Начало Статии Физиология Трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент телесни мазнини?
Напреднали

Трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент телесни мазнини?

10.08.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
Трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент телесни мазнини?
Google.com

 

 

 

Трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент телесни мазнини?

Вероятно сте чували твърденията на фитнес гурутата, че „плочките са направени в кухнята“. Това е едно от най-абсурдните клишета. Мъжете, които виждате в списанията, по състезанията за културизъм или в рекламите не изграждат релефните си тела в кухнята, а тренират и след това са заети да пазят свръхчовешка дисциплина, докато не постигнат идеална форма за фотосесия. Тяхната програма обаче включва нещо, за което много хора не обичат да мислят – кардиото. Знаем, че бодибилдърите правят много от него.

 

Тук идва въпросът трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент на телесни мазнини?

 

running, cardio, low-body fat

 

„Мисля, че трябва“, казва фитнес ветеранът Кристиан Фин, който е треньор и спортист. Според него всичко зависи от това колко нисък индекс на телесните мазнини искате да постигнете. „Можете да сте във форма, да изглеждате добре на плажа без никакво кардио“, твърди Фин. Той отбелязва, че има хора с бърз метаболизъм, които имат плочки, които се забелязват от другия край на стаята, без да са правили никакво кардио. На повечето хора обаче им се налага да се трудят повече, за да постигнат по-добра форма.

 

Това ни води към по-належащите въпроси: колко кардио и какво точно?

 

Кардиото и ниският процент телесни мазнини

 

Наскоро беше публикувано изследване, в което авторите проследяват как натурален бодибилдър се подготвя за конкурс. През последния месец на своята подготовка той е правил 40-минутни кардио тренировки 5 пъти в седмицата и се е справил добре. За 14 седмици е успял да намали телесните си мазнини наполовина (от 14 до 7,2%) и е завършил на седмо място от 19 участници. Проблемът е, че е бодибилдърът е загубил близо 5 кг мускулна маса, което е 43% от пълната загуба на тегло и е много повече от очакваното. Учените смятат, че е възможно прекомерното кардио да е създало твърде калориен дефицит, а колкото по-малко мазнини имате, толкова по-малко имате да губите.

 

Друга причина, заради която лифтърите не понасят кардиото е това, че тренировките за издръжливост влияят на способността им да увеличат или поне да запазят своята сила и мускулна маса.

 

Данните от скорошно проучване на Journal of Sports Medicine and Physical Fitness показват, че:

 

- Упражненията за сила и издръжливост развиват различни мускулни влакна по различен начин

- Когато се правят и двата вида упражнения, те източват гликоген от мускулите, което оставя лифтъра с ограниченено количество енергия за тренировка, като едновременно с това гори калории

 

abs, body, low-body fat, trainingФактът, че тичането се отразява най-вече върху силата и размера на долната част на човешкото тяло, се дължи на факта, че то предизвиква повече мускулни увреждания. Ако е необходимо да правите кардио, вървенето и карането на колело са много по-безопасен избор.

 

„Знаем, че високо интензивните интервални тренировки имат по-малка намеса в силовите тренировки, защото двата вида са подобни“, заявява Фин. Интензивните упражнения изискват време за възстановяване. Двата вида тренировки само увеличават изискванията, особено ако сте на диета, за да достигнете едноцифрен процент на телесните мазнини. „Това често може да доведе до усещане за пълно изтощение и раздразнение“, казва фитнес треньорът. Именно това са и причините, заради които хората, които вдигат тежести, мразят кардиото.

 

Ако искате да постигнете нисък индекс на телесните мазнини, се налага да избирате между непривлекателни опции. По-добрият избор обаче е кардиото с ниска интензивност - ходене или каране на колело, вместо тичането. „Кардио с ниска интензивност от три до пет часа, четири-пет пъти в седмицата, е достатъчно, за да постигнете желаните резултати“, посочва Фин и допълва, че ако все пак можете да правите по-малко и да постигнете необходимите резултати, тогава трябва да се придържате към това.

 

Стигаме обаче до може би най-голямата ирония на физическите тренировки: плочките, които виждате на слабите мъже, може да са започнати във фитнеса, но със сигурност са развити на пътеката за бягане. Това сигурно е най-слабо мотивиращото клише на всички времена.

 


Източник: Menshealth.com

 

 

 


 

Лора Горовска

 

loragorovskaavtorВ Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

 

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение.

 


 


Тагове: телесни мазнини, изчистване, отслабване, мускулна маса, тренировки, кардио, бягане, тичане, колело, ходене, енергия, издръжливост, сила, тежести, подготовка, индекс
Добави в Svejo

Трябва ли да правим кардио, за да постигнем нисък процент телесни мазнини?


Новак
мнения - 5
Dimitri Damianov
2016-11-14 21:26:34
Лично мнение. Писането на преводни статии за тялото не означава, че го познаваш... В същите тези статии пише, че дори и да се скъсваш да правиш упражнения за корема "плочки" не се правят така лесно. Въпрос на дискусия. Лора, на снимката изглеждаш много приятно...Ако си се занимавала с бягане поне можеш да кажеш какво си бягала и някакви резултати. Защото едно е да бягаш, друго е силов спорт и съвсем различно кросфит. Така че, кажи, ей тъй за инфо за колко бягаш 400, 1000, правиш ли теста Cooper, колко минути чиста фитнес или аеробна тренировка можеш да направиш. Читателите от това се стряскат... Защото често се оказва, че в нета пишат едно, а на стадиона, или пред лоста и успоредката е съвсем друго. Sportivement!!!


URL   
Харесвам 0



Прочети още ...

Как да тренираме и да се храним по време на цикъл? Има ли как да избегнем подуването чрез тренировки и добавки?

Как да тренираме и да се храним по време на цикъл? Има ли как да избегнем подуването чрез тренировки и добавки?

24.08.2015 г. / автор: Мариана Цекова
Симптомите на ПМС (предменструален синдром) са строго индивидуални. Има късметлийки, които не се оплакват от абсолютно нищо, но за сметка на тях, има други, които не могат да станат от ...
Нашите с достойно представяне и два сребърни медала на Европейското първенство по Силов Трибой в София 2014!

Нашите с достойно представяне и два сребърни медала на Европейското първенство по Силов Трибой в София 2014!

12.05.2014 г. / автор: Любомир Христов
Европейският елит в силовия трибой на IPF (International Powerlifting Federation) си даде среща в София за първи път от доста години насам, за да спретне една от най-вълнуващите надпревари и ...