

Моята история - От „Бодифитнес“ към „Бикини“
Прочети още ...

Стартира Епизод 1 от нова поредица

Стартира Епизод 1 от нова поредица "Super Live" на BodyConstructor - Марина Декова и Силвия Недева - Липсващото звено в хранителния режим

14.04.2017 г. / автор: Боряна Иванова
Стартира първият епизод от новата поредица „Super Live” с BodyConstructor и треньорите на най-популярната онлайн фитнес платформа у нас. В нея ще можете да задавате всички ваши въпроси на живо ...
Как да използваме ластици за най-важната част от тренировката

Как да използваме ластици за най-важната част от тренировката

02.02.2017 г. / автор: Master Admin
 Не мислите, че тренировките с ластици са за Вас? Ето как един щангист със средно ниво може да получи големи ползи от съпротивлението на ластиците, без да изглежда странно и ...
Модерната стара тренировка - как да я адаптираме днес

Модерната стара тренировка - как да я адаптираме днес

22.06.2017 г. / автор: Румен Спецов
Много често в съвременната литература за бодибилдинг се споменава терминът “Old school”. С този термин се свързват всички онези знайни и незнайни методи на тренировка от зората на бодибилдинга, изискващи ...
Поуките от великите бодибилдъри и най-голямото фитнес изложение в света

Поуките от великите бодибилдъри и най-голямото фитнес изложение в света

02.11.2016 г. / автор: Пламен Христов
Поуките от великите бодибилдъри, FIBO - най-голямото фитнес изложение в света и символът на Кьолн   Кьолн ме посреща с ежедневна непринуденост и спокойствие. Никой не се интересува, колко съм изморен от ...